Re: 38m lisää mittaa - Golfpiste.com

27.9.–4.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][18]
KilpailuaSuomalaista
#229505 Ilmoita asiaton viesti

yeux de serpent kirjoitti: (29.8.2008 10:42:54)

’sisältä ulos’ lyömällä saavuttaa jopa 38 metriä metriä lisää draivin pituutta tietyllä mailanpään nopeudella verrattuna ’ulkoa sisään’.

1.) Oletteko yhtä mieltä tuosta jopa 38 metrin erosta draivin pituudessa? Löytyykö tästä empiirisiä kokeiluja, matemaattisia laskelmia tjtn?

2.)Yllämainitun jutun perässä joku ’jenkkiteppo’ pro kertoi, että miten tuo ’sisältä ulos’ sitten oikeasti toteutetaan. Olen ’silloin tällöin’ silmäillyt tämän palstan säikeitä, ja muutamassa asiassa tuli sellainen tunne, että palstan yleinen mielipide olisi kyllä toista mieltä. En siis tarkoita nyt ’johtavaa valmennusta’ tuolla palstan yleisellä mielipiteellä.

Lyöminen ulkoa-sisälle on hyvin yleinen ongelma usealla aloitteleville ja myös monella enemmänkin pelanneelle golffarilla. Termi tarkoittaa sitä, että jo swingin alussa maila joutuu väärälle radalle ja tulee pallolle leikaten tähtäyslinjan oikealta vasemmalla. Jos lapa on kohteen suuntainen, se on mailan liikesuuntaan nähden auki. Pitkillä raudoilla ja drawerilla tällainen lyönti lähtee (oikeakätisellä) aluksi vasemmalle ja kiertyy sitten oikealle. Ulkoa-sisälle tuleva swingi on luonteeltaan ongelmallinen, koska sen korjaaminen vaati varsin perustavaa laatua olevia oivalluksia pelaajalta.

Sisältä-ulos tuleva lyönti aiheuttaa saman ilmiön toisinpäin. Pallo lähtee oikealle ja kaartuu vasemmalle. Oivalluksen tasolla olennainen ero liittyy lantion käyttöön swingin aikana. Lähtökohtaisesti taakseviennin aikana lantion tulee kiertyä 45 astetta ja hartioiden 90 astetta. Kun downswing alkaa, lantion tulee lähteä liikkeelle ensimmäisenä (tai ainakin yhtä aikaa käsien kanssa). Lantion kulma ei saa kuitenkaan oieta ennen kuin kädet ovat päässeet lantion ohi. Näin syntyy käsille riittävästi tilaa lähestyä palloa sisältä-ulos tai vielä mieluummin ”sisältä-keskelle”. ”Sisältä-keskelle” tarkoitan sellaista linjaa, jossa maila saattaa pallon tähtäyslinjan suuntaiselle suoralle radalle.

Sellaista sisältä-ulos lyöntiä, jossa pallo lähtee hieman oikealle ja kaartaa lopulta takaisin tähtäyslinjalle kutsutaan draw-lyönniksi. Jotkut pelaajat haluavat nimenomaisesti lyödä tällaisia lyöntejä, koska ne todella menevät hieman pidemmälle. Tähän on kaksi aivan tosiasioihin perustuvaa syytä. Molemmat liittyvät siihen, että lavan sulkeminen pienentää mailanpään todellista loft-kulmaa. Toisin sanoen draw-lyönnissä rauta-6 käyttäytyy ikään kuin rauta-5. Tällöin lentorata on matalampi ja pallon rullimista pysäyttävä kierre on pienempi. Onko vaikutus todella lähes 40 metriä onkin jo monimutkaisempi kysymys. Joka tapauksessa sisältä-ulos lyöty draw on pienempi virhe, kuin ulkoa-sisään lyönti, koska drawn edellytyksenä on vähintäänkin oikeansuuntainen lantion liike swingin aikana. Tällä on erittäin paljon vaikutuksia moneen asiaan swingin rakentamisessa.