26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista

Tyhmä kysymys jälleen

Etusivu Foorumit Säännöt Tyhmä kysymys jälleen

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 32)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Kun pallon nostaa, puhdistaa ja asettaa talvisäännön mukaisesti – mikäli se putoaa ruohotupsun päältä asettamisen jälkeen, saako sen asettaa uudelleen? Kysymys nosti mieleen toisen samankaltaisen tilanteen. Jos kahden dropin jälkeen asettaa pallon ja hetki (10s.) asettamisen jälkeen pallo valuu 10 cm alaspäin saako/pitääkö asettaa uudelleen? Selvennetään vielä, että liikkuminen tapahtuu ennenkuin edes stanssia on otettu. Eli lyönti ei ole millään tavalla tapahtumassa.

    KL

    Happosetä kirjoitti: (16.4.2007 16:40:34)
    Kun pallon nostaa, puhdistaa ja asettaa talvisäännön mukaisesti – mikäli se putoaa ruohotupsun päältä asettamisen jälkeen, saako sen asettaa uudelleen?

    Kysymys nosti mieleen toisen samankaltaisen tilanteen. Jos kahden dropin jälkeen asettaa pallon ja hetki (10s.) asettamisen jälkeen pallo valuu 10 cm alaspäin saako/pitääkö asettaa uudelleen?

    Selvennetään vielä, että liikkuminen tapahtuu ennenkuin edes stanssia on otettu. Eli lyönti ei ole millään tavalla tapahtumassa.

    Väittäisin, että jos pallon alkuperäistä paikkaa osoittava merkki on vielä paikoillaan, niin silloin pallon saa asettaa uudelleen ja uudelleen, kunnes sen sijainti pelaajaa miellyttää. Sitten kun merkki on poistettu, palloa ei enää saa rangaistuksetta siirtää.

    Kun pallo on (jonkun) säännön mukaisesti asetettu, niin pallon liikkuminen sen jälkeen itsestään on vain yksi golfiin liittyviä ’hupaisia’ piirteitä.

    Mielestäni kummassakin tapauksessa pallon saa asettaa vain yhden kerran. Ja pallo on asetettu heti kun sormesi irtoavat pallosta (vaikka merkki olisi olisi paikallaan pallon alkuperäisessä paikassa).
    Talvisäännön osalla useasti tehdään se virhe että ensimmäisen asettamisen jälkeen nähdäänkin parempi ’tupsu’ ja pallo siirretään sinne. Tämä todennäköisesti sillä perusteella että kuvitellaan pallon olevan jälleen pelissä kun merkki nostetaan ylös.
    Molemmissa tapauksissa peliä jatketaan sieltä mihin pallo on vierinyt (vaikka olisi yli kaksi mailanmittaa)

    KL

    TUPLAVAARI kirjoitti: (16.4.2007 21:23:51)
    Mielestäni kummassakin tapauksessa pallon saa asettaa vain yhden kerran. Ja pallo on asetettu heti kun sormesi irtoavat pallosta (vaikka merkki olisi olisi paikallaan pallon alkuperäisessä paikassa).

    Saatan olla tässä asiassa väärässä, mutta tuo lihavoitu kohta ei mielestäni voi olla määräävä. Perustelen sitä sillä, että kun pallo asetetaan viheriöllä takaisin paikoilleen, niin sitäkin saa ihan vapaasti pyöritellä ja irroitella sormiaan pallosta, kunnes merkkausnasta poistetaan. Tämän jälkeen palloon ei saa kajota.

    Minusta olisi ihan kohtuullista, että talvisääntöä käytettäessä pallon paikkaa voi vielä vaihtaa, jos merkkausvälinettä ei vielä ole poistettu. Kenttähän on vielä kovin epätasainen ja pallo voi asetettaessa vierähtää johonkin epätasaisuuteen, jota pelaaja ei ole paikkaa arvioidessaan huomannut. Tällöin pallo voi päätyä jopa huonompaan makuuseen kuin alkuperäinen.

    Kukapa kertoisi sen ihan oikean tulkinnan?

