23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista

EtusivuFoorumitYleistäKausipelioikeuksien myynti golfyhtiöilleVastaa aiheeseen: Kausipelioikeuksien myynti golfyhtiöille

#858033 Ilmoita asiaton viesti

Tiettävästi useammalla kentällä on käytössä pelioikeusvuokrapooleja, joiden tuotot jaetaan pelioikeutensa vuokrattavaksi jätettävien kesken.

Poolin voi toteuttaa parilla eri tavalla:
– vastikkeita ei makseta ollenkaan ja kauden lopuksi jaetaan tuotot / tappiot. Vaikka tappiota syntyisi, on se todennäköisesti pienempi kuin vapailla markkinoilla
– vastikkeet maksetaan normaalisti ja kauden lopuksi jaetaan kertyneet tulot
– yhtiö voi periä välityspalkkiota vuokrapelioikeuksista
– yhtiö voi ottaa riskin ja taata kuluttomuuden eli aidon lepuutuksen
– yhtiö voi tuotteistaa pelioikeudet ja rakentaa niiden päälle etupaketin. Tällöin tuotot luonnollisesti menevät kaikkien osakkaiden hyväksi yhtiövastiketta pienentäen.

Malli ei tosin ole aktiivisesti paljon pelaavien mieleen, koska ajatus siitä, että yhtiön pitäisi maksaa osakkeenomistajalle näitä vastaavan pelioikeuden ja peliajan hyödyntämisestä voi herättää isoja kysymysmerkkejä varsinkin talousvaikeuksissa olevilla kentillä. Paljon pelaavillehan tämä tarkoittaa suurempaa vastike- tai pelikausimaksua, joten tällaiseen rahan jakamiseen suhtaudutaan helposti kielteisesti.

Millaista mallia tarkoitat? Mitä yhtiö maksaisi? Ei kai missään niin pöljiä olla, että poolia pyöritettäisiin yhtiölle tappiollisesti? Jos menee huonosti, vuokralle jättäjät jakavat tappion ja kulut keskenään. Jos tuote on kunnossa, yhtiö voi saada reilustikin tuloja.

Kuten toisessa ketjussa (https://golfpiste.com/forum/aihe/golf-kentan-taloudellinen-pohja/page/17/#post-835235) totesin, kysymys on tältäkin osin siitä, kuuluuko osakkeenomistajan saada hyötyä käyttämättömästä osakkeestaan vai ”lypsetäänkö” hyödyt yhtiölle eli sitä kautta muille osakkeenomistajille ja pelaajille. Passiiviset ja pitkäjänteisemmin ajattelevat kannattanevat ensimmäistä, aktiivipelaajat jälkimmäistä.

Jos yhtiö tuotteistaa pelioikeuden ja pooli tuottaa sen ansiosta, tuotto kuuluu mielestäni yhtiölle.
Poolin kautta vuokraaminen kannattaa pitää vuokraajalle ennen kaikkea helppona ja kuluttomana vaihtoehtona. Toki jos yksityisesti vuokraamalla pelioikeudesta saa tuottoa, kannattaa myös poolin maksaa vertailukelpoinen määrä tuottoa.

Lisämausteena on myös se, kontrolloidaanko yhtiön ”ylimyyntiä” millään tavalla. Aktiiviselle osakkeenomistajallehan voi olla hyvin merkittävää, että hän myös tosiasiassa saa vähintään ”oman osansa” käytettävissä olevista peliajoista.

Yhtiöjärjestys määrittelee yleensä pelioikeuksien määrän varsin yksiselitteisesti, joten ylimyyntiä ei pitäisi poolin kautta tapahtua.

Paljon helpompaa ja todennäköisempää on greenfeen ylimyynti jota pitäisi kontrolloida. Järkyttävin tilanne on, jos esim tj:n bonukset on jollain tapaa sidottu greenfee myyntiin / budjetin toteutumiseen. Myös mainosmyyntiä on helppo kasvattaa paketoimalla greenfeenippuja mainosdiileihin.