Aihe: Up&down - Golfpiste.com

17.12.–23.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][9]
KilpailuaSuomalaista

Up&down

Etusivu Foorumit Yleistä Up&down

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 30)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Miten up&down lasketaan? Minkä onnistumisesta/epäonnistumisesta se kertoo?

    chippi ja yksi putti

    Ilmeisesti myös bunkkerilyönti + yksi putti

    No, tämähän kertoo siitä että pelaaja osaa lähipelin hyvin, jos nimittäin nämä aina putoaa hyvällä prosentilla. Toisaalta tämä merkitsee että pelataan ns. ’pelastuspeliä’, par pitää pelastaa yhdellä putilla.

    Kertoo myös siitä että greeni-osumia ei ilmeisesti tule tarpeeksi, vaan lähestymiset jää greenin sivuun. Pelaajan tulisi harjoitella lähestymisä raudoilla, jotta GIR-prosentti paranisi ( Green-In-Regulations). Eli pääsisi aina puttaamaan birdietä.

    Sand Save’t lasketaan yleensä erikseen. Kertoo hieman samoista asioista. Hyvä % merkitsee tietenkin että pelaaja osaa nostaa pallon hiekasta.

    Greens in regulation varmaankin

    Juuri tuota tarkoitin.

    Maailman ammattilaisista on tarkat tilastot ja parhaat pelaajat lyöt itsensä greenille 70-90 prosenttisesti, siten että heille jää vielä 2 puttia par-tulokseen (= GIR%). Kova prosentti kertoo että avaukset on riittävän pitkiä, pelaaja pääsee koittamaan päällelyöntiä lyhyehköllä raudalla, jolloin onnistuminen on tietenkin todennäköisempää. Mutta kyllä siinä raudoillakin pitää osata lyödä.

    Puteista tilastoidaan yleensä Puts/GIR, joka on huippupelaajilla jotain 1.5 – 1.7, mikä tarkoittaa että joka 3. tai 4. kerralla eka putti uppoaa.

    Näissä tilastoissa kannattaa muuten huomioida että pelaajalla on joskus huomiota herättävän vähän putteja kierrosta kohden. Yleensä kyseessä on juuri tilanne, jossa hän hallitsee hyvin otsikossa mainitut up&down tilanteet.

    Up&down on chippi ja putti mutta onko se sittenkään noin yksinkertaista…

    Entä jos kyseessä on par5, pelaaja on toisella lyönnillä griinin vieressä ja tekee siitä birdien chipillä ja putilla. Onko tämäkin up&down?

    Entä miten pitkä on ’chippi’ joka tilastoidaan up&down-tapahtumaksi? Kuvitellaanpa että pelaaja on avannut par4:llä sivuvesiesteeseen, droppaa ja lyö kolmannen lyöntinsä, vaikkapa satametrisen, griinille. Jos hän selviää yhdellä putilla ja tekee parin, onko tämäkin up&down?

    Itselleni tu up&down ei ole kovin merkittävä, koska olen aika lyhytlyöntinen ja griiiniosumia tulee yhteen kierrokseen n.5-8 ja aika monesti olen chippaamassa birdietä. Par-5 pääsee aina kolmella päälle, koska siinä ei tarvitse lyödä kuin kolme 170-130m lyöntiä. Kuitenkin hcp on 14 ja kun griiniosumista puttaa sisään, niin pelaa alle hcp:n

    Sanoit lyöväsi jopa 8 griiniosumaa. Jos lopuista 10 väylästä pelastat 50 % chipillä, teet tuloksen 5 yli ellet ryssi puteissa. Miksi hcp:si on vain 14.

    Olettamani 50 % pelastusprosentti ei ole mitenkään erityisen korkea.

    Itse pelaan hcp:llä 6 ja kyllä griiniosumat jäävät hyvin usein 4-6:een. Silti pystyn pelaamaan tasoitukseni pinnassa.

    Katsos kun tulee noita tuplabogi väyliä sitten noin 4 kappaletta per kierros….