    ’Talvisääntö

    Kun pallo on missä tahansa pelialueen lyhyeksi leikatulla osalla (tai tarkoin määritellyllä suppeammalla alueella), pallon saa rangaistuksetta nostaa ja puhdistaa. Ennen pallon nostamista pelaajan pitää merkitä pallon paikka. Pallo pitää nostamisen jälkeen asettaa enintään (toimikunnan täsmällisesti määräämän mitan) päähän alkuperäisestä

    sijaintipaikastaan, ei kuitenkaan lähemmäksi reikää, ei esteeseen eikä viheriölle.

    Pelaaja saa asettaa pallonsa vain kerran, ja pallo on asettamisen jälkeen pelissä (sääntö 20-4). Mikäli pallo ei pysy asettamiskohdassa paikallaan, sovelletaan sääntöä 20-3d. Jos asettamisen jälkeen paikalleen jäänyt pallo myöhemmin liikkuu, pelaaja ei saa rangaistusta, ja pallo pelataan uudesta sijaintikohdastaan, ellei jokin muu sääntö määrää toisin.

    Jos pelaaja laiminlyö pallon merkitsemisen ennen pallon nostamista, tai jos pelaaja liikuttaa palloa muulla tavoin, kuten pyörittämällä mailalla, hän saa yhden lyönnin rangaistuksen.

    Tuossa on ote EGA-TASOITUSJÄRJESTELMÄN jutusta. Löytyy golf.fi sivustolta. Eli väittäisi, että pallon saa asettaa vain kerran! Tästä taisi olla toinenkin keskustelu ihan tässä lähipäivinä.

    Viheriöllä kyllä, koska pallo tuleekin asettaa tarkkaan merkin osoittamalle paikalle. Tällöin pallo on ns. pelissä vasta sen jälkeen kun merkki poistetaan.
    (Mutta jos pallo liikkuu merkin poiston jälkeen eikä pelaaja ole ollut pallon likelläkään niin siinäkin tapauksessa peliä jatketaan sieltä mihin pallo on vierinyt)

    Talvisäännön mukainen merkki on pallon alkuperäispaikalla, ei välttämättä sillä paikalla mihin pallo asetetaan. Ja ko.merkin merkitys on siinä, että siitä pisteestä mitataan se max etäisyys ja linja, mihin pallon voi asettaa.
    Ja jos olet tarkkaillut ’isojen poikien’ pelejä olosuhteissa, joissa heillä on ollut talvisääntö käytössään niin kyllä he minun mielestä asettavat pallonsa vain yhden kerran.

    Sinällään olisi minunkin mielestä loogisempaa ja fiksumpaa että asetettu pallo palautuisi peliin vasta kun merkki on poistettu.
    Toisaalta pallon mennessä esim. sivuvesiesteeseen merkitään tiitikuilla pudotusalue, jonka jälkeen pallo dropataan. Tällöin pallo on välittömästi pelissä eikä vasta sen jälkeen kun otat tiitikut ylös. Eli esim. astelemalla pudotusalueen tiitikkuja kohti (tarkoituksena nostaa ne pois) siirrät epähuomiossa jo dropattua palloa niin……….rankkuja tulee eli pallo oli jo pelissä.

    No jospa me saamme esim. vieraspelaajaltakin tulkinnan asiaan.

    Jahas, Topix näköjään löysi jo pykälät.

    KL kirjoitti: Viheriöllä kyllä, koska pallo tuleekin asettaa tarkkaan merkin osoittamalle paikalle. Tällöin pallo on ns. pelissä vasta sen jälkeen kun merkki poistetaan.

    Tässä on aika yleinen harhaluulo, sillä pallo on pelissä vaikka merkki on paikoillaan, kts. seuraava Decision 20-4/1:

    20-4/1 Ball Replaced on Putting Green But Ball-Marker Not Removed; Ball Then Moves

    Q. A player replaces his ball on the putting green but does not remove his ball-marker. Subsequently the wind moves his ball to a new position. What is the ruling?

    A. Under Rule 20-4, a ball is in play when it is replaced, whether or not the object used to mark its position has been removed. Consequently the ball must be played from the new position — see Decision 18-1/12.

    Juuri näin Nipa ja sama koskee tuota itse kysymystäkin eli pallo on pelissä heti kun siitä on otteensa irroittanut ja se on paikallaan. Tosiaankin yleisin harhaluulo on se, että pallo ei ole pelissä, jos merkki on vielä paikallaan.

