St. Laurence Golfin toimitusjohtaja Mecki Kåhre tyrmää GoGolfin osakasaloitteen.
Lohjan St. Laurence Golfissa on luvassa ensi maanantaina kiivas yhtiökokous. Golfkeskuksen kenttäyhtiö ehdottaa hoitovastikkeen korottamista 105 eurolla ensi kaudelle. Korotus olisi St. Laurence Golfissa ensimmäinen sitten vuoden 2012. Suurin osakkeenomistaja haluaisi puolestaan pudottaa vastikemaksua lähes yhtä paljon toiseen suuntaan.
St. Laurence Golfin suurin osakkeenomistaja on monialayritys GoGolf, joka on hankkinut 151 St. Laurence Golfin osaketta. Siitä on tullut kenttäyhtiön suurin yksittäinen osakkeenomistaja runsaan kymmenen prosentin osuudella. GoGolf on toimittanut yhtiökokoukselle osakasaloitteita ja talousarvioesityksen, jossa se ehdottaa 180 euroa alempaa vastiketta kuin kenttäyhtiö.
Kun huomioon otetaan myös arvonlisävero sekä rahoitusvastike, osakkaan vuotuiselle vastikemaksulle kenttäyhtiön (899 €) ja GoGolfin (699,20 €) esityksissä on lähes 200 euron ero. Tänä vuonna vastikemaksu on ollut 792,77 euroa. 151 osaketta omistavalle GoGolfille kahden esityksen kustannusvaikutus on yli 30 000 euroa.
St. Laurence Golfissa edelliset vastikekorotukset ovat kymmenen vuoden takaa.
St. Laurence Golfin toimitusjohtaja Mecki Kåhre ihmettelee GoGolfin esitystä.
”En näe tässä järkeä. Olemme tekemässä tappiollisen tuloksen. Inflaatio laukkaa yli kymmenessä prosentissa, joten miten edes voisimme lähteä alentamaan yhtiövastikkeita? Jotta voimme säilyttää kenttien hoitotason ja yleisen palvelutason samanlaisina kuin tähän asti, meidän on pakko korottaa vastikkeita”, hän sanoo.
Hän muistuttaa, että St. Laurence Golfissa edelliset vastikekorotukset ovat kymmenen vuoden takaa. Kustannusten nousu on tähän asti kompensoitu säästöillä ja toiminnan tehostamisella.
”Olen keskustellut useiden kollegoideni kanssa pitkin kautta, ja itselleni on muodostunut sellainen kuva, että vastikkeita tullaan nostamaan kotimaan kentillä ensi vuonna 10–20 prosenttia.”
GoGolfin osakasaloitteen allekirjoittanut hankejohtaja Juha Tuukkanen sanoo, että St. Laurence Golfissa olisi kerättävä tuloja muualtakin kuin osakkeenomistajan taskuista. Yritys laskee, että osakkaiden osuus kenttäyhtiön kuluista on ollut 70 prosenttia.
Tuukkasen mukaan vastiketta alentamalla kiinnostus kentän osaketta kohtaan saataisiin kasvamaan.
”Valtaosa osakkeenomistajista ei itse pelaa osakkeellaan. Olen keskustellut yli 200 osakkaan kanssa, ja he ovat sanoneet, että St. Laurence Golfin osaketta joutuu vuokraamaan alle vastikkeen hinnalla. Se on huono tilanne.”
Toimitusjohtajan mukaan halvalla ei saa hyvää
GoGolf ehdottaa osakasaloitteessaan vastikkeen alentamisen lisäksi rajua kulujen karsimista. Muun muassa henkilöstökuluja olisi GoGolfin mukaan karsittava 76 000 eurolla. Mecki Kåhren mukaan se tarkoittaisi 2,5 henkilötyövuoden vähentämistä.
”Tällä olisi tietysti suora vaikutus hoito- ja palvelutasoon. Olemme Golfliiton Pelaaja ensin -kyselyn kenttien kuntoa mittaavassa osiossa Uudellamaalla toisella sijalla. Jos lähtisimme leikkaamaan kuluja kovalla kädellä, uskon, että kenttiemme kunto laskisi dramaattisesti”, Mecki Kåhre sanoo.
