Aihe: Vartalon kiertyminen, lue kiertymättömyys - Golfpiste.com

28.6.–5.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][27]
KilpailuaSuomalaista

Vartalon kiertyminen, lue kiertymättömyys

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu Vartalon kiertyminen, lue kiertymättömyys

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 15)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #164914 Ilmoita asiaton viesti

  Kerran tuli tässä käytyä kiropraktikolla, kun piti mennä valittamaan selkärangan jumeista. Kerroin harrastavani kuntosalilla treenailua jo kolmatta kymmenettä vuotta. Hän siinä kysyi, että venyttelenkö treenin jälkeen, johon vastasin, että en venyttele, eli ei se ainakaan siitä voi johtua. No se oli tietty vitsin tynkä, mutta empiirinen näkemykseni esteelle parempaan ja kontrolloidumpaan ja oppikirjojen mukaiseen pallonlyöntiin on omalla kohdallani yläkropan kiertymisen vajaavaisuus backswingissä ja osittain myös loppuasennon saavuttaminen tai läpilyöminen. Tämä näkyy minulla ja uskoisin, että monella muullakin siinä, että kierroksen ensimmäiset väylät ovat aina vaikeita, varsinkin jos ei ehdi rangelle ennen kierrosta. Toinen käännekohta on mahdollinen tauko ysireiän jälkeen, jolloin kroppa taas jumiutuu ja vastaavasti loppurei’illä alaselkä myöskin alkaa olla yhtä puuta varsinkin jos on vetänyt kärryä koko kierroksen. Kiinnostaisi tietää kuinka suurena ongelmana muut näkevät tuon kiertymiskankeuden omaan lyömiseensä vaikuttavana tekijänä. Kokeilin testata lantion ja selkärangan kiertymistä menemällä lattialle krusifiksiasentoon makuulle, nostamalla polven ylös ja yrittämällä kääntää polven vastakkaisen puolen lattiaan hartioiden pysyessä kiinni lattiassa. Eihän se polvi tietenkään lattiaan mennyt, vaan polven sisäpinnan ja lattian väliin jäi 33cm ilmaa. Ei mennyt edes lattian suuntaisesti. Jos tämän luitte, niin varmaan myös kokeilette paljonko itsellänne jää tuota ilmarakoa, vai jääkö lainkaan. Laittakaapa ko mitta tähän ketjuun nähtäväksi ja kenties oma tasoitus siihen mukaan muiden kommenttien mukana. Vaatiiko alle 5 tasuri pienempiä lukemia? 33cm, hcp 13.4, 10 pelivuotta, ikää 43, oma pituus 185cm

  #199166 Ilmoita asiaton viesti

  Tarkkaa mittaa en saa mutta luulisin olevan aika lailla samoilla lukemilla. hcp 9,1. 5 pelivuotta, ikä 43, pituus 180.

  Tarinasi kuulostaa kovin tutulta. Nyt aloitin tosin salitreenin ja yritän venytellä myös vähintään joka toinen päivä. Ajatuksena olisi saada edes oma aiempi lyöntimitta takaisin.

  #199167 Ilmoita asiaton viesti

  Helposti kaantyy molempiin suuntiin polvet maahan asti. Venyttelen ja teen kevyita painoja tosin joka aamu (noh, ehka 6 aamua viikossa, kun joskus ei kerkia) semmosen 20min. Ikaa 47+, hcp olis kaiketi lahella kakkosta (jos sellaista pitaisin), 17 kunnollista pelivuotta, 190cm.

  Se on meinaan se Golfinnin vanha vidumainen sanonta tassakin totta: jos kerran lasket lyontejasi, niin yrita nyt edes hyva mies/nainen auttaa itseasi pelaamaan omaan potentiaaliisi. Pelkan pallon kentalla latkiminen (boxista vedetyilla mailoilla) muutaman kerran kuukaudessa suurin piirtein kohti reikaa kun ei sita ole. Kivaa ulkoilua se kylla voi olla, mutta mitas sita score cardilla sitte silloin…?

  #199168 Ilmoita asiaton viesti

  Vajaa kolmestaa lukijaa, mutta vasta 2 vastausta. Olisikohan, että harva haluaa kertoa itsestään liikoja yksityiskohtia. Pelkkä mittakin tai kommentti asian tiimoilta olisi kiinnostava.

