-
JulkaisijaArtikkelit
-
Karvisen mukaan golfareilla on harhakuvia omista kyvyistään. Tilastot voivat paitsi auttaa löytämään kehityskohteita, myös laittamaan oma peli perspektiiviin. Se auttaa kummasti hyväksymään kierroksen tapahtumat.
Moni pitää kirjaa tuloksistaan. Puhelinsovelluksiin kirjataan lyönnit, väylä- ja griiniosumat, rangaistukset, putit jne. Jotkut vievät tiedot jopa exceliin. Lyöntipituuksia mitataan kelloilla ja antureilla.
Kierrostulos kertoo miten meni, mutta entä sitten, menikö hyvin vai huonosti ? Tilastollisesti <10 HCP pelaajan keskiarvotulos on tasoitus +3, HCP 11-25 pelaajan tasoitus +4 ja sitä korkeammalla tasoituksella pelaavalla tasoitus +5. Puolet kierroksista pitäisi mennä +/- 3 vs keskiarvo ja joka viides kierros tasoitukseen. Jos näin menee, tasoitus on oikealla tasolla. Tilastoillisesti parilla prosentilla pelaajista tasoitus on törkeällä tavalla liian korkea (ajatellen tasoituskilpailuja) ja noin 10 % taas aivan liian matala omaan suoritukseen verrattuna.
Avauslyönnin merkitys on suuri. Seurataan väyläosumia ja pituutta. 10 tasoituksella osutaan keskimäärin joka toiseen väylään ja 20 tasoituksella joka kolmanteen. 10 tasoituksella pallo päätyy keskimäärin 200 metrin päähän ja 20 tasoituksella 180 metrin päähän. Tämä mitta on siis kantama ja rulli. Väyläosumalla on enemmän merkitystä kuin pituudella, todennäköisyys jatkolyönnin onnistumiselle on parempi.
Jatkolyönnin onnistuminen on ratkaisevaa. 130 metrin päästä 10 tasoituksella päädytään keskimäärin noin 13 metrin päähän lipusta, josta on noin 20-25 % todennäköisyys tehdä 3 puttia. 20 tasoituksella päädytään keskimäärin 17 metrin päähän, josta 3 puttia tulee jo noin 50 % todenäköisyydellä. Kun jatkolyönti on lähempänä lippua, todenäköisyys parempaan tulokseen paranee. Jos 20 tasoituksella pelaava saa pallon 10 metrin päähän lipusta, todennäköisyys 3 puttiin putoaa 18 %:n tasolle.
Joku laskee vain putteja. Puttien määrä kuitenkin riippuu suuresti, miltä matkalta putataan. Puolesta metristä lähes kaikki selviävät todennäköisesti yhdella putilla, mutta 1,5 metrin päästä 10 tasoituksella pelaavan todennäköisyys on 66 % ja 20 tasoituksella pelaavan enää 50 %. 6 metrin päästä 20 tasoituksella pelaavan todenäköisys yhteen puttiin on 6 % ja 3 puttiin tätä korkeampi 8 %.
Lyöntipituudet ovat haastavia. Kentällä kyllä selviää miten pitkälle pallo meni, mutta mikä on kantama, jolla on usein enemmän merkitystä kuin kokonaismitalla. Tutkien avulla tuota voi haarukoida rangella, mutta kentän olosuhteet usein ovat tosenlaisia. Erityisesti driverin osalta lyöntipituus on mielenkiintoinen asia. Smash factorin analysointi ja parantaminen lienee siinä ”helpoin” tie saada mittaa lisää.
Itse en pahemmin kierroksia tilastoi. Seuraan kokonaistulosta ja vertaan sitä miten se suhtautuu tilastoihin. Lyöntimittoja seuraan myös mutten niitä mihinkään rekisteröi. Rangella käytän yksinkertaista tutkaa, joka kertoo mailanpään nopeuden, smash factorin ja arvioi kantaman. Kentällä pitäisi olla tilastonikkari mukana kirjaamassa kaikki parametrit ylös, jos pelitilastoja oikeasti haluaisi analysoida oppimismielessä.
Oman pelin osalta avauksien pituudet ovat keskiarvossa, väyläosumia tulee enemmän mutta griiniosumia vähemmän. Kokonaistulos osuus pääsääntöisesti tilastojen osoittamaan haarukkaan.
Miten muut, pidättekö tilastoja ja onko siitä teille jotain hyötyä ?
Mistä nuo tilastosi ovat peräisin? Olisi kiva tutkailla niitä laajemminkin.
