Re: Backspin….eli kuinka pallo ottaa pakkia greenillä ? - Golfpiste.com

16.–23.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][16]
KilpailuaSuomalaista

EtusivuFoorumitKilpagolf & harjoitteluBackspin….eli kuinka pallo ottaa pakkia greenillä ?Re: Backspin….eli kuinka pallo ottaa pakkia greenillä ?

#249679 Ilmoita asiaton viesti

Backspinin fysikaalinen selitys on seuraava. Kun mailanpää osuu palloon, se aiheuttaa voiman, jolla on sekä pinnan normaalin suuntainen komponentti (joka vie palloa eteenpäin) että tangentiaalinen (eli leikkaava) komponentti, joka synnyttää alakierteen. Mailanpään tangentiaalisen voiman välittymistä palloon edesauttaa mahdollsimman pieni kitka pallon ja mailan lavan välillä. Väliin jäävä ruoho toimii likasteena, joten tämän vuoksi raffista ei saa backspinniä kovin paljon (eikä tyypillisiltä suomalaisilta väyliltä). Lavan urat lisäävät kitkaa olennaisesti, jos ovat puhtaat.

Siis vastaus alkuperäisene kysymykseen on:

1) Puhdista mailan lavan urat.
2) Lyö palloa erittäin lyhyeksi leikatulta väylätä (tai hyvästä makuusta väyläbunkkerista).
3) Suuntaa mailanpään liike jyrkästi alaspäin palloon (mutta älä niin jyrkästi, että ranteet murtuvat lavan osuessa maahan), jolloin voiman tangentiaalisen komponentin osuus kokonaisvoimassa on mahdollisimman suuri.
4) Vapauta ranteet mahdollisimman myöhään, niin että mailanpää kiihtyy palloon.
5) Osu puhtaasti ja ensin palloon. Koska lyönti kohdan 3 mukaan suunatutuu alaspäin, lyönnin seurauksena pitäisi lähtä siistä file, joka alkaa muutaman millin pallon keskikohdan jälkeen.

Tuo väyläruohon pituuden vaikutus on aika ällistyttävä. Suomessa en saa palloa palaaman takaisinpäin kuin väyläbunkkerista, mutta toissakeväänä kun pelailin hyväkuntoisella espanjalaisella kentäällä hyvin lyödyt gap wedge -lyönnit tulivat melko koviltakin griineiltä säännönmukaisesti takaisinpäin pari metriä ja pitchingin wedgelläkin puolisen metriä.

Ja: voimakas alakierre on tavoiteltavaa – ei siksi, että pallo tulisi takaisinpäin, vana siksi että alakierre stabiloi pallon lentorataa.