  Golfinniltä ja muilta opettavilta proilta voisin kysyä, että näkyykö opetettavan pelaajan fyysiset vajavaisuudet, nyt erityisesti puheenaiheena oleva kropan jäykkyys kuinka selvästi opetettavan henkilön potentiaalissa golffarina tai opetuksen omaksumiskyvyssä. Eli käykö usein niin, että opetettava kenties jopa tajuaa mitä pitäisi tehdä, mutta se ei vaan opetettavan kropalla ole mahdollista. Turhauttavaa molemminpuolin uskoisin.

  Vaikka jumi onkin voimaa, niin katsotaan, josko sitä jaksaisi innostua myös liikkuvuuden parantamisesta. Ainakin tällä hetkellä 100% varmuudella näyttää siltä, että polvi pitäisi saada lattiaan jos meinaa alle 5 tasuriin päästä.

  #199169 Ilmoita asiaton viesti

  Nakyy ja kuuluu. Kyllahan ihmiset aikalailla heti kattelyssa alkavat kertoa vaivoistaan ja rajoitteistaan. Useinhan ne on selityksia ja omia lupia siihen kun suksi ei luista. Kaikilla meilla on jotain… Edessa on ollut oikealta puolelta halvaantunut teinari, Irakissa kolmesti pahasti loukkaantunut veteraani ja kaveri ilman vasenta kasivartta… Heidan kohdillaan uskon, etta rajoitteita on, mutta kun ihminen kavelee siihen teen bagiaan kantaen ja aloittaa valituksen kivuista ym (en muuten ole laakari ;-)), niin kylla ainakin mulle tulee ensimmaisena mieleen, etta jos ja kun ma sua nyt tassa autan, niin mahtaakohan se treeni maistua ollenkaan, kun jo oppitunnille tullaan paikkoja valitellen… Golfin(kaan) oppiminen ja siina paremmaksi tuleminen ei ole taikuutta, vaan kovaa tyota. Edessasi on seina… miten siita lapi?

  Kiertamattomyydesta hieman omakokemusta. Toki kun palloja lyo paivittain ja pelaa usein, niin kroppa toimii eri tavalla kun oikeassa duunissa olevan perheen isan, jolla on aikaa pelata kerran kaksi kuukaudessa. Ymmarretaan. Sita vahan niin kun koitellen, olen alkanut lyomaan palloja myos vasemmalta puolelta. Hopsista! Eihan se kroppa kaannykaan sinne loppuasentoon ihan samalla tavalla kuin ’hyvin rasvattu’ oikean puolen svingi. Tietysti se vasemman puolen svingi on viela hyvin hyvin raaka, mutta ehka se suurin huomio tuossa oli nimenomaan se, etta eihan taa runko kaanny kunnolla koska lajinomaista treenia ei ole tehty tarpeeksi. Toistoja ei ole tarpeeksi. Venyttelyssa kroppa kaantyy hyvin molemmille puolille, mutta svingissa ei viela.

  Mita tulee sitten tuohon, etteiko joku pystyisi tekemaan jotain tiettya juttua golfswingissa, niin aika usein olen nahnyt, etta kylla ne pystyvat, kun se heille oikein opetetaan. Ja he sita treenaavat. On toki olemassa ihmisia, joiden liikkuvuus on rajoitettua, mutta eipa golfin pelaamisen a ja o ole se, etta sun pitaa osata svingata kuin Rory. Tuossa alussa mainitsemani teini on voittanut golfturnauksia ja pelaa singelitasolla, Irakissa pahoin monesti loukkaantunut kaveri on singelipelaaja ja vasemman kaden menettanyt kaveri on alle bogi-pelaaja… Kaikki on mahdollista kun tekemiseen loydetaan se oikea tapa ja paremmaksi tulemiseen varataan tarpeeksi aikaa.

  #199170 Ilmoita asiaton viesti

  Musta tuntuu, että kyse on siitä saako jalkatyötä tehtyä kunnolla ja oikea aikaisesti ettei selkä/ hartiat rasitu lyönneissä. Tuossa linkki yhden + händärisen hidastettuun videoon ja siitä voi oikeasti yrittää löytää kuinka se kropan kiertyminen tapahtuu yläkropan ja lantion välillä, ei ole mitään valtavia kulmaeroja. Jos ei jalkatyötä tapahdu kunnolla niin aivan varmasti tulee ongelmia selkä/hartiavaivojen sekä myös nilkka ja polvivaivoja, kun hampaat irvessä koitetaan sitä palloa saada väärällä tekniikalla mahdollisimman pitkälle.

  #199171 Ilmoita asiaton viesti

  Rauskin kanssa samaa mieltä. Swingin rytmillä ja tempolla on jäykkyyttä suurempi vaikutus tekemiseen ja varsinkin sen tulokseen.

