Ilman Minnesotassa viettämäänsä vuotta Suur-Helsingin Golfin toimitusjohtaja Jarkko Raski tuskin työskentelisi golfalalla.
Suur-Helsingin Golfin toimitusjohtaja Jarkko Raski on luonut jo pitkän uran golfin parissa. Hän työskenteli toistakymmentä vuotta pron tehtävissä ennen pestautumistaan nykyiseen toimeensa lähes seitsemän vuotta sitten. Sattumalla on usein iso rooli uravalinnassa, mutta Raskin tapauksessa se olisi todennäköisesti kohdistunut toisaalle ilman USA:ssa 90-luvun alkupuolella vietettyä vaihto-oppilasvuotta.
Oululaistaustainen Raski pelasi lapsuus- ja teinivuosinaan jääkiekkoa Kärppien junioreissa. Elämä pyöri koulun ohella tiiviisti kiekon ympärillä, ja ensimmäisen lukiovuoden jälkeen hän halusi opiskelijavaihtoon. Raskien kotona oli asunut vaihto-oppilaita, minkä vuoksi Jarkko kiinnostui itsekin vaihtovuodesta Yhdysvalloissa.
”Ehtona tietysti oli, että pääsisin pelaamaan siellä lätkää sikäläiseen juniorijoukkueeseen. Unelmien täyttymys oli, kun kohde löytyi Minnesotasta, joka kuuluu USA:n jääkiekon merkittävimpiin keskittymiin”, hän sanoo.
Se oli Raskille käänteentekevä vuosi. Ei pelkästään siksi, että hän sai tutustua vieraaseen kulttuuriin ja pelata jääkiekkoa ison meren takana, vaan ennen kaikkea siksi, että hän sattui asettumaan Kieberin golfperheeseen.
”Perheen isä Bob oli golfpro ja mailanrakentaja, lisäksi heidän kaksi poikaansa pelasivat singelitasoituksilla – vanhemman händäri oli ykkösen ja kakkosen välissä.”
Kovatasoista peliseuraa
Talon sijaintikaan ei ollut golfin harrastamista ajatellen hassumpi: takapihan ja viereisen kentän 18. väylän viheriötä erotti vain aita.
”Sain loistavaa golfopetusta ja sytyin lajiin täysillä. Harjoittelin todella paljon ja peliseura oli kovatasoista. Kilpahenkinen kun olen, yritin heti laittaa kavereille kampoihin, mutta pataan tuli tietenkin jatkuvasti. Olihan tasoero valtava.”
Raski sanoi lähteneensä Yhdysvaltoihin jääkiekkoilijana, mutta palanneensa kotiin golfarina. Hän harjoitteli ”hullun lailla” Sankivaarassa ja teki Oulun Golfkerhon kentällä kesätöitä. Jääkiekko ei kuitenkaan jäänyt vaan pysyi pitkään golfin rinnalla. Jarkko voitti Kärppien B-junioreissa SM-pronssia ja pelasi vielä vuosia miesten Suomi-sarjaa eri joukkueissa.
90-luvun jälkipuolella Raski palasi tervehtimään vaihtovuoden isäntäperhettä Minnesotaan.
Bob Kieber oli toiminut aikoinaan Minnesotan yliopiston naisten golfjoukkueen valmentajana samaan aikaan kun maailman ykkösenäkin hetken viivähtänyt Tom Lehman pelasi samaan aikaan miesten joukkueessa.
”Hän järjesti minulle yllätyksen ja lähdimme autolla pelireissulle kohti etelää. Pysähdyimme aina päiväksi yhdelle yliopistokentälle, kunnes päädyimme katsomaan Masters Tournamentin harjoituspäivää Augustaan. Tapasimme siellä myös Tom Lehmanin, ja pääsin vaihtamaan hänen kanssaan ajatuksia. Hänkin ilmeni ’pohjoisen miehenä’ jääkiekon ystäväksi.”
Raski on sittemmin käynyt Yhdysvalloissa tapaamassa Kieberin perheen vanhempaa poikaa Johnia. Visiitit ovat olleet hänelle ammatillisestikin tärkeitä.
”Olen päässyt tutustumaan pintaa syvemmältä sikäläiseen golftoimintaan. John toimi ennen alan vaihtoaan prona Arizonassa, ja olen pelannut hänen kanssaan seudun tour-kenttiä TPC Scottsdalea myöden. Todella antoisia ja avartavia käyntejä.”
Olen mielestäni oikeassa paikassa, enkä usko enää palaavani pro-hommiin.
Ikään kuin isä-Kieberin jälkiä seuraten ja Bobin taidoista vaikuttuneena myös Raski päätyi kokeilemaan siipiään golfprona. Sitä ennen hän lähti Oulusta opiskelemaan Helsingin silloiseen Liikemiesten Kauppaopistoon, josta valmistui taloushallinnon merkonomiksi.
