16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista

38m lisää mittaa

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu 38m lisää mittaa

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 15)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Näistä asioista kun ei vielä ole tällä palstalla juurikaan keskusteltu, niin laitetaan nyt vielä yksi säie.. Itselleni GD tipahti postiluukkuun eilen. Onneksi EM ei tullut samana päivänä, niin ehdin tuon digestiivin lukaista ainakin tärkeimmiltä osin. Asiani liittyy tietenkin tuohon GD:n juttuun, jossa todetaan, että ’sisältä ulos’ lyömällä saavuttaa jopa 38 metriä metriä lisää draivin pituutta tietyllä mailanpään nopeudella verrattuna ’ulkoa sisään’. Itselleni kyseiset termit ovat jääneet hieman epäselviksi. Mielestäni lyön kentällä ’ ulkoa ulos’, hallissa ’sisältä sisälle’, ja joskus rangella ’katoksesta ulos’. Saisko tähän nyt ensin selvennystä? Ja jäniskevennyksen jälkeen itse asiaan. 1.) Oletteko yhtä mieltä tuosta jopa 38 metrin erosta draivin pituudessa? Löytyykö tästä empiirisiä kokeiluja, matemaattisia laskelmia tjtn? 2.)Yllämainitun jutun perässä joku ’jenkkiteppo’ pro kertoi, että miten tuo ’sisältä ulos’ sitten oikeasti toteutetaan. Olen ’silloin tällöin’ silmäillyt tämän palstan säikeitä, ja muutamassa asiassa tuli sellainen tunne, että palstan yleinen mielipide olisi kyllä toista mieltä. En siis tarkoita nyt ’johtavaa valmennusta’ tuolla palstan yleisellä mielipiteellä. Mitenkäs te näette asian, missä kohdin ko. pro mielestänne puhui p*****, ja mitkä kohdat voisitte omin käsin signeerata? Valitettavasti lehti ei ole nyt mulla käsillä, joten en osaa sen tarkemmin yksilöidä noita hajatuksiani. Kiitokset etukäteen laajasta osanotosta, ja pahoittelut runsaasta ’hipsukoiden’ käytöstä.

    yeux de serpent kirjoitti: (29.8.2008 10:42:54)

    ’sisältä ulos’ lyömällä saavuttaa jopa 38 metriä metriä lisää draivin pituutta tietyllä mailanpään nopeudella verrattuna ’ulkoa sisään’.

    1.) Oletteko yhtä mieltä tuosta jopa 38 metrin erosta draivin pituudessa? Löytyykö tästä empiirisiä kokeiluja, matemaattisia laskelmia tjtn?

    2.)Yllämainitun jutun perässä joku ’jenkkiteppo’ pro kertoi, että miten tuo ’sisältä ulos’ sitten oikeasti toteutetaan. Olen ’silloin tällöin’ silmäillyt tämän palstan säikeitä, ja muutamassa asiassa tuli sellainen tunne, että palstan yleinen mielipide olisi kyllä toista mieltä. En siis tarkoita nyt ’johtavaa valmennusta’ tuolla palstan yleisellä mielipiteellä.

    Lyöminen ulkoa-sisälle on hyvin yleinen ongelma usealla aloitteleville ja myös monella enemmänkin pelanneelle golffarilla. Termi tarkoittaa sitä, että jo swingin alussa maila joutuu väärälle radalle ja tulee pallolle leikaten tähtäyslinjan oikealta vasemmalla. Jos lapa on kohteen suuntainen, se on mailan liikesuuntaan nähden auki. Pitkillä raudoilla ja drawerilla tällainen lyönti lähtee (oikeakätisellä) aluksi vasemmalle ja kiertyy sitten oikealle. Ulkoa-sisälle tuleva swingi on luonteeltaan ongelmallinen, koska sen korjaaminen vaati varsin perustavaa laatua olevia oivalluksia pelaajalta.

    Sisältä-ulos tuleva lyönti aiheuttaa saman ilmiön toisinpäin. Pallo lähtee oikealle ja kaartuu vasemmalle. Oivalluksen tasolla olennainen ero liittyy lantion käyttöön swingin aikana. Lähtökohtaisesti taakseviennin aikana lantion tulee kiertyä 45 astetta ja hartioiden 90 astetta. Kun downswing alkaa, lantion tulee lähteä liikkeelle ensimmäisenä (tai ainakin yhtä aikaa käsien kanssa). Lantion kulma ei saa kuitenkaan oieta ennen kuin kädet ovat päässeet lantion ohi. Näin syntyy käsille riittävästi tilaa lähestyä palloa sisältä-ulos tai vielä mieluummin ”sisältä-keskelle”. ”Sisältä-keskelle” tarkoitan sellaista linjaa, jossa maila saattaa pallon tähtäyslinjan suuntaiselle suoralle radalle.

    Sellaista sisältä-ulos lyöntiä, jossa pallo lähtee hieman oikealle ja kaartaa lopulta takaisin tähtäyslinjalle kutsutaan draw-lyönniksi. Jotkut pelaajat haluavat nimenomaisesti lyödä tällaisia lyöntejä, koska ne todella menevät hieman pidemmälle. Tähän on kaksi aivan tosiasioihin perustuvaa syytä. Molemmat liittyvät siihen, että lavan sulkeminen pienentää mailanpään todellista loft-kulmaa. Toisin sanoen draw-lyönnissä rauta-6 käyttäytyy ikään kuin rauta-5. Tällöin lentorata on matalampi ja pallon rullimista pysäyttävä kierre on pienempi. Onko vaikutus todella lähes 40 metriä onkin jo monimutkaisempi kysymys. Joka tapauksessa sisältä-ulos lyöty draw on pienempi virhe, kuin ulkoa-sisään lyönti, koska drawn edellytyksenä on vähintäänkin oikeansuuntainen lantion liike swingin aikana. Tällä on erittäin paljon vaikutuksia moneen asiaan swingin rakentamisessa.

    Kiitokset S&S:lle vastauksesta.

    Ihan pihalla on noista periaatteista kuitenkaan ollut, ilmeisesti käyttämäni hjyymori ei tavoittanut lukijakuntaa. No, hyvähän se on että tuli nuo jälleen esille, eipä siitä mitään haittaakaan ole.

    Koska tästä ketjusta ei näköjään tullut mitään varsinaista vastausten ja erilaisten näkökantojen ilotulitusta, kysytäänpä asiaa vielä vähän toiselta kantilta, josko saataisiin vaikka lisää mielenkiintoa. Otetaan siis yksi tavallinen klubituuppari. Ks. tuupparin ominaisuudet ovat vakiot, eli voimataso, notkeus ja niin poispäin. Normaalisti tuuppari lyö reippasti ulkoa sisään, normi lopputulema on slaissi tai pulli. Swing speed voisi olla vaikkapa 100mph, ja draivin pituus rulleineen +-220 (tai mitä noista lähtötekijöistä sitten syntyykään).

    Entäpä jos tuupari ukkosella pelatessaan joutuukin salamaniskun kohteeksi, ja tästä johtuen svingi sekoaa sen verran, että hän alkaakin lyömään sisältä ulos, tai ’sisältä keskelle’. Ymmärrykseni mukaan sisältä ulos on tehokkain tapa lyödä golfpalloa. Mitäpä siis arvioisitte, paljonko tulisi muutosta swing speediin ja draivin mittaan.

    Oletettu lähtötilanne, niinkuin muuten lopputilannekin, ovat tietysti täysin epärelevantteja, eikä tästä varmaan maailmankaikkeuden suurinta threadia saada aikaiseksi, mutta jos nyt jotakuta sattuisi aihe edes vähän kiinnostamaan, niin olisi mukava lukea mielipiteitä.

    Lyhyestä virsi kaunis, eli muotoillaan kysäri vielä vähän toisin. Millaisia muutoksia swing speedin / draivin, ja mikseipä vaikka i7:n mittaan voisi olla odotettavissa, jos teppo tuuppari jostain käsittämättömästä syystä alkaisi lyömään sisältä ulos aiemman ulkoa sisään -svingin asemesta?

    ts

    Nää on silleen hauskoja juttuja, kun käsitellään lopputulemaa, eikä aiheuttajaa.

    Mää joudun taas viemään pallon avaruuteen, ja miettimään tietääkö se mikä on sisältä 😉

    Mutta kyllä mä tähänkin jotain vielä vastaan… aattelin tapojeni vastaisesti ensin tutustua aineistoon…

    Joo niin on..

    Ajattelin vaan, että voisi lisätä motivaatiota muuttaa sitä aiheuttajaa vähemmän perseestä olevaan suuntaan, jos luvassa olisi huimia parannuksia svinginopeuteen, draivin mittaan, hauiksen ympärykseen ja erektion kestoon.

    Eikös se ollut niin että pitäisi pyrkiä lyömään sisältä sisälle? Että mailanpää tekee täyden ympyrän? Että ei mitään saattoa?

    Vai oliko se nyt niin että tuo olikin se ’johtavan golfvalmennuksen’ opetus, joka kuuluu tunkiolle?

    Miten se nyt menikään?

    ts

    Ballmarker kirjoitti: (1.9.2008 7:01:43)
    Eikös se ollut niin että pitäisi pyrkiä lyömään sisältä sisälle? Että mailanpää tekee täyden ympyrän? Että ei mitään saattoa?

    Vai oliko se nyt niin että tuo olikin se ’johtavan golfvalmennuksen’ opetus, joka kuuluu tunkiolle?

    Miten se nyt menikään?

    Eikunsiis.. pitää pyrkiä lyömään sisältä ulos, että löisi sisältä sisään.

    Saatille pääsystä ei ole enää ku hämärät muistot.

    Jou.

    Musta tässä ei ole kyse vain sisältä ulos vedosta. Vaan siitä että aletaan osua palloon paremmin.

    Itse vedin viimetalvena melkein samallaisia reenejä ja ei sieltä mitään drawta tule. Mutta osuu palloon paljon paremmin ja saa paremmin painetta palloon. Ja mä uskon että vahvalla osumisella on enemmän tekemistä sen pituuden kanssa. Koska aika usein näkee että jengi saa sen mailan heilumisen aikaiseksi mutta osumassa se tekeminen loppuu.

    Mutta totta, mailassa pitää olla myös nopeutta. 🙂
    Jos noita ohjeita ajattele niin ehkä tärkein niistä on se että saa suunnanvaihdon tapahtumaan yhtenäisesti.

    ts

    Nonii.. kerkisinpäs jutun lukemaan ja ihan asiallistahan tuo oli.

    Muutamia ihan hyviä juttuja tuossa opetuksessa, mutta ei kovin syvällistä… niinkuin ei lehdissä yleesnäkään. Rannekulman pidättelystä hyvä ajatus, mutta ei sitten sen enempää siitä, miten tuohon päästään vauhdissa. Mutta senhän voi lukea täältä 😉

    ts kirjoitti: (2.9.2008 18:51:37)
    Nonii.. kerkisinpäs jutun lukemaan ja ihan asiallistahan tuo oli.

    Muutamia ihan hyviä juttuja tuossa opetuksessa, mutta ei kovin syvällistä… niinkuin ei lehdissä yleesnäkään. Rannekulman pidättelystä hyvä ajatus, mutta ei sitten sen enempää siitä, miten tuohon päästään vauhdissa. Mutta senhän voi lukea täältä 😉

    Toinen ajatus, jota on tullut sisäistettyä pre shotissa, on vasemman käsivarren ’jättäminen puolitiehen’ suorana taakseviennissä. Yleensä sitä tuppaa ylisvingaamaan bsw:ssä, jolloin kädet romahtaa ja joutuu aloittamaan dsw:n väärästä päästä – käsistä, jotta ne palaisivat slotin lähimaastoon.

    Tulee kummallisen hyviä lyöntejä driverilla, kun piitkän bsw:n sijaan siirtää ylävartalon liikkeen ’eteenpäin’ suhteessa alavartaloon.

    Tavallisestihan bsw meillä tuuppijoilla on korostetun raaauuuhaallinen ja sitten maila niitataan palloon hinnalla millä hyvänsä valtavan mailanpäännopeuden toivossa.

    Se kriittinen suhahdus saattaa kuulua jo ennen palloa…

    yeux de serpent kirjoitti: (31.8.2008 22:55:07)Lyhyestä virsi kaunis, eli muotoillaan kysäri vielä vähän toisin. Millaisia muutoksia swing speedin / draivin, ja mikseipä vaikka i7:n mittaan voisi olla odotettavissa, jos teppo tuuppari jostain käsittämättömästä syystä alkaisi lyömään sisältä ulos aiemman ulkoa sisään -svingin asemesta?

    Sisältä ulos tai ulkoa sisään? Mitä vaikuttaa hartialinjan ja jalkalinjan ero, kun jollain slaissaajalla saattaa olla jalat sulki ja hartiat auki?

    Toisaalta suora pulli lentää varmasti pidemmälle kuin slaissi, eli väittäisin että lavan asento suhteessa swingin suuntaan vaikuttaa enemmän kuin tuo swigin suunta. Mailanpään nopeus ei välttävättä kasva niin merkittävästi pelkällä swingin suunnan korjauksella.

    Ainakin slaissaava osuma vähän kannasta vs. suora pulli sweetspotista voi tuottaa kokemuksesta driverilla helposti tuolaisen 38m eron. Swingin suunnan muutoksilla en ole vastaavaa eroa havainnut.

    Useasti slaissin syyksi mainitaan swingin suunta ulkoa sisään. Sen ajatuksen mukaan avoin lapa olisi seuraus eli kompensaatio joka estää menemästä sivuun.
    Toinen teoria on että swingin suunta kääntyy sisään kompensoimaan avointa lapaa.

    Molemmat ovat mahdollisia, mutta väittäsin että 2. vaihtoehto on yleisempi tuupareilla.

    Pekka Pelimies kirjoitti: (2.9.2008 22:05:40)
    Tulee kummallisen hyviä lyöntejä driverilla, kun piitkän bsw:n sijaan siirtää ylävartalon liikkeen ’eteenpäin’ suhteessa alavartaloon.

    Mitähän mahdat tällä tarkoittaa? Kallistat ylävartaloa dsw:n suuntaan? Vai nenän osoittamaan suuntaan?

    En ole vielä lehden juttua lukenut, mutta eilen tein mielenkiintoisen swingikokeilun joka tuntui kyllä tuovan draiviin selvästi lisäkaarta. Ajatus oli jokseenkin sellainen että pyrin osumahetkellä jäämään selvästi pallon taakse. Vähän niinkuin tilttaisi yläkroppaa kohteesta pois päin osumahetkellä ja juuri sen jälkeen. Loppuasento on sitten kuin C-kirjaimella 🙂

    APu72 kirjoitti: (3.9.2008 15:30:11)
    En ole vielä lehden juttua lukenut, mutta eilen tein mielenkiintoisen swingikokeilun joka tuntui kyllä tuovan draiviin selvästi lisäkaarta. Ajatus oli jokseenkin sellainen että pyrin osumahetkellä jäämään selvästi pallon taakse. Vähän niinkuin tilttaisi yläkroppaa kohteesta pois päin osumahetkellä ja juuri sen jälkeen. Loppuasento on sitten kuin C-kirjaimella 🙂

    Onneksi olkoon, olet löytänyt menneiden aikojen golfin buzz-wordin
    Reverse C -loppuasennon. 🙂

    Tuoppi kirjoitti: (3.9.2008 16:43:12)
    Onneksi olkoon, olet löytänyt menneiden aikojen golfin buzz-wordin
    Reverse C -loppuasennon. 🙂

    Joo, jostain tollaisesta olen kuullut. Tällainen kuva löytyi ja se kuvaa hyvin sitä miltä kuvittelin osuman jälkeisen tilanteen näyttävän/tuntuvan. Saa nähdä onko tuo ajatus tarjolla lisämetreille 🙂

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 15)
Vastaa aiheeseen: 38m lisää mittaa

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu 38m lisää mittaa