Kuopion lähialueen seuroissa Tarina Golfissa, Tahko Golfissa ja Eerikkalassa opettava Janne Eskola palkittiin eilen Suomen PGA:n myöntämällä Teaching professional of the year -palkinnolla.
Ensimmäistä kertaa jaetun palkinnon myöntämisperusteissa korostettiin etenkin Tarina Golfin vahvaa kilpailumenestystä, mutta yhtälailla alueellisen golf- ja valmennuskulttuurin kehittämistä.
Juniorivalmennuksessa Eskola on ollut poikkeuksellisen menestyksellinen. Vuoden 2002 jälkeen hänen valmentamansa pelaajat ovat tuoneet 43 henkilökohtaista SM-mitalia, 2 SM-joukkuemitalia sekä kaksi mitalia EM-tasolta.
”Kyllä se menestys tietysti lähtee työnteosta, mutta koen että olen omalla toiminnalla pystynyt innostamaan nuoria, tartuttamaan innostuksen lajiin ja pelaamiseen”, Eskola kiteyttää.
”Pelaajalla pitää olla aito intohimo harjoitteluun ja pelaamiseen. Pitää olla visio ja haave siitä mihin mennään. Ja kun on intohimoa tekemiseen, sen voi saavuttaa”, hän kuvailee.
”Kun valmentajalla on mukavaa, silloin on hyvät treenit menossa.”
Perusteet kuntoon
Eskola painottaa kilpapelaajienkin kohdalla sitä, että lajin perusteet opitaan riittävän hyvin. Epävarmuuden hetkellä pelistä saa helpommin kiinni, kun pohja on kunnossa.
Eskola sanookin, että valmentajana hänen tavoitteensa on tehdä itsestään tarpeeton.
”Enhän minä ole pelaajien mukana kisoissa kun hyvin harvoin. Pelaajien pitää pystyä suorittamaan omalla tasollaan, vaikka he ovat yksin maailmalla. Pelaajien on ymmärrettävä oman svingin vaiheet ja kokonaisuus, jotta he pystyvät tarvittaessa korjaamaan sitä vaikka kesken kisan.”
Hyvät pelaajat ovat Eskolan mukaan heitä, jotka jääkiekossa tai jalkapallossa pistettäisiin ampumaan pilkkua. Pahassa paikassa ei saa jäätyä, vaan haasteista on pystyttävä nauttimaan. Se onnistuu, jos perusteet ja itseluottamus on kunnossa.
”Pilkunampujia tarvitaan. Osalla se on synnynnäistä, mutta kyllä siihen voi myös kasvaa harjoittelun kautta”, hän linjaa.
Valmentaja luo ilmapiirin
Eskolan kanssa keskustellessa huomaa nopeasti, että juuri intohimo lajiin ja valmennukseen on hänen kohdallaan avainsana. Hän ei pohdi kauaa kysymyksiin vastausta, vaan suoltaa analyyttistä tekstiä, joka pohjautuu vuosien kokemukseen ja omaan pohdintaan.
”Sellainen on huippuvalmentaja, joka pystyy nostamaan pelaajan itseluottamusta ja suoritustasoa omalla läsnäolollaan. Valmentajan pitää pystyä luomaan sopiva ilmapiiri ja asenne. Valmentaja sytyttää intohimon”, Eskola sanoo.
41-vuotiaan Eskolan oma urheilutaustansa on monipuolinen, siksi hän on aina korostanut valmennuksessakin monipuolisuutta. Eri lajeista kertynyt pohjatieto tarjoaa monipuolisen tietopankin urheiluvalmennuksesta ja Eskola onkin aina ollut valmis poimimaan valmennukseensa elementtejä monipuolisesti ja lajirajat ylittävästi. Pohjatyö tehdään kuitenkin yhtenäisellä kaavalla.
”Kun kaikkeen ei itse kerkeä, niin yritän pitää huolen siitä, että kaikki opettajat opettavat samoja asioita. Tietynlainen systeemi on olemassa siitä, mitä opetetaan ja missä vaiheessa”, hän sanoo.
