Re: Henkka & Senior - Golfpiste.com

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista
#479414 Ilmoita asiaton viesti

Alla Tilanderin kommentti.
Naiset ovat siis ainakin Amerikoissa hitaita viheriöllä.

Naiset ovat hitaita viheriöillä

Amerikoissa on tutkittu kuinka kauan eri ryhmien ammattilaiset käyttävät aikaa viheriöillä. Kellot on pantu käyntiin siitä kun lippu poistetaan reiästä ja pysäytetty kun se sinne taas takaisin tökätään. Saadut tulokset eivät juuri golfia pitkään seurannutta hätkähdytä vaan itse asiassa vain vahvistavat aikaisemmat ”mutu” –tuntemukset. Tutkimus koski kaikissa tapauksissa kolmen hengen pelaajaryhmiä.

Nopeimmiksi eli tasan kolmeen minuuttiin selvisivät Champions Tourin pelaajat eli yli viisikymppiset konkarit, eivätkä aivan yllättäen. Heidän riveistäänhän löytyvät ehkä maailman parhaat litteän raudan (putterin) heiluttajat kuten esim. Loren Roberts ja Ben Crenshaw.

Pääjoukon eli PGA Tourin miehet selviävät viheriötyöskentelystään ajassa kolme ja puoli minuuttia eli edelleen suhteellisen ripeästi. Entä sitten naiset? Tutkimus kertoo, että heillä aikaa kuluu keskimäärin viisi minuuttia ja 15 sekuntia. Senioreihin verrattuna he käyttävät kierrokseensa melkein 40 minuuttia enemmän aikaa pelkästään viheröillä, mikä alkaa olla jo paljon ja saanut heidän omankin liittonsa huolestumaan asiasta ja miettimään sanktioita.

Naisten työskentelyä viheriöillä leimaa tarkkailijoiden mielestä jonkinlainen epävarmuus ja siitä johtuva ylihuolellisuus jota joku voisi myös nimittää tunnollisuudeksi. Neuvotellaan caddien kanssa tarpeettoman pitkään, aloitetaan valmistelut vasta kun oma vuoro on käsillä ja merkataan kaikki alle puolimetrisetkin vaikka ne voisi saman tien jatkaa reikään saakka.

Suuresta ajankäytöstään huolimatta naiset ovat kuitenkin selvästi miehiä huonompia puttaajia ja suurimmat erot miehiin syntyvät aina lähipelissä eli viheriöillä tai niiden välittömässä läheisyydessä, silloin harvoin kun he samoihin kisoihin miesten kanssa osallistuvat. Näinhän kävi Annika Sörenstamillekin, kun hän viisi vuotta sitten haastoi miehet Houstonissa. Viheriöille asti hän selvisi heidän kanssaan samaan tahtiin, mutta sitten alkoi tulla eroja.

Yllä oleva koskee luonnollisesti vain ammatikseen pelaavia. Amatööritasolla en ole ilmiöön törmännyt. Pikemminkin voisi todeta, että kaikki ne naisgolfarit joiden kanssa olen vuosien mittaan saanut pelata ovat olleet poikkeuksetta nopeita ja tehokkaita myös viheriöillä.

Lassi Tilander