16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista

Tovoton tapaus => Ranteet auki ?

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu Tovoton tapaus => Ranteet auki ?

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 26)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Talvella opettelin lyömään kunnolla palloa alaspäin ja samalla ranteetkin alkoivat vapautua oikea-aikaisemmin. Mutta, mutta… Näistä on ollut aiemminkin juttuloita, mutta kertokaapas jotakin hyviä treenejä, joilla voi koittaa treenata myöhempää ranteiden vapautusta. ts kohta tulee ja sanoo, että ranteita ei vapauteta, vaan ne vapautuu, oikeiden liikeratojen seurauksena, mutta laiska kun olen, enkä jaksa oikeita liikeratoja treenata, niin pitää tavoilleni uskollisena mennä siitä missä aita on matalin, eli mitenkäs kanattaa alkaa treenaamaan myöhäisempää releasea ? Kaikki vinkit vaan tähän ketjuun, vaikka ei olisi ihan varmakaan. Kuulopuheet, mutut… kaikki käy. Minä kyllä osaan niistä muodostaa oman mielipiteeni, notta hjelppiä kaivattaisi, pliis ?

    KL

    Ota rautakanki ja yritä lyödä sillä. Eipähän vapaudu liian aikaisin, sen verran on massaa takana.

    Miksi muuten haluat myöhentää releaseä, onko pahoja hukkiongelmia ja haluat vaihtaa ne megaslaisseihin vai mikä on tavoitteena? Tämä on meinaten laji, jossa oikoteitä ei ole, vaan tyvestä on puuhun noustava….

    KL kirjoitti: (20.6.2006 14:41:43)
    Ota rautakanki ja yritä lyödä sillä. Eipähän vapaudu liian aikaisin, sen verran on massaa takana.

    Vai että rautakanki. Alettiin sitten heti eka viestissä pilkkaamaan notkeuttani…

    Miksi muuten haluat myöhentää releaseä, onko pahoja hukkiongelmia ja haluat vaihtaa ne megaslaisseihin vai mikä on tavoitteena? Tämä on meinaten laji, jossa oikoteitä ei ole, vaan tyvestä on puuhun noustava….

    Ei ole hukkiongelmaa, eikä juurikaan kauheasti muutakaan. Ihan vaan ajattelin päästä lyöntimitassa vakiokirjoittajien tasolle ja lyödä rautafemmalla 280 m lievään ylämäkeen, pienessä vastatuulessa.

    Eli siis vähän lisää mittaa on mielessäni. Lihaa kyllä löytyy vaikka yhden Myyn kantamiseen bägeineen päivineen, mutta kun ei sitä oikein tällä iällä enää jaksa riehua, niin olisi kivampi päästä helpommalla pidemmälle.

    Nimetön

    No tässä ensimmäinen harjoite:

    Tee normaali backsvingi ja aloita alastulo, mutta pysäytä svingi niin, että takakäsi on takajalan reiden kohdalla (ranteet eivät tee mitään), vedä tästä taakse ja toista sama, vedä tästä taakse ja lyö palloa normaalisti.

    Harjoite nummero 2:

    Aseta vaikka laudan pätkä 25 cm pallon taakse ja lyö puolisvingiä, siten että laudasta ei kuulu kopsahdusääntä. Harjoituksen vaarana on, että paino siirtyy liikaa lyöntisuuntaan jota on syytä varoa.

    Harjoite nummero 3:

    Tämä on vähän erilainen, mutta minun suosikkini. Ota rauta 5 ja lyö 1/2 svingiä eli kädet nousevat vaateriin ja maila pystysuoraan. Aloita down svingi painovoiman avulla (ei tietoisesti lihasvoimalla) ja yritä sitten lyödä niin pitkälle kuin mahdollista. Itse olen päässyt n. 135 m ilmalentoihin. Tämä toimii jopa kentällä esim: lyhyt par 3 pirulliseen vastatuuleen.

    Herbus kirjoitti: (20.6.2006 14:54:58)
    No tässä ensimmäinen harjoite:

    Tee normaali backsvingi ja aloita alastulo, mutta pysäytä svingi niin, että takakäsi on takajalan reiden kohdalla (ranteet eivät tee mitään), vedä tästä taakse ja toista sama, vedä tästä taakse ja lyö palloa normaalisti.

