-
JulkaisijaArtikkelit
-
Kertokaa mitä sääntöä ja etikettiä, kirjoitettua tai kirjoittamatonta, haluaisitte muuttaa ja miten. Perustelkaa uuden ’tavan’ parempaa toimivuutta. Ottakaa huomioon, että meitä on moneen junaan.
1. Lyhytlyöntisten tulisi avata ensin ja sitten vasta pitkälyöntisten pelitasosta ja edellisen väylän tuloksesta riippumatta. Lyhytlyöntisinhän jatkaa tiin jälkeen todennäköisesti ensimmäisenä joten on nopeampaa, ettei hän lyö kahta peräkkäistä lyöntiä. Lisäksi lyhytlyöntinen voi aloittaa aikaisemmin jos edessä on ryhmä.
2. Kaikki britit ja etiketti- intoilijat pitäisi poistaa kentältä. Jos jokin ryhmä pelaa reiät ihanneajassa vahingoittamatta kenttää ja häiritsemättä muita pelaajia, saa ryhmässä puolestani olla vaikka kymmenen pelaajaa, yksi bägi, pelkkiä laittomia mailoja sekä joka reiällä mulligani ja viisi kännykkäpuhelua. Siistit asiaan kuuluvat asusteet sen sijaan kuuluvat kentälle ystävällisen ja muita häiritsemättömän käytöksen lisäksi.
3. Ohittaminen täydellä kentällä pitäisi kieltää lähes kaikissa tapauksissa. AIKATAULUSSA ON YKSINKERTAISESTI PYSYTTÄVÄ. Täydellä kentällä ohitus hidastaa aina.
4. Pallon alastylojäljet pitäisi saada korjata muuallakin kuin vain greenillä ennen lyöntiä ja
griinin vierellä olevalla telalla pitäisi saada tasoittaa kengänjäljet ennen puttaamista.
Uskotko todella, että nämä sinun suurryhmäsi tai 1:llä bägillä pelaajat toteavat 2-teellä: Emme ole kentän ihanneajassa, meidän tulee lopettaa kierros
ja lopettavat sen jälkeen.
Honöörit on golfissa ansaittava. Se on osa tätä hienoa peliä.
Turha keksiä golfia uudestaan- se on Skotlannissa keksitty jo aikoja sitten
En toki usko että pysyisivät juuri tuolla porukalla ihanneaikataulussa. Tarkoitin vain sitä että jokainen muodostakoon ryhmänsä miten haluaa KUNHAN PYSYY AIKATALUSSA. Vaikka cäddiemasteri laittaisi kuinka sopivia ryhmiä kooltaan tai tasoituksiltaan kentälle, on vastuu pelinopeudesta ryhmällä eikä cäddiemasterilla tai etiketillä.
Jos saat pieniä honööristäsi niin hidasta vain peliä kaikessa rauhassa. Itse olen lyönyt jo riittävän usein ensimmäisenä ja nykyisin pyrin nopeuttamaan peliä mm antamalla lyhytlyöntisten lyödä ensin. Kilpailen yleensä kenttää ja itseäni vastaan enkä nauti muiden nöyryyttämisestä.
Tuo on ajatuksena ihan hyvä, että lyhytlyöntisin lyö ensin harjoituskierroksella. Kilpailuissa ehkä eriasia. Itse pelaan aika paljon porukassa jossa ei ole lyhytlyöntisiä (heh) joten tämä ei auta .
Meinasin kirjoittaa, että kentällä pitäs pitää hauskaa mutta en kirjoitakkaan.
Useimmiten ongelmat syntyvät kentällä tai ennen/jälkeen kentälle menoa/tuloa kun ei osata kommunikoida.
Oikeestaan säännöt on jo kirjoitettu, niin miksi niitä pitäisi muuttaa? Ehkäpä ainoastaan ajanmukaistaa. Koskien nyt vaikka sitä paljon puhututtua pukeutumista.