  Ottamatta kantaa siihen miten liikkuvuus vaikuttaa swingaamiseen, niin totean golfswingin olevan kokovartalosuorituksena niin vaativa ja raskas liike, että ennen kierrokselle lähtöä pitäisi tehdä jonkinlainen alkuverryttely, vaikkei rangelle ehtisikään tai muistaa alkumatkalla swingata todella kevyesti, eikä vetää maksimum attackia kylmiltään ykköstiillä.

  Samalla voi yllättyä, miten suoraan ja kauas pallo lentää ’mitään tekemättä’. Voi tietenkin myös hämmästyä, miten surkeita lyöntejä tulee, kun rytmi on väärä eli tehot pyritään ottamaan kehon väärästä päästä.

  #199172 Ilmoita asiaton viesti

  Järvipallo kirjoitti: (18.1.2015 16:01:47)
  Kokeilin testata lantion ja selkärangan kiertymistä menemällä lattialle krusifiksiasentoon makuulle, nostamalla polven ylös ja yrittämällä kääntää polven vastakkaisen puolen lattiaan hartioiden pysyessä kiinni lattiassa. Eihän se polvi tietenkään lattiaan mennyt, vaan polven sisäpinnan ja lattian väliin jäi 33cm ilmaa. Ei mennyt edes lattian suuntaisesti.

  Jos tämän luitte, niin varmaan myös kokeilette paljonko itsellänne jää tuota ilmarakoa, vai jääkö lainkaan. Laittakaapa ko mitta tähän ketjuun nähtäväksi ja kenties oma tasoitus siihen mukaan muiden kommenttien mukana. Vaatiiko alle 5 tasuri pienempiä lukemia?

  33cm, hcp 13.4, 10 pelivuotta, ikää 43, oma pituus 185cm

  Ihan oikeesti, mistä tällainen ajatus alun perin sulle tuli, että sun pelillinen kehittyminen olisi kiinni tuollaisesta asiasta? Tuo liikkuvuus, mikä sulla on, riittää ihan varmasti sinne alle 5 tasuriin, ihan muita asioita sun pitää kehittää.

  Jotta pysyttäisiin aiheessa ja tulisi vastattua myös kysymykseen:
  5/10 cm (eri puolilta), hcp 4.5, 5 pelivuotta, 41, 181cm

  #199173 Ilmoita asiaton viesti

  Laitetaan laitetaan jahka keretään…ei sitten naureta:

  Turha puhuu senteistä vaan mulla jää 45 asdt kulmaan molemmat jalat, jos lavat pitää lattiassa. Siihen taas on syyt, joita asen enempi ala tähä purkaan. Hcp 10,6 20 pelivuotta, ikää 52 ja pituutta 180 cm.

  Mutta se mitä piti sanoo, ni yhdistä tohon harjoitteluun ehdottomasti liikkuvuustreeniä: kepillä askelkyykkyä kiertäen kroppaa, käsipainoilla kiertoja ja taivutuksia, ja vaikka tuossa krusifiksissa just niit kiertoja yms yms…ei se venyttely autuaaks tee, pelkästään.

  Ja samaa mieltä et ei jäykkyys estä tasotuksen laskua.

  #199174 Ilmoita asiaton viesti

  wolwerine kirjoitti: (19.1.2015 11:24:39)

  Ihan oikeesti, mistä tällainen ajatus alun perin sulle tuli, että sun pelillinen kehittyminen olisi kiinni tuollaisesta asiasta? Tuo liikkuvuus, mikä sulla on, riittää ihan varmasti sinne alle 5 tasuriin, ihan muita asioita sun pitää kehittää.

  Niin .. kyllä se ajatus ihan parin viinilasin pohjalta tuli, eli olisi varmaan pitänyt laittaa muutama hymiö mukaan. En kylläkään myöskään usko, että omalla tasollani kehittyminen olisi jäykkyydestä kiinni, enemmänkin pelaamisen ja harjoittelun vähyydestä, luokkaa 27 reikää viikossa. Uskon silti, että tuo jäykkyys on merkittävä tekijä ja varsinkin se, että tilanne elää kierroksen aikana. Lähinnä se näkyy puumaila-avauksissa ja vähemmän rautamailoilla lyödessä.