    Tämän harjoitteen minäkin tunnen nimellä release-pumppaus. Sen on minulle opettanut arvostettu pga-pro, joten sen täytyy olla täysin laillista toimintaa. En nyt tarkoita sitä, että Herbus olisi tässä yllyttämässä laittomuuksiin vaan että joku juju tässä täytyy olla, notta menet vaan heti tätä kokeilemaan!

    ts

    Ei ranteita vapauteta, ne vap… nonnii… tulihan se sieltä

    Eikun siis juu.. ainakin aktiivinen lihastyö osumaan tultaessa ranteiden vapauttamiseksi ei ole toimiva juttu, vaan hidastaa mailanpään nopeutta.

    Paras varmaan vaan koittaa vetää grippi edellä mailaa palloa kohti varoen, ettei samalla itse painu alas päin. Samalla voisit koittaa alastulossa päästä mahdollisimman pieneen kehään, eli kädet heti alaslähdön aluksi mahdollisimman lähelle kroppaa. Noissa vaan on pelko, että vetää tulokulman liiankin jyrkäks, eli malttia touhuun

    Mitä tuo ranteiden vapauttaminen tarkottaa?

    Nimetön

    Se on sitä kun maijasta viedään putkan puolelle, niin konsta kaivaa avaimen ja avaa käsiraudat, jos olet jo rauhoittunut….

    Niinpä niin…. tää ’foorumi’ näyttää olevan väärä paikka alotteleville golffareille kun täällä ei oteta todesta viestejä noobiksilta. Jopa asiallinen kysymyksenikin oli poistettu!

    Nimetön

    Kyllä mulla näkyy ainakin yksi kysymys ??

    Googlella löytyy yksi vastaus….

    You should never try to consciously release your wrist cock angle, by using the wrist or arm muscles directly. The true release is a two-stage process: first you ’pivot thrust’ with your body when your hands reach the halfway down to impact or our Get Set position, ie hands at hip height and clubshaft parallel to the ground. Pivot thrust is three major things that occur simultaneously: rotation from the ground up – hips, belly and torso/shoulder girdle in that order; tilting the spine to the right from the middle of the spine which rocks the shoulder girdle left side up and right side down, and lateral weight transfer into your left leg for a right-handed player.

    Very much like a karate black belt who creates tremendous speed when punching by twisting his body weight – from the hips, abs and shoulders – against the ground’s resistance. He never tries to create power directly by using the muscles in his punching arm. For the expert ballstriker, this fast and very powerful body move creates tremendous rotary force, which then creates a lot of centrifugal or outward-pulling force, which will automatically snap your wrist cock angle open in the downward direction. We call this a passive release of the wrist cock angle.

    The body part – stage one – is active or something you must learn to do with your core muscles, but the wrist part – stage two – is passive. Just learn to do nothing with the wrists, elbows and arms during Release! That’s why it is called ’release’ – it is a letting go of control both emotionally and physically. This passive release is something you can learn to do on a fairly repetitive basis since the pivot thrust that creates the release is a big muscle or slow-twitch muscle move, which is easy to time. Trying to use the smaller or fast-twitch muscles directly to time the release is impossible to do with any degree of consistency.

    The passive release does require a fundamentally sound grip position and overall very light grip pressure and no muscle tension in your wrists and forearms. It’s just like cracking a whip – you need soft and flexible arm and wrist muscles so that the energy of the swing can flow freely through those soft muscles and crack the whip at the bottom of your swing – just a micro-second before impact.

    joo tuo ’mitä ranteiden vapautus tarkottaa’ -kyssäri näkyy mutta yks aikasempi oli melkestä samantien poistettu. Mut kiitos ny tosta enklantitekstistä. Mä koitan selvittää sanakirjan kanssa 🙂

    niin tässä ei vielä ranteet ole auki 🙂 se miten tähän päästään ja tästä jatketaan on täys mysteerio. ilon kautta

    Jep, tää pumppaus on pumppausta, ei minun mielestä oikeaoppista pelaamista. Menee helposti käsillä lyömiseksi ja osumassa ei ole mitään painetta. Mut kaikki tekee tavallaan. Taidan tietää tämän arvostetun pron. Harjoittaa aika monella tätä samaa juttua… Oiskohan julkaissut lähiaikoina opetus dvd:n? En ole koskaan nähnyt kenenkään HYVÄN pelaajan harjoittelevan moista, mutta enhän minä kaikkea ole nähnytkään.

