Aihe: Voiko kilpailussa pelata ”ready golfia”? - Golfpiste.com

29.11.–6.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][3]
KilpailuaSuomalaista

Voiko kilpailussa pelata ”ready golfia”?

Etusivu Foorumit Säännöt Voiko kilpailussa pelata ”ready golfia”?

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 15)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #180406 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    k.

    Pelasimme joukkuekisaa ja sovimme jo ykköstiillä, että pelataan ”ready golfia”. Pelataan siis niin, että se joka on valmis lyömään lyö, vaikka ei oma vuoro olisikaan. Sääntöjen mukaanhan ei seuraa rangaistusta, vaikka lyökin väärällä vuorolla (Sääntö 10-2 c. Pelaaminen väärällä vuorolla Jos kilpailija pelaa väärällä vuorolla, siitä ei seuraa rangaistusta … ). Sopimus syntyi siten, että joku ehdotti ja kukaan muu ei protestoinut ja joku nyökkäsi ja joku toinen mumisi hyväksyvästi. Mieleen hiipi jälkeenpäin, tulisiko kuitenkin lähdön kaikki pelaajat sulkea kilpailusta, koska olemme keskenään sopineet sääntöjen noudattamattomuudesta? (Sääntö 1-3 Sopimus sääntöjen noudatta mattomuudesta Pelaajat eivät saa sopia siitä, että sääntöjä ei noudateta …).

    #281763 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    ts

    Kertoo 10-2c/2

    #281764 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Erittäin hyvä kysymys ja jos tuo on tosiaankin noin kuten laitoit, niin väittäiisin, että varmasti useimmiten rikottu sääntö.

    Tulee tässä mieleen usein keskusteltu: A: Oletsä lähempänä vai kauempana. B: En osaa sanoa. A: No lyö nyt sitten ensin. B: Okei mä voin lyödä. Tuossahan on selvä sopimus eikä asiaa tarkastettu kunnolla ja päälle vielä sopiminen. En usko että ketään tuon takia diskataan. Vai pitäsiskö asia tarkistaa varmuuden vuoksi esim etäisyysmittarilla ettei tule turhia diskauksia;)

    #281765 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    ts

    Rauski kirjoitti: (11.10.2011 19:55:58)
    Erittäin hyvä kysymys ja jos tuo on tosiaankin noin kuten laitoit, niin väittäiisin, että varmasti useimmiten rikottu sääntö.

    Tulee tässä mieleen usein keskusteltu: A: Oletsä lähempänä vai kauempana. B: En osaa sanoa. A: No lyö nyt sitten ensin. B: Okei mä voin lyödä. Tuossahan on selvä sopimus eikä asiaa tarkastettu kunnolla ja päälle vielä sopiminen. En usko että ketään tuon takia diskataan. Vai pitäsiskö asia tarkistaa varmuuden vuoksi esim etäisyysmittarilla ettei tule turhia diskauksia;)

    Et sitten malttanu lukea kun jo oikean vastauksen postasin 🙂

    #281766 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    KL

    ts kirjoitti: (11.10.2011 20:08:46)

    Rauski kirjoitti: (11.10.2011 19:55:58)
    Erittäin hyvä kysymys ja jos tuo on tosiaankin noin kuten laitoit, niin väittäiisin, että varmasti useimmiten rikottu sääntö.

    Tulee tässä mieleen usein keskusteltu: A: Oletsä lähempänä vai kauempana. B: En osaa sanoa. A: No lyö nyt sitten ensin. B: Okei mä voin lyödä. Tuossahan on selvä sopimus eikä asiaa tarkastettu kunnolla ja päälle vielä sopiminen. En usko että ketään tuon takia diskataan. Vai pitäsiskö asia tarkistaa varmuuden vuoksi esim etäisyysmittarilla ettei tule turhia diskauksia;)

    Et sitten malttanu lukea kun jo oikean vastauksen postasin 🙂

    Et sitten malttanut tutkailla teittien postausten kellonaikoja, meinaten kun ne ovat tasan samat 😉

    #281767 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    ts kirjoitti: (11.10.2011 20:08:46)

    Rauski kirjoitti: (11.10.2011 19:55:58)
    Erittäin hyvä kysymys ja jos tuo on tosiaankin noin kuten laitoit, niin väittäiisin, että varmasti useimmiten rikottu sääntö.

    Tulee tässä mieleen usein keskusteltu: A: Oletsä lähempänä vai kauempana. B: En osaa sanoa. A: No lyö nyt sitten ensin. B: Okei mä voin lyödä. Tuossahan on selvä sopimus eikä asiaa tarkastettu kunnolla ja päälle vielä sopiminen. En usko että ketään tuon takia diskataan. Vai pitäsiskö asia tarkistaa varmuuden vuoksi esim etäisyysmittarilla ettei tule turhia diskauksia;)

    Et sitten malttanu lukea kun jo oikean vastauksen postasin 🙂

    Ei siinä mitään ollut kun aloin kirjoittamaan, ei saa kirjoittaa vastauksia niin nopeasti etten mä pysy mukana.

    #281768 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    k.

    ts kirjoitti: (11.10.2011 19:55:45)
    Kertoo 10-2c/2

    Vertaa kuitenkin: 2-4/22 Players Agree to Concede Holes to Each Other.

    Ja tuossa 10-2c/2:ssa ei seuraa mitään, koska sovitaan ’vain’ siitä, että seuraavat lyönnit menee muussa järjestyksessä.

    10-2c/2 Competitors in Stroke Play Agree to Play Out of Turn But Not for Purpose of Giving One of Them an Advantage

    Q
    In stroke play, A and B agree to play out of turn at the 10th hole to save time. There is no penalty under Rule 10-2c because they did not do so in order to give one of them an advantage. However, are they liable to disqualification under Rule 1-3 for agreeing to exclude the operation of Rule 10-2a or 10-2b as the case may be?

    A
    No. Rule 10-2c specifically governs and permits the procedure in stroke play. Accordingly, Rule 1-3 does not apply. As to match play, see Decision 1-3/1.

    Edelleen kysymys on, voiko sopia siitä, että aina voi pelata ’väärälläkin’ vuorolla?

    #281769 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    ts

    k. kirjoitti: (12.10.2011 15:04:41)

    ts kirjoitti: (11.10.2011 19:55:45)
    Kertoo 10-2c/2

    Vertaa kuitenkin: 2-4/22 Players Agree to Concede Holes to Each Other.

    Ja tuossa 10-2c/2:ssa ei seuraa mitään, koska sovitaan ’vain’ siitä, että seuraavat lyönnit menee muussa järjestyksessä.

    10-2c/2 Competitors in Stroke Play Agree to Play Out of Turn But Not for Purpose of Giving One of Them an Advantage

    Q
    In stroke play, A and B agree to play out of turn at the 10th hole to save time. There is no penalty under Rule 10-2c because they did not do so in order to give one of them an advantage. However, are they liable to disqualification under Rule 1-3 for agreeing to exclude the operation of Rule 10-2a or 10-2b as the case may be?

    A
    No. Rule 10-2c specifically governs and permits the procedure in stroke play. Accordingly, Rule 1-3 does not apply. As to match play, see Decision 1-3/1.

    Edelleen kysymys on, voiko sopia siitä, että aina voi pelata ’väärälläkin’ vuorolla?

    Onhan se sentään hieman eri asia kuin reikäpelissä sopia reikien antamisesta, eli tavallaan jätetään pelaamatta.

    Ainoa merkityksellinen on tuo hyötynäkökohta, eli väärästä lyöntijärjestyksestä ei saa sopia siinä tarkoituksessa, että jompi kumpi osapuoli siitä hyötyisi.

    #281770 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    k.

    ts kirjoitti: (12.10.2011 16:35:26)

    Ainoa merkityksellinen on tuo hyötynäkökohta, eli väärästä lyöntijärjestyksestä ei saa sopia siinä tarkoituksessa, että jompi kumpi osapuoli siitä hyötyisi.

    Kun etukäteen sopii, niin on ilmeistä, että ennen pitkää syntyy tilanne, jossa joku voi hyötyä.

    Tuon 10-2c/2 sääntötulkinnan mukaan voi tapauskohtaisesti sopia väärästä järjestyksestä. Sopiminen siitä, että ei noudata sääntöä 10-2c onkin eri asia?

    Eräs toimikunta nimittäin päätyi pelistä sulkemiseen ”ready golf” -sopimuksesta.

    #281771 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    KL

    k. kirjoitti: (12.10.2011 17:45:46)

    ts kirjoitti: (12.10.2011 16:35:26)

    Ainoa merkityksellinen on tuo hyötynäkökohta, eli väärästä lyöntijärjestyksestä ei saa sopia siinä tarkoituksessa, että jompi kumpi osapuoli siitä hyötyisi.

    Kun etukäteen sopii, niin on ilmeistä, että ennen pitkää syntyy tilanne, jossa joku voi hyötyä.

    Tuon 10-2c/2 sääntötulkinnan mukaan voi tapauskohtaisesti sopia väärästä järjestyksestä. Sopiminen siitä, että ei noudata sääntöä 10-2c onkin eri asia?

    Eräs toimikunta nimittäin päätyi pelistä sulkemiseen ”ready golf” -sopimuksesta.

    Lähtökohtaisesti on kiellettyä sopia jonkun säännön noudattamatta jättämisestä, se kuvataan säännössä 1-3. Tuossa säännössä ei sanota mitään kenenkään hyötymisestä eikä sopimuksen ajallisesta kestosta. Dec 10-2c/2 puolestaan kertoo, ettei yksittäisen lyöntivuoron sopimisesta ilman hyödyntavoittelua rangaista, kun tarkoituksena on ajan säästäminen. Sama sanotaan säännössä 10-2c.

    Jos toimikunta on päättänyt hylätä pelaajat readygolfin vuoksi, siis perusteena sääntö 1-3, niin mielestäni heillä on täytynyt olla näyttöä siitä, että jompikumpi pelaaja on hyötynyt tuosta sopimuksesta. Tällainen tilanne on toki mahdollinen, mutta siinäkin pitäisi mielestäni olla pelaajien nimenomainen tarkoitus hyödyttää yhtä tai useampaa pelaajaa. Pelkkä samalla linjalla puttaaminen lähempää ensiksi ei noita tunnusmerkkejä vielä täytä.

    Summa summarum: minusta tuollainen sopimus on hiukan harmaalla alueella enkä sellaista ainakaan suosittelisi. Täysin sääntöjen mukainen sopimus ajan säästämiseksi olisi sellainen, jossa pelaajat sopivat kysyvänsä aina ennen lyöntiä sopiiko lyödä ensin. Tällöin voidaan mahdolliset hyödyt eliminoida ja silti säästää aikaa.

    Aivan toinen kysymys on, kuinka paljon yksittäinen ryhmä tällä tavalla säästää aikaa, kun edessä on 20 ryhmää, jotka noudattavat sääntöjä pilkulleen 😉

    #281772 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Pilkulleen ja pilkulleen…

    Taas oli lähellä, etten pilannu tunnelmaa. Purin hammasta perjantaina, kun oli nähtävissä, että pinaaleille asti ei taistelijain tuloskortit riittäneet. Koville se otti.

    #281773 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    k.

    KL kirjoitti: (12.10.2011 18:04:20)

    Jos toimikunta on päättänyt hylätä pelaajat readygolfin vuoksi, siis perusteena sääntö 1-3, niin mielestäni heillä on täytynyt olla näyttöä siitä, että jompikumpi pelaaja on hyötynyt tuosta sopimuksesta.

    Ilmeisen yleistä on sopia sanattomasti ”ready golfista’ kun ollaan viheriön ympärillä ja viheriöllä. Toki voi joskus olla kyse sääntötietämättömyydestäkin eikä sanattomasta sopimuksesta. Tarkoitan sitä, kun viheriön ulkopuolella oleva(t) puttaa(vat) ensin, kunnes lippu poistetaan vaikka lähempänä lippua olisivatkin kuin viheriöllä oleva.

    Jos pelistä sulkemiseen päätynyt toimikunta on oikeassa, näistäkin tilanteista seuraisi DQ:t.

    Kyseinen toimikunta on Tukholman alueellisen liiton sääntötoimikunta. Polemiikkia kyllä syntyi, ja asia vietiin Ruotsin Golfliiton sääntötoimikunnan käsittelyyn (Katso Protokoll från möte med Regelkommitén, sivu 2, fråga B). Kantaansa SGF:n sääntötoimikunta ei ilmaista niin jyrkäst, mutta kylläkin selvästi.