Itse en ole enää vuosiin tilastoinut tarkoituksella mitään, koskapa en niitä tarvitse, kosken niiden perusteella harjoittele. Tunnen pelini vahvuudet ja heikkoudet ja elän niiden kanssa. Golf on nykyään liikuntamuoto eikä kehittämisen kohde.
Yritin tänne laittaa muutamia linkkejä, mutta eipä onnistunut viestin lähetys. Googlaamalla noita aiheita ja vierailemalla mm. USGA sivuilla aiheesta löytyy lisää.
Laita yksi linkki per postaus niin onnistuu. Bugi softassa.
Tilastot ovat amerikkalaisia tutkimuksia, joita löytyy googletuksella useita.
Tässä muutama artikkeli, jotka löytynevat otsikkoa googlaamalla:
Overall Golfer Performance By Handicap
Average Golfer Statistics
Why you’ll likely make a bogey (or worse) 25 percent of the time from 150 yards | GolfWRX
Ja tässä linkki:
toinen linkki:
Kolams linkki:
ja näitä löytyy lisää Average score / putting probability / etc. hakusanoilla.
Takavuosina pidin aika paljon tilastoja. Ns. tavallisten lisäksi yritän lyhyesti kuvata omat juttuni lyhyesti.
1. Puttaaminen
Griini ajatellaan jaetuksi reiän ympärillä 7 vyöhykkeeseen. V0 on reikä, V1 < 0.5 m, V2 0.5..1m, V3 1..2m, V4 2..4m, V5 4..8m, V6 8..16m V7 > 16 m. Jokainen putti on siirtymä vyöhykkeeltä toiselle. Muutaman kauden datan perusteella (n. 2000 puttia) saa todennäköisyydet siirtymälle vyöhykkeeltä toiselle (esim V5:ltä V0:aan 0.07, V1:een 0.50, V2:een 0.21, V3:een 0.20 ja V4.ään 0.02). Tämän perusteella voi laskea kolmen putin todennäköisyydet ja tietysti tarkastella, että jos saisin prosentteja hieman paremmiksi, mikä olisi vaikutus tulokseen. Kallistuksiahan tämä ei ota huomioon eikä griinien nopeuksia.2. Lähestymiset täydellä svingillä
Mailakohtaisesti: mille griinin vyöhykkeelle ja jos ei osunut griinin, oliko missi vaen/oikea/lyhyt/pitkä. Esimerkiksi 85 rauta-9:llä lyötyä lähestymistä kauden aikana: V1:lle 2, V2:lle 1, V4:lle 1, V5:lle 15, V6:lle 8, V7:lle 1, yhteensä 28 griiniosumaa; missit vasen 7, oikea 16, lyhyt 23, pitkä 11.3. Par-3 avaukset
Kuten lähestymiset4. Par-4 avaukset
Mailakohtaisesti kaksi jaotteluperustetta: pituus (vyöhykkeet >225, 200-225, 175-200, 150-175, 125-150, 100-125, < 100) ja laatu subjektiivisesti arvioituna (hyvä griiniosuman mahdollisuus, jonkinlainen mahdollisuus, ei mahdollisuutta). Esimerkiksi puu-3:
>225 hyvä 16; 200-225 hyvä 40; 200-225 jonkinlainen 12, 175-200 jonkinlainen 7; 150-175 jonkinlainen 1; >225 ei 1; 200-225 ei 12; 175-200 ei 9; 150-175 ei 5, 125-150 ei 3; < 100 ei 3 (nollatapukset jätetty pois).5. Väyläosuman vaikutus parin teon todennäköisyyteen
Lasketaan kaikki tapaukset väylä&par, väylä&ei-par, ei-väylä&par, ei-väylä&ei-par. lasketana todennäköisyys parille ehdolla että osutaan väylkään ja että ei osuta väylään. Havainto oli, että väyläosuma ei ennakoinut paria tilastollisesti merkitsevästi (hienommin sanottuna väyläosuman ja parin tekemisen keskinäisinformaatio ei ollut merkitsevästi nollasta poikeava). Liekö seurausta siitä, että aika lyhyitähän ne klubíkenttien raffit ovat.6. Trendianalyysit
Kierrostulokset ajan funktiona: laskeva trendi oli tilastollisesti merkitsevä.Eli onhan näitä…ja vielä voisi mennä paljon yksityiskohtaisemmaksikin.
