Golfalalla jatkava Pasi Kristiansson vastaa 13 kysymykseen menneestä ja tulevasta.
Eräs aikakausi tulee vuodenvaihteessa päätökseen, kun Golf Pirkkalan toimitusjohtaja Pasi Kristiansson luopuu tehtävistään ja siirtyy kentänhoidon monitoimilaitetta valmistavan yrityksen Turf Gamechangerin operatiiviseksi johtajaksi. Kristianssonin kymmenvuotisen johtajuuskauden aikana Golf Pirkkalan profiili suomalaisten golfyhteisöjen joukossa nousi kohisten, samoin kentän suosio harrastajien keskuudessa.
Palataan syksyyn 2011, ja ensimmäisiin päiviisi Golf Pirkkalan toimistossa, millaisen kentän ja klubin olit saanut johdettavaksi, kenttäyhtiön toimitusjohtaja Pasi Kristiansson?
Kenttäyhtiön tilanne oli tuolloin taloudellisesti tukala ja punaisia lappuja pyöri työpöydällä. Se ei kuitenkaan säikäyttänyt, sillä mitään korjattavaa ei ollut tiedossa – meillä oli hyvin rakennettu uusi kenttä ja klubitalo. Saimme järkevällä taloudenpidolla tuloksen nopeasti plussan puolelle.
Kenttää on sittemmin kehitetty ja se on monen mielestä ottanut vuosi vuodelta isoja askelia eteenpäin. Kuinka paljon kentän ehostukseen ja parantamiseen on käytetty toimintakautesi aikana rahaa?
Puhutaan noin 1,3 miljoonan euron suuruisesta summasta. Lainoja ei ole tarvinnut ottaa vaan olemme käyttäneet kentän kehitykseen puhtaasti kassaan kertynyttä rahaa.
Olet tullut tunnetuksi golfjohtajana, joka hyödyntää mieluusti dataa päätöksenteon tukena. Miten tämä ilmenee Golf Pirkkalassa?
Kerron esimerkin. Meillä oli hiljattain GEO-ympäristösertifikaatin hyväksyntää edellyttävä auditointipäivä. Auditoinnin suorittanut asiantuntija oli saanut etukäteen tarvittavat dokumentit, joiden sisällön hän kävi läpi apulaiskenttämestarimme kanssa. Auditoija kertoi, ettei ole nähnyt missään vastaavaa seurantajärjestelmää.
Toisin sanoen, raportoimme päivittäin mitä aineita ja laitteita kentänhoidossa on käytetty. Tätä informaatiota hyödynnetään, kun tarkastelemme miten tehdyt toimenpiteet istuvat hoitosuunnitelman kanssa. Datan käyttö ei luo yksistään mitään, kaikki perustuu analyysiin, jotta tiedämme, mihin rahat ja työmateriaalit käytetään. Tämän avulla olemme muun muassa voineet vähentää runsaasti lannoitteiden käyttöä.
Sait Golf Pirkkalan kukoistamaan. Mitkä olivat muutoksen kannalta tärkeimmät avaintekijät?
Oikeastaan halu ja tahto ratkaisevat kaiken. Kyllä ne ongelmat ratkaistaan, kun on myös riittävästi osaamista, oikeat visiot sekä hallituksen tuki.
Miten paljon pelaajamäärät ovat nousseet kahden ”koronakauden” aikana? Onko ajanjakso lihottanut kenttäyhtiön pankkitiliä?
Pirkkalassa pelattiin jo ennen koronakriisiä suunnilleen 33 000–35 000 kierrosta vuodessa. Viime vuonna lukema nousi yli 40 000:n ja tänä vuonna liikuskelemme samoissa määrissä. Täyden green feen maksaneita on ollut hurjasti enemmän. Taloudellinen tuloksemme oli viime vuonna selkeästi budjetoitua parempi ja sama kehitys jatkuu myös tänä vuonna.
Kierrosten kova kasvu on vähän kaksipiippuinen juttu, sillä näillä nykyisillä pelaajamäärillä kenttä on aika ruuhkainen.
Olet kiinnostunut kentänhoidosta ja kentän kehittämisestä. Mistä innostus on peräisin?
Kalajoki Golfissa oli käynnistymässä 18-reikäisen kentän rakennustyöt, kun aloitin yhtiössä toimitusjohtajana vuonna 1997. Toimin kenttäprojektin vetäjänä ja siitä se innostus syttyi. Ennen Pirkkalaan siirtymistä vastasin Fream-kentän peruskorjauksesta Nordcenterin toimitusjohtajana.
Olen ollut myös määrittelemässä opetusministeriön tutkintotoimikunnassa golfkenttämestarin erikoisammattitutkintoa, jonka itsekin suoritin viime vuonna. Golfliiton kenttätoimikunnassa olin jäsenenä vajaat 15 vuotta.
Mistä asioista olet golfyhteisössänne erityisen ylpeä?
Henkilökunnasta. Meillä on työlleen omistautunut ja ammattitaitoinen porukka. Samoin kenttäyhtiön hallituksesta, jossa jokaisen henkilön intressit liittyvät vahvasti golfillisiin asioihin.
Toteutimme tänä vuonna kentänhoidon uudelleenorganisoinnin. Siirsimme kenttämestarilta vastuuta kahdelle apulaiskenttämestarille, joista toinen keskittyy nyt enemmän ympäristöpuolen asioihin, kasteluihin ja digitaaliseen dokumentointiin ja toinen ottaa yhtiön rakennukset hallintaansa. Siitä olen tyytyväinen.
Mitä jäi vielä tekemättä Golf Pirkkalassa?
Helppo vastaus: kentänlaajennus. Se saattaa tulla jossain vaiheessa ajankohtaiseksi – ja olenkin ilmoittanut olevani käytettävissä mahdollisessa projektissa.
Miten Golf Pirkkala on muuttunut kymmenen vuoden aikana?
Kenttä oli syksyllä 2011 ikään kuin esikouluvaiheessa oleva lapsi, jota on ollut palkitsevaa auttaa kehittymään. Nyt nuorukainen on saanut ylioppilaslakin kutreilleen, joten tästä kelpaa suunnata jatko-opintoihin.
Millaisena näet kotimaisen golfharrastuksen tulevaisuuden? Entä miten lajin tunnettuutta pitäisi kehittää?
Suomen golfin tulevaisuus näyttää valoisalta ja harrastajamäärät ovat nousussa. Kilpapelaajien lisääntyneen menestyksen myötä kiinnostus kasvaa. Esikuvien kautta lajimme saa lisää tunnettuutta ja harrastajia.
Mitä muita intohimoja sinulla on kuin golf?
Pelasin jääkiekkoa nuorempana Savonlinnan Pallokerhossa ja olen nykyään yksi yhtiön osakkaista. Jääkiekko on itselleni tärkeä laji. Olen aina pitänyt myös autoista sekä niiden laittamisesta. Silmäteräni on kotona tallissa oleva vuoden 1997 Ford Mustang Cobra SVT.
Vieläkö joskus palaat takaisin golfkentän johtotehtäviin?
Kyllä tämä on nyt katsottu, neljännesvuosisata kolmella eri kentällä toimitusjohtajan vakanssilla riittää. Täytän ensi kesänä 60 vuotta, joten nyt on sopiva paikka tehdä tilaa nuoremmille.
Millaisen perinnön jätät Golf Pirkkalalle ja Suomen golfille?
Golf Pirkkalalle annan yhden neuvon: ’keep up the good work’. Kyllä tämä yhteisö on oikealla tiellä ja parhaat vuodet ovat vielä edessäpäin. Yleisellä tasolla on mielessä ajatus; ollaan ylpeitä ’Meidän Pelistä’, sillä suomalaiset golfkentät ja osaaminen ovat globaalissakin mittasuhteessa huippuluokkaa.