Vapautuminen, kun pallo on jäänyt omaan alastulojälkeensä, koko pelialueella (through the green). Säännöt eivät tätä salli, mutta useimmissa isoimmissa kisoissa kirjattu kilpailu- /paikallissääntöihin. ET:llä käsittääkseni vakinainen sääntö.
Eritoten märissä olosuhteissa varsin aiheellinen.
Tarkoitin alastulojäljen korjaamista enkä siitä vapautumista. Välillähän oma alastulojälkesi on pallon ja reiän välissä. Pallo saattaa olla esim. 5 m reiästä forella 20 cm griinistä ja alastulojälkikin foren puolella. Puttaa nyt siitä yli!
Olen monesti miettinyt sääntöä, kun lyödään bunkkerista tai vesiesteestä. Silloinhan ei mailalla saa koskettaa bunkkerihiekkaa tai vesiesteen maapohjaa tai vettä ennen lyöntiä. Bunkkerihiekan ja maapohjan kovuuden tuntee kyllä jaloillaanki ihan riittävän hyvin. Sääntö voisi olla, että harjoitussvingiä ei saa tehdä siten, että hiekka pöllähtää tai vesi roiskuu. Mailan voisi asettaa kuitenkin pallon taakse normaalisti laskemalla esim lapa hiekkaan tai maapohjaan. Olen jopa saanut rankkarin, kun kannoin bäcini vesiestepaalujen sisäpuolelle. Liekö ollut aiheellinen rankku? Sitten pitäisi antaa itse rankkari, kun pelikaveri bunkkerissa ollessaan asettaa mailansa mahdollisimman lähelle palloa ja koskettaa hivenen bunkkerihiekkaa ennen lyöntiä???Aika turhauttava sääntökohta.
Mutta kun asetat mailan pallosi taakse hiekkaan voit samalla kaivaa siihen pientä kuoppaa jolloin lyönti helpottuu huomattavasti.
Iltaa.
Osa Rangekuukkelin ideoista kuulostavat aika älyttömiltä. Harjoituskierroksella lyhytlyöntiset tietysti voivat lyödä ensin ja se on minusta suositeltavaakin(tai ne jotka haluavat pelata varman päälle). Nopeuttaako tämä peliä on taas eri juttu.. Aika yleensä tuhlaantuu kaikken muuhun ylimääräiseen. Esim. omaa palloa voi lyödä ensin ja sen jälkeen auttaa kaveria pallon etsimisessä, tietysti järkeä voi käyttää tässäkin. Voidaan kävellä kaikki omille palloille ja valmistautua lyömään kun muut ovat vuorossa- valita maila ja suunnat ym. ym. Seurataan muiden peliä ja omaan kiinnitetään enemmän huomiota, ettei palloja täydy etsiä raffeista 50 metrin säteeltä pallosta.
Aikaa saisi kyllä varmasti kulumaan jos jokainen rupeisi vuorollaan tasoittamaan puttilinjoja teloilla ja moneen kertaan. Ensin 10 metristä ja sitten paluuputti 2 metristä. Ja mitä alastulo jälkiin tulee: griiniosuma niin ei ole tätä ongelmaa.
Joku myös ehdotti bunkkeriin uutta sääntöä. Eikö esteen tarkoitus juuri ole rangaista huonosta lyönnistä?? Ja jos huomaat pelikaverin rikkovan sääntöjä(maila osuu hiekkaan tai koskee vesiesteenpohjaa) tulee sinun antaa rankkari, tai rikot itse sääntöjä. Jos joku niuhottaa niin voi voi. Tämä nyt koski lähinnä kisoja.
Mielestäni pelistä tehdään helpompaa jo välineiden kehittyessä niin ei mielestäni sääntöjä tarvitse helpottaa.
Golf on ehkä ainoita lajeja jossa olen huomannut pelaajien ottavan harjoittelun aivan liian tosissaan(harjoituskierrokset), tämähän on vain peliä. Murto-osa meistä tienaa elantonsa tällä, joten ei se niin vakavaa ole… Tosissaan saa harjoitella, mutta miksi hampaat irvessä kun se ei kuitenkaan oloa/peliä helpota. Mukavia pelihetkiä kaikille.