Datan keruu perustui kierroksen yksityiskohtaiseen muisteluun kierroksen jälkeen. Tuloskortiin saatoin kirjoitella noita vyöhykkeitä yms, tyyliin DG52 (väyläosuma, griiniosuma vyöhykkeelle 5 josta vyöhykkeelle 2 ja sitten kuppiin = par) tai (eD)U521 (missattu väylä, up-and-down yritys, chippi vyöhykkeelle 5, josta vyöhykkeelle 2 ja sitten vyöhykkeelle 1) jne.
En kauheasti suosittele näiden tekemistä koska: a) niistä näkee kuinka huono pelaaja olet ja b) ne vievät keskittymistä itse peliin vaikka tilastoinnin tekisi muistelemalla jälkikäteen.
En kauheasti suosittele näiden tekemistä koska: a) niistä näkee kuinka huono pelaaja olet ja b) ne vievät keskittymistä itse peliin vaikka tilastoinnin tekisi muistelemalla jälkikäteen.
Ensimmäisenä täytenä harrastusvuotenani käytin hommaan sanelukonetta, siis kierroksen aikana. Tosin en tehnyt varsinaisia tilastoja, vaan kirjoitin saneluni kotona tekstitiedostoksi. Niitä oli hauska lukea vuosien jälkeen.
Sanelin on muuten pirun kätevä laite. Käytän sitä todella paljon niin työssäni kuin golftuomarin tehtävissäni ynnä muutamassa muussa asiassa, jossa muistiinpanojen tekeminen paperille on käytännön syistä joko hankalaa tai toimintaa hidastavaa.
http://www.columbia.edu/~mnb2/broadie/Assets/broadie_wscg_v_200804.pdf
Datan keruun voi tehdä automaattisesti esim. Shot Scopella tai Arccosilla, toki vaatii nopeat tarkastukset mm GPS tarkkuuksien vuoksi.En ollut aikaisemmin juurikaan tilastoja tehnyt, mutta olen ruvennut käyttänyt Arccosta, ja se on tuonut esille asioita pelistäni joita en aikaisemmin ollut ajatellutkaan: mm. tarkemmat lyöntipituudet, pelin pilkkominen osa-alueisiin draiveista puttaukseen, väylä- ja griiniosumiin ja mailakohtaiset missit vasen/oikea/lyhyt/pitkä jne. Dataa on järjestelmässä valtavasti.
Olen tämän avulla mm. säätänyt bägini mailojen kokoonpanoa ja rautojen lie kulmia sekä harjoitellut heikkoja pelin osa-alueita.
Muista systeemeistä ei ole kokemusta, mutta suosittelen lämpimästi tähän tutustumaan. Tuloksena tasoitukseni on pudonnut tämän kauden aikana 8:sta 6:een.
Netissä olevien käyttäjäarvioiden mukaan Arccos ja Shot scope toimivat enintään auttavasti. Idea niissä on lupaava. Sen tueksi ehkä tarvittaisiin vielä KL!:n sanelukone, niin voisi rekisteröidä myös muita parametrejä. Nämä sitten ajetaan sanelunpurkusovelluksen kautta tietokantaan ja yhdistetään muilla sovelluksilla kerättyyn dataan. Siitä vaan start-uppia perustamaan, markkinat olisivat lähes rajattomat.
Speksit voisi esimerkiksi olla:
Avauslyönti
– Par3,4,5 tieto
– monesko väylä (vaikuttaa ehkä energiatasoihin)
– kierroksen aikana syöminen / juominen
– kävellen vai autolla
– mikä maila
– mikä pallo
– tiiltä vai maasta
– lämpötila ja muut säätiedot (esim sade)
– tuulen nopeus ja suunta
– ylämäki / alamäki
– yleiskuvaus väylästä (kapea/leveä, puita, vetta, OB, jne.)
– Suunnitelma mihin lyödään
– analyysi mihin päädyttiin suhteessa suunnitelmaan (mitta, sijainti)Jatkolyönti
– kuten yllä (pl tii-tieto), ja lisäksi
– mistä lyödään (väylä, raffi, bunkkeri, muu)
– onko ”normaali” lyönti vai ”erikoislyönti”
– yleiskuvaus pallon makuusta (divotissa, pitkässä ruohossa, bunkkerin reunassa, märkää, jne.)