    Greenillähän pallon voi toki nostaa uudestaan ja asettaa paikalleen, olettaen, että pallo ei välissä liiku. Tai sitten merkata ja asettaa uudestaan. Jos oikein olen ymmärtänyt niin talvisäännön mukaan näin ei voi tehdä eli kerrasta poikki. Toki liikkunut pallo on pelissä greenilläkin…

    Josta mieleeni tuli:

    Pelaaja merkkaa pallon greenillä ja asettaa sen takaisin ja ottaa merkin pois. Pallo vierii tämän jälkeen 5 cm. Pelaaja merkkaa pallon uuteen paikkaan asettaa sen takasin ja puttaa reikään. Rankkuja? Hylkäys?

    Riippuu nyt siitä, mihin paikkaan käyttämäsi sana ’takaisin’ viittaa.

    Jos viitataan aivan alkuperäiseen paikkaan ja pallo pelataan siitä reikään niin on tehty sääntörike: palloa pelattu väärästä paikasta. Muistaakseni 2 rankkua. Mielestäni vastaava tilanne sattui televisioidussa ET:n kisassa (Immelman tai Pouler, mut ns. pelimies), jossa peliporukka pohti juttua keskenään ja päätyivät väärään ratkaisuun.

    Jos taas viitataan viimeiseen merkkauspaikkaan ja pallo peltaan siitä reikään niin….peli jatkuu ja on rehellistä.

    Pelaaja on kolmannella lyönnillä puolen metrin päässä rei’ästä alamäessä, merkkaa pallon, puhdistaa ja asettaa sen paikalleen. Tulee tuulenpuuska, jonka johdosta pallo lähtee liikkeelle ja menee reikään. Montako lyöntiä merkitään korttiin?

    good luck – 3

    Chip Greenside kirjoitti: (17.4.2007 19:43:57)
    Pelaaja on kolmannella lyönnillä puolen metrin päässä rei’ästä alamäessä, merkkaa pallon, puhdistaa ja asettaa sen paikalleen. Tulee tuulenpuuska, jonka johdosta pallo lähtee liikkeelle ja menee reikään. Montako lyöntiä merkitään korttiin?

    Jos ei pelaaja merkkiä ehtinyt poistaa niin pallo takaisin merkittyyn kohtaan ja peli jatkuu.

    Kolmepa hyvinkin! Saattaisi kyllä tositilanteessa aiheuttaa pientä polemiikkia. Ja Januz, jos jossittelulinjalle lähdetään, niin mitä tahansa voi tietenkin sattua. Metsästä voi tulla iso karvainen ’lady’ ja potkaista vaaleanpunaisella tennarilla kuulan kuppiin.

    KL

    BayStream kirjoitti: (17.4.2007 16:20:48)
    Juuri näin Nipa ja sama koskee tuota itse kysymystäkin eli pallo on pelissä heti kun siitä on otteensa irroittanut ja se on paikallaan. Tosiaankin yleisin harhaluulo on se, että pallo ei ole pelissä, jos merkki on vielä paikallaan.

    Teknisesti tuo varmasti pitää paikkansa (sääntöhän sanoo, että pallo on pelissä, kun se on asetettu), mutta käytännössä tilanne on mielestäni hieman toinen. Monesti näkee ammattilaistenkin säätävän palloaan ’merkkiviivojen’ ym. mukaan irrottaen otteensa pallosta välillä eikä kukaan ole tullut tarjoamaan penaltteja. Sitä paitsi viheriöllä saa pallon merkata ja nostaa niin monta kertaa kuin huvittaa, pois lukien pelin viivyttäminen. Olisipa muuten kiva nähdä, kun joku innokas tuomari tulee antamaan penttejä vaikkapa Sergio Carcialle siksi, että hän irrottaa sormensa pallosta asetellessaan sitä viheriöllä merkkausnastan viereen…

    Edelleenkin minusta olisi reiluinta, että talvisääntöä sovellettaessa palloa saisi siirrellä merkin poistamiseen asti. Toisaalta mielestäni koko talvisääntöä ei pitäisi olla edes olemassa kilpailuissa tai tasoituskierroksilla, joten koko keskustelu lienee siltä osin puhtaasti akateeminen…

    KL

    januz kirjoitti: (17.4.2007 20:46:50)

    Chip Greenside kirjoitti: (17.4.2007 19:43:57)
    Pelaaja on kolmannella lyönnillä puolen metrin päässä rei’ästä alamäessä, merkkaa pallon, puhdistaa ja asettaa sen paikalleen. Tulee tuulenpuuska, jonka johdosta pallo lähtee liikkeelle ja menee reikään. Montako lyöntiä merkitään korttiin?