    Pumppaus on ainakin minulla kaikkien drillien kunkku. Lyönti kun on hakusessa, niin pumpputreeniä ja liikeradat paranee hyvin nopeasti. Se ei auta vain ranteisiin, vaan koko swingin liikerataan. Hyvä treeni myös, jos lapa tulee virheellisesti ulkoa-sisään ja kärsii siksi esim. soketista (ups! saiko tätä sanaa sanoa pelikauden aikana!) tai slaissista.

    Toinen versio pumppauksesta auttaa vielä enemmän taakseviennin liikerataan: alkuasennossa taivutetaan ranteita niin, että mailan varsi on täysin vaakatasossa ja stanssin suuntainen. Kädet (nyrkit) ovat siis samassa kohdassa vartaloon nähden kuin alkuasennossa. Voi alussa tuntua oikeassa kädessä hieman oudolta, jos nivelet eivät taivu kunnolla. Tästä tehdään backswingi viemällä kädet ylös ja hartioita kiertämällä. Alas voi tulla pumpaten tai ilman.

    Ja pumpputreenit sitten pallon kanssa, eikä huidota vain ilmaa ja turvetta…

    Ps. Pumppaus on monen ammattilaisen perusdrillejä ja myös mm. Ledbetterin.

    En tiedä onko tästä mitään hyötyä mutta meikäläistä on tämän artikkelin lukeminen auttanut merkittävästi. Teeässä tän miulle talven keskellä jostain kaivoi kun olin aikani penännyt sen suuren salaisuuden perään 🙂

    Nimetön

    Mielestäni ongelman ratkaisu alkaa hahmottua muutamasta asiasta: ts:n fakta siitä, että release vain tapahtuu oikeiden… pitää paikkansa. Seuraava tärkeä oivallus on tuo Kebaxin linkki ’osuma eteen’ teemaan. Täytyy löytää oikea impact kohta ja asento, jossa kädet tulevat osumahetkelle etummaisen eli tukijalan linjaan mailanpään jäädessä enemmän tai vähemmän jälkeen mailasta riippuen (lag). Samalla jää toivottavasti pois kauhominen eli mailanpään karkaaminen etummaisen käsivarren muodostaman linjan etupuolelle. Mailan kauhominen on usein aktiivia toimintaa verrattuna passiiviseen myöhäiseen releaseen.
    Näiden onnistumiselle on oleellista , että taakseviennissä asiat tapahtuvat joks. oikein. Etummaisen käsivarren tullessa taakseviennissä n. vaakatasoon täytyisi käsivarren ja mailan muodostaa hyvä L eli ranteiden asennon tulisi olla kunnossa. Loppubägärissä ja downsvingin alussa painovoima joinkinverran vielä rennossa suorituksessa lisää tuota ’hingea’ eli jyrkentää L:n kulmaa. Sitten vaan lantio pois alta, nyrkit alas ja eteen tukijalanpäälle ja naks-rouskis ja suhinaa, minkä aikana be-the-ball ja lopulta alas-jo komentoja! (HIO vakuutukset kuntoon!)

    Bosco kirjoitti: (22.6.2006 12:09:22)
    Näiden onnistumiselle on oleellista , että taakseviennissä asiat tapahtuvat joks. oikein.

    Aivan. Tosin taakseviennin miettimiseen uhratun ajan kun käyttää siihen miten tuo lopputulema tulisi tapahtua nin alkaa se päkärikin menemään, ehkä, automatic oikein. Tai ainakin sinnepäin. Tokihan tuota motoriikkapuolta konehuoneessa voipi sitten erikseen käskyttää suopeammaksi tälle järenvastaiselle liikesarjalle; tälläinen treeni on kuitennii syytä tehä täysin erillään. Luulisin ainakin näin. Hyviä vetoja!