”Työskentelin niihin aikoihin Stockmannin urheiluosastolla, ja suunnittelin kaupallista uraa. Sitten huomasin Vermon golfhallissa ilmoituksen, missä haettiin assistenttivalmentajaa Gumböle Golfiin. Ajatus alkoi kiehtoa ja otin sinne yhteyttä. Sain paikan, ja homma kolahti saman tien ensimmäisenä kesänä.”
Raski kouluttautui PGA-valmentajaksi, ja värväytyi Vihti Golfiin pron toimeen, jota hän hoiti yhdeksän vuotta aina Suur-Helsingin Golfiin siirtymiseensä saakka.
”Vihdissä osallistuin valmennustöiden ohella paljon seuratoimintaan Uotilan Jannen (kentän omistajia) oikeana kätenä. Aloin kiinnostua yhä enemmän golfyhteisön toiminnasta isommassa mittakaavassa, ja hakeuduin golfjohtajakoulutukseen Vierumäelle.”
Monipuolinen golftausta oli yksi tärkeimmistä kriteereistä, kun Suur-Helsingin Golf valitsi Raskin toimitusjohtajakseen 20 hakijan joukosta joulukuussa 2013.
”Todella antoisat seitsemän kautta SHG:ssa on takana. Olen mielestäni oikeassa paikassa, enkä usko enää palaavani pro-hommiin. Annan kyllä edelleen tunteja silloin tällöin, mutta ihan vain omaksi ilokseni.”
Luukin ”old school” -henkeä varjellen
Raskilla, 43, on vielä paljon työvuosia edessä, mutta hän pitää täysin mahdollisena, että ne vierähtävät nykyisessä vakanssissa. Päällimmäisenä mielessä on pitkä lista erilaisia kehityskohteita, joita perinteisen golfkeskuksen eteenpäin katsovalla toimitusjohtajalla pitää ollakin.
”Luukkia täytyy kehittää yhä enemmän arvoisekseen kentäksi. Se on hieno paikka, jossa on samanlaista vanhan kentän henkeä kuin Talissa ja Aura Golfissa – sellaista ilmapiiriä ei saa rahalla vaan se syntyy vuosien saatossa. Kentän modernisointi nykypelaamista palvelevaksi muuttamatta ’old school’ -henkeä on haastavaa, mutta erittäin mielenkiintoista.”
Vastaikään remontoidulla Lakiston kentällä ovat suuret linjat kunnossa ja siellä keskitytään jatkossa pienten yksityiskohtien hiomiseen ja tason nostoon kilpagolfin näkökulmasta. Isossa kuvassa Raskin tavoite on, että SHG tarjoaa myös tulevaisuudessa kaksi laadukasta, toisistaan poikkeavaa kenttää.
”Haluan, että meidän kenttämme ovat pääkaupunkiseudun harrastajille varteenotettava vaihtoehto, ja että ne tunnetaan hyvästä hinta-laatusuhteestaan.”, hän tiivistää suunnitelmansa.
Superkausi
Suur-Helsingin Golfissa oli pelattu syyskuun loppuun mennessä 62 500 kierrosta, mikä on 18 000 kierrosta enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Myös SHG:n liikevaihto tulee kasvamaan yli 20 prosenttia ja se asettunee noin 1,5 miljoonan euron tuntumaan.
”Tämä on ehdottomasti ollut superkausi. Golfareilla on ollut selvästi enemmän aikaa pelata, ja olemme saaneet paljon uusia jäseniä. Ihmiset ovat huomanneet, että golf on korona-aikana turvallinen harrastus”, Raski sanoo.
”On ihan uusi ilmiö, että esimerkiksi lokakuisena maanantaina varaukset ovat täynnä – listat näyttävät samanlaiselta kuin viikonloppuna. Se tarkoittaa, että tällä valon määrällä kenttiämme kiertää päivittäin vajaat 300 pelaajaa.”
Raskia ilahduttaa myös se, että kentän toimistossa 25 osaketta on vaihtanut tänä vuonna omistajaa. Hän haluaakin lisätä kiinnostusta osakkuutta kohtaan. Muun muassa kahden viikon varausoikeus ja päivittäiset osakasajat ovat merkittävä etu näinä aikoina, jolloin kentät täyttyvät nopeasti.
Vuokrapelioikeuksissa voi olla ensi vuonna jonkinlaisia korotuspaineita, sillä tällä kaudella ensi kertaa kysyntä ylitti tarjonnan.”
”Ensi kauden pelioikeuksia on jo nyt tiedusteltu. Vastaavaa ei ole minun aikanani koskaan ennen tapahtunut tähän aikaan vuodesta. Uskon sen olevan merkki siitä, että ensi kaudestakin tulee hyvä golfalalla.”
Lokakuun puolivälissä klubin palveluita aletaan hiljalleen vähentää, mutta SHG:ssa pelataan niin pitkään kuin säät vain sallivat.