– lyöntipaikan kaltevuusGriinillä
– kuten yllä (soveltuvin osin), ja lisäksi
– stimp
– kuinka kaukaa lyödään
– kaltevuudet
– reiän sijaintiParametrejä on varmasti muitakin ja eri asioiden välisiä syy-seuraussuhteita oletettavasti monia, niin teknisiä, fyysisiä kuin henkisiä. Vaatii kyllä aikamoista sitoutumista. Toisaalta voi luottaa myös olemassaoleviin tilastoihin. Broadien tutkimuksen mukaan klubipelaaja häviää eniten pitkissä (> 100 y kohteesta) lyönneissä, joten pitkien lyöntien harjoittelu yleisesti hyödyttäisi eniten. Toisen tutkimuksen mukaan klubipelaajan kannattaa panostaa 1-3 metrien puttien harjoitteluun, kun taas tätä pitempien puttien harjoittelu ei paranna riittävästi todenäköisyyksiä. Kolmas tutkimus on sitä mieltä, että korkeammalla tasoituksella pelaavat hyötyvät eniten lähipelin parantamisesta. Yksi omaan kokemukseen perustuva havainto on se, että draivin pituuden lisääntyminen parantaa puttaamista. Tiedä näistä.
Toisen tutkimuksen mukaan klubipelaajan kannattaa panostaa 1-3 metrien puttien harjoitteluun, kun taas tätä pitempien puttien harjoittelu ei paranna riittävästi todenäköisyyksiä.
Aika mielenkiintoisia tutkimustuloksia. Oma kokemukseni kertoo, että noiden lyhyempien puttien upotteleminen tuottaa birkkuja ja hyviä parin pelastuksia, kun taas pitkien puttien laittaminen alle metriin varmistaa parin ja vähentää merkittävästi kolmen putin griinejä. Tuntuisivat siis palvelevan eri tason pelaajia.
Kolmas tutkimus on sitä mieltä, että korkeammalla tasoituksella pelaavat hyötyvät eniten lähipelin parantamisesta.
Aikanaan junnasin kolme vuotta tasoituksessa 15. Sitten yhtäkkiä hoksasin miten pallo saadaan lähelle lippua chippaamalla ja tasoitus putosi yhden kauden aikana singeliin ihan vain siksi, että sain pareja pelastettua viheriön ympäristöstä. Lähipeli rules, oli se sitten lyhyitä tai pitkiä putteja tahi chippejä, kaikkien noiden harjoittelu on helpoin tie parantaa kierrostuloksia.
Klubipelaajalle.
>40 kierroksen perusteella Arccoss toimii hyvin. GPS tarkkuudesta ja UV säteilystä (aktivoi sensorit) johtuen pieniä korjauksia joutuu joskus tekemään, mutta kun on hyvä käydä kierrokset analysoiden läpi muutenkin niin ei siinä monta minuuttia mene.
Suuri osa ranskalaisista viivoista löytyy jo. + esim. väylien kovuuden vaikutus mittaan on jo tiedossa ja lisättävissä esim. 3 tasoisena valintana.
Toki esim. lentomatkaa ei ole eli mitat on totaleja mikä on minusta isoin puute, jonka kanssa voi elää jos käy joskus jossain tutkassa ottamassa carry numerot. Osa mainitsemistasi on täysin irrelevantteja isossa kuvassa. Odotukset mitä Lou Stagner tuo tuotekehitykseen jatkossa on kovat. Tänä vuona tuotantoon tullut Caddie ja viimeisin lämpötila & tuuli analysointi on todella vahvoja.Yleistäen
– perus kisa ja klubipelaaja luulee olevansa paljon parempi kuin on (vaikuttaa odotuksiin, strategiaan ja kärsivällisyyteen)
– tilastointi tukee kehitystä aina, mitä tilastoi ja miten tietoa voi analysoida voi kiihdyttää kehitystä moninkertaisesti
– kaikilla tasoilla lyöntipituuden kasvattaminen (ja käyttäminen) hyödyttää eniten
– asioiden hahmottamisen isoin haaste on että erot eivät ole kokonaisia lyöntejä vain lyönnin kymmenyksiä ja todennäköisyyksiin vaikuttamistaKlubituupparille, hyvä, että Arccos toimii sinulla hyvin. Yleisesti ongelmia tuntuu olevan signaalissa ja joidenkin lyöntien, kuten hiekkalyöntien tunnistamisessa. Eniten kriittistä käyttäjäpalautetta näyttäisi tulevan siitä, että puhelin on oltava taskussa koko ajan. Itsekin pidin tätä kömpelönä ratkaisuna, kun sovellus esiteltiin. En siis sitä ole käyttänyt, joten kommentit tässä ovat muiden käyttäjien kommentteja.
