Re: –> Klubipelaaja - Golfpiste.com

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista

EtusivuFoorumitRe: –> Klubipelaaja

#442489 Ilmoita asiaton viesti
KL

Klubipelaaja kirjoitti: (23.3.2011 11:21:57)

KL kirjoitti: (23.3.2011 10:53:41)

Ymmärtäminen olisi helpompaa, jos puhuisit edes kahden viestin verran samasta asiasta. Ensin väität, että ihmiset aivan vapaaehtoisesti kiihdyttävät pelinopeuttaan edellä menevän ryhmän päästessä karkuun. Sitten ryhdyt puhumaan ruuhkan syntymisestä ja pelin hidastumisesta.

Golfkenttä ei ole mikään moottoritie, jossa kaasupolkimen painalluksella saadaan edellä menevät kiinni, jos väli äityy liian pitkäksi. Hyvin harva peliryhmä viitsii nopeuttaa peliään ilman, että siitä huomautetaan. Tämä siis oman kokemukseni perusteella. Toivottavasti tilanne tulevaisuudessa muuttuu, mihin en tosin usko.

Ei voi muuta kuin ihmetellä millaisella käsityskyvyllä varustettuja henkilöitä päästetään tuomari / valvoja tehtäviin. Nuoviittaamasi kaksi erillista asiaa on yhden ja saman asian eri puolia. Joka paikassa golfareille toitotetaan, että pitää pysyä edellä menevän perässä. Usein ryhmässä on mukana tuo klubisäännöissä mainittu ’kokeneempi’ pelaaja, joka myös kin asiasta muistuttaa. Kokemukseni mukaan ei ole olleenkaan poikkeuksellista, että pyritään pysymään edellä olevan perässä. Usein tuota pelin näennäistä nopeutumista ei edes huomaa, vaan se tapahtuu automaattisesti. Nopeutuminen on kuitenkin näennäistä, koska muutaman reiän jälkeen löysät on saatu kiinni ja alkaa ruuhkasta johtuva haitariliike, joka sitten vaikuttaa kaikkiin perässä tuleviin.

Edelleen tunnut sekoittavan asioita, kenties kokemattomuuttasi.

Jokaisella peliryhmällä on sille ominainen luontainen rytmi, joka ilmenee ryhmän pelatessa vapaasti ilman etenemiseen vaikuttavia rajoitteita. Tämä luontainen rytmi rikkoutuu pääsääntöisesti kahdessa tapauksessa: 1) ryhmä joutuu odottamaan edellä kulkevaa ryhmää, tai 2) ryhmää kehoitetaan pelaamaan nopeammmin (koska se on jäänyt jälkeen).

Tapauksessa 2 kehoittaja voi olla kuka tahansa, valvoja, tuomari tai mainitsemasi ’kokeneempi’ pelaaja. Käytännössä ryhmän nopeus kiihtyy havaittavasti vain kahden ensimmäisen kehoituksesta. Toki tutussa porukassa pelattaessa ryhmän voi saada pelaamaan nopeammin yhteisellä sopimuksella, mutta ylivoimaisesti useimmissa tapauksissa näin ei kuitenkaan tapahdu, useastakin eri syystä, joista yksi melko merkittävä on se, etteivät yksittäiset pelaajat yksinkertaisesti kykene pelaamaan nopeammin niin kehoitettaessa. Tämä on nähty niin monta kertaa ja niin monen erilaisen ryhmän kohdalla, ettei asiasta ole pienintäkään epäselvyyttä. Ei nopeaa peliä opita kesken kierroksen, se jalostuu vuosien myötä, ja silloinkin vain niille, jotka sekä haluavat että uskovat voivansa vaikuttaa omaan pelinopeuteensa.

Kilpailuissa tilanne on yksinkertaisempi kuin kentän ollessa tulkvillaan kesäpäivän viettäjiä. Tuomari käskee pelaajia pelaamaan nopeammin ja he myös pelaavat nopeammin. Käytännössä tämä merkitsee ripeämpää kävelyä, vähäisempää puttilinjojen tarkastelua ja pientä ’hosumista’. Melkein aina tämä kiirehtiminen vaikuttaa pelaajien mielialaan negatiivisesti, koska tilanne on outo ja stressaava, Kesäpäivän viettäjällä ei ole minkäänlaista motiivia kiirehtiä ja siten kokea negatiivisia tunteita, siispä hänellä ei myöskään ole siihen halua eikä sen myötä kykyäkään. Ryhmässä saattaa myös olla hitaanpuoleisesti liikkuva henkilö, joka ei yksinkertaisesti pääse kovempaa, vaikka joku tuuppisi persiistä. Kaikki nämä yhdessä tekevät ryhmän pelin omaehtoisesta nopeuden parantamisesta kesken kieroksen melkoista utopiaa, eihän sitä saada nopeammaksi edes pakottamalla.