    Jos ei pelaaja merkkiä ehtinyt poistaa niin pallo takaisin merkittyyn kohtaan ja peli jatkuu.

    Väärin meni. Tästä oli palstalla intensiivinen keskustelu viime tai toissa vuonna.

    KL

    KL kirjoitti: (17.4.2007 21:56:32)

    BayStream kirjoitti: (17.4.2007 16:20:48)
    Juuri näin Nipa ja sama koskee tuota itse kysymystäkin eli pallo on pelissä heti kun siitä on otteensa irroittanut ja se on paikallaan. Tosiaankin yleisin harhaluulo on se, että pallo ei ole pelissä, jos merkki on vielä paikallaan.

    Teknisesti tuo varmasti pitää paikkansa (sääntöhän sanoo, että pallo on pelissä, kun se on asetettu), mutta käytännössä tilanne on mielestäni hieman toinen. Monesti näkee ammattilaistenkin säätävän palloaan ’merkkiviivojen’ ym. mukaan irrottaen otteensa pallosta välillä eikä kukaan ole tullut tarjoamaan penaltteja. Sitä paitsi viheriöllä saa pallon merkata ja nostaa niin monta kertaa kuin huvittaa, pois lukien pelin viivyttäminen. Olisipa muuten kiva nähdä, kun joku innokas tuomari tulee antamaan penttejä vaikkapa Sergio Carcialle siksi, että hän irrottaa sormensa pallosta asetellessaan sitä viheriöllä merkkausnastan viereen…

    Edelleenkin minusta olisi reiluinta, että talvisääntöä sovellettaessa palloa saisi siirrellä merkin poistamiseen asti. Toisaalta mielestäni koko talvisääntöä ei pitäisi olla edes olemassa kilpailuissa tai tasoituskierroksilla, joten koko keskustelu lienee siltä osin puhtaasti akateeminen…

    Sitä paitsi, mistä voi tietää, että pallo pysyisi paikoillaan juuri siinä kohdassa, johon se on asetettu, ellei siitä sormiaan välillä irroita? Tuli vain mieleen.

    No niin… Pallo on viheriöllä aina pelissä, kun päästät siitä irti, jos se on oikeaan kohtaan asetettu. Kun taas merkki on paikallaan ja Karssia palloaan pyrittelee, ottaa hän pallonsa pelistä pois siihen koskettamalla ja se tulee taas peliin heti kun karvaiset sormensa hän siitä irroittaa. Kuten hyvin tiedät viheriöllä pallon saa merkata ja asettaa useammin kuin yhden kerran.

    Tämä on hyvä myös muistaa…
    ’If a ball when placed comes to rest on the spot on which it is placed, and it subsequently moves, there is no penalty and the ball must be played as it lies, unless the provisions of any other Rule apply.’

    KL kirjoitti: (17.4.2007 22:01:38)

    Sitä paitsi, mistä voi tietää, että pallo pysyisi paikoillaan juuri siinä kohdassa, johon se on asetettu, ellei siitä sormiaan välillä irroita? Tuli vain mieleen.

    Varmasti yrität asettaa pallon siihen kohtaan johon sen itse haluaisit jäävän ja tietenkin toteat pysyykö se siinä vai ei, irroittamalla näppisi pallosta.

    Chip Greenside kirjoitti: (17.4.2007 19:43:57)
    Pelaaja on kolmannella lyönnillä puolen metrin päässä rei’ästä alamäessä, merkkaa pallon, puhdistaa ja asettaa sen paikalleen. Tulee tuulenpuuska, jonka johdosta pallo lähtee liikkeelle ja menee reikään. Montako lyöntiä merkitään korttiin?