Akateemisesta mielenkiinnosta, mitkä listaamistani parametreistä on mielestäsi irrelevantteja ? Yli 30 vuoden kokemuksella noilla asioilla on merkitystä lyönnin lopputulokselle.
KL1, tilastollisesti bogi-pelaajan ja singel-pelaajan välillä suurin ero tulee pitkästä lyönnistä, joka Broadien tarkastelussa on > 100 jaardia. Lähipelillä ja puttaamisella toki on merkitystä. Käytännössä ratkaisevaa on se, miten lähelle griiniä bogi-pelaaja pääsee par-4 väylän toisella lyönnillä. Lähipelin parantamisesta on kuitenkin oleellista hyötyä vasta kun ollaan riittävän lähellä reikää.
Oletetaan, että 15 tasoituksella pelaavan tulos syntyy 15 bogin ja 3 parin yhdistelmänä. Oman kokemukseni perusteella noista bogeista suuri osa syntyy niin, että viimeinen putti on hyvin lyhyt, usein jopa alle 5 cm. Par-4 väylällä Kahdella on tultu griinin kupeeseen, siitä chippi, yksi pidempi putti ja sitten yksi hyvin lyhyt putti. On aivan ilmeistä, että tässä skenaariossa helpoin tie tuloksen parantamiseen on eliminoida yksi putti lähemmäs reikää lyödyllä chipillä. Tämän harjoittelu ja toteutus on paljon helpompaa kuin pitkän lyönnin pituuden ja tarkkuuden lisääminen tavalla, joka toisi pallon toisella riittävän lähelle reikää, että parin tekeminen olisi todennäköistä.
Klubituupparin havainto on aivan oikea, että kaikilla tasoilla lyöntipituuden lisäämisestä on hyötyä. Tilastollisestikin tämän vaikutus on merkittävin. Pitkän lyönnin merkitys kuitenkin korostuu suhteellisesti sitä enemmäm mitä parempi pelaaja on. Siihen kai perustuu myös kilpapelaajien pyrkimys avauslyöntien pituuden lisäämiseen. Fokus kuitenkin vaihtelee, aloittelija hyötyy kaikkien lyöntien parantamisesta, bogi-pelaaja tiettyyn rajaan asti pitkistä lyönneistä ja sen jälkeen lähipelistä. Singelistä scratchiin hyötyy eniten pitkän pelin paranemisesta.
-> Klubipelaaja
Puhelin itseä askarrutti jonkun verran, mutta siihen totuin parin kierroksen jälkeen. Link on aina vaihtoehto.
Ongelma paikan osalta (hiekka, väylä, ruffi, viheriö) on käsittääkseni eniten GPS tarkkuus ja toisaalta Googlen karttojen päivitykset. Karttojen osalta jonne siis paikannetaan ja alusta tulee (käsittääkseni) voi olla vanhempi versio eli paikantuu väärin. Nuo on myös helppo tarkistaa, toki oma vaivansa mutta nopea tehdä.Toki noilla tekijöillä jokaisella on vaikutus, osa on irrevantteja ensisijaisesti tilastollisen merkittävyyden kautta eli datapisteitä ei ole (vielä) riittävästi yhdistellä esim. alamäessä sivurinteessä vastatuuleen 100m divotista lyönnin tulosta tai eri tekijöiden vaikuttavuutta. Käsitykseni mukaan nyt ollaan vaiheessa, jossa ymmärretään vaikuttavuutta tulokseen lähinnä pituuden ja alustan kautta eli strokes gained ja toisaalta ymmärretään hajontoja ja odotusarvoja realistisesti. Näiden kautta strateginen ajattelu ja valmistautuminen on kehittynyt harppauksin viimeisen 6-7 vuoden aikana, mikä näkyy erityisesti nuorten collage taustaisesten valmiutena pärjätä heti.
Arccosissa on yllättävän paljom listastasi, toki esim. stimp, kaltevuus (löytyisi google earthista suoraan ja uskon että pohdinnassa), syöminen, liikkuminen, välineiden kuljetus, pallon tyyppi, suunnitelma puuttuvat. Lisäisin oleellisena puuttuvana parametrinä pallon lähtösuunnan ja -nopeuden, spinnin ja lavan tiedot. Myös erilaisten psyykkisten asioiden vaikutusta on vaikea mitata ulkoisesti joten niissä uskoakseni kierrosanalyysejä ja -läpikäyntejä on vaikea poistaa.
-
JulkaisijaArtikkelit
Esillä 17 viestiä, 1 - 17 (kaikkiaan 17)
Esillä 17 viestiä, 1 - 17 (kaikkiaan 17)