28.11.–5.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][2]
KilpailuaSuomalaista

Yleisöosumat ammattilaiskilpailuissa

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu Yleisöosumat ammattilaiskilpailuissa

Esillä 21 viestiä, 1 - 21 (kaikkiaan 21)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #175564 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  Olen aina televisiosta golfia katsoessani ihmetellyt miten lähellä yleisö on sekä tiipaikalla, väylillä että griineillä. Esimerkikisi tiipaikkojen ympärillä tämä gallery on jopa mahdollisessa lyöntisektorissa, jos joku pelaajista löisi palloon kunnon soketin tms, niin ruumiita tulisi. Lisäksi se että draivi päätyy jonnekin yleisömeren sekaan on ilmeisesti ihan jokapäiväistä. Kuitenkaan en koskaan ole nähnyt/kuullut että ketään yleisön jäsentä kannetaan ketarat ojossa ambulanssiin. Onko kyseessä korkeamman voiman varjelus vai onko vanha herja siitä että ’laskeva pallo ei satu’ tosiaan totta? Onko jollakulla lähempiä kokemuksia tällaisista kisaonnettomuuksista?

  #257052 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  Sattuuhan näitä

  Arkistosta poimittua Trophee Lancomen kisasta :

  ’Tanskan Sten Tinning ja Ruotsin Robert Karlsson olivat viidensinä parhaat pohjoismaalaiset.Karlsson koki perjantaina kovia kun hänen maanmiehensä Anders Forsbrand löi neljännen reiän viheriöllä puttilinjaansa tarkistellutta Karlssonia draivillaan kuutosen tiiauspaikalta. Karlssonia lepuutettiin tapahtuman jälkeen parikymmentä minuuttia jonka jälkeen hän jatkoi peliä.’

  Ja menikös tuolla Ciscon reikäpeleissä ambulanssi erään väylän vierustaan sen jälkeen kun (oliko Garcia) avaus meni yleisön sekaan. Olikohan kyydissä joku osuman saanut? Tiedä sitten.

  Mutta itselläni ei ole omakohtaisia kokemuksia muutakuin semmoisesta, että löin edessä olevaan puuhun rauta 7 topperin josta pallo kimposi suoraan vyöhön. Tuntui höpäkältä.

  #257053 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  Laskeva pallo ei tosiaankaan satu, ainakaan kovin paljon. Sain muutama vuosi sitten kurkissa draivin selkääni n. 200 m päässä. Ei sattunut oikeastaan yhtään, eikä minulla todellakaan ole poikkeuksellisen korkea kipukynnys. Pomppasi muuten selästä suoraan vesiesteeseen..

  #257054 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  Sain kerran matalan hukkidraivin päähäni 180 metrin lennon jälkeen. Sattu yllättävän vähän, yks hammas lohkes ja leukoja oli hankala käyttää viikon verran.

  Kisoissa oli lääkäri paikalla ja se teki tarvittavat tarkastukset heti sattuneen jälkeen. Lyöjä voitti SM kisat kaksi väylää myöhemmin.

  #257055 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  Ja on muistettava, että television kuva joskus ’valehtelee’ etäisyyksiä. Ehkä se yleisö olekaan niin lähellä. Ja onhan nuo pelaajatkin sellaisia, että ainakin tilastoissa ei täysosumia tule yleisöön paljoa (jos se nyt sitten mahdollista vainajaa lohduttaa). Lähinnä pitkät draivit ’leijaavat’ joskus yleisön sekaan sekä joskus myös epäonniset lyönnit griinille rullaavat yleisön varpaille. Näin kerran USA:ssa kun Tiger hätisteli yleisöä kauemmaksi ennen avaustaan jossakin kutsuturnauksessa.

  #257056 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  Suoraan alas kymmenestä metristä pudotetun pallon nopeus sen osuessa maahan on suunnilleen 20 m/s eli noin 70 km/h.