  Uskon myös, että tasoitukseen n. 5 asti voi pärjätä heikommallakin liikuvuudella, muta siitä alaspäin tuokin asia korostuu yhä enenevässä määrin. Huom. Tähän asti kuitenkin kaikki alle 5 tasurilaiset vastaajat ovat näköjään joustavalla kropalla varustettuja. Löytyykö ketään jäykkää alle viiden tasurin? 🙂

  #199175 Ilmoita asiaton viesti

  Liikkuvuudelle voi itse tehdä jotakin. Kehittyminen tuossa asiassa on itse asiassa hämmästyttävän helppoa ja nopeaa. (Ellei siis ole jotain rakenteellista tai terveydellistä estettä).
  Itse aloittaessani golfin olin harrastanut punttisalitouhuja noin 25vuotta ja rehelisesti sanottuna en ollut käytännössä koskaan venytellut. Maksimi hartiakierto oli noin 45 astetta.. (siis sisältäen kaiken vartalon kierron; jalkaterät-hartialinja) Minkäänlaiselle liikkuvuuden harjoittamiselle ei olllut koskaan ollut mitään tarvetta eikä näin ollen kiinnostusta.
  Golfin aloitettuani totesin varsin nopeasti, että se ei ikinä tule sujumaan ilman.
  Muutamassa viikossa pääsin hartiakierrossa yli 90 asteen ja parissa kuukaudessa 110 asteen. Enpä olisi uskonut.
  Huonona puolena homma aiheutti alkuun melkoisia kipuja ja unettomia öitä kun (esim nuo selän lihakset oli jopa ehtineet vähän kehittymäänkin tuossa ajassa) niitä 20vuotta enemmän tai vähemmän krampissa olleita paikkoja alettiin ottamaan auki. Uskon kyllä, että tämä projekti parantaa elämänlaatua tulevina vuosia ja kannatti/kannattaa ilman golfiakin.

  #199176 Ilmoita asiaton viesti

  En vastannu minäkään näköjään Järvipallon viimeiseen kysymykseen.

  Molemmat lavat lattiassa A4_pysty miinus muutama senttimetri oikeasta polvesta ja A4_pysty vasemmasta ilman verryttelyä; hcp 4,4; parisenkymmentä pelivuotta; ikä 47; pituus 182 cm ja paino 85 +/-2 kg.

  #199177 Ilmoita asiaton viesti

  noin 25 cm jää molemmin puolin vajaaksi.
  Sekä oikean jalan takareisi kramppasi…

  Ikää runsaat 50, pituus 174, painoa lienee 75.

  Golfia aloittelin 1990-luvulla mutta välillä vuosia taukoa.
  Yhteensä elämässä ehkä noin sata golfkierrosta, rangella olen käynyt kyllä jonkun verran.
  hcp on 15, en usko että notkeus on pullonkaulana, kyllä on ihan muita syitä

  #199178 Ilmoita asiaton viesti
  MOD Q8
  Moderaattori

  Kyllähän tuolla jäykkyydellä jo täyden backswingin tekee.Paitsi jos on X factor miehiä?

  #199179 Ilmoita asiaton viesti

  Kokeilinpa minäkin eilen kuntojumpassa lantion kiertoa. Molemmilla puolilla polvet menivät vaivatta lattiaan. Olisivat varmaan menneet vaakatason alapuolellekin, jos se olisi ollut mahdollista. No pitää toki mennäkin. Minulla on takanani neljännesvuosisata judoa, jota treenasin aikoinaan paljon ja kovaakin. Valitettavasti judon loppumisen ja golfin aloittamisen väliinkin jäi liki parikymmentä vuotta. Entiseen verrattuna olen nykyisin jäykkä kuin sahapukki. Ennen meni rinta haara-asennossa istuen vaivatta mattoon, nyt se jää kymmenen senttiä vajaaksi.

  Aivan varmasti jäykkyyden ja golftaidon välillä vahvakin negatiivinen korrelaatio. Se kyllä johtuu suurimmaksi osaksi siitä, ettei huvita harjoitella ja sekin mitä harjoitellaan tehdään väärin. Joku judoguru väitti aikoinaan, että jos haluat oppia jonkin liikesarjan kohtuu hyvin, sinun tulee toistaa se kymmenentuhatta kertaa ja jos haluat oppia sen erinomaisesti satatuhatta kertaa.

  Ikää on jokusen kuukauden vajaa 70 vuotta. Siitä golfia tusina vuotta. kierroksia vähän alle tuhat ja golflyöntejä putit pois lukien varmuudella yli satatuhatta, mutten minä lyödä osaa. Olen käyttänyt liian vähän osaavia opettajia. Tasoitus on juuri nyt 11,3.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 15)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu Vartalon kiertyminen, lue kiertymättömyys