Re: Holari vai ei - Golfpiste.com

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista

EtusivuFoorumitSäännötHolari vai eiRe: Holari vai ei

#269155 Ilmoita asiaton viesti
KL

Tasamaan tuuppari kirjoitti: (19.1.2015 16:22:06)

KL kirjoitti: (19.1.2015 16:10:20)
Tuli tässä myös mieleen Annika Sörenstamin chippi reikään väärällä vuorolla Solheim Cupissa takavuosina. Vaikka pallo meni reikään, niin vastustajat saivat sääntöjen mukaan vaatia lyönnin uusimista ja niin myös tekivät. En keksi mitään sääntökohtaa, joka erottelisi reiän ensimmäisen lyöntiä niistä seuraavista, joten väärällä vuorolla lyödyn lyönnin voi vastustaja vaatia mitätöitäväksi ja uusittavaksi aivan riippumatta siitä minne pallo menee ja kuinka mones lyönti on kyseessä.

1-1 Yleistä
Golfpelissä pallo pelataan mailalla sääntöjä noudattaen tiiauspaikalta joko yhdellä tai useammalla perättäisellä lyönnillä reikään.

Mutta perustavanlaatuinen kysymys on: Milloin reikä on pelattu? Mun mielestä (ja oman tulkintani mukaan) reikä on pelattu, kun pallo on reiässä.

Tiedän olevani väärässä tai en oikeastaan ole itsenikään kanssa samaa mieltä, kunhan jänkkään määritelmistä. 🙂 Ja eihän noihin Solheim Cup:in tuomareihin oo luottamista.

Sääntö 1-1 antaa perusperiaatteen, ne kaikki muut säännöt sitten tarkentavat asioita.

Hieman tarkemmin sanottuna reikä on pelattu, kun tiiltä lyöty alkuperäinen pallo, tai kun jokin muu pallo kuin alkuperäinen, joka on sääntöjen mukaisesti korvannut alkuperäisen pallon, on sääntöjen mukaisesti pelattu reikään. Tuolla sääntöjen mukaisuudella näyttäisi siis olevan iso merkitys.

Otetaan pari esimerkkiä.

Pelaaja lyö pallonsa kentältä ulos ja droppaa uuden pallon lähelle sitä kohtaa, josta pallo meni kentän rajojen ulkopuolelle. Hän pelaa tämän pallon reikään. Onko reikä pelattu loppuun? Eipä ole, koska pelaaja tekee vakavan rikkeen pudottaessaan pallonsa väärään paikkaan ja pelattuaan sitä sieltä. Jos pelaaja lyö ulos seuraavalta tiipaikalta korjaamatta virhettään, hänet diskataan säännön 3-2 perusteella (Failure to hole out).

Pelaaja lyö parkolmosella pallonsa metsään ja lyö varapallon, joka menee suoraan reikään. Onko reikä nyt pelattu loppuun? Eipä ole, koska määritelmän mukaan alkuperäinen ei vielä ole kadonnut eikä varapallo siten ole pelipallo. Nyt jos pelaaja nostaa varapallonsa reiästä ennen kuin kukaan löytää pelaajan alkuperäistä palloa, on reikä pelattu loppuun.

Reikäpelissä pelaaja lyö väärällä vuorolla pallonsa reikään. Onko reikä pelattu loppuun, vaikka vastustaja heti pallon pysähdyttyä (reikään) vaatii pelaajaa uusimaan lyöntinsä? Eipä ole, koska vastustajalla on säännön 10-1c perusteella oikeus vaatia lyönnin uusimista, ja jos vastustaja siitä kieltäytyy, ei palloa ole pelattu reikään sääntöjen mukaisesti, siis on toimittu vastoin sääntöä 1-1.