    Arsu kirjoitti: (22.6.2006 10:16:44)
    Jep, tää pumppaus on pumppausta, ei minun mielestä oikeaoppista pelaamista. Menee helposti käsillä lyömiseksi ja osumassa ei ole mitään painetta. Mut kaikki tekee tavallaan. Taidan tietää tämän arvostetun pron. Harjoittaa aika monella tätä samaa juttua… Oiskohan julkaissut lähiaikoina opetus dvd:n? En ole koskaan nähnyt kenenkään HYVÄN pelaajan harjoittelevan moista, mutta enhän minä kaikkea ole nähnytkään.

    Olet oikeassa pron suhteen; sama mies! Ja kyllä hän minulle korosti harjoitteen olevan osan normaalia lyöntiä hartiankääntöineen ja muine rutiineineen. Tarkoitushan on muistuttaa rannekulman pysymisestä mahd. pitkään ja siten ranteitten vapautumisen aikaansaattavasta lisäpotkusta.

    Tätä aihetta sivuten käytiin kevättalvella ennätyksellisen pitkä keskustelu jonka tiimoilla ts ymmärtääkseni koitti tätä asiaa selittää. Mutta aina kun puhutaan matemaattisluonnotieteellisistä asioista, fysiikasta tms., aivoni meinaavat nyrjähtää, siksi varon puuttumasta näihin asioihin.

    Ja jos joskus näet minun treenaavan release-pumppausta, et vieläkään ole nähnyt HYVÄN pelaajan moista harjoittelevan…

    Tossa Kobon laittamassa kuvaesimerkissä näyttäis ranteet olevan auki. Normaalilla heikohkolla gripillä tuollanen vasemman ranteen kääntö ’itseä kohti’ aiheuttaa automaattisesti avoimen lavan.

    Flat left wrist and bent right…heela swingin ajan, ni homma toimii. Vielä kun sen osais toteuttaa… 😉

    Nimetön

    Golf Magazine June 2006 sivut 42-43. Kuvasarjassa Campbellin svingi. Bägärin vaiheet 2-4 aika harvalla klubituupparilla on kunnossa. Ilman niitä on aika vaikea tulla vaiheeseen 6 eli impactiin, mikä on kylläkin helpompaa, jos tietää, mihin pyrkii.

    Nimetön

    Lainaan vielä toveri ts:ää:
    …’Samalla voisit koittaa alastulossa päästä mahdollisimman pieneen kehään, eli kädet heti alaslähdön aluksi mahdollisimman lähelle kroppaa. Noissa vaan on pelko, että vetää tulokulman liiankin jyrkäks, eli malttia touhuun.’
    Eräs arvostamani pro, aikansa Suomen paras sanoi tuon saman (pieni kehä) seuraavasti: tunteen pitäisi olla: taaksevienti laaja, downsvingi suppea. Meillä klubituuppareilla asia pyrkii menemään juuri päinvastoin… 🙁

    Ranteiden oikea-aikainen vapautuminen (aukaiseminen) tarkoittaa sitä, että kun suurimmalla osalla klubipelaajista on downswingissä (alas päin tullessa) käsien osoittaessa edestäpäin katsoen kello yhdeksään (eli suoraan taaksepäin, lyöntisuuntaan nähden) niin maila on jo suoralla linjalla käsien kanssa, kun oikea tapa olisi että silloin kun kädet osoittaa kohti palloa, maila vielä osoittaisi yhdeksänkymmenen asteen kulmassa tuonne kello yhdeksään. Tästä kun ranteet vapautuu oikea-aikaisesti mailanpäähän tulee vaihtia ihan eri tavoin.

    Asian toteuttaminen vaan ei ole ihan noin helppoa 🙂

    Käytännössä, esin driverillä tämä tarkoittaa noin karkeasti seuraavaa:

    Liian aikainen ranteiden vapautus => Mailanpään nopeus 85 – 90 mph => Lyöntipituus 180 – 190 m

    Oikea-aikainen ranteiden vapautus => Mailanpään nopeus 105 – 120 mph => Lyöntipituus => 220 – 250 m

    Nämä karkeat arvot ovat siis normaalin lihaskunnon omaavilla klubipelaajilla. Ammattipelaajilla mailanpäännopeus driverillä on muistaakseni 130 – 140 mph (mailia tunnissa)