Asun Ruotsissa ja pelailen eri kentillä aina, kun on mahdollisuus. Silmiinpistävä ero suomalaisiin kenttiin on se, että nuorten pelaajien osuus on monikymmenkertainen. He pukeutuvat roikkuviin housuihin, t-paitoihin, verkkareihin, farkkuihin yms. Eli vaattesisiin, joita he muutenkin käyttävät. Kaiken lisäksi se on ihan sallittua, koska täällä golf on kansanlaji, eikä snobien tapaamispaikka. Myös aikuiset voivat pukeutua mihin huvittaa.
Jos verrataan Ruotsin ja Suomen golftasoa maailmalla (esim. Eurooppatour Ruotsi-Suomi n. 35-0), niin voisiko ajatella, että kannattaisi madaltaa nuorten golfin aloittamiskynnystä myös Suomessa? Voisin kuvitella, että kovinkaan moni junnu ei halua tulla nähdyksi pikeepaita-bermudashortsit-yhdistelmässä kentän ulkopuolella. Eikä edes kentällä.
Golfin pitäisi olla hauskaa, eikä lenasellbergimäistä loputonta marinaa ja itkua muiden käytöstavoista ja puketumisesta.
Olemme päässeet taas lempiaiheeseemme: pukeutuminen.
Tompalle voi todeta, että Irlannissa, Englannissa ja Skotlannissakin golf on kansanurheilu. Siellä on yleisesti ns. pitch & putt-kenttiä ja ns. pay and play-kenttiä, joiden vaatimukset myös pukeutumisen suhteen ovat toiset kuin kuuluisien yksityiskenttien.
Näin myös Ruotsissa. Kyllä Ullnassa ja monella muulla Ruotsin huippukentällä on aivan vastaavat dress codet kuin Suomessa.
Myös Suomessa on ns. vaatimattomia kenttiä, joiden pukeutumissäännöt ovat löysemmät verrattuna tiettyihin maamme huippukenttiin. Väitän, että lukumääräisesti tällaisia kenttiä on varmasti ainakin puolet Suomen kentistä.
Meilläkin harrastajamäärän kasvaessa varmasti tulee lisää näitä pay-and-play-tyyppisiä kenttiä, joka madaltaa aloituskynnystä golfiin. Saa mennä pelaamaan siinä niin rakkaassa verryttelypuvussa.
Yleisesti ottaen maailmalla pelatessani suomalaiset ja ruotsalaiset erottautuvat epäsiistillä pukeutumisellaan.
Tuosta mailan koskettamisesta hiekkaan bunkkerissa olen lukenut seuraavanlaisen tulkinnan henkilöltä joka on käynyt R&A tuomari koulun: Mikäli maila koskettaa hiekkaa taakseviennin aikana (eli kun maila jo liikkuu taaksepäin) ei sitä tulkita esteen pinnan kokeiluksi vaan on osa yhtenäistä lyöntiliikettä. Tai jotakuinkin noin…
Kyllä. Tämä on yksi forumin lempiaiheista.
En kyllä ymmärrä tätäkään. Miksi pitäisi saada tulla ns. home-boy kuteissa kentälle sillä perusteella, että ei kehtaa pukeutua etiketin vaatimalla tavalla.
Miksi sitten vastaavasti esim. jääkiekossa ensimmäiseksi ostetaan kaikki varusteen, jotta voisi kuvitella olevansa aito lätkäpelaaja. Lätkässä varusteet mainitaan sääntökirjassa, ja kenellekkään tuskin tulisi edes lähteä kaukaloon pelkät verkkarit jalassa.
Joten miksei golfpukeutumista voisi ajatella samalla tavalla? Miksei mailoja ja muita varusteita ostettaessa mietitä, että pitäähän tähän ostaa vielä asiaan kuuluvat asusteet.
