Aihe: Tavallisimmat rikkeet kilpailuissa - Golfpiste.com

19.11.–26.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][2]
KilpailuaSuomalaista

Tavallisimmat rikkeet kilpailuissa

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu Tavallisimmat rikkeet kilpailuissa

Esillä 13 viestiä, 1 - 13 (kaikkiaan 13)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Terve! Tässä vuoden pelanneena ja ainoastaan yhteen kilpailuun osallistuneena toivon että saisin teiltä kokeneemmilta ketuila hieman tietoa tavallisimmista rikkeistä kilpailuissa. Ajattelin osallistua loppukesästä pariin kilpailuun mutta pelottaa että tulee mokattua ja ’häslättyä’ turhaan. Harjoituskierrokseslla harvoin saa palautetta ’pienistä’ rikkeistä joista kilpailussa rankaistaan. Olen yrittänyt parhaani mukaan opiskella sääntökirjaa mutta jotkut virheet voivat sattua aivan vahingossa ajattelematta tai hermostuneisuuden takia. Eli mitkä ovat ne ’tyypivirheet’, mihin asioihin kannatta erityisesti keskittyä? Kiitoksia jo etukäteen neuvoista!!!

    Jaaha, no tällä lailla nopeasti perstuntumalta sanoisin:

    – bunkkerihiekan koskeminen mailalla

    – vesiesteen maapohjan koskeminen mailalla

    – tiiaaminen liian eteen

    – droppaaminen väärään paikkaan vesiesteeseen lyönnin jälkeen

    Miten on, pitääkö aina ennen droppaamista merkitä se paikka, missä pallo oli, tiillä? Ja pitääkö mitattu droppausmatka merkitä myös? Entä jos pallo on mennyt vesiesteeseen? TV:ssä ne ainakin merkkaa jotenkin.

    ylivoimaisesti tavallisimpia aloitteleville kilpailijoille ovat

    – erilaisten kiellettyjen neuvojen antaminen ja kysyminen
    (paljonko tästä on matkaa/palloltasi on matkaa lipulle xx metriä jne…)

    – pallon koskettaminen tai sen nostaminen tilanteessa tai tavalla, joka ei ole sallittu
    (haettaessa löytyy pallo, joka nostetaan tunnistamista varten merkkaamatta ja ilmoittamatta etukäteen jopa esteessä, pallon teksti käännetään puttilinjan suuntaiseksi merkkaamatta palloa)

    – pallon merkkaaminen greenillä nostettaessa pallon sivulle ja asettaminen takaisin merkin ja reiän väliin

    – pallon alastulojälkien korjaaminen pallon ja greenin välistä ennen chippiä tai ennen droppaamista

    Oman kokemukseni mukaan kaikkiin droppauksiin liityviin seikkoihin kannattaa kiinnittää huomiota, oli kyseessä sitten vesieste, pelaamaton paikka, repaire alue, istutettu puu, tie jne…

    Näitä tilanteita nimittäin (kilpailu)uran alkuvaiheessa(kin) tulee aika usein eteen, ja oikein toimimalla paitsi että säästää pari penaltia, myös oikein toimimalla voi säästää pari lyöntiä tuloskortissaan.

    Toinen moka mikä itselle alkuaikoina silloin tällöin sattui, oli haravan mukanaan vieminen bunkkeriin.

    pallon paikka on sääntöjen mukaan merkittävä vain silloin, kun se on asetettava takaisin samaan kohtaan, mutta paikan tai ylityskohdan tai pudotusaluen merkitsemisestä ei ole koskaan haittaa. Monesti paras droppauspaikka löytyy aivan pudotusalueen rajalta, jolloin on hyvä varmistaa, että hyvä alue todella on sallitulla alueella eikä vähän sen ulkopuolella. Pallon tarkan sijainnin unohtamiseen ei myöskään mene kuin muutama sekunti..

    Kilpailuissa kannattaa olla tarkkana. Porukkaan saattaa eksyä joku sääntövirtuoosi, jonka elämäntehtävänä on diskata muita kilpailijoita.

    Aika helpolla voi käydä moka siinä, että droppaa vesiesteestä sivuvesiesteen sääntöjen mukaan. Eli kahden mailanmitan päähän droppi onnistuu vain punaisten paalujen kohdalta. Ainakin harjoituskierroksilla on hyvin yleistä, että pelaaja mumisee itsekseen tyyliin ’tosta se meni esteseen… kaksi mailanmittaa .. eli suunnilleen tuohon’. Kilpailussa joku saattaa takertua asiaan, koska pelaaja on kuitenkin ilmaissut droppaavansa väärän säännön mukaan.