Eskola opiskeli liikunnan ohjaajaksi Vierumäen Urheiluopistolla. Hän päätti erikoistua golfopetukseen ja aloitti golfopettajan työt jo opiskeluaikanaan. Yhdysvaltojen urheilukulttuuri tuli tutuksi vaihto-oppilasvuonna.
Merivoimien sukeltajakoulussa tarttui mental toughness -ajattelua, josta on hänen mukaansa ollut myös hyötyä golfin valmennuksessa, onhan golf henkisesti jopa poikkeuksellisen vaativa peli.
”Kun koulun jälkeen piti valita lähdenkö valmentajan vai pelaajan hommiin, niin enemmän kiehtoi muiden auttaminen. Suonissa virtaa valmentajan veri, mutta virtaa siellä kilpailijan vertakin, aina olen valmiina viivalle ja kehitän itseänikin aktiivisesti. Ei ole ähkyä tullut golfista. Se peli on kuitenkin se juttu. Kun pääsee hyvälle kentälle hyvien kavereiden kanssa, ei sen hienompaa olekaan”, hän sanoo.
Golf voi Kuopion alueella hyvin
Kuopiossa asuvan Eskolan apuna häärii tätä nykyä puolentusinaa apuopettajaa. Eskola vastaa opetuksen suuntaviivoista ja laadusta.
”Vuonna 2001 aloitin toiminnan. Töitä on tehty ahkerasti ja sittemmin toiminta on laajentunut, kun useimmilla kentillä on ollut halukkuutta palveluihin. Golf on myös kasvanut Kuopion alueella. Siksi en pysty enää ihan kaikkea hoitamaan, rinnalla on ollut pitkän aikaa muita valmentajia”, hän kertoo.
Eskola näkee lajin tulevaisuuden Kuopion seudulla positiivisena. Ainakaan vielä harrastajamäärät eivät ole laskemaan päin.
”Aika ja raha ovat lajiin liittyvät haasteet tällä hetkellä, mutta ei laji mihinkään häviä. Yritetään tehdä golfia houkuttelevammaksi ja helpottaa mukaan tuloa. Lajirakkaus ja aito innostuminen on tärkeää tässäkin. Seurojen olisi hyvä pystyä tarjoamaan erilaisia vaihtoehtoja ja valmennuksen puolella uudet tulokkaat pitää mahdollisimman nopeasti viedä kentälle. Jos he jäävät pyörimään harjoitusalueelle liian pitkäksi aikaa, he eivät edes aloita lajia. Me viemme alkeiskurssilla kädestä pitäen kentälle ja opetamme siellä ne perusasiat”, mies linjaa.
”Vähän pelanneiden aktivoiminen on iso haaste. Jos saisimme heitä enemmän treeneihin, niin taitojen kasvaessa pelikin innostaisi paljon enemmän”, hän päättää.
Sami Sarpakunnas
Lajista riippumatta, laadukas valmennustyö junioreille on aina hatunnoston arvoinen asia! Intohimon ruokkiminen, innostuksen luominen harjoituksiin ja nuoren itsetunnon kehittäminen löytyvät monen muunkin valmentajan perusprinsiipeistä, mutta käytännön jalkautus ei ole aina itsestäänselvyys. Jannen valmennuksessa tämä näyttää toimivan myös käytännön tasolla, hienoa! Tsemppiä Marika Vossille ja muille suomalaisille LET:n karsinnan loppukierroksille!
Outo nimitys. Olisi luullut, että haukkumalla ihmisiä julkisesti kusipäiksi, pitämällä itseään ainoana ymmärtävänä koko lajissa, ihmettelemällä kanssaolijoiden sikiämisiä ja höpöttämällä koomisia vihreän verhon edessä toisi tällaisen tittelin joka vuosi? Mistäköhän nämä valitsijat sikisivät?
Aidosti positiivinen ihminen. Hyvä Janne!