Miksi sitten vastaavasti esim. jääkiekossa ensimmäiseksi ostetaan kaikki varusteen, jotta voisi kuvitella olevansa aito lätkäpelaaja. Lätkässä varusteet mainitaan sääntökirjassa, ja kenellekkään tuskin tulisi edes lähteä kaukaloon pelkät verkkarit jalassa.
Voi herranen aika…ettei nyt vaan hihna hieman luista! Olisikohan turvallisuudella mitään tekemistä asian kanssa? Olipahan tämän vuoden nohvimpiin kuuluva kommentti…
Pukeutumiseen en edes jaksa puuttua muutoin kuin, että järkeä saa käyttää niin pelaajat kuin klubeilla asioista päättävät. Perinteitä pitää tietyssä määrin kunnioittaa, mutta tarvittaessa pitää löytyä myös rohkeutta tehdä muutoksia vuosikymmeniä sitten tehtyihin päätöksiin.
En halua omalta osaltani jatkaa pukeutumiskeskustelua, mutta totuus on, että tiukka ja vanhanaikainen pukeutumiskoodi luo lajille valitettavaa snobileimaa, joka ei ainakaan paranna lajin vetovoimaa nuorison keskuudessa. Tätä kai et sinäkään voi kiistää?
Minusta golf on ihan tyylikäs laji. Vertaa golfvälineitä ja -asusteita historiassa taaksepäin.
Kyllähän muutosta on tapahtunut.
Kyllä minä uskon, että dress coden, joka nyt nuorten kohdalla ei ole todellakaan tiukka (en tiedä oikein mitä se rajoittaa), sijasta lajin negatiivista imagoa ruokkivat monet muut syyt. En ole kenenkään juniorin kuullut valittavan, että dress code olisi heille joku ongelma. Uskon, että ongelma on enemmän isän kanssa, joka ei ehkä pukeudu niin tyylikkäästi kuin nykynuoret.
Haitallisempaa junnuille on, että golf ei ole mikään vauhtilaji, ei varsinkaan jos odottelee tätien ja setien takana tiillä ja väylällä omaa lyöntivuoroaan väylästä väylään. Samoin kentät ovat melko kaukana landella. Yleensä jonkun täytyy lähteä viemään kaveri kentälle ja hakemaan pois. Jos perhe ei harrasta lajia, täytyy olla aika vahva halu, jotta isä rupeaa ostamaan välineitä ja järkkäämään pelioikeuksia.
Niin, tarkoitus oli nyt vaan ilmaista että pukeutuminen on ominaista jokaiselle lajille! Lätkä nyt tuli vaan mieleen…
Ja totta kai hommia voisi muuttaa! En toisiaankaan ymmärrä sitä, miksi esim. poolopaidoista on nostettu suunnaton haloo myös tällä palstalla! Se on mielestäni ihan siistiä pukeutumista.
Mutta sitä en ymmärrä, että kentille pitäisi heti päästää ihmiset (varsinkin nuoret) farkuissa, vaikkakin ne olisivat ihan siistit vetimet!!
Kirjoitit: ’Tuosta mailan koskettamisesta hiekkaan bunkkerissa olen lukenut seuraavanlaisen tulkinnan henkilöltä joka on käynyt R&A tuomari koulun: Mikäli maila koskettaa hiekkaa taakseviennin aikana (eli kun maila jo liikkuu taaksepäin) ei sitä tulkita esteen pinnan kokeiluksi vaan on osa yhtenäistä lyöntiliikettä. Tai jotakuinkin noin… ’
Tästä aiheesta käytiin keskustelua aiemmin. Katso linkki. Eli onko sulla näyttää kirjoitettua faktaa, että bunkkerissa svingatessa maila saakin osua hiekkaan. Mielestäni säännöt sen ainakin kieltävät. Lue keskustelu linkin takaa.
Lue lisää: Bunkkeri ja taaksevienti
mietin tässä… Olisiko mahdollista että kaikki valittajat ja sääntöjenmuuttajat voisivat aloittaa uuden lajin joka muistuttaisi golfia?? Sen nimi voisi olla vaikka hanuri. Uusia sääntömuutoksia voisi nostaa pöydälle aina kun kohtaa vaikeuksia kentällä. Asu olisi vapaa ja välillä voisi olla vaikka nakukisat. Siis ei olisi oikeastaan etikettiä tai olisi mutta sitä voisi muuttaa ain välillä.. vähän.
En ymmärrä miksi aloittaa laji jota ei suostu pelaamaan sääntöjen ja etiketin mukaan.
Joku kertoi Ruotsissa olevan löyhempi etiketti, mutta uskon että tämä koskee vain ns. kansankenttiä. Niitä voisi verrata vaikka täkäläisiin par 3 kenttiin, ei tietysti kaikkii.
Sääntöjen muuttaminen/ hiominen on mielestäni paikallaan jos lisää turvallisuutta, yleisöystävällisyyttä ja voisi jopa vaikettaa peliä(väylien pidennys jossain ammattilaiskisoissa). Eikä vain silloin kun säännöt tuntuvat taistelevan omaa ajatusmaailmaa/ peliä vastaan.
En muuten lähde ravintolaankaan verkkarit päällä vaikka ne olisivatkin mukampi vaihtoehto jollekin muulle.
Joopa joo, arsu. Siitäpä kai olikin kysymys, että haluttaisiin sallia vähän enemmän vapautta luoda ’oma’ versio golfista. Mutta kannanottosi ’En ymmärrä miksi aloittaa laji jota ei suostu pelaamaan sääntöjen ja etiketin mukaan. ’ viitanneekin siihen etiketin kai vinoutuneeseen, mutta usein käytettyyn, tarkoitukseen pitää laji harvojen ja valittujen harrastuksena. Tässä on osittain kuitenkin epäonnistuttu viime aikoina. Tehdäänpä siis etiketistä tarpeeksi vaikea ja ihmeellinen niin saadaan ruuhkaongelmat ratkeamaan ilman uusia kenttiä. 🙂
Vakavasti ottaen, kaikki asiat, golfkin, kaipaavat kehittyäkseen asioiden kyseenalaistamista ja keskustelua. Säännöt ovat kaikkien urheilulajien keskeinen osa, jota ei kovin herkästi pitäisi muutella. Mutta etiketti ja muut koodit ja käsitykset ovat varmasti asioita, joita pitäisi voida kehittää.
Mielestäni etiketin keskeisimpiä osia ovat kaikki turvallisuuteen liittyvät kohdat. Niitä pitää kehittää jatkuvasti lisää, mutta lisäksi niiden noudattamista pitää valvoa ja tietämystä lisätä. Sitten asiat, joilla ei ole turvallisuuden kanssa mitään tekemistä, voidaan kyllä muuttaa, jos niin voidaan tarjota mahdollisuus lajin harrastamiselle myös uusille ryhmille.
Olen muissa ketjuissa koettanut ottaa esille joitain omasta mielestäni keskustelun arvoisia kohtia. Mutta voisin tässä vaikka ihmetellä lajiliittoon kuulumisen pakkoa golfissa. Varmastikin on muitakin lajeja, joissa lajin harrastaminen ilman minkäänlaista kilpailutarkoitusta edellyttää lajiliittoon kuulumista. Mutta ainakaan yksilölajeista en itse tiedä mitään muuta. Esim. laskettelussa, missä suorituspaikkojen rakentaminen ja ylläpito on myös kallista puuhaa, ei harrastelijalta edellytetä urheiluseuraan ja Hiihtoliittoon kuulumista. Kilpailuihin osallistuminen on sitten varmaankin oma juttunsa.
Muutettavaa?
SÄÄNNÖT: Ovat mielestäni palvelleet erittäin hyvin enkä näe tarvetta esittää mitään uusia asioita. Tietysti jos haluaa jostain puhua niin ehkäpä jo vuosikymmeniä esillä olleesta asiasta tuleeko tietyissä tilanteissa hävitä sekä lyönti, että matka. Asia kuitenkin ihan ok.
ETIKETTI: Toivon, että jokainen ottaa käteensä GOLF SÄÄNNÖT opuksen ja katsoo mitä siellä sanotaan etiketistä. Siellä sanotaan vähän mutta erittäin tärkeitä ja upeita asioita. Ne liittyvät pääasiassa kolmeen teemaan: Turvallisuus. Kanssapelaajan huomioiminen, Kentän huomioiminen. Näihin ei minulla ole mitään lisäämistä mutta tarkentaisin ehkä erikokoisten ryhmien oikeuksia ruuhkaisilla ja täysillä kentillä.
Asia kuitenkin ihan ok.
Jotta minulla olisi kuitenkin jotain uudistamisehdoituksia niin ehdotan , että jätämme omaan arvoonsa kaikkien kotikutoisten poliisien, klubien, joku taisi myös mainita Suomen Golflehden tietyt kolumnit yms vastaavien käsitykset siitä kuinka golfia tulee harrastaa(yhteistä näille on se, että jos et toimi näin niin maailma on kaaoksessa ja sinulla ei ole kentällä hauskaa ja handicappisi saattaa nousta).
Minulle riittää Golfsäännöt ja siellä esitetty etikettiohjeistus kunnes joku esittää parempaa.
jep
Asiaa. Keskustelua pitää olla, mutta minua nyppi lähinnä ääripäät. Jutut joita ei olla mietitty loppuun.
Estääkö mikään rakentamasta kenttää kokeilijoille ja niille jotka haluavat vain toisinaan pitää hauskaa yhdessä? Tämähän voisi olla kannattavakin liikeidea. Kenttä joka olisi kaikille avoin. Mutta toisaalta silloikin olisi hyvä osata etikettiä ja sääntöjä, jotta peli etenisi ja vaaratilanteilta vältytään.
Sanoit että golfia on yritetty pitää vain harvojen ja haluttujen lajina. Ymmärsikö oikein? Koska en ymmärrä… Tässä asiassa ei varmasti tule vastaan kuin raha, joka voi estää jotain pelaamasta. Kukaan ei estä kenenkään halukkaan pelaamista. Mutta pelaajan vain täytyy noudattaa etikettiä. Tämähän koskee melkein kaikkia lajeja. Keilata ei shortseissa, sisäliikuntaa harrastetaan vain siihen tarkoitetuissa kengissä… Noudata sääntöjä niin ei ongelmia, ei ainakaan pitäisi olla.
Itse asiassa golfia on yritettty pitää vain harvojen ja halutujen lajina. Mutta nyt yritetään saada kaikkia mukaan. Mutta jos esim. tavallinen ei golfia pelaava katsoo sattumalta nelosen golflähetystä, niin voi hyvinkin alkaa karttaa lajia, kun kuuntelee selostusta.
Ja mitä rahaan tulee niin tuleehan golf runsaasti halvemmaksi kuin esim. jääkiekko, joka on suomessa suht suosittu laji.
Kaikenkarvaista porukkaa liikkeellä!
Ehdotetut uudistukset ovat olleet lähinnä poolopaidan käytön sallimisen ja lyöntijärjestyksen muuttamisen tasoisia asiallisia pikkujuttuja mutta jo ollaan rakentamassa uusia kenttiä rikkureille ja moittimassa lajin aloittamisesta kun ei edes sääntöjä kunnioiteta. Huimaa!
Itse ainakin pelaan golfia rakkaudesta itse peliin enkä sen sääntöihin tai etikettiin. Puolestani kuka tahansa saa pelata golfia tai hanuria millä tahansa säännöillä ja etiketillä. Kunhan turvallisuus, kentän kunto ja pelinopeus ei kärsi.
-
JulkaisijaArtikkelit