23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista

Varren lyhennys

Etusivu Foorumit Välineet Varren lyhennys

Esillä 9 viestiä, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Mulla on ylimääräinen regu driverin varsi. Jos lyhennän sen puu3 mittaiseksi muuttuukko sen ominaisuudet paljon?

    Varren ominaisuudet itsessään eivät juurikaan tuosta lyhennyksestä muutu.

    Toinen asia on taas siinä ettei driverin specksit ole välttämättä parhaat mahdolliset puu3:lle (spoonille).
    – mikä on hyvä/parasta riippuu monestakin asiasta..jo alkuunsa siitä minkälainen varsi on kyseessä.
    – toiseksi miten haluat spoonin toimivan (haluatko samanlaista toimintaa kuin driverilla tai esim. lisää nostoa, korkeampaa kaarta, vaiko rulleja jne.)?
    – ja yleensä varren lyhentäminen kannattaa tehdä gripin päästä (varsinkin tällaisessa tapauksessa)

    Käytännössä spoonin lapa on pienempi, kevyempi ja sen loft-kulma on hieman suurempi kuin driverissa.
    – jos haluat varrelta samanlaista toimintaa kuin driverilla ja käyttää ko. driverinvartta niin mahdollisesti auttaisi pieni kompensoiva painotus. Tavoitellen sopivaa balanssia ja tuntumaa lyönnin sekä mailan toiminnan osalta (samanlaista kuin dreiverilla?).
    – tuota nyt voisi ainakin kokeilla aluksi,

    Mutta usein on parempi hommata spoonille ihan oma varsi..ehkä hieman kevyempi ja/tai jopa kärkitoimisempi vaihtoehto (antaa yleensä korkeampaa kaarta). Muitakin vaihtoehtoja on.
    – itse olen pelannut usein setillä jossa on driverin ohella puu5:en ja siinä hieman normaalia pidempi (spoonin) varsi.

    Parast kuitenkin on mennä mailojensa kanssa ammattilaisen puheille..kertoa hänelle minkälaista toimintaa (balanssia jne.) haluaa spooniltaan?
    – häneltä löytyy osaamista, tarpeelliset mitta-ym. laitteet niin hommat onnistuu vähemmällä testaamisella ja kokeilemisella.
    – mielestäni mailojen sopivuus kullekin pelaajalle ratkeaa enemmän fyysisen lyömisen kuin mailojen teknillisten ominaisuuksien kautta. (Siis ensin katsotaan lyönti ja vasta sen jälkeen mietitään mailojen/varsien ominaisuuksia)
    – itse en ole likimainkaan ammattilainen mutta olen jonkin verran kasaillut mailoja harrastuksen vuoksi..(suosittelen samaa muillekin, oppii ainakin hieman ymmärtämään mistä on kysymys..tai sitten ei?)

    Mulla on ylimääräinen regu driverin varsi. Jos lyhennän sen puu3 mittaiseksi muuttuukko sen ominaisuudet paljon?

    Varren jäykkyyteen ei pitäisi n. 2 tuuman lyhennys kovin paljon vaikuttaa jos katkaisee grippipäästä mutta swingipainoon se kyllä vaikuttaa eli lapa tuntuu kevyemmältä. Lapaan voi esim. lisätä lyijyteippiä tai laittaa kevyemmän gripin kompensoimaan muutosta.

    Lähinnä mietin jos siitä olisi saanut jäykemmän lyhentämällä. Regu varsi on aivan liian löysä, niin ajattelin jos olisi päässyt vähän halvemmalla ylimääräisestä varresta askartelemalla. väyläpuussa on siis tällä hetkellä vielä regu varsi.