    Siis minulla on sama ongelma kuin hannulla…

    Pelasin tässä yksi päivä tuloksen 90, joka on mun perustaso, eli aina pelaan 90 pintaan. Etuysi meni 49 ja takaysi 41 ja takaysillä tein yhden ysin par-5:lla. Griiniosumia oli takaysillä 6 ja etuysillä 2. Takaysillä yks birkku, kaks bogia (toinen oli griiniosumasta), yksi megabogi (eli 4-yli) ja loput pareja. Takaysillä oli siis yksi up&down, etuysillä ei yhtään.

    Up&downkin onkin varmaan kaikki vaikeinta klubipelaajalle. Lähipeliyleensäkin on klubipelaajalle vaikea ja yleensäkin paremmilla pelaajilla onkin paljon parempi lähipeli kuin muilla tuuppareilla. Siis ammattilaisten taito tehdä up&down onkin syy minkä takia he ovat ammattilaisia.

    Kutosväylän ketulle sen verran että up&down on kun missaa griinin ja tekee yhdellä putilla parin. Eli mainitsemasii tapaus on up&down.

    Käsittääkseni UP&DOWN ei ole mikä tahansa chippi ja putti tai bunkkerilyönti ja putti, vaan parin pelastus. Myöskin tilastoihin se on sama onko chipin jälkeinen putti sitten vaikka 20cm tai 20m.

    Tom Watsonin kirjan ’Lähipeli ratkaisee’ lkuperäinen nimi on ’Getting Up and Down: How to Save Strokes from Forty Yards and in’, eiköhän tästä voi jotain päätellä..

    Up&Down määritelmä:

    Par yhdellä putilla??????

    Olen Hannun ja Jogerin kanssa samoilla linjoilla, että meidän keskitason tuuppareiden ongelma on epätasaisuus. Välillä ongelmia on avauksissa ja välillä lähipelissä, todella huonona päivänä kumpikaan osa-alue ei kulje. Edelliskierroksella pelailin alun tasoituksen tuntumaan, väylällä 11 (par5)tuli sitten ’tulospiikki’ 10 lyöntiä: avaus ja väylälyönti hyviä, mutta lähestymislyönti osui kylkeen ja pallo 10 metriä greenistä pitkäksi takametsään. Siellä pallo nakotti kannon juuressa, josta sain kauhottua pari metriä eteenpäin pitkään ruohoon, siitä pääsin jo takabunkkeriin ja seuraavaksi löinkin pari kertaa etubunkkerista. Lopulta chippasin bunkkerista greenille, pari puttia ja korttiin 10. Tuo ei jäänyt takaraivoon, vaan peli jatkui parilla bokilla ja kolmella paarilla. Sitten väylällä 17(par4) sama tulos toistui hiukan toisella toteutuksella: avaus hävis metsään, toinen avaus keskelle väylää, siitä lobbarilla ensin duffi 10 metriä, toinen lobbari kylkeen ja pallo takabunkkeriin. Sieltä taas etubunkkeriin, josta läheltä etulippaa ’yritin’ lipasta läpi, toisen löin suosiolla vain sivulle. Siitä chippi ja putti, yhteensä 10. Bruttotulos 94 ja pisteitä 34. Pelikaveri lohdutteli, ’jossain vaiheessa kierrosta ne tasoituslyönnit aina menee’.

    Sitten varsinaiseen asiaan, en tiedä miten up&down virallisesti lasketaan. Minä lasken siihen kaikki lähipelilyönnit, jotka ovat alle 30 metriä greenistä. Onnistun joka kolmas kerta, syynä näikin huonoon onnistumisprosentti on surkea bunkkeripeli ja pitkät chipit. 30 metrisiä chippejä joutuu yleensä lyömään duffin jälkeen tai kun avaus on ollut metsässä, josta on päässyt vain lähemmäs greeniä matalalla rullituksella. Kyllä minäkin onnistun lähes aina noissa lyhyissä chippeissä, mutta muilla osa-alueilla tökkii. Up&down-prosentti varmaan parantuisi, jos lyhyillä raudoilla saisin lähestymiset tarkemmiksi (ei tarvitsisi metsästä chippailla). greeniosumia tulee keskimäärin 5/kierros, parhaimmillaan 9 osumaa. Väyläosumia tulee keskimäärin 7/kierros.