    16-2/0.5 Ball Overhanging Hole Is Lifted, Cleaned and Replaced; Ball Then Falls into Hole

    Q. After an approach shot, a player’s ball is overhanging the hole. The player walks up to the hole without unreasonable delay and notices that there is mud on the ball. The player marks the position of the ball and lifts it. He then cleans the ball and replaces it. The ball remains on the lip of the hole for about five seconds and then, as the player is preparing to tap it into the hole, the ball falls into the hole. What is the ruling?

    A. Under Rule 16-2, if a ball falls into the hole after it is deemed to be at rest, the player is deemed to have holed out with his last stroke and he shall add a penalty stroke to his score for the hole. In this case, when the player marked the position of the ball it must have been at rest. The ball must be considered to have been at rest when it was replaced; otherwise, it would have to be replaced again (Rule 20-3d).
    Accordingly, the player is deemed to have holed out with his last stroke and must add a penalty stroke to his score for the hole.

    16-2/1 Ball Overhanging Hole Falls into Hole After Player Waits 40 Seconds

    Q. A player’s ball overhangs the edge of the hole. The player walks up to the hole. He then waits about 40 seconds, after which the ball falls into the hole. Is the player subject to penalty?

    A. Yes. The player incurs a penalty of one stroke — Rule 16-2.

    En ole ihan varma, miksi lainasit tuon Chipin viestin ja liitit perään sääntökohtia, jotka eivät siihen liity. Puolimetriä ei taida aivan täyttää tuota overhanging termiä.

    Me ei Einari puhuta nyt samasta asiasta.

    KL

    BayStream kirjoitti: (18.4.2007 9:30:29)
    No niin… Pallo on viheriöllä aina pelissä, kun päästät siitä irti, jos se on oikeaan kohtaan asetettu. Kun taas merkki on paikallaan ja Karssia palloaan pyrittelee, ottaa hän pallonsa pelistä pois siihen koskettamalla ja se tulee taas peliin heti kun karvaiset sormensa hän siitä irroittaa. Kuten hyvin tiedät viheriöllä pallon saa merkata ja asettaa useammin kuin yhden kerran.

    Tämä on hyvä myös muistaa…
    ’If a ball when placed comes to rest on the spot on which it is placed, and it subsequently moves, there is no penalty and the ball must be played as it lies, unless the provisions of any other Rule apply.’

    KL kirjoitti: (17.4.2007 22:01:38)

    Sitä paitsi, mistä voi tietää, että pallo pysyisi paikoillaan juuri siinä kohdassa, johon se on asetettu, ellei siitä sormiaan välillä irroita? Tuli vain mieleen.

    Varmasti yrität asettaa pallon siihen kohtaan johon sen itse haluaisit jäävän ja tietenkin toteat pysyykö se siinä vai ei, irroittamalla näppisi pallosta.

    Näyttää vahvasti siltä, että olemma asiasta samaa mieltä. Mukavaa pelikautta Sinulle, ja tietenkin myös kotiväelle 😉 Miten muuten toukka jaksaa? Joko on pönkäjalka hallussa?

    Toukka jakselee hyvin… Kuukausi Floridassa meni hyvin, kaveri on jo käväissyt ilmaisemassa mielipiteitään sääntökursseilla ja näköjään eri mieltä on ollut silloin tällöin minun tulkinnoistani… Törmäillään kentillä

    Arvon Chip, kyllä Einari oli aivan oikeassa postatessaan sääntöä. Vaikkei puoli metriä mikään ’over hanger’ olekkaan, on pelaaja merkatessaan pallon tuominnut sen olevan pysähdyksissä (jos pallo ei ollut pysähdyksissä, on pelaaja syylistynyt rikkeeseen). Asetettuaan pallon greenille seuraava lyönti on neljäs. Jos se pallo nyt tuulen voimasta vierii kuppiin, joutuu pelaaja asettamaan pallon joko merkkinsä luokse (jos sitä ei ole poistettu) tai mahdollisimman lähelle kohtaa jossa merkki oli. Eli korttiin merkkaat tuloksen vasta kun olet sen sinne puttaamalla/lyömällä saannut! Katkera pilleri nieltäväksi – there’s no such thing as free lunch!

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 32)
Vastaa aiheeseen: Tyhmä kysymys jälleen

Etusivu Foorumit Säännöt Tyhmä kysymys jälleen