Etusivu › Foorumit › Kilpagolf & harjoittelu › Väyläpuulla lyöminen
-
JulkaisijaArtikkelit
-
Nimetön
Mitäs on tehtävissä, kun puu 5 on alkanut painumaa reilulla huukilla vasempaan. Pitkät raudat ja driveri tuottaa suoraa tai pientä drawta, mutta väyläpuu tosi jyrkkää hookkia. Väyläpuu on joku kopio regulaarilla varrella. Vika ilmestynyt loppukauden aikana, jolloin myös lyöntien pituuden muutenkin kasvaneet n. 10 m. Oisko mahdollista, että varsi on käynyt liian löysäksi. Auttakaa miestä mäessä, kun toi clubin mestaruuskisakin on jo ovella.
Omien kokemusten perusteella uskallan väittää että oikean käden grippi on kääntynyt vahvemmaksi ja muutenkin oikea käsi ’kääntää’lyönnin vasemmalle osumahetkellä. Helppo tapa saada lisää mittaa lyöntiin, mutta kääntää helposti hukin puolelle erityisesti kovaa lyötäessä. Yritä siis jättää ranteiden kääntö myöhemmäksi.
Pakko vastata ihan nimen takia.:-)
Itsellä ainakin liian jäykkä varsi aiheuttaa vasemmalle kaartuvia lyöntejä. Siihen lisättynä jo mainittu oikean käden asento, mistä minullekin on huomautettu kääntää lapaa vasemmalle. Yritinkin muuttaa oikean käden otetta mutta peli sekosi täysin, nyt yritän löytää ’vanhan ja hyvän’ otteen takaisin että saan slicet ja s***tit pois.
Nimetönlaita lie asentoon tai neppaa ilmasta .
Ei taida olla löysästä varresta kiinni. Eikös löysällä varrella käy niin, että mailanpää ’lahaa’ perässä ja siksi muilta osin hyvässä svingissä tulee kyllä sisältä sisälle, mutta lapa auki. Tuloksena on (oikealta lyövällä) melko suora lyönti (tai lievästi feidaava) kohteesta oikelle.
Jo mainitun liian vahvan otteen (mikä sinänsä voi olla alitajuista löysän varren kompensointia) lisäksi syynä voi olla painon jääminen osumahetkellä liiaksi oikealle jalalle. Minulle tämä sattuu helposti kohgdalle, jos erehdyn yrittämään revittämistä. Korjaava mielikuva: hyvä loppuasento, jossa mailan varsi selvästi koskettaa olkapäätä.
Tai sitten ihan jotain muuta…
Jos mailassa on bambuvarsi sen voi saada laahaamaan perässä. Muuten se ei taida onnistua.
Tjaah, en kyllä tiedä mitä eroa on bambuvarrella tai vastaavan jäykkyyden grafiittivarrella (jollaisen kyllä saavalmistettua), jotka siis molemmat ovat liian löysiä. Oon itse asiassa kerran kauan sitten Englannissa pelannut vuokramailoilla, joissa rauta-3:ssa oli bambuvaris ja yllättävän jäykkä sekin vaan oli.
Tai oliko toi sitten toi mun sanani ’laahata’ vähän huono valinta. Tarkoitin siis sitä, että varsi taipuu niin paljon, että tuo mailanpää jää auki, kun kädet kiihdyttävät mailaa kohti palloa. Tällaisestahan on kuvia pilvin pimein.
Kun viime vuonna testailin uuden rauatamailasetin hankintaa varten kaupan simulaattorilla vasia, tulos oli varsin selvä: regulla pallot oli kyllä nipussa mutta lyöntilinjasta 5-10 m oikealle (rauta-6), stiffeillä taas keksimäärin pari metriä vasemmalla. Tätä ennen oli haettu jo oikea lie-kulma.
Tai sitten en vaan muuten ymmärrä mitä tarkoitit – haa, olikohan se vitsi?!
Joku asiaa tarkemmin tutkinut voisi kertoa, miten suuri pitää mailanpään nopeuden olla, että flex varrella lyötynä varsi on taaksepäin taipunut osumahetkellä.
Hyvällä lyöntitekniikalla, jossa käsien hidastuminen saa tuon varren taipumisen ’laukeamaan’ osumaan, löysä varsi aiheuttaa hukkia, koska lapa ehtii sulkeutua liiaksi. Mikäli tuota hidastumista ei tapahdu, jää lapa usein enemmän auki löysällä varrella, koska kuten sanoit, lapa laahaa perässä, eikä osuma-alueella synny voimia (vastavoimia) jotka sen saisivat sulkeutumaan:
Tämä eritasoisten lyöjien ero on se, joka saa tässä asiassa juuri mielipiteet jakaantumaan kahtia.
Juuri tais Laaksonen tai joku sanoa telsussa tai lehdessä, että liian löysä varsin AUTTAA lapaa sulkeutumaan ja näin vähentää sliceä…
Paikkaa en nyt muista, mutta juuri jostain kuulin kautta luin. Ja tämä kyllä tuntuu loogiselta. Tämän vuoksihan taidetaan käyttää löysempitippisiä varsiakin auttamaan palloa ilmaan ts. varsi potkaisee eteenpäin. Voisi kuvitella samoin tapahtuvan myös kiertosuunnassa.
Oli pakko vastata, kun itsellä on ollut sama ongelma aiemmin tällä kaudella ja nimenomaan väyläpuilla lyödessä.
Olen ensimmäisten vastaajien kanssa täysin samaan mieltä, eli ainakin omassa tapauksessa liian vahva alakäden grippi aiheutti lavan liiallisen sulkeutumisen osumahetkellä. Vaikka stanssatessa lapa oli oikeassa asennossa, niin svingin aikana alakäsi käänsi liian aikaisin ja voimakkaasti mailaa ja lapaa, jolloin seurauksena oli pitkiä lyöntejä, mutta vahvalla hookilla.
Ongelma korostui silloin, kun löin liian lujaa ja yritin riuhtaista palloa pitkälle.
Alakäden gripin korjaus sekä tasapainoisen ja rennon svingin avulla löytyi taas oikea kaari. Hetki meni kuitenkin, ennen kuin tottui uuteen grippiin ja sai kädet pysymään kivasti tiiviissä paketissa.
Kuten ts tuossa totesi, swingi (lyöntitekniikka) vaikuttaa siihen, tuottaako liian löysä varsi oikealle tai vasemmalle suuntautuva virhettä. Ts. riippuu siis pitkälti releasesta mihin liian löysä varsi ampuu. Hook lienee kuitenkin yleisempi seuraus liian löysästä varresta kuin slice.
Kannattaa kuitenkin olla huolellinen ja tarkkaavainen, kun alkaa pohtia ja kokeilla mikä varren flexin vaikutus on. Lähes poikkeuksetta näkee nimittäin myös sitä, miten jäykemmällä varrella kokeilu aiheuttaakin yllättävää matalaa hookia. Tässä onkin usein kuitenkin kysymys siitä, että yrittää ladata vartta liikaa (lue: repiä), jolloin itse swingiin tulee virhettä (esim. liian aikainen krossaus), ja se puolestaan ilmenee virheosumana (-> suljettu lapa -> hook)…
Paljonhan taas oli asiattomuuksia…
En usko varren vaikuttavan. Kiinnitä huomiota stanssiin. Helposti pitkällä mailalla lyötäessä pallo ’unouhtuu’ liian eteen, maila sulkeutuu osumaan ja pallo lähtee vasemmalle. Muista myös vinolla paikalla pallon paikka. Jos jalkasi ovat muutamankin sentin pallon alapuolella lyöt keskeltä jälleen vasemmalle. Trevinon kultaiset sanat väyläpuun varteen kannattaa muistaa ’ purista se pieni sinne maahan’.
Loppukevennys. Kuka on lukenut Trevinon kirjan:
Kuinka otan stanssini kahdeksanteen puttiin.
Kaikki puhuvat vain oikean käden liian vahvasta otteesta, minulla hookia aiheutti nimenomaan vasemman käden liian vahva ote, 3-4 rystysen näkyminen.. oikeaa taas voin pitää suht vahvana ilman että kärsisin hookista, eli kun korjaat oikeaa kättä, korjaa myös vasenta, nehän pitäisi olla ’samaa paria’ eli kämmenpohjat vastakkain.
Clap puhuu asiaa. Myös itselläni jyrkkä draw 😉 – ellei tarkoituksellinen sellainen – tulee nimenomaan liian vahvaksi jääneestä vasemmasta kädestä ja käsien eriparisuudesta. Toisaalta itselläni toimivin grippi käsittää muutenkin suhteellisesti hieman heikomman vasemman. Mutta nämäkin tietysti ovat yhteydessä swingiin muutenkin ja erityisesti palloontulloon…
Tommysin ongelmassa olennaista on kuitenkin myös se, että ei-toivottu lentokaari esiintyy vain puu-5:lla. Ellei maila siihen jotenkin pakota, luulisi gripinkin olevan samanlainen kuin toimivilla mailoilla. Varren ohella approachin ehdottama pallon paikka on varmaan asia, jota kannattaa tsekkailla.
Varsi ei varmasti vaikuta noin paljon, kyllä homma on linjalla
– grippi (lienee ok, draw muilla mailoilla viittaa vahvan puolelle)
– asento: itsellä karkaa selän kulma väyläpuulla välillä liian alas, pitää olla pystympi pidemmän varren kanssa (ei ole aiheuttanut hukkia)
– pallon paikka: jos liian edessä niin lähtee heti pullina ja vahva grippi voi tehdä vielä hukin (=pull-hook). Pallon paikka menee myös helposti pieleen jos stanssi on hieman auki (liian taakse) tai kiinni (liian eteen).
– suuntaus: suuntaan helposti stanssini puilla vasemmalle ja sitä seuraa taas että jos swingi on kohteen suuntaan, niin pallo lähtee sinne (=stanssilinjasta oikealle) ja vahva grippi tekee siitä hukin (’tavallinen’ hook). Jos swingi menee stanssin suunnassa, niin…
>> Jos nämä tarkistukset eivät auta, niin sitten teet jotain ihmeellistä väyläpuun kanssa. Et kai yritä lyödä jotenkin ’eri’ tavalla?
Oma swingini (hcp21) ei ole niin vakio että voisin sanoa tarkaa eroa stiffin ja regun välillä, vielä kun eri valmistajien variaatiot eivät ole samoja. Olen pelannut tänä kesänä molemmilla (vanhat regu, uudet stiff) ja jos lyönti toimii ei se minulla ole varresta kiinni. Löysin vanhan artikkelin Golf World 11/99, jossa ET:n pelaaja Rogen Chapman sai testattavakseen samanlaisen rauta-6:n eri varsilla, graffat L ja R sekä teräs R, S ja X. Löysempi varsi vei vasemmalle ja korkeampana ja jäykempi taas oikealle ja matalampana. Max erot sivusuunnassa (L – X) olivat kuitenkin vain luokkaa +-10 metriä keskilinjasta.
Jäi mainitsematta että pallon paikka liian takana voi myös aiheuttaa hukin, jolloin pallo lähtee ensi oikealle. Jonkun määritelmän mukaan hook=swingi tulee sisältä ulos ja kaartaa vasemalle (oikealta lyövillä) ja pull-hook=swingi ulkoa sisään ja kaartaa vasemmalle. Jos et tiedä lähteekö pallo aluksi oikealle vai vasemalle, niin pyydä joku katsomaan takaa rangella tai voit yrittää säätää tilapäisesti grippiä niin ettei tule sivukierrettä, jolloin näet sen itsekin helposti.
Kokeile ihmeessä vaihtaa vartta, itselläni oli aivan sama ongelma viime vuonna spoonin kanssa jossa oli aika pehmeän oloinen varsi (Makser Swix Firm (90-100mph).
Kontion vinkistä (kiitos!) vaihdatin varreksi Prolite Fairway S. Tuloksena muista mailoista poikennut hook väheni melkoisesti, kontrolli parani ja pallo etenee paremmin kuin ei enää tule kiertoradalle lähtevää kaarta. On mielestäni helpompaa lyödä kun eri mailojen varret ovat samaa jäykkyysluokkaa.
Niin, ja lopun hukin saa sitten karsittua lyöntitekniikkaa hiomalla. Ongelmahan voi olla osaksi myös henkistä laatua jos jo valmiiksi tiedät että kyseisellä mailalla lähtee hukkia > stanssaat kohteesta oikealle ja suljet lyöntiasentoa > tuloksena entistä rajumpi hook.
Tv. Quickhook-specialist
Jäätäviä neuvoja tulee pilvin pimein. Mutta eiköhän helpointa ole kun otat yhteyttä seurasi proohon. Jos heppu osaa asiansa niin se kertoo sinulle alle viidessä minuutissa mikä on ongelma.
Tsekkaa varmuuden vuoksi ettei grippi ole kiertynyt käytössä (jos se ei ole pyöreä).
Väyläpuusi lapa voi olla tarkoituksella suljettua mallia. Sellaisella tulee helposti hookkia. Lisäksi on mahdollista että pidät mailaa vahingossa liian suljettuna stanssissa. Itselläni on yksi sellainen väyläpuu, joka helposti lipsahtaa suljetuksi alkuasennossa jollei pidä varaansa. Muilla mailoilla ongelmaa ei esiinny.
-
JulkaisijaArtikkelit
Etusivu › Foorumit › Kilpagolf & harjoittelu › Väyläpuulla lyöminen