    Minua kiinnostais tietää minkälaisia lukemia muilla tilastonikkareilla on? Ja pidättekö yleensä tilastoa omasta pelistä, vai onko kaikki vain mutu-tietoa. Minulle tilastointi on paljastanut lähipelin heikkouden(48 lyöntiä/ 90 lyönnistä), aiemmin luulin että surkeat avaukset aina pilaavat hyvän kierroksen.

    Kahdella reikään. Up=pallo greenille-in=putti reikään!

    Siis down ei in.

    Jos kysyt tosissasi, niin Par yhdellä putilla tarkoittaa, että tekee Parin yhdellä putilla.

    Kyllä minä ihan tosissani kysyin.

    Mulle on aina ollut hieman hämärän peitossa miten U&D määritellään.

    Kysyn hieman toisin: Jos tekee chipillä ja putilla bogeyn tai birdien niin onko silloin kyseessä U&D?

    Eikös Up&Down meinaa vaan greenin ulkopuolelta reikään selviämistä kahdella
    lyönnillä riippumatta tuleeko siitä birdie, par tai joku isompi. Periaatteessa lähipelilyönti + 1 putti. Tai esimerkiksi 2 chippiä, jos jälkimmäinen menee sisään.;)
    Jos tähän pystyy joka toisella kerralla niin se on jo melkoisen hyvin.

    Terminä se tarkoittaa ymmärtääkseni vain sitä, että missatun GIR:n (green in regulation) jälkeen ’yhdellä päälle ja putti sisään’. Kysymys ilmeisesti tarkoitti kuitenkin sitä kuinka tämä näkyy eri tilastoissa. USA Pga:n tilastoissa se näkyy sisäänrakennettuna seuraavasti:

    -SCRAMBLING

    The Scrambling statistics is the percent of time that a player misses the Green In Regulation but still makes par or better.

    -SAND SAVES

    Sand Saves is the percent of time a player was able to get ’up and down’ once in a greenside sand bunker. Note: This ’up and down’ is computed regardless of score on the hole.

    Lisäys edelliseen.

    Kun näitä tilastoja katsoo niin termistä ’up and down’ huolimatta se tilastoissa tarkoittaa näissä oloissa myös ’yhdellä kuppiin’ tilannetta. Tuntuupa epäselvältä.

    Vielä kerran, koska olen hieman hidas:

    U&D merkitään tilastoon aina kun pelaaja tekee birdien tai parin yhdellä putilla?

    ..tai chippaa sisään?

    Tilastoon ei merkitä jos tulee chipin ja yhden putin bogey?

    Siis U/D merkitään aina kun pelaaja saa pallon kahdella tai yhdellä lyönnillä, alle 30 metrin päästä reiästä, RIIPPUMATTA tuloksesta!!

    Scrambling tarkoittaa pelkästään parin tai birdien pelastamista missatusta griinistä!!

    Sand Save: Pelaaja saa pallon griininviereisestä bunkkerista 1-2 lyönnillä reikään!! RIIPPUMATTA tuloksesta..

    Älä nyt Jani härvellä jo selvää asiaa.

    Up&Down tarkoitaa samaa kuin Scrambling: Lasketaan missatusta griiniosumista saadut par tulokset tai paremmat.

    Esimerkkilasku: Pelaaja osuu griinille 6 kertaa ’green in regulation’ periaatteen mukaan eli ei osu 12 kertaa. Näillä 12 reiällä pelaaja tekee kuitenkin 2 par:a ja 1 birdien.

    U&D eli Scrambling % on 3/12=0.25 eli 25%

    Se on aivan sama tuleeko nämä 2 par:a ja 1 birdie draiverilla chipillä vai putterilla. VAIN TULOS RATKAISEE.

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 30)
Vastaa aiheeseen: Up&down

Etusivu Foorumit Yleistä Up&down