Re: Ratkaisu pelioikeuksien hallintaan osakekentillä - Golfpiste.com

2.–9.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][14]
KilpailuaSuomalaista

EtusivuFoorumitYleistäRatkaisu pelioikeuksien hallintaan osakekentilläRe: Ratkaisu pelioikeuksien hallintaan osakekentillä

#419847 Ilmoita asiaton viesti

Ulkomaille kirjoitti: (19.3.2013 14:47:46)
Lukuisissa keskusteluketjuissa on käyty läpi ongelmatilannetta, jossa golfosakkeita (pelioikeuksia) voi vuokrata jopa alle sen tason, jota ko. osakkeista maksetaan vastiketta. Tilannehan on kiistatta järjetön osakkeen omistajan kannalta.

Asiaan on olemassa hyvin yksinkertainen ratkaisu. Lopetetaan mahdollisuus siltä, että osakas voi vuokrata pelioikeutensa valitsemalleen henkilölle.

Tässä mallissa vuosipelioikeuksien vuokraus tapahtuu keskitetysti golfyhtiön toimiston kautta. Ne osakkeen omistajat, jotka eivät itse aio käyttää osakkeen tuomaa pelioikeutta, ilmoittavat asiasta golfyhtiön toimistoon. Golfyhtiö sitten päättää, mikä vuokran taso. Oikea taso voisi olla suurin piirtein kaksi kertaa hoitovastikkeen taso.

Sitten jää harkittavaksi, maksaako pelioikeutensa käyttämättä jättänyt osakas vastikkeen vai ei. Kaksi mahdollista mallia:

– Osakkeen voi jättää golfyhtiön vuokrattavaksi, ja vastike maksetaan normaalisti. Mikäli yhtiö saa vuokrattua kaikki pelioikeudet 2 x vastike hinnalla, palautetaan osakkaalle vuokran hinta – vastike – yhtiön kohtuullien palkkio vuokrausta = osakkaan vuokratuotto. Mikäli vain osa pelioikeuksista menee kaupaksi, vähenee luonnollisesti osakkaan takaisin saama raha. Mikäli 2 x vastikkeella pelioikeuksia ei mene kaupaksi, täytyy miettiä muuta hinnoittelumallia.Tämä malli toimii periaatteessa kaikilla kentillä, mutta soveltuisi parhaiten sinne missä pelaavia osakkaita on suhteessa vähän.

– Osake jätetään vuokrattavaksi ja vastiketta ei makseta. Tuoton palauttaminen osakkaalle yllämainittujen periaatteiden mukaisesti. Tämä malli toimisi siellä, missä pelaavia osakkaita on paljon ja osakkaat ovat pääosin tyytyväisiä tuotteeseen mutta silloin tällöin oma pelikausi voi jäädä väliin.

Näin vuosimaksulla pelaajat maksaisivat kohtuullisen korvauksen siitä, että heillä ei ole pääomaa kiinni. Käytännössä tämä malli, että vuosijäsenen maksu on selvästi varsinaista jäsentä (usein osakasta), korkeampi, on käytössä ainakin useissa manner euroopan maassa.

Yllämainittu menettely vaatisi varmaankin yhtiöjärjestyksen muutoksen. Voisi kuitenkin ajatella, että kukaan osakkeen omistaja ei vastustaisi muutosta, joka parantaisi heidän omaa asemaansa ja osakkeen omistamisen houkutteluvuutta. Toisaalta vapaaehtoisena käytännön voisi varmaan ottaa käyttöön pelkällä hallituksen päätöksellä. Hallitus ei toki voi kieltää etteikö osakas vuokraisi nykyiseen malliin osakettaan ulos. Mutta olisi mahdollisuus että jätä tänne vuokrattavaksi näillä ehdoilla.

Tilanne olisi myös selkeä vuokraajan kannalta. Hän ottaisi yhteyttä suoraan sinne kentälle, missä haluaa pelata ja kysyy onko vuosijäsenyyksiä tarjolla. Ei tarvitse soitella ja tinkailla epämääräisten ilmoittajien kanssa.

Tämä vähentäisi myös osakkaiden halukkuutta vaihtaa pelioikeus lippuihin, joita sitten kaupitellaan. Pelilippu pelleily on sitten ihan oma tarinansa, ja siihen en tässä nyt ota kantaa.

Ei riitä yhtiöjärjestyksen muuton,vaan pitää saada kaikkien suostumus.
Mitenkä,jos emäntä pelaa isännän osakkeella.
Miten yhtiön osakkeella pelaava.
Päättääkö yhtiö vuokrasta.