    Tässä muutama linkki. Näin se pitäisi tapahtua:

    Oikea-aikainen release

    Pituuslyöjän vielä myöhäisempi release

    Tyypillien klubipelaajan liian aikainen release

    Kanada

    Käytännössähän tämä olisi helposti toteutettavissa, tulemalla vain osumaan mailan tuppi edellä, kuten Kobon kuvasta näkyy, mutta kuten taas harrasteveljien vinkeistä huomaat, asia ei kuitenkaan ole ihan niin yksinkertainen 🙂

    Esim gripinhiplaajasta (Sergio Garcia) näin kerran sellaisen still kuvan, jossa ranteet olivat jo pallon edellä ja maila sojotti silti vielä suoraan taaksepäin. Älä kysy, miten tästä voi saada kunnon osuman. Minä en tiedä 🙂 Mutta se on yksi myöhäisimpiä vapautuksia, mitä olen nähnyt. Katsotaanpas löydänkö vielä siitä kuvan…

    …Noh, eipä nyt löytynyt.

    Mainittakoon vielä muutama lukema vertailukohtana, mikäli sinulla on mahdollisuutta mailanpäännopeutta joskus jossakin mitata.

    Itse kun viimetalvena aloin tuohon kiinnitämään huomiota, ensin R7 nopeus (mitä lyhempi maila, sitä pienempi lukema luonnollisesti) oli kutakuinkin 70 mph, joka lennätti pallon hyvin yleisen klubipelaajan tavoin 130m. Pienellä harjoituksella vauhti kasvoi 75 – 77 mph ja sitten vähän suuremmalla työllä 80 – 85 mph. Veli Tetsan kanssa kun Malmilla oltiin viimetalvena, Tetsa huitaisi puolihuolimattomasti samalla mailalla 95 mph. Driverillä nopeutemme ovat kutakuinkin luokkaa: Henkka => 105 mph ja Tetsa => 115 mph. Tetsa on pitkälyöntinen, minä normaalilyöntinen.

    Sellainen keskiverto juuri aloittaneen pelaajan mailanpäännopeus driverillä on kutakuinkin luokkaa 80 – 85 mph.

    Nyrkkisääntönä voitaneen sanoa, että mitä hiljemmin palloa lyöt, sitä nopeampi on mailanpäännopeus ja pitempi pallon lentomatka 🙂 Joku täällä puolivuotta sitten osuvasti sanoikin: Mitä lujempaa lyöt, kaikki muu kiihtyy, paitsi mailanpään nopeus hidastuu 🙂

    Toivottavasti asiaan tuli jotakin selvyyttä 🙂

    Kiitos kaikille avusta. Hyviä vinkkejä tuli, joista sopii valita mieleisensä. Uskon että ongelma koskettaa aika montaa muutakin pelaajaa täällä, joten heistäkin ainakin osa, on varmasti saanut iloista apua, hyvistä vinkeistänne.

    Taas uskon, etä mahdollisesti tulen saamaan ranteet auki, muutoin kuin partaterällä. Jo alkoi tuo jälkimmäinen vaihtoehto pyöriä mielessä, kun ei meinannut hommasta tulla mitään.

    Ja eikun mailanpään nopeustutkan kanssa rangelle, hopihopi…

    Henkka kirjoitti: (23.6.2006 10:41:16)
    Nämä karkeat arvot ovat siis normaalin lihaskunnon omaavilla klubipelaajilla. Ammattipelaajilla mailanpäännopeus driverillä on muistaakseni 130 – 140 mph (mailia tunnissa)

    No joo, ei nyt sentään ellet tarkoita ammattipelaajilla pituuslyöjiä. PGA Tourin draivitilaston ykkösellä Bubba Watsonilla on mailanpäännopeus 126mph ja pallon lähtönopeus 194mph. Draivikeskiarvo on 319,3.

    Muutenkin käsitys ammattilaisten mailanpäännopeuksista on aika paljon yläkantissa. Ei siellä pilvin pimein ole noita yli 120mph swingaajia…

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 26)
Vastaa aiheeseen: Tovoton tapaus => Ranteet auki ?

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu Tovoton tapaus => Ranteet auki ?