  En lähtisi ottamaan koppia silmäkuopalla tai korvalehdellä, ohimosta puhumattakaan.

  #257057 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  Vieraspelaaja yllätti taas hattuvakiolla….

  Ja sitten matikkaa: Energia alussa = energia lopussa. eli alussa E=mgh ja lopussa E=½mv^2

  => v=sqrt(2gh) = aika tasan 12 m/s eli 50 km/h. Ilmanvastus vielä hieman hidastaa tuota… Se, että miltä tuo taas sitten tuntuisi, ja mihin sitä voisi verrata on taas ihan toinen juttu…

  #257058 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  Osuman seurauksia liiotellaan pahasti. Osumassa ei ole kyse missääntapauksessa vakavasta asiasta(vrt. =koripallo tai jääkiekko), mikä näkyy mainitsemissasi ammattilaiskisojen yleisönsijoittelussa.

  #257059 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  Näin viime kesänä Ruåtsin telkkarista yhden Celebrity-kisan (se jossa Clinton ja Häkkinen pelasivat samassa ryhmässä; hävetti suomalaisten puolesta). Jääkiekkoilijoilla oli oma joukkue, jossa pelasivat Forsberg, Tommi Salo ja Tikkanen. Yleisöä oli luonnollisesti paljon paikalla. Tikkanen huitaisi yhden avauksensa ihmisputkeen ja oliko senyt soketti; en muista tarkkkaan, ja pallo osui naisen jalkaan n. 20 metrin päästä lyöntipaikasta. Mahtoi maistua makealta!

  #257060 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
  hc

  Harvemmin kai tulee draiveri joka lentää 200m pitkälle 10m korkeudella pysähtyy siihen ja tippuu suoraan alas. Eli kyseessä on hieman mutkikkaampi tilanne. Eli pallo saa alussa lähtönopeuden ja suunnan jonka jälkeen siihen vaikuttaa vaakasuunnassa ilmanvastus ja pystysuunnassa painovoima (ja toki ilmanvastuskin, joskaan ei merkittävästi). Näillä ehdoilla päädytäänkin sitten jo differentiaaliyhtälöihin, joiden ratkaisuja ei aivan heti ratkaista. Ilmanvastuksen määrääminenkään ei ole aivan helppoa, kun pallo ei ole ’pallo’ ja tuppaa vielä litistymään ja leviämään matkalla. Lisäksi on spinnin vaikutus yms.

  Summa summarum: vieraspelaajan ’hattuvakio’ kuulostaa yhtä pätevältä kuin sinunkin ’matetaattinen kaava’. Mikä sitten on oikea vastaus niin eiköhän joku fiksumpi ole sen jonnekin laskenut eli ei muuta kun nettiä surfaamaan.

  #257061 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
  hc

  Täytyy nyt vielä todeta että toki olit oikeassa siinä, että JOS pallo tiputetaan kymmenen metrin korkeudelta.. niin vieraspelaaja oli hieman hakoteillä, mutta mitä tekemistä tällä on sitten golfpallon nopeuden kanssa draivissa on eri kysymys.

  #257062 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  Olen pelannut kaverin kanssa joka oli saanut oman pallon silmäänsä edessä olevasta puusta kimmonneena. Kaverilta oli lähtenyt taju ja silmä vaurioitui pahasti – loppuiäksi. Jos läheltä lyöty pallo osuu arkaan paikkaan niin seuraus voi olla mitä vaan. (Laskekaapa pallon sisältämä energia). Ei kovin kauaa sitten ’Monty’ löi draivinsa yleisön sekaan ja siellä lojui ’laiska mies’ kauan aikaa maassa. Monty itse pysähtyi katsomaan tilannetta – näytti pahalta.

  #257063 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  Tässä on nyt heitelty teoriaa ja käytäntöä ristiin rastiin vaikka kyseessä on kuitenkin aika yksinkertainen asia.