    Toinen helppo moka käy lähintä vapauttavaa paikkaa etsittäessä. Haitasta, korjausalueesta, tilapäisestä vedestä yms täytyy vapautua kokonaan. Tämä tarkoittaa myös sitä, että esim korjausalueelta vapauduttaessa ei edes kantapäätkään saa koskettaa korjausaluetta. Muuten on seurauksena rankkuja. Vaikka

    Lisäksi palloa nostettaesa ja dropattaessa pallon alkuperäinen paikka ( tai vesiesteeseen meno paikka) kannattaa aina merkata. Säännön 20-1 mukaan ropisee helpolla rankkuja.

    Ja vielä yksi juttu… säännön 13-2 kanssa täytyy olla tarkkana. Sen mukaan jopa vesipisaroiden ravistely pallon yläpuolella olevista on kiellettyä (Decision 13-2/23).

    Omat suurimmat mokat ovat olleet

    – pallon nostaminen heikosti näkyneellä

    foregrinillä,

    -väärän pallon pelaaminen,

    – pallon ottaminen ylös ennen outin

    tsekkaamista, jolloin sitä ei voi panna

    takaisin , vaikka se ei olisi outissa.

    – pallon seuraaminen loppuun asti, jolloin näkee

    tarkemmin mihin se joutui – ei huku !!!!

    – eilen pelasin väärää väylää Rönnäsin uudella

    ysilla menin seiskalle ennen , kun piti mennä

    4.lle.

    Vähän kevennystä (paitsi asianosaisten mielestä): vuoden 2002 Seniorien M 65 SM-kisoissa yksi ryhmä oikaisi tietämättään vitosen griiniltä suoraan kahdeksikon aloituspaikalle ja jatkoi siitä peliään. Hämmennys taisi olla suuri kun huomasivat, että taisi jäädä kaksi reikää väliin.

    Itse kysymykseen sanoisin aika pitkällä kokemuksella, että yleisimpiä ovat erilaiset väärät dropit, tavalla ja toisella.

    Nimetön

    Tad Moore: ’Toinen moka mikä itselle alkuaikoina silloin tällöin sattui, oli haravan mukanaan vieminen bunkkeriin.’

    R&A:n päätöksen 13-4/20 mukaan tämä ei ole rangaistavaa. Päätöksen 13-4/22 mukaan haravan lyöminen pystyyn on toisaalta rangaistavaa, koska siten voi testata esteen kuntoa.

    Haravan/sateenvarjon/mailan asettaminen esteeseen ei ole kuitenkaan rangaistava teko.

    ts

    Yleisimmin rikotaan sääntöä 14-1 🙂

    14-1 ’The ball shall be fairly struck at with the head of the club and must not be pushed, scraped or spooned.’

    Joo spoonilla aika moni lyö ja pusheja tulee kanssa 😉

    Varmaankin olet jo näistä esimerkeistä ymmärtänyt että rankkuja paukkuu varsin moninaisista rikkeistä. Onpa tullut jopa muutamia vääriä neuvoja. Näistä olisi aloittelija varmaankin kirjannut/hyväksynyt turhia rangaistuslyöntejä korttiinsa.

    Kannattaa alkuunsa selvittää kaikki hiemankin epäselvät asiat merkkarinsa kanssa. Kyllä kokeneemmat pelaajat yleensä ymmärtävät tilanteen. Joskus joutuu antamaan rankun itselleenkin, vaikkei merkkari kenties olekaan tilannetta noteerannut, tässä mielessä sääntöjen tunteminen on tärkeää.

    Ei muuta kuin rohkeasti kisaamaan, se kehittää omaa pelaamista ja sääntöjen tuntemista. Rankkujakaan ei kannata erityisemmin pelätä, ne kuuluvat yhtenä osana golfiin. Ei niissä ole mitään häpeämistä, vaikka ne kohdalle osuessaan tietenkin harmittaa.

Esillä 13 viestiä, 1 - 13 (kaikkiaan 13)
Vastaa aiheeseen: Tavallisimmat rikkeet kilpailuissa

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu Tavallisimmat rikkeet kilpailuissa