    Anders: jos siitä olisi saanut jäykemmän lyhentämällä. Regu varsi on aivan liian löysä, niin ajattelin jos olisi päässyt vähän halvemmalla ylimääräisestä varresta askartelemalla

    Eihän se mitään maksa vaikka kokeilisit lyhentää sitä driverin vartta.
    – se saattaa lyötäessä tuntua hieman jämäkämmältä (siis driveriin verratuna).
    – nuttei se driverin varsi lyhentämisestä juurikaan stiffimmäksi muutu.
    – mutta jos se on jo lähtiessään jäykempi kuin spoonin vanha reguvarsi niin ehkä siitä saa toimivan mailan..
    – sinällään driverissa ja muissa puumailoissa voidaan käyttää (ja usein myös käytetään) juuri samoja varsia..

    Ota se reguvarsi irti spoonista niin voit hieman taivutella ja testailla (vaikka jonkin painon avulla) miten varret taipuu ja mahdollisesti eroaa toisistaan.
    – näin voi hieman arvioida myös sitä mistä olisi paras lyhentää jne.

    Eli olet siis istuttamassa ylimääräisen (draiverin) varren spooniin(?). Yleensä varret istutetaan draiverin nuppiin tippaamatta (=lyhentämättä ohuemmasta päästä). Pituus säädetään katkaisemalla sopiva pätkä grippipäästä. Kun sama varsi istutetaan spooniin, jäykkyyttä lisätään tippaamalla 0.5″ – 1″ (riippuu varresta) ohuemmasta päästä ja pituus säädetään grippipäästä. Tällöin tuntuman pitäisi pysyä suunnilleen samana. Jos haluat lisäjäykkyyttä, voi tippausta lisätä vaikkapa 0.5->”. Grippipään katkaisupituus ei oleellisesti vaikuta jäykkyyteen. Swingipainon suhteen ei yleensä ole säätötarpeita, jos toimitaan ’normiarvoissa’: esim draiveri tippaus=0/pituus 45.5″, spooni tippaus 0.5(-1)”/pituus 43″.

    Edelläoleva pätee vain, jos sinulla on tieto/kokemus ko varresta ja haluat suhteuttaa säätötoimet ko dataan. Jos tarkempaa tietoa ei ole, menee homma arvailun/kokeilun puolelle. Mikään taivuttelutesti ei anna tarvittavaa tietoa, mielestäni värähtelytaajuuden mittaus on ainoa oikea menetelmä jäykkyyden määrittelyyn.

    Hyvää tietoa 4par’ilta..

    Itse olen säätänyt mailoja (ja varsia) ilman mittalaitteita, pelkästään vertailemalla erilaisia varsia, päättelemällä, kokeilemalla ja testaamalla.
    – todennäköisesti mittalaitteilla saa helposti selville eroja varsien ominaisuuksissa..
    – ikävä kyllä ei ole kunnollisia ”standardeja” siitä mitä kenenkin valmistajan ”regu tai stiff” loppuviimeksi tarkoittaa.

    Toisekseen, ainakin itse pidän varren jäykkyyden ohella tärkeänä myös varren toiminnallista ns. ”flex-point”’ia (=kickpoint) kohtaa.
    – joskus tämä on merkittynä mutta usein joutuu selvittämään varsikohtaisesti miten se taipuu (tyypillisesti low, mid, high),
    – tämän selvittämiseen en tiedä mittalaitteita mutta taivuttamalla (siis ei pelkästään heiluttelemalla) voi jossain määrin vertailla eri varsien ominaisuuksia.
    – joskus samasta asiasta puhutaan kun tarkoitetaan koko- tai kärkitoimintaista vartta.

    Mutta, miksi tällä flex-pointilla tai sen säätämisellä on merkitystä?

    Pelaajat haluavat erilaisia ominaisuuksia esim. puu3:lta (tai puu5:lta). Joskus on tärkeää saada matalampi kaari (esim. kun käytetään puu3:sta avauksissa), Toisessa tapauksessa voidaan tavoitella korkeampaa kaarta sekä vähemmän rullia kun halutaan lähestymislyönnin pysyvän paremmin greenillä tai sen lähellä jne. Jokainen miettii kohdaltaan mikä milloinkin on tarpeellista.