GoGolf on ihmetellyt St. Laurence Golfin kahdessa vuodessa yli 200 000 eurolla kasvaneita henkilöstökuluja, kun samaan aikaan vastikkeen ulkopuoliset tuotot ovat kasvaneet vain noin 30 000 euroa. Kåhren mukaan henkilöstökulut ovat kasvaneet, koska aiemmin seuran palveluksessa olleet toiminnanjohtaja, palvelupäällikkö, head caddiemaster sekä muut caddiemasterit siirtyivät kenttäyhtiön palvelukseen.
”Henkilöstökulumme ovat nyt alhaisemmat kuin esimerkiksi Keimolassa ja Talmassa.”
”Hankala lähtökohta, kun muistaa, että yritys itse on suurin kilpailijamme green fee -markkinoilla ensi vuonna.”
Kåhren mukaan halvalla hyvää -ideologia ei toimi laadukkaan golfkentän arjessa. Tällä hän viittaa myös muutamiin muihin GoGolfin omistamiin tai hallinnoimiin kenttiin, joiden heikko kunto on herättänyt golftoimialalla kuluneella kaudella paljon keskustelua.
Liiketoiminnan muita kuluja GoGolf karsisi 100 000 eurolla. Juha Tuukkasen mukaan St. Laurence Golfissa olisi etsittävä aktiivisesti tehostamiskeinoja, joilla saadaan aikaan kustannussäästöjä kenttien kunto- ja hoitotasosta tinkimättä. Sitä, mistä tarkalleen ottaen pitäisi säästää, hän ei osaa arvioida.
”En tunne yhtiötä, joten en pysty erittelemään, mistä kuluja karsitaan. Kenttäyhtiön hallituksen ja johdon pitäisi keksiä riittävät konstit säästökohteiden löytymiseksi.”
Green fee -tuottoja GoGolf olisi omassa talousarviossaan kasvattamassa 76 000 eurolla.
”Meidän normaalihintaisen green fee -myynnin osuus on vain noin 15 prosenttia, joka tarkoittaa vajaata 500 kappaletta kaudessa. Tämä johtuu siitä, että kolmasosa osakkaista vaihtaa joka vuosi pelioikeutensa pelilippuihin, ja heistä noin 75 prosenttia myy pelilippuja netissä. Green feetä pitäisi myydä 1500 lisää, jotta GoGolfin tavoite täyttyisi. Hankala lähtökohta, kun muistaa, että yritys itse on suurin kilpailijamme green fee -markkinoilla ensi vuonna”, Kåhre toteaa.
Muille tuotoille GoGolf esittää 13,7 prosentin lisäystä, joka edellyttäisi muun muassa yritystapahtumamyynnissä 100 prosentin kasvua.
Osakas ei usko aloitteen läpimenoon
St. Laurence Golfin osakas Sakari Linna omisti neljä osaketta, joista kaksi hän myi GoGolfille, ”koska halusi niistä eroon”. Hänelle jäi alun perin kuva, ettei GoGolfilla olisi intressejä vaikuttaa St. Laurence Golfin operatiivisiin asioihin, vaan lähinnä saada vetoapua pelipakettiensa myyntiin.
”Pelin henki muuttui yllättäen, kun GoGolfilta tuli vaihtoehtoinen talousarvioesitys. Arvelen, ettei tuollainen talousarvioehdotus tietäisi hyvää kentän kunnolle, mutta en myöskään usko osakasaloitteen läpimenoon”, Linna sanoo.
Hänen mielestään St. Laurence Golfin vastiketaso on kohtuullinen verrattuna alueen moneen muuhun kenttään ja kohdallaan, jotta voidaan pyörittää 36 reiän kokonaisuutta.
GoGolf esittää osakasaloitteessaan myös kenttäyhtiön vastikkeen ulkopuolisten tuottojen, kuten yritystapahtumamyynnin ja väyläsponsorisopimusten kasvattamista.
”Yhtiön hallussa olevat 80–90 osaketta voisi laskea osakeannin kautta liikkeelle.”
Sakari Linnan mielestä kasvuvaraa ei juuri ole.
”Yritystapahtumamyynnistä on varmasti revitty irti se, mitä saatavissa on. GoGolf ei löydä aloitteessaan realistisia tulonlähteitä, eikä toisaalta pihviä mistä säästää”, hän sanoo.
Yhtenä rahoitusvaihtoehtona GoGolf esittää osakeantia.
”Yhtiön hallussa olevat 80–90 osaketta voisi laskea osakeannin kautta liikkeelle. Näin saisi lisää vastiketuottoja ilman, että tarvitsisi korottaa vastikkeen hintaa”, GoGolfin Juha Tuukkanen sanoo.
Sakari Linnan mukaan osakekantaa on pyritty St. Laurence Golfissa päinvastoin vuosikausia hillitsemään.
”Ja minkälaista hintaa niistä annissa olevista osakkeista pitäisi edes pyytää, kun juuri yksi yritys on ostanut niitä ison määrän yhden euron kappalehinnalla?” Linna kysyy.
Vuokraajat eivät ole koskaan tahtoneet saada St. Laurencessa omiaan pois osaketta vuokratessaan. Alkuvuonna tämä on Linnan mukaan saattanut vielä onnistua, mutta kesällä on jo pitänyt vuokrata reilummin alihintaan. Hän tähdentää, että näin on käytännössä aina ollut.
Määräenemmistö ratkaisee
Linnan lisäksi monet muutkin St. Laurence Golfin osakkaat ovat nousseet takajaloilleen, mutta Mecki Kåhrella on huoli siitä, tuleeko ensi maanantain yhtiökokoukseen riittävästi vastustavia ääniä. Asian ratkaisee yhtiökokouksessa määräenemmistö.
”Yleensä kokouksessa on ollut edustettuna noin 270 ääntä, ja GoGolfilla on jo yksistään 151 ääntä. Kaikki osakkaat eivät ehkä osaa ajatella tilannetta rationaalisesti, ja on vaarassa käydä huonostikin. Silti uskon ja toivon, että kenttäyhtiön talousarvion kannattajia saadaan riittävästi paikalle”, Kåhre sanoo.
Myös kenttäyhtiön hallituksessakin toimineen Linnan käsityksen mukaan yhtiökokoukseen on tulossa riittävästi osakasaloitteen vastustajia.
”Se tulee kaatumaan. Yleinen tahto on pitää pyörät pyörimässä entiseen malliin”, hän sanoo.
Linna näkee, että St. Laurence Golfin yhteiselo GoGolfin kanssa ei muodostu mitenkään katastrofaaliseksi, vaikka kaikki jatkuisi ennallaan.
”Kai hekin haluavat kenttiemme pysyvän järkevässä käytössä”, hän sanoo.
Lue seuraavaksi: St. Laurence Golf saa lunastaa omia osakkeitaan
Kulurakennetta kun katsoo on parannettavaa. Henkilökulut ovat nousseet vuosi vuodelta ja kuitenkin suurin osa varauksista hoidetaan jo netin kautta. On asioita, joissa voidaan kuluja pienentää, niitä löytyy jos on tahtoa. Sitä ei kukaan halua, että kenttien kunto ei säilyisi nykyisellään, mutta siinäkin löytyy varmasti säästökohteita kenttien kärsimättä. Töitä täytyy tehdä, se on selvä, kääriä hihat ja tehdä myyntityötä, olla hankkimatta koneita jos voidaan vuokrata eli kyllä löytyy jos on tahtoa.
Henkilöstökuluthan eivät yksin riipu varauskäytännöistä, vaan lukujen takaa voi löytyä järjestelyjä palveluiden toteuttamisen käytänteissä ja yhtiön halusta ohjata toiminnan johtajan tehtävää tarkemmin, kuin, jos sellainen ostettaisiin palveluna. Numerot eivät aina kerro kaikkea, mutta ovat usein merkittävä ja hyvä lähtökohta keskustelulle.
GoGolf ehdottaa myös osakkeen tuottamien pelilippujen loputtua osakkeelle mahdollisuutta hankkia lisää lippuja polkuhinnalla yhtiöltä.
Pelilippuja on ollut myynnissä mm. Golfpiste.com pörssissä huomattavan edullisesti, jopa alle parilla kympillä loppukaudesta isompina partteina. Mitä ilmeisimmin tämä kanava alkaa ehtyä nyt, kun GoGolf omistaa nyt itse n. 3750 lippuun oikeuttavan osake-enemmistön. Molemmille budjettiesityksille löytyy perusteluja puolesta ja vastaan, mutta tälle periaatteelliselle muutokselle vain yksi. Se lisäisi oleellisesti GoGolfin liikkumavapautta hinnoittelussaan ja katetta kasvattaa StLG:n pelipakettimyyntiään paremmalla katteella, kuin pienosakkailla olisi mahdollista. Ehdotettu maksu lisälipusta on jo valmiiksi pienempi, kuin yhden lipun laskennallinen hinta vastikkeen maksaneelle osakkaalle.
Yhtiökokouksesta tullee varmasti mielenkiintoinen tilaisuus.
Onko mikään kenttä kokenut mitään positiivista Gogolfin tultua osakkaaksi ? Ymmärtääkseni jokainen kenttä on lähtenyt suoranaiseen syöksyyn alaspäin tuon firman iskettyä näppinsä kenttään.
Ei yksikään kenttä ole saanut mitään hyötyä. Ainoat hyötyjät ovat olleet viereiset kentät. Ne ovat saaneet lisää jäseniä ja osakkaita kun gogolf on tullut sotkemaan asiat. Vuosaari ja Peuramaa hyvinä esimerkkeinä.
Aivan naurettavaa touhua. Tämä oli toisaalta erittäin nähtävissä. Vielä hetki sitten, yritys selvitti pörssiin listautumista. Lähinnä tulee mieleen puuhastelu.
Lisäksi etsivät aktiivisesti talkoolaisia talven kunnossapitoon. Siis yritys, joka oli matkalla pörssiin. Talkoothan ovat kiellettyjä yrityksiltä, mutta heitähän se ei kiinnosta. Kaikki pitää saada revittyä pelaajien selkänahasta.
”Yhtiön hallussa olevat 80–90 osaketta voisi laskea osakeannin kautta liikkeelle. Näin saisi lisää vastiketuottoja ilman, että tarvitsisi korottaa vastikkeen hintaa”, GoGolfin Juha Tuukkanen sanoo.”
Löytyy varmaan tosi paljon halukkaita ostajia..
Varmaan lähinnä nimenomaan Gogolf itse, varsinkin jos eurolla kappale saisivat? Nykyisellä omistuspohjalla saattaa olla, etteivät vielä saa tahtoaan läpi joka asiassa.
Hankkimalla Gogolfille nuo 80-90 osaketta pikkahinnalla, saisivat jatkossa lähes sanella mitä haluavat. Se olisi tuon kentän loppu.
Saa nähdä miten tässä käy. Esimerkit on olemassa.
Loppupelissä osakkeen omistaja ratsastaa omalla kukkarollaan, jos pystyy säästämään 200€ vuodessa, niin se on paljon rahaa. Veikkaan että jos GoGolf häviää tämän kokouksen, se ostaa tarpeellisen määrän osakkeita vuoden sisään ja jyrää vuoden päästä asiansa maaliin. EI heillä ole intressiä kuin maksaa vähemmän itse ja myydä sitä kalliimmalla ulos. Se ei onnistu jos osakkeen vastike on taivaassa.
St Laurencen osakkaana tiedän, että gogolf on nyt saanut ostettua ”ongelmaosakkeet” pois markkinoilta, eli niiden eläkeläisten, pelaamattomien tai muiden joukosta poistuneiden osakkeet, jotka ovat yrittäneet päästä niistä eroon pitkään. Varmasti yrittävät vielä ostaa lisää, mutta tiedän että nyt loppuu myyjät. St Laurencessa kuitenkin suurin osa pelaa omalla osakkeella ja tässä vuosien varrella on tullut uusia, nuorempia osakkaita jotka eivät kovin helposti myy.
Miksei yhtiö ole ottanut näitä passiivisia osakkeita vastaan aiemmin? Onhan tässä kenttäyhtiöllä ja erityisesti yhtiön toimitusjohtajalla isosti peiliin katsomisen paikka!
Ei ole helppo asia osakeyhtiölle ostaa omia osakkeitaan. Vaatii yhtiökokouksen hyväksyntiä ja tapoja millä nämä otetaan. Mikäli yhtiö omistaa omia osakkeitaan, niin kuka maksaa niiden vastikkeet, jäljelle jääneet osakkaan? Yhtiö kun ei voi itse itselleen maksaa vastiketta.
Normaalisti nämä pitäisi kuolettaa, riippuu tietysti yhtiöjärjestyksestä.
olisi ollut Golffin pelastus, jos gogolf olisi ymmärtänyt pysyä paperi ja välinepuolella.
Ei taida enää kovin montaa golfyhteisöä löytyä, jotka haluaisivat Gogolfin mukaan toimintaansa.