26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Miksi etiketti ja säännöt unohtuvat?

Millaista mallia annamme tulevaisuuden golfareille, pohtii Eero Rautio keskustelunavauksessaan. Kuvan henkilö ja kenttä eivät liity aiheeseen.

Pelaaja tiiaa pallonsa tee-linjan etupuolelta, pallo kaartaa kohti vesiestettä, muttei jaksa sinne asti, vaan putoaa työkoneen tekemään kuoppaan, josta pelaajat eivät sitä löydä. He päättelevät pallon menneen vesiesteeseen, vaikka se oli lyönnin kantamattomissa, yli 250 metrin päässä avauspaikasta.

Peli jatkuu yhdellä rankkarilla ja pallo päätyy bunkkeriin, josta jatkolyönti nousee viheriölle. Bunkkerista lähtiessään pelaaja haraa hiekkaa kengällään tasaiseksi, kun ei viitsi hakea haravaa bunkkerin toisesta päästä.

Greenillä hän työntää palloaan kohti reikää ennen kuin merkitsee sen ja jää seisomaan pelikaverinsa puttilinjan päähän. Puttivuorollaan mies puttaa hyvin, mutta juuri ennen reikää pallo muuttaa suuntaa korjaamattomasta pallon jäljestä (kaverin pallon jälki) ja menee ohi. Paluuputtikaan ei onnistu ja korttiin merkitään 7.

Viheriöltä pois lähtiessään miehet kiroilevat greenien huonoa kuntoa ja paikkaamattomia reikiä, vaikka kumpikaan ei korjannut oman pallonsa putoamisjälkeä!

Tuttuja tilanteita kesän golfkierroksiltani, joissa klubi- ja jopa kilpapelaajat ovat rikkoneet golfin etikettiä ja sääntöjä ja punastumatta kirjanneet vääriä tuloksia korttiinsa.

Olen usein miettinyt, mistä oikein on kysymys, kun aivan rehellisiksi tunnetut ihmiset muuttuvat golfkentällä pinnaajiksi (kun kaverit eivät huomaa), sääntöjä väärin sovelteleviksi välinpitämättömiksi lurjuksiksi.

Tapahtuuko tämä kaikki tietämättä tai tahallisesti? Onko kilpailuvietti liian kova? Eikö vain haluta hävitä kaverille, vai onko kyseessä yksinkertaisesti niin heikko sääntöjen tuntemus, että luullaan pelattavan oikein, vaikka rikotaan ronskisti sääntöjä.

Kerronpa esimerkin menneeltä kesältä seniorien SM-kisasta, josta kuulin muutama viikko kisan jälkeen. Pelaaja löi varapallonsa metsään lähelle ykköspalloa. Pallot löytyvät. Mutta kukaan, edes lyöjä, ei tiennyt kumpi on ykköspallo, kun ne olivat merkitsemättömiä! Peliä jatkettiin pelaajan ehdotuksesta toisella pallolla ja kaikki oli hyvin – vai oliko? Muiden pelaajien olisi pitänyt vaatia paluuta teelle ja pelaamaan uusi pallo, mutta kukaan ei kai tuntenut sääntöjä…

Toinen tapaus klubilta: pelaajien pallot vaihtuivat pitkällä par 5:lla ja asia huomattiin vasta greenillä. Siellä todettiin, ettei hätää kun ”kumpikaan ei ollut hyötynyt” pallojen vaihtumisesta ja niin kilpailu jatkui…

Millaista meno oikein on Suomen golfkentillä? Harjoituskierrokset ovat luku sinänsä, niissä golfetiketti vedetään lokaan: lyönti- ja pallojen putoamisjäljet jätetään korjaamatta, bunkkereita ei haravoida kunnolla, jos olleenkaan ja haravat viskotaan lähtiäisiksi bunkkeriin niitä jätetä poikittain väylälle vaikka haravan varressa lukee isolla, että harava pitää asettaa käytön jälkeen bunkkeriin. Greeneillä touhutaan silloin kun ei pitäisi eli jonkun putatessa.

Eero Rautio on eläkkeellä oleva Tammer Golfin jäsen, joka viettää talvensa nykyisin Espanjan Aurinkorannikolla.

Eero Rautio on eläkkeellä oleva Tammer Golfin jäsen, joka viettää talvensa nykyisin Espanjan Aurinkorannikolla.

Entäpä kilpailuissa, muistuvatko hyvät golftavat mieleen? Muistetaanko miten menetellään sivuvesiesteellä ja miten vesiesteellä, miten dropataan, voidaanko haravalla siirrellä palloa bunkkerissa ja muistetaanko se tärkein: golfin pitäisi olla hauskaa myös kilpailussa?

Ja hauskaa golf on kun pelataan hyvässä kunnossa olevilta väyliltä, hyvin haravoiduista bunkkereista ja tasaisilta viheriöiltä, joissa ei pallon monttuja ole.

Olenko väärässä? Mielestäni golf on hauskimmillaan silloin kun pelaajat kunnioittavat toisiaan eli antavat pelirauhan, muistavat etiketin, korjaavat lyöntijälkensä ja pelaavat reippaasti kävellen kuten säännöt edellyttävät. Sellaisella kierroksella on ilo pelata ja juttukin luistaa (kun on sen aika) ja kierroksen jälkeenkin on hieno olo.

Olisiko nyt ryhtiliikkeen aika, jokaisen pelaajan ja aivan erityisesti klubien osalta. Sääntöjen kertaukset klubien kevätohjelmaan ja uusien pelaajien etiketti- ja sääntöopetukseen uutta puhtia!

Eero Rautio, ikääntyvä seniorigolfari

Golfpisteen sivuilla julkaistaan tiistaisin Keskustelunavaus nimellä kulkevaa palstaa. Aiheen kirjoittaja valitsee itse. Seuraavana on vuorossa Suomen PGA:n puheenjohtaja Mika Walkamo.

Omia kirjoituksia tälle palstalle, sekä toiveita käsiteltävistä asioista ja uutisvinkkejä lukijat voivat laittaa osoitteeseen toimitus@golfpiste.com. Toimitus pidättää itsellään oikeuden julkaista tai olla julkaisematta kirjoituksia.

Keskustelunavaajat kutsutaan elokuussa 2015 kotimaisella huippukentällä järjestettävään kilpailuun ja illalliselle.

Keskusteluun Eero Raution aloittamasta aiheesta pääset tästä.

Teemu Tyry

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (12 kpl)

    Kari Lahtinen says:

    Paljon ja valitettavan tuttua Eeron kirjoituksessa. Haluan kuitenkin muistuttaa, ettei tiille tarvitse palata Eeron mainitsemassa tilanteessa, jossa sekä ykköspallo että varapallo löytyvät, mutta niitä ei voi erottaa toisistaan. Pelaaja voi valita jomman kumman pallon ja se katsotaan varapalloksi. Tämä sen vuoksi, että olisi kohtuutonta katsoa molempien pallojen kadonneen, vaikka molemmat löytyvät. Asiasta löytyy laajahko ennakkopäätös (Decision).

    Vanha pieru says:

    Niin, kukaan ei tuntenut sääntöjä, ei edes Eero tässä Karin edellä mainitussa tapauksessa. Valitettavasti nämä hitaat ja ohitsepäästämättömät ryhmät löytyvät meistä vanhoista pieruista.

    august says:

    joo aurinkorannikolta kuuluu tarkkailijan toiminta, varmaan muilla on kivaa viettää lomaa golfin parissa jos saa täm jäärän samaan ryhmään, kyttäämään pelaako kaikki oikein.

    Mr.Tilteist says:

    Golf on makee peli, on kiva kertoa baarissa olevansa golfari. Siinä onkin kaikki mitä ollaan valmiita panostamaan golfiin. Greengardin saa pks. seudulla 1-2 illan max2h/kerta ”opetuksella”??!! Siinähän ei saa muu, kuin opettaja rahaa, ns. oppilas yhden mailan ja (luvan) aloittaa joidenkin kenttien murjominen. Kun katsoo yhden ”tehtaan” lukuja/ kesä siitä voi päätellä mikä on opetuksen taso, mitenkään ei ehdi asioita käymään kattavasti läpi, ja viellä varmistaa, että oppilas on ymmärtänyt mitä saa ja tulee golfkentällä tehdä. Tämä ”kaikki pelaa ja kaikille kivaa” ei vaan toimi!!

    Aapo Aa says:

    Jos pelaat omaks huvikses ja kavereiden seurasta nauttiaksesi, miksi pitäisi jokaista sääntökohtaa seurata pilkun tarkasti orjallisesti. Kilpailut ja tasoituskierrokset on sitten erikseen. Mikä sääntö estää tai käskee niin, ettei golfkentällä saa pelata ilman sääntöjä, silloin kun pelaa omaksi ilokseen.

    Marko says:

    Eero on minusta ihan oikeassa, samoin Mr. Titleist, ei mitään lisättävää. Tavallaan tekisi mieli olla Aaponkin kanssa samaa mieltä, paitsi että… Kun ihmiset pelaavat omaksi ilokseen omilla säännöillä, he ovat silti samaan aikaan kentällä muiden kanssa, eikä se omakaan ryhmä aina koostu omista kavereista. Mm. pelinopeuteen vaikuttavat tekemiset ja tekemättä jättämiset, jälkien korjaukset ja käyttäytyminen muiden pelatessa kohdstuvat aina muihin pelaajiin. Jos pelaa huvikseen tai harjoituskierrosta eikä jätä korttia, niin totta kai voi joustaa varsinaisissa säännöissä, mutta kokemukseni mukaan mulliganit ja muut oikotiet eivät estä ottamasta esim. honööriä sääntöjen mukaan pelaavilta. Lisäksi säännöissä tehdyt joustot otetaan helposti myös mukaan kisoihin.

    Mr ei Titu says:

    Onhan tuo tehdas itä-helsingissä. Ei, sillä sieltä ei saanut edes sitä mailaa, mutta muuten kuvaus kyllä osuu. Kyllähän se on niin, että kateus on perisynti ja myös niin, että etiketit oppii loppukädessä kentällä, jos vain ne on oppiakseen. Sitten on se porukka, joka ei muutenkaan ota muita huomioon vaan on vain mina mina mina ja niihin ei kurssit auta.

    Vanha pieru says:

    Kylää tämmöiset honoorit ovat aivan turhanpäiväisiä lukuunottamatta kilpailuja. Meillä ainakin on ihan ohje siitä, että pelataan sujuvasti, joka tarkoittaa, että tarvittaessa lyhyt lyöntisin avaa ensin. Mulliganinhan saa käytännössä lyödä aina harjoituskierroksella, jos pelaaja näin päättää. Harva pitää edes kirjaa harjoituskierroksilla. Redi golf on poikaa, jota harrastetaan paljon maailmalla.

    löysä says:

    Arkadian mäellä on myös tätejä ja setiä,jotka ovat ottaneet elämäntehtäväkseen kertoa, mitä muut saavat / eivät saa tehdä.

    Untamo says:

    Kaikki alle 10 h kurssit on kusetusta ja rahastusta. Herätys liitto !

    Kari B says:

    Olisi kai hyvä erottaa sääntöajattelu kilpailuissa ja muussa seuragolfissa. Vapaat kaverikolf- peliseurueet voinevat tulkita sääntöjä siten kun haluavat, kunhan eivät haittaa tai tuota harmia muille kentällä olijoille. Virallisemmat tulokset ja kilpailut edellyttävät tosin tiettyä ryhtiä ja asennetta. Kenties ryhtiliikkeen tarve onkin kuitenkin kilpakolfin alueella, johon peliseuran tulee suhtautua asiaan puuttuvasti… elleivät sitten kaikki seurueessa ole samalla tasolla… Laji sallii kaikenmoiset tulkinnat eri tavalla kuin 100m juoksu, joten näkemyksiä tilanteisiin riittää. Useimmiten tervehenkinen suhtautuminen sääntöjen olemukseen on hyödyksi, sääntöjä hengittävät ovat tässäkin oma lajinsa. Jossain tapauksissa sääntöjen tuntemuksesta on hyötyäkin tulosten kannalta. Lajiin voi osallistua monella tavalla.

    pekka pelto says:

    Pelaan tasoituksilla 29-36, ennen kilpailuja huristelen golfautollani, jopa yksin 2 kierrosta/pv nostaakseni tasoitukseni; ’voittoisan’ kilpailun jälkeen se jälleen laskee! Mutta se voittaminen on niin mahtavaa…..