    Ote vastauksesta:
    ”Ready Golf” grundas i botten på en överenskommelse mellan spelarna. Avsikten därmed torde inte vara att i första hand uppnå fördelar för någon av spelarna utan avsikten är att få till stånd ett snabbare spel. Emellertid är förfarandet så tveksamt med hänsyn till spelets idé att Regelkommittén avstyrker att det tillämpas.

    Näinköhän saamme vielä uuden sääntötulkinnan seuraavan tason toimikunnalta.

    KL kirjoitti: (12.10.2011 18:04:20)Täysin sääntöjen mukainen sopimus ajan säästämiseksi olisi sellainen, jossa pelaajat sopivat kysyvänsä aina ennen lyöntiä sopiiko lyödä ensin. Tällöin voidaan mahdolliset hyödyt eliminoida ja silti säästää aikaa.

    Kyllähän sääntö 10 – Pelijärjestys vähentää sähläystä, koska ei tarvitse joka kerta ihmetellä, kuka seuraavaksi on lyöntivuorossa. ’Kohteliaat puttajaat’, jotka haluavat antaa lyöntivuoron toiselle, aiheuttavat sählinkiä ja turhaa ajankäyttöä. Samalla tavalla kuin ’pilkulleen’ pelaavat, jotka kymmenen metriä lähempänä lippua odottavat, että kaveri kävelee väylän toiselle puolelle lyömään omaa palloa. Kaveri kun oli ensin etsimässä ’pilkulleen’ pelaavan palloa.

    Samaa sählinkiä ja ajanhukkaa syntyisi, jos joka lyönnistä pitäisi neuvotella. Kannatan ”ready golfia”, kunnes toimikunta (SGL tai R&A ja USGA) kieltävät.

    #281774 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    MOD Q8
    Moderaattori

    k. kirjoitti: (17.10.2011 14:21:12)

    KL kirjoitti: (12.10.2011 18:04:20)Täysin sääntöjen mukainen sopimus ajan säästämiseksi olisi sellainen, jossa pelaajat sopivat kysyvänsä aina ennen lyöntiä sopiiko lyödä ensin. Tällöin voidaan mahdolliset hyödyt eliminoida ja silti säästää aikaa.

    Samalla tavalla kuin ’pilkulleen’ pelaavat, jotka kymmenen metriä lähempänä lippua odottavat, että kaveri kävelee väylän toiselle puolelle lyömään omaa palloa. Kaveri kun oli ensin etsimässä ’pilkulleen’ pelaavan palloa.

    Tässähän ei tarvitse odottaa toisen vastausta kysymykseen ’voinko lyödä?’ kun se hiljaisuus on myöntymisen merkki.

    #281775 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    KL

    k. kirjoitti: (17.10.2011 14:21:12)

    KL kirjoitti: (12.10.2011 18:04:20)

    Jos toimikunta on päättänyt hylätä pelaajat readygolfin vuoksi, siis perusteena sääntö 1-3, niin mielestäni heillä on täytynyt olla näyttöä siitä, että jompikumpi pelaaja on hyötynyt tuosta sopimuksesta.

    Ilmeisen yleistä on sopia sanattomasti ”ready golfista’ kun ollaan viheriön ympärillä ja viheriöllä. Toki voi joskus olla kyse sääntötietämättömyydestäkin eikä sanattomasta sopimuksesta. Tarkoitan sitä, kun viheriön ulkopuolella oleva(t) puttaa(vat) ensin, kunnes lippu poistetaan vaikka lähempänä lippua olisivatkin kuin viheriöllä oleva.

    Jos pelistä sulkemiseen päätynyt toimikunta on oikeassa, näistäkin tilanteista seuraisi DQ:t.

    Kyseinen toimikunta on Tukholman alueellisen liiton sääntötoimikunta. Polemiikkia kyllä syntyi, ja asia vietiin Ruotsin Golfliiton sääntötoimikunnan käsittelyyn (Katso Protokoll från möte med Regelkommitén, sivu 2, fråga B). Kantaansa SGF:n sääntötoimikunta ei ilmaista niin jyrkäst, mutta kylläkin selvästi.