  Golfpallo ei aivan kivikova esine ole, mutta lähellä kuitenkin. Suojaamattomaan paikkaan osuessaan tekee pahaa jälkeä pienilläkin nopeuksilla. Pallo on kuitenkin kevyt, joten vyöt, vaatteet ym. vaimentavat iskua nopeasti.

  Joutunut kyllä statiikat ja mekaniikat opettelemaan, mutta tässä tapauksessa turha lähteä mitään laskemaan… Olen kyllä töllöstä kisoja katsoessa ihmetellyt nimenomaan tiiauspaikan ihmisten läheisyyttä, mutta kuva tosiaan varmaan valehtelee jonkin verran?

  #257064 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  juu, päässälaskutaito hieman petti, oikea nopeus kymmenestä metristä on tosiaan lähellä viittäkymppiä tunnissa.

  Niin pahasti en kumminkaan erehtynyt, että vieläkään lähtisin silmäkuopalla koppia ottamaan, halukkaat saa vapaasti kyllä yrittää.

  #257065 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  Greensome joukkupeli. Kaveri nakkas roikkuna oman puttinsa jälkeen mun pallon noin 5 metristä kohti. En sitä huomannut vaan merkkasin tulosta korttiin. Pallo osui suoraan keskelle nenän vartta (luuhun). Sattu muutes aika kovasti, vaikka nopeutta pallolla ei todellakaan ollut paljon. Voi vaan kuvitella miten käy, kun drive tai joku muu löynti napsahtaa yhtä arkaan paikkaan.

  Summa summarum. Huutakaa sitä FOREA!

  Näsäviisaille: Joo ei siitä viidestä metristä ehdi forea huutaa ja joo joo ei pitäs merkata tuloksia greenillä. Nyt ei tuu muuta mieleen, josta saisitte taas viisastella 😉

  #257066 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  En ollut paikalla mutta Mid-kisoissa kävi pari vuotta sitten niin että draivi eksyi metsään ja sieltä puun kautta kimmokkeella toisen väylän tiipaikalle ja pelaajaa päähän. Osuman saanut joutui jättämään kisan sikseen, sen verran pahasti sattui siis pompunkin jälkeen.

  #257067 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  Finnish Masters kisan harjoituspäivänä eräs suomalaisammattilainen sai ulkolaisen kilpailijan lähestymislyönnin n. 130 metristä suoraan selän ja olkapään taitekohtaan. Onneksi pallo tuli hiukan viistosti ja siitä onneksi selvittiin säikähdyksillä.

  #257068 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  Jos 46g painava pallo osuu nopeudella 75 m/s (270 km/h) sen liike-energia vastaa kilon painoisen esineen 12 metrin korkeudesta vapaassa pudotuksessa saamaa liike-energiaa.

  Sama kun saisi päähänsä kilon punnuksen se pudotessa 12 metrin korkeudelta.

  #257069 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  Huonon omatunnonko vuoksi kaikki yrittävät todistaa, ettei golfpallo satu? Ilmeisesti ei heitetty mailakaan?

  Itseeni on kerran pallo naapuriväylältä kunnon FORE-huudon jälkeen osunut, eikä se kovasti sattunut.

  Tärkeintä keskustellessa on huomata se, että pallo SAATTAA osua niin, että seuraukset ovat vakavia.

  #257070 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  Aika erikosta urbaanilegendaa pyörii asian tiimoilta Syynä lienee greencard-kursseilla opetettu fore-huuto.

  Pallo on niin kevyt ja lähtönopeus onnistuneessakin lyönnissä niin pieni, ettei ’patti päähän’ suurempaa vahinkoa voi syntyä.

  #257071 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  Puheista päätellen olen varma, että Paavolla on runsaasti omaa kokemusta päähän osuneista palloista…

Esillä 21 viestiä, 1 - 21 (kaikkiaan 21)
Vastaa aiheeseen: Yleisöosumat ammattilaiskilpailuissa

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu Yleisöosumat ammattilaiskilpailuissa