Hirsala Golfin kenttämestari kertoo, että OnCoursen käyttö säästää kustannuksissa ja luo kentälle positiivista julkisuuskuvaa.
Ympäristövastuu. Se koskee meitä kaikkia nyt ja tulevaisuudessa. Eikä golf muodosta tässä kokonaisuudessa poikkeavaa saareketta. Se on tärkein syy, miksi GEO Foundation for Sustainable Golf -järjestö on organisoinut Sustainable Golf Week -nimeä kantavan teemaviikon.
Järjestö haluaa lokakuun alussa vietettävän viikon aikana paitsi tehdä omaa toimintaansa tutuksi, myös pohtia yhteistyökumppaneidensa kanssa maailmanlaajuisesti, miten voidaan edistää alan pyrkimyksiä rakentaa golfille ympäristöystävällisempi tulevaisuus.
GEO Foundation uskoo, että golfista on muodostumassa globaali suunnannäyttäjä kestävän kehityksen ja ilmastotoimien osalta.
”Näemme, että teemaviikko voi jatkua entistä vahvempana katalysaattorina kestävyyden edistämisessä kaikilla mahdollisilla sektoreilla ympäri maailman”, järjestön johtaja Jonathan Smith sanoo.
GEO Foundationin keskeisiä yhteistyökumppaneita kestävän kehityksen edistämisessä ovat muun muassa R&A, European Tour Group, Ladies European Tour, LPGA, Ryder Cup Europe, Visit Scotland sekä noin 50 alan liittoa ja yhdistystä 25 eri maassa. Teemaviikon keulakuvaksi on kutsuttu Euroopan Solheim Cup -joukkueen kapteeni Suzann Pettersen.
Hirsala yksi GEO Foundationin mallikentistä
Skotlannin North Berwickissä päämajaansa pitävä GEO Foundation nostaa jalustalle tinkimättömästi ajanmukaisia ympäristönormeja noudattavia kenttiä, joiden joukossa on myös kolme pohjoismaalaista golfkenttää. Yksi niistä on Hirsala Golf, joka vuonna 2010 sai ensimmäisenä kenttänä Suomessa GEO-sertifikaatin.
Golfkenttien ympäristötyötä ohjaavan OnCourse-seurantaohjelman avulla kentät keräävät tietoa, jonka tehtävänä on helpottaa kentän toiminnan seurantaa ja suunnittelua. Verkossa toimiva ohjelma ohjaa kenttiä resurssien tehokkaampaan käyttöön ja ympäristön vaalimiseen
Kolme vuotta sitten suomennettu OnCourse on GEO Foundationin rakentama ympäristötyökalu, jonka käyttö on sertifioinnin edellytys. Sitä käyttää Hirsalan kenttämestari Janne Lehdon mukaan tällä hetkellä Suomessa 37 kenttää.
”Määrä saisi olla paljon suurempi. Asetimme vuonna 2019 tavoitteeksi, että tässä vaiheessa puolet Suomen golfkentistä olisivat seurantaohjelman käyttäjiä. Paljon riittää vielä tällä saralla työtä”, OnCoursen tukitiimiin kuuluva Lehto sanoo.
Hän tähdentää, että ohjelman käyttö säästää kustannuksissa ja luo kentälle positiivista julkisuuskuvaa.
”Sähkönhinnan on arvioitu nousevan kymmenkertaiseksi ja myös lannoitteiden ja kasvinsuojeluaineiden hintoihin on tulossa kovia korotuksia. Nyt olisi oikea hetki havahtua.”
GEO-sertifikaatti on osoitus siitä, että kentällä kunnioitetaan ympäristöarvoja. Se on eräänlainen golfkentän Joutsenmerkki, jota lajin harrastajat osaavat arvostaa.
”Sillä on ilman muuta merkitystä, kummalta kentältä pelaaja ottaa pelioikeuden tai ostaa osakkeen, jos vain toisella on GEO-sertifikaatti tai OnCourse aktiivisessa käytössä. Golfarit ovat yhä ympäristötietoisempia.”
Kenttien johdossa tarvitaan laajempaa sukupolven vaihtumista, jotta pääsisimme 50 prosentin tavoitteeseen.
Golfyhteisön ympäristövastuullinen toiminta koostuu OnCourse-pohjalla neljästä osa-alueesta: luonto, resurssit, yhteisö ja ilmasto. Seurantaohjelman kautta yhteisö saa laskettua helposti ja kustannustehokkaasti oman toimintansa hiilijalanjäljen järjestelmään syötetyn datan pohjalta.
”Työkalu antaa myös esimerkkejä ympäristövastuullisen toiminnan kehittämiseen maailman golfyhteisöjen ’parhaiden käytäntöjen’ avulla.”
Kiinnostus OnCoursen käyttöä kohtaan kumpuaa yhteisön sisältä
OnCoursen tukitiimi ja Suomen Golfliiton aluetapaamiset tähtäävät seurantaohjelman lanseeraamiseen. Sormea napsauttamalla isoja muutoksia ei kuitenkaan ole odotettavissa.
”Niillä kentillä, joilla OnCourse on käytössä, kiinnostus ohjelmaa kohtaan on lähtöisin yhteisön sisältä eli se perustuu käytännössä toimitusjohtajan tai kenttämestarin omaan aktiivisuuteen. Kenttien johdossa tarvitaan laajempaa sukupolven vaihtumista, jotta pääsisimme 50 prosentin tavoitteeseen.”
Aktiivisinta OnCoursen käyttö on pääkaupunkiseudun kentillä. Joillakin seurantaohjelman käyttöönottaneilla kentillä OnCourse-toiminta on parhaillaan pysähdyksissä GEO-sertifikaatin uusimista myöden. Tähän löytyy luonnollinen selitys.
”Näin voi muun muassa käydä, jos kentällä OnCoursesta vastannut henkilö vaihtaa työpaikkaa. Jatkuvuuden kannalta olisi tärkeätä, että ohjelman käytön ja datan kokoamisen hallitsisi yhteisössä useampi ihminen”, Lehto vinkkaa.
Resurssien säästön ohella Lehdon mukaan OnCoursen merkittävin ominaisuus on kollektiivisen datan avulla saatu hyödyllinen informaatio, jolla seurantaohjelmaa ympäri maailman käyttävät kentät voivat vertailla toistensa tietoja. Etenkin samoilla leveysasteilla olevien kenttien kohdalla tämä voi olla päätöksenteon kannalta hyvinkin arvokasta.
Uusia tehtävärooleja kenttien työyhteisöihin
Ympäristöasioista vastaavan henkilön (sustainability manager) pestaaminen kentälle on maailmalla jo yleistä. Lehto näkee, että kyseinen vakanssi tulee Suomessakin yleistymään. Hänen mielestään kentillä voitaisiin vähitellen perustaa uudenlaisia rooleja työntekijöille.
”Joku voisi esimerkiksi tehdä osan työajasta kentänhoidossa tai caddiemasterina ja osan yhteisön ympäristövastuullisuudesta vastaavana henkilönä, on se sitten seurantajärjestelmän hallinnointia tai erilaisten ympäristöprojektien toteuttamista kentällä. Tällaiset monipuoliset työnkuvat edistäisivät kiinnostusta golfalan työpaikkoja kohtaan”, hän sanoo.
GEO Foundation on antanut Lehdolle ainoana suomalaisena niin sanotun Sustainability Champion -tunnustuksen. Se voidaan myöntää golfsektorilla merkittävää ympäristövastuullista toimintaa edistäneelle alan ammattilaiselle.
Voimassa oleva GEO-sertifikaatti löytyy seuraavilta suomalaisilta golfkentiltä:
Aulangon Golfklubi, Golf Pirkkala, Hangon Golf, Harjattula Golf & Country Club, Helsingin Golfklubi, Hirsala Golf, Lahden Golf, Master Golf, Nordcenter Golf & Country Club, Sarfvik Golf Club sekä Tapiola Golf. Neljällä muulla kentällä sertifikaatti on vanhentunut.
GEO Foundationin kansainvälistä Sustainable Golf Week -teemaviikkoa vietetään 3.–9. lokakuuta 2022.