    Ote vastauksesta:
    ”Ready Golf” grundas i botten på en överenskommelse mellan spelarna. Avsikten därmed torde inte vara att i första hand uppnå fördelar för någon av spelarna utan avsikten är att få till stånd ett snabbare spel. Emellertid är förfarandet så tveksamt med hänsyn till spelets idé att Regelkommittén avstyrker att det tillämpas.

    Näinköhän saamme vielä uuden sääntötulkinnan seuraavan tason toimikunnalta.

    KL kirjoitti: (12.10.2011 18:04:20)Täysin sääntöjen mukainen sopimus ajan säästämiseksi olisi sellainen, jossa pelaajat sopivat kysyvänsä aina ennen lyöntiä sopiiko lyödä ensin. Tällöin voidaan mahdolliset hyödyt eliminoida ja silti säästää aikaa.

    Kyllähän sääntö 10 – Pelijärjestys vähentää sähläystä, koska ei tarvitse joka kerta ihmetellä, kuka seuraavaksi on lyöntivuorossa. ’Kohteliaat puttajaat’, jotka haluavat antaa lyöntivuoron toiselle, aiheuttavat sählinkiä ja turhaa ajankäyttöä. Samalla tavalla kuin ’pilkulleen’ pelaavat, jotka kymmenen metriä lähempänä lippua odottavat, että kaveri kävelee väylän toiselle puolelle lyömään omaa palloa. Kaveri kun oli ensin etsimässä ’pilkulleen’ pelaavan palloa.

    Samaa sählinkiä ja ajanhukkaa syntyisi, jos joka lyönnistä pitäisi neuvotella. Kannatan ”ready golfia”, kunnes toimikunta (SGL tai R&A ja USGA) kieltävät.

    Jos minä tuon ruåttinkielisen kommentin oikein ymmärrän, niin aivan samaa kirjoitin omassa taannoisessa viestissäni, ts. toimikunnalla on täytynyt olla näyttöä hyödyistä diskauksen perustelemiseksi. Muutoin nopeaan peliin kannustaminen katsotaan tavoittelemisen arvoiseksi.

    Edelleenkin totean, että takuuvarmasti sääntöjen oikealla puolella liikutaan, jos kysytään lupa lyödä ennen toista pelaajaa. Neuvottelua asiaan ei tarvita, pelkkä kyllä tai ei riittää.

    #281776 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    k.

    KL kirjoitti: (17.10.2011 21:28:42)

    toimikunnalla on täytynyt olla näyttöä hyödyistä diskauksen perustelemiseksi. Muutoin nopeaan peliin kannustaminen katsotaan tavoittelemisen arvoiseksi.

    Nimenomaan pelkkä etukäteen sopiminen on alueellisen toimikunnan mukaan peruste DQ:lle, vaikka sen jälkeen sopimuksen mukaista ’raedy golfia’ edes pelattaisi. Eikä siis hyötyä pelijärjestyksen muutoksesta voisi synytyä.

    Bilaga B
    Hej
    ab ,
    jag har för säkerhets skull konfererat med mina kollegor i SGDFs Regelkommitté.
    Vi är överens om att ni bryter mot Regel 1-3 för att ni åsidosätter det som står under Regel 10.
    Att vid enskilda tillfällen åsidosätta spelordningen av t.ex praktiska skäl är dock ok.
    Att man innan ronden kommer överens om att åsidosätta en Regel är i sig ett brott mot Regel 1-3 och straffet är DQ även om man inte skulle genomföra det man kommit överens om fysiskt.
    För Regelkommittén
    ak

    Tämä tiukka kantahan juuri keskustelun kirvoittaa.

    KL kirjoitti: (17.10.2011 21:28:42)
    Edelleenkin totean, että takuuvarmasti sääntöjen oikealla puolella liikutaan, jos kysytään lupa lyödä ennen toista pelaajaa. Neuvottelua asiaan ei tarvita, pelkkä kyllä tai ei riittää.

    Kysymättä ollaan tietysti varmimmalla pohjalla, mutta tapauskohtaisesti noinkin.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 15)
Vastaa aiheeseen: Voiko kilpailussa pelata ”ready golfia”?

Etusivu Foorumit Säännöt Voiko kilpailussa pelata ”ready golfia”?