    – mailan varren jäykkyydellä ja varren taipumakohdalla pyritään vaikuttamaan pallon lentorataan (ehkä hieman myös alakierteen määrään).
    – tottakai asiaan vaikuttaa myös svinginopeus sekä muutenkin pelaajan lyöntitapa (toki hyvä pelaaja osaa tarvittaessa myös säätää lyöntiään)
    – hitaammalla mailanopeudella kannattaa yleensä suosia enemmän kärkitaipuista (siis läheltä lapaa taipuvaa) vartta. Tätäkin voi hieman säätää varren ohuen pään lyhennyksellä ja/tai pienellä painotuksellakin jne.

    Itse olen sen verran lyhytlyöntinen että joudun usein lyömään lähestymisiä väylältä puumailoilla.
    – tästä johtuen olen korvannut spoonin puu-5:ella jossa on hieman normaalia pidempi ja tietysti mahdollisimman kärkitoiminen varsi. Sillä nostaa helposti pallon korkeuksiin ja yltää parhaimmillaan pidemmälle kuin R4:lla.

    Mutta korostan vielä että olen mailanrakentajana täysin amatööri harrastelija. Kaikki edellinen perustuu omaan vaatimattomaan kokemukseeni aiheesta ja voi olla todellisen ammattifittaajan mielestä täyttä soopaa..

    Mutta jatkan vielä sen verran Anders’ille.. Kannattaa kokeilla sitä varren vaihtoa. Se on aika helppo homma, onnistuu todennäköisesti ilman erikoistyökaluja. Tekemällä oppii myös ymmärtämään paremmin kokonaisuutta. Ja, mitä enemmän oppii sitä paremmin tajuaa kuinka vähän lopulta tietääkään.

    gloffarelta ihan hyviä (kokemusperäisiä) huomioita.
    Listaan tässä suoraan mailaguru Tom Wishonin kirjassaan ’Common Sense Clubfitting’ esittämiä tärkeimpiä tekijöitä puumailan toimintaan:

    Lyönnin pituus:
    * lavan loft-kulma
    * mailanpään vertikaalinen kaarevuussäde
    * varren paino
    * mailan pituus
    * mailan swingipaino/MOI
    * mailan kokonaispaino

    Lyönnin tarkkuus:
    * lie-kulma
    * lavan kulma (face angle)
    * mailan pituus

    Lentorata:
    * lavan loft-kulma
    * mailanpään vertikaalinen kaarevuussäde

    Konsistenssi, johdonmukaisuus:
    * lie-kulma
    * lavan kulma (face angle)
    * mailan pituus
    * mailan swingipaino/MOI
    * mailasetin koostumus

    Tuntuma:
    * varren paino
    * varren jäykkyys
    * varren taipumaprofiili
    * gripin tyyppi
    * gripin koko
    * mailan swingipaino/MOI
    * mailan kokonaispaino
    * mailasetin koostumus

    Mittalaittalaitteista on paljon apua, mutta kuten gloffare totesi, kokeileminen tuo lopullisen vastauksen avoimiin kysymyksiin. Valitettavasti totesin vaatimattoman mailanrakennusurani aikana, että useimmat golfarit ovat liian laiskoja kokeelliseen lähestymistapaan.

    Draiverin ja väyläpuun varret ovat samoja varsia. Väyläpuuta varten vartta lyhennetään molemmista päistä, puu kolmoseen yleensä puoli tuumaa tyvestäja loput varren päästä.

    https://www.hirekogolf.com/how-to-understand-golf-shaft-trimming-charts

    Itse teettäisin työn Golfbalancessa, jossa on erinomainen asiaan liittyvä osaaminen. Ei maksa maltaita.

Esillä 9 viestiä, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
Vastaa aiheeseen: Varren lyhennys

Etusivu Foorumit Välineet Varren lyhennys