-
JulkaisijaArtikkelit
-
Vuosia sitten luin jostain, että tasoituskierrokseksi hyväksytään kierros, joka pelataan täysin tasoituksin ja arvotuin lähdöin.
Nyt en löytänyt netistä tasoitussääntöjä tai -määräyksiä; tietääkö joku onko sellaisia vielä jossain ja ovatko nuo tietoni vielä voimassa? Joku Tietävä voisi valistaa minua ja oikaista käsityksiäni, jos olen aivan väärässä.Digitointi on ehkä hyvä asia, mutta nykysysteemi antaa liian helpot mahdollisuudet tasoitushuijauksiin mikä on digitoinnin myötä yleistynyt. Pahinta ovat ne huijarit, jotka pelaavat liian korkealla tasoituksella rohmutakseen parempia palkintoja ja vievät toiminnallaan muilta kilpailuhalut tai yllyttävät samanlaiseen toimintaan.
Miten tällaista voidaan estää? Jos huijarilla on pelioikeus kentälle, niin häntä ei voitane estää pelaamasta harjoituskierroksia (?) vaikka kilpailukielto voidaankin määrätä. Kilpailukiellolla ei vain ole mitään merkitystä, jos huijari pelaa kaudessa vain kisan tai pari ja väliajat nostaa tasoitustaan tietokonenaputtelulla tai muuten.
Onko nimen julkistaminen ja siitä seuraava ”häpeäpaalu” ainoa keino estää/rangaista tuollaisesta?Jostain syystä tasoitushuijausta tapahtuu myös toisin päin eli pelataan liian pienellä tasoituksella.
Tällainen huijaus tapahtuu esim. niin, että hyvin menneen harjoituskierroksen JÄLKEEN päätetään jättää tasoituskortti.
Harjoituskierros ei missään nimessä ole sama asia kuin kilpailukierros, koska ainakin fiilis ja yrittämisen taso ovat erilaisia.
Sen vielä jotenkin hyväksyn, että harjoituskierroksella voi pelata tasoituskierroksen kunhan siitä ilmoittaa etukäteen sekä caddiemasterille että pelikavereille, jolloin tulos huomioidaan joka tapauksessa olipa se sitten tasoitusta laskeva tai nostava.
Nämä liian pienellä tasoituksella pelaavat eivät sentään romuta koko kilpailutoimintaa eikä heistä sen takia ole suurta haittaa kilpailutoiminnalle.Vuosia sitten luin jostain, että tasoituskierrokseksi hyväksytään kierros, joka pelataan täysin tasoituksin ja arvotuin lähdöin.
Nyt en löytänyt netistä tasoitussääntöjä tai -määräyksiä; tietääkö joku onko sellaisia vielä jossain ja ovatko nuo tietoni vielä voimassa? Joku Tietävä voisi valistaa minua ja oikaista käsityksiäni, jos olen aivan väärässä.Kaikki sellaiset kierrokset ovat tasoituskelpoisia, jotka
– pelataan täysin tasoituksin, tai
– pelataan osatasoituksin siten, että pelaajalla on jokaiselle reiälle oikea bruttotulos (ei siis leikattu bruttotulos). Tällöin voidaan laskea pelaajalle tasoitustulos täydelllä tasoituksella.Käytännössä siis osatasoitukselliset pistebogeytulokset eivät ole tasoituskelpoisia, jos pelaajalla ei ole kaikille rei’ille tulosta.
Arvotuista lähdöistä en ole koskaan kuullutkaan. Saathan sinä varata itsellesi tiiajan ja ilmoittaa pelikavereillesi pelaavasi tasoituskierroksen. Enkä oikein ymmärrä miten lähtöajan arvonta vaikuttaisi sääntöjen mukaisesti pelattavaan kierrokseen.
Baystream korjaa, jos jotain meni pieleen.
Kyllähän lähtöaika vaikuttaa sään puolesta tuloksiin; tarkoitin kyllä peliseuraa eli sillä on suurempi merkitys pelaatko vakioporukkasi kanssa tai ventovieraiden kanssa.
Fiilis ja pelivire vaihtelevat ainakin minulla noista kaikista riippuen; toki moni muukin syy vaikuttaa siihen.
Ennen vain tasoituspelaaminen oli paljon yksinkertaisempaa ja luotettavampaa, kun vain normaalit kilpailut arvotuin lähdöin kelpuutettiin.Ennen vain tasoituspelaaminen oli paljon yksinkertaisempaa ja luotettavampaa, kun vain normaalit kilpailut arvotuin lähdöin kelpuutettiin.
Jaa, milloinkohan se on ollut noin rajattua? Tosin olen vasta 35 vuotta pelannut, joten kovin vanhoja asioita en voikaan tietää. Mutta koko minun peliurani ajan tasoituskierroksia on voinut pelata muulloinkin kuin kilpailuissa.
Ei minunkaan 30-vuotisen golfurani aikana ole pelkästään kilpailukierroksia hyväksytty tasoituskierroksiksi, mutta ehkä joskus vuonna nakki ja muusi niin on ollut.
Kyllähän lähtöaika vaikuttaa sään puolesta tuloksiin; tