David Da Silva: Valmentajien yhteistyötä pitäisi Suomessa kehittää - Golfpiste.com

10.12.–17.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][8]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

David Da Silva: Valmentajien yhteistyötä pitäisi Suomessa kehittää

Lauri Ruuskaa, Kim Koivua ja Eetu Isometsää Season Golf Academyssa valmentava portugalilainen on kulkenut pitkän matkan Mosambikista, Etelä-Afrikan, Brasilian ja USA:n kautta Suomeen.

Kotimaisissa golfin arvokilpailuissa on muutaman vuoden ajan nähty kentällä ja harjoitusalueilla reppu selässään kulkeva valmentaja David Silva.

Hän toimii Season Golf Academyn päävalmentajana Suomenojan harjoitushallissa. Kesäkaudella Silva koutsaa pelaajiaan St.Laurence Golfissa Lohjalla ja matkustaa säännöllisesti näiden mukana Suomessa sekä ulkomailla.

Silvan vetämässä ykkösryhmässä on 18 pelaajaa, jonka tunnetuimmat nimet ovat ryhmään edelliskauden jälkeen liittyneet LauriRuuska ja Eetu Isometsä, sekä kahdessa vuodessa vaikuttavan nousun eliittiin tehnyt Kim Koivu.

Oliver Lindell, Kim Koivu sekä David Silva ajatustenvaihdossa Finnish Openissa Ålands Golfklubilla.

Edellisvuonna Silvan ryhmässä oli 12 pelaaja, tulevina vuosina hän uskoo määrän voivan kasvaa korkeintaan muutamalla pelaajalla. Kansainvälistä väriä ryhmään tuovat viisi nuorta virolaispelaajaa, jotka käyvät Suomessa säännöllisin väliajoin.

Pitkä tie Suomeen

Silva on maajoukkuevalmentajien lisäksi yksi harvoista Suomessa, jonka työnkuvaan liittyy vain huipulle pyrkivien pelaavien jalostaminen.

”Taloudellisesti tekisin parempaa tulosta, jos yhdistäisin mukaan kurssitusta ja yksityisopetusta harrastajille. Siihen ei kuitenkaan ole aikaa. Rakastan valmentamista, olen tehnyt sitä lähes 30 vuotta”, golfin lisäksi monipuolisen urheilutaustan omaava Silva kertoo.

Hänen isänsä oli liikemies, jonka työn perässä perhe matkusti. David Silva syntyi Mosambikissa, josta perhe muutti Etelä-Afrikkaan, Johannesburghiin.

”Harrastin useita eri lajeja, jalkapalloa, krikettiä, rugbya, yleisurheilua. Golfiakin varsin nuoresta, mutta päälajikseni se tuli vasta myöhemmin.”

Silva vietti yhden kouluvuosistaan vaihdossa USA:ssa, tuolloin hänen päälajinsa olivat 800 ja 1500 metrin juoksut.

”Suuri idolini oli Lasse Viren, joka kävi ikimuistoisia kamppailuja Portugalin Carlos Lopezin kanssa”, Silva muistaa.

Golfissa harjoituskaverina oli isän lisäksi muutaman vuoden nuorempi veli Daniel, josta tuli 1992 Portugalin ensimmäinen European Tourin osakilpailun voittaja.

”Pelasimme ja menestyimme juniorina Etelä-Afrikan kisoissa. Aikuisiksi vartuttuamme meistä kiinnostuttiin Portugalissa. Maajoukkueeseen pääsimme lopulta karsintojen kautta. Daniel voitti sen 10 lyönnin erolla minuun, kolmanneksi sijoittuneeseen oli matkaa 22 lyöntiä”, David Silva kuvailee 80-luvulla tasoeroja Portugalissa.

Silvan veljekset edustivat maataan maajoukkueiden lisäksi myös World Cupissa.

”Tutustuimme jo tuolloin suomalaishuippuihin, nykyisiin valmentajiin Mika Piltziin, Anssi Kankkoseen ja RikuSoravuohon”, hän taustoittaa.

Isä olisi halunnut poikansa jatkavan liiketoimiaan, mutta tämä valitsi golfin. 22-vuotiaana hän meni töihin golfvälinemyymälään. Etelä-Afrikan rauhattomuudet olivat jo näkyvissä, niinpä hän otti muutaman vuoden kuluttua suunnan kotimaahansa.

David Silva muutti 1990 Portugaliin ja nousi aktiivisena ja kielitaitoisena henkilönä nopeasti monipuoliseksi lajivaikuttajaksi.

”Valmensin veljeäni Danielia, perustin oman golfakatemian, toimin Titleistin maahantuojana 13 vuotta, sekä olin perustamassa Portugalin PGA:ta. Lisäksi toimme markkinoille yhteistyössä Golf Digestin kanssa golflehden Portugaliin.”

Omalla peliura jäi taustalle, European Tourilla Silva pelasi vain muutaman kisan. Daniel Silva voitti Tourin karsinnat 1990 ja oli paras Jersey Openissa 1992.

David Silva kävi 2000-luvulla työtarjouksen johdosta tutustumassa Brasilian golfin tilaan. Visiitistä tuli kuitenkin lyhyt, golfin saralla kulttuuri oli ohutta ja mallit toimia jokseenkin villejä.

”Etsin uusia haasteita toimittuani yli 20 vuoden ajan Portugalissa”.

Sattuma muutti hetkessä Silvan elämän. Hän tapasi suomalaisen vaimonsa Sadun Azoreilla, muutti tämän perässä Suomeen ja Raaseporiin.

Jari Isometsä avasi portit Meri-Teijoon

David Silvan ensimmäinen valmennusvuosi Suomessa oli 2012.

”Etsin paikkaa jossa valmentaa. Tässä minua auttoi Jyry Peltomäki, johon olin tutustunut hänen perheensä vietettyä pitkiä aikoja Portugalissa.”

”Valmennuspestit olivat kuitenkin varsin piukassa. Meri-Teijon silloisen toimitusjohtajan Jari Isometsän kanssa teimme sopimuksen. Sain pian yhteistyötä myös Vuosaareen. Auton kilometrimittariin tuli valtavia lukuja kun suhasin Raaseporista käsin vuoropäivinä Meri-Teijoon ja Vuosaareen.”

Eetu Isometsä (vas.) oli David Silvan ensimmäisiä oppilaita Jari Isometsän (oik.) palkattua portugalilaisen Meri-Teijoon.

Työpaikkka kotinurkille Nordcenteriin aukesi aluksi Tommi Studen apulaisena. Hänen siirryttyään Vierumäelle, nousi Silva päävalmentajaksi.

Nordcenterissa oli tehty hyvää työtä juniorien ja edustuspelaajien kanssa, jota Silva lähti entisestään kehittämään golfyhteisössä pitkään vaikuttaneen Roger  Kempen kanssa.

Ryhmistä nousi pintaan hyviä kansallisen tason pelaajia, Nordcenter aktivoitui myös juniori- ja huippupelaajien kisojen järjestäjänä.

Golfosakeyhtiön toimintalinjan muutos kuitenkin vei pelaajien kehittämiseen suuntautuneelta valmennukselta pohjan.

Kempe perusti Season Golf Academyn, jonka ensimmäinen kausi oli 2016.

Ykkösryhmän takana on ympärivuotista valmennustoimintaa myös nuoremmille lupauksille Season Golfin hallilla. Kesäaikaan akatemia toimii St. Laurencessa, jota suuri osa tallin huipuista myös edustaa.

Suunnitelmallinen työnteko ja tekninen osaaminen kunniaan

Työskentelymetodeista kertoessaan Silva painottaa useaan otteeseen suunnitelmallisuutta ja pitkäjännitteisyyttä, jota hän iskostaa kaikkien oppilaidensa mieliin.

”Perusasiat ja niiden kehittäminen pitää muistaa kaiken tasoisten pelaajien kohdalla. Näen, että kaikkia pelin osa-alueita ja lyöntejä pitää pystyä kehittämään ja hallitsemaan. Tämä onnistuu parhaiten kun sekä valmentajalla, että pelaajalla on yhteinen näkemys siitä, missä ollaan ja mitä kohden menossa.”

David Silva konsultoi ja auttaa myös muiden valmennettavia. Keskustelukumppanina EGS:n Sofia Siivola.

Silva hakee malleja maailman huippuvalmentajilta, joita hän on uransa aikana käynyt runsaasti kuulemassa ja imemässä oppia. Samalla hän painottaa olevansa Golfliiton uuden päävalmentajan Fredrik Jendelidin tavoin ”tilastomies”.

”Kierroskeskiarvo sekä pelin sisältä saatavat tilastot ovat pohja lähtökohta-analyysien tekemiselle.”

Pete Cowen ja Butch Harmon ovat malliesimerkkejä huippuvalmentajista, jotka vannottavat pelaajilleen yksinkertaisen ja ehdottoman varmasti toistettavan svingin tärkeydestä. Perusasioiden hinkkaaminen kuntoon ja monesti myös pelaajien svingien muutostyöt tätä tukevaksi toiminnaksi vaativat aikaa. Ei ole olemassa toimivia ja nopeita korjauksia. Huipulle pääseminen vaatii työtä ja sitkeyttä”, Silva jatkaa.

Season Golfin toimintaan myös vahvalla taloudellisella panostuksella osallistuva Kempe on valmentajansa kanssa samoilla linjoilla. Matalaa profiilia pitävä Kempe asetti Season Golf Akatemialle sen käynnistäessä toimintansa erittäin kunnianhimoisia tavoitteita.

PGA Tourin ja European Tourin korttien sekä menestysten lisäksi onnistumista mitataan sillä, kuinka moni oppilaista saa haluamansa opiskelupaikan USA:sta, sekä kasvaa akatemiassa entistä valmiimmaksi kohtaamaan siviilielämän haasteita.

Kohden parempaa yhteistyötä

David Silva menee heittämällä Suomessa niiden valmentajien joukkoon, joilla on mainion pelitason lisäksi valtava määrä kokemusta ja koulutusta valmentamisesta, näyttöjä myös muista golfalan töistä ja kehittämisprojekteista.

Vaikuttavinta hänen tekemisessään on kuitenkin intohimoinen tapa olla suojattiensa mukana harjoituksissa kisoissa ja matkoilla, sekä kyky kommunikoida pelaajien lisäksi eri sidosryhmien kanssa.

David Silva puhuu ja kuuntelee selkeästi golfia. Kokemuspohja on valtava ja näkemykset laaja-alaisia.

”Meidän täytyy tuntea pelaajiemme taustat, heidän ajatusmaailmansa ja tavoitteensa. Kentällä toimiminen on myös oma maailmansa, jota valmentajan pitää ymmärtää auttaakseen suojattiaan.”

Silva on työnä luonteen vuoksi etuoikeutettu valmentajan. Hänellä on aikaa, mutta selvästi myös kova motiivi tehdä pitkiä päiviä kisaviikoilla kentällä sekä harjoitusalueilla.

”En halua moittia ketään, mutta ihmettelen sitä, kuinka vähän muita valmentajia kentillä tapaan kisoissa.”

Valmentajien yhteistyön kehittämisen hän näkee Suomen golfin ehdottomana voimavarana.

”Suomessa on varmasti paljon osaamista ja intohimoa. Mutta yhteistyötä pitäisi kehittää. Huippuvalmentajat ympäri maailman hakevat toisiltaan oppia ja soveltavat niistä omaan tekemiseensä. Yksi haaste ammattikunnassa on se, että valmentajat kokevat omistavansa pelaajansa, eivätkä tästä johtuen jaa kokemuksiaan kolleegojensa kanssa pelaajiensa hyödyksi”, Silva arvioi.

Suomalaisen kilpagolfin organisoitumisen hän näkee etenkin juniorien osalta erinomaisena.

”Kilpapelaajan polku on kehittynyt moniin muihin maihin verrattuna tältä osin kilpailukykyiseksi. Finnish Tour on se näyteikkuna, johon edelleen pitäisi pystyä panostamaan. Amatööreillekin se on mainio peili ja mittari.”

Finnish Amateur Openin, Erkko Trophyn kohdalla hän nimeää yhden konkreettisen toiveen.

”Ongelma hienosti järjestetyssä kisassa on se, että se pelataan vain 54 reiän mittaisena, joka erottaa sen kaikista muista kansainvälisistä arvokisoista. Lisäämällä se puuttuva kierros mukaan, Erkko Trophyn voisi   nostaa siihen arvostukseen, joka sille kuuluu.”

Projekti nimeltä Lauri Ruuska

Kim Koivu on David Silvan tähänastisista Season Golfin työnäytteistä kirkkain tuote. Vasta 16-vuotianaana golfiin panostanut helsinkiläinen jakaa valmentajansa kanssa saman filosofian pelin kehittämisessä.

Casper Simberg ja Rasmus Karlsson ovat hyvällä kehityskaarella urallaan. Ammattilaisuralle pian suuntaava Eetu Isometsä oli Silvan ensimmäinen valmennettava Suomessa.  Hän palasi yhden välivuoden jälkeen junnuvuosiensa valmentajan hoiviin.

Spirit Cupissa Suomea 2015 edustaneesta nelikosta vain keväällä opiskelunsa päättävä Matilda Castren (vas.) on vielä amatööri. Emily Penttilä, Lauri Ruuska ja Kristian Kulokorpi (oik.) ovat ammattilaisia.

Mielenkiintoisin pelaaja tulevalla kaudella on Silvan oppiin syksyllä siirtynyt Lauri Ruuska, jonka ensimmäinen ammattilaiskausi meni täysin penkin alle. Siilinjärven Tarina Golfin kasvatti huomasi maajoukkueen tukiryhmän ”karanneen alta”, henkilökohtainen valmentaja Janne Eskola oli monen sadan kilometrin päässä pääkaupunkiseudulla asuneesta Ruuskasta.

”Lauri on svinginsä osalta hyvin poikkeuksellinen yksilö. Hänen ylävartalon kiertonsa on ollut noin 135 astetta, mailanpään vauhti draiverilla 125-126 mailia tunnissa. Tämä liikkuvuuden ja hurjan vauhdin yhdistelmä luo valtavat haasteet sille, että svingi pysyisi kasassa, etenkin paineiden alla pelatessa.”

”Meillä on paljon töitä tehtävänä. Ylipitkien lyöntien hajonta suunnan suhteen on saatava huomattavasti pienemmäksi, samoin lähestymisissä pituuskontrollin kehittäminen on ratkaisevan tärkeää.”

Ruuskasta ja tämän taitojen jalostamisesta David Silva puhuu antaumuksella toistakymmentä minuuttia.

”Minulla on 18 oppilasta, joilla kaikilla on oma tarinansa, tavoitteensa ja suhtautumisensa lajiin. Näiden nuorten kanssa työskentely on se, mitä rakastan. Siitäkin huolimatta, että se vaatii hurjan suuren työmäärän tuntien valmistelussa , harjoitusohjelmien rakentamisessa ja niiden toteuttamisen seurannassa”, David Silva lopettaa.

Mikäli tilaisuus tulee,  54-vuotiaan Silvan työskentelyä  valmennettaviensa kanssa harjoitusalueilla ja kentällä kannattaa pysähtyä seuraamaan.

Vielä parempi, mikäli sosiaalisen ja avoimen valmentajan kanssa löytyy aikaa keskustelulle. Kyselemällä ja kuuntelemallakin voi oppia golfista ja elämästä yhtä ja toista.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje