16.7.–23.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][18]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Mika Piltz ja Jarmo Sandelin syntymäpäiväsankareina

Golftähdet viettävät tänään 50-vuotissynttäreitään ja kääntävät uuden lehden urallaan osallistumalla juhannusviikolla Linna Golfissa pidettävään Senior Tourin kisaan.

Hattu päästä ja syvä kumarrus. Kaksi suomalaissyntyistä golflegendaa täyttää tänään tasavuosia.

Mika Piltz viettää syntymäpäiviään työnsä ja harrastuksen golfin parissa.

”Pelaan muutaman kaverin kanssa Hirsalassa. Saunotaan ja syödään, sen jälkeisistä suunnitelmista ei minulla ole mitään tietoa. Pari päivää taitaa mennä porukalla hauskanpidossa ilman käsikirjoitusta. Varsinaiset juhlat pidämme vaimon kanssa syksyllä, kun hänellekin tulee tasaluku vastaan”, Piltz kertoi maanantaina.

Mikko Ilonen, Toni Karjalainen, Mika Piltz ja Jarmo Sandelin pelasivat näytöspelissä skinejä Lappeenrannassa vuonna 2006.

Mika Piltziä ja Jarmo Sandelinia yhdistää moni muukin asia kuin täsmälleen sama syntymäpäivä 10.5.1967. Erovaisuuksiakin urakehityksessä on melkoisesti.

Piltz on syntynyt Helsingissä ja vaikuttanut koko elämänsä pääkaupunkiseudulla. Imatra oli puolestaan Sandelin kotipaikkka viiden ensimmäisen vuoden ajan. Perhe muutti Tukholmaan Sandelinin ollessa viisivuotias.

Piltz aloitti golfin vanhempiensa ja veljensä kanssa Luukin kentällä SHG:ssa ja ponnahti pintaan 17-vuotiaana suurena yllättäjänä SM-kisoissa 1984 taipuen hopealle vasta uusinnan jälkeen Markku Louhion voittaessa.

Piltz pelasi tämän jälkeen lyhyen, mutta menestyksekkään amatööriuran ja siirtyi ammattilaiseksi syksyllä 1988.

Pitkä tie menestykseen

Sandelinin leipälaji juniorina oli minigolf. Hän kehittyi maajoukkuetason pelaajaksi ja lähestyi suomalaista lajiliittoa kirjeitse kysellen valintaperusteista joukkueisiin. Kun vastausta ei kuulunut, Sandelin vaihtoi kansalaisuutta ja edusti minigolfissa Ruotsia.

Jarmo Sandelinin ura puhkesi kukkaan yhdeksännellä ammattilaiskaudella. Viisi ET:n voittoa ja osalistuminen Ryder Cupiin ovat kova yhdistelmä.Kuva:Getty Images.

Golfin hän aloitti vasta 14-vuotiaana ja siirtyi ilman suurempia meriittejä ammattilaiseksi 1986. Jarmo Sandelinia voidaan kutsua ”latebloomeriksi”, sillä menestys minitoureilla ja CT:lla antoi pitkään odottaa itseään. Hänestä tuli vakiovieras Espoon Golfseuran Volvo Finnish Openissa, lyhyeksi aikaa myös EGS:n ja Suomen PGA:n jäsen. Kotimaisten ammattilaisten mestaruuden Sandelin voitti 1993.

Kaudella 1994 hän kipusi CT:n rahalistalla yhdeksänneksi ja sai paikan ET:lle.

Sisääntulo pääkiertueelle käynnnistyi upealla voitolla Kanarian Saarillla. Seve Ballesteros kukistui tiukassa kaksintaistelussa. Kauden mittaan ansiolistalle tuli vielä kaksi kakkostilaa ja rahalistan 21:s sija.

Jarmo Sandelin pelasi etenkin 90-luvulla ahkerasti Suomessa. Kuva Lappeenrannan uuden kentän avajaisista vuodelta 2006

Ruokahalu kasvoi syödessä. Sandelin meni PGA Tourin karsintoihin syksyllä ja sai kortin. Peliura USA:ssa jäi lyhyeksi, 14 kisaa tuottivat vain yhden jatkoonpääsyn.

Hän sukkuloi jo keväällä myös Euroopan kisoissa voittaen Madeiralla. Sandelinin yhteensä viidestä ET-voitosta  Saksan ja Espanjan kisojen ykköstilat tulivat vuonna 1999, jolloin hän pelasi myös Ryder Cupissa häviten kaksinpelinsä Phil Mickelsonille.

Ura kääntyi vuosituhannen vaihteessa laskuun. Sitkeästi Sandelin kuitenkin osallistui kisoihin jo varsinaisen kortin menetettyäänkin. Kausi 2016 oli ensimmäinen, jolloin hän ei pelannut yhtään kertaa ET:lla.

ET:lla hän on pelannut 455 kisaa ja ansainnut 4,7 miljoonaa euroa.

Värikkäästi pukeutuva Sandelin sai huomiota myös pitkävartisista draivereistaan, sekä verbaalisista yhteenotoistaan mm. Phil Mickelsonin ja Mark O´Mearan kanssa.

Sandelin nosti O´Mearan tikunnokkaan havaittuaan tämän siirtäneen palloaan merkkauksen yhteydessä voittamansa Ranskan osakilpailun viimeisellä kierroksella.

Piltzistä ensimmäinen suomalainen CT-voittaja

Mika Piltz haki vauhtia isompiin kehiin ensimmäisinä vuosina minikiertueilta. European Tourille hän pääsi kahdella kaudella 90-luvun alkupuoliskolla. Kisojen määrä jäi lopulta vain 22:een.

Mika Piltzin opetustoiminta tapahtuu nykyään Tapiolassa.

Challenge Tourilla menestys oli huomattavasti parempaa. Kisoja kertyi toistasataa, Volvo Finnish Openin ykköstila 1994 jäi uran kruunuksi. Kotimaassa pidetyissä kisoissa Piltz oli koko 90-luvun selkeä ykkönen. Kansainvälinen peliura päättyi 2000-luvun ensimmäisinä vuosina.

Tiet kohtaavat Linna Golfissa

Mika Piltz sai villin kortin ensimmäiseen Suomessa pidettävään Senior Tourin kisaan. Mukana on myös Sandelin seniorisarjojen debyytissään.

Linna Golfin Senior Tourin kisaan otetaan mukaan 54 pelaajaa. Kahden ensimmäisen kierroksen aikana pelataan myös pro-amia.

”Olen treenannut varsin hyvin, valmistautunut myös henkisesti Linna Golfin kisaan. Edellisvuoden CT-kisa Vierumäellä meni läpi kävelyksi, sellainen ei saa toistua. Lyönti kulkee, pelejäkin on takana. Lähipeli on suurin haaste, siihen aion viimeisten viikkojen aikana panostaa”, Piltz kertoi valmistautumisestaan.

”Odotettavissa on osanottajien meriiteillä mitattuna ylivoimaisesti kovin kisa Suomessa järjestetyistä. 50+ ikäiset seniorit osaavat pelata ja tehdä tulosta. Uskon, että kisasta tulee todella rento ja hauska tapahtuma, jossa katsojilla on hieno tilaisuus saada peliinsä hyviä vaikutteita ja viihtyä”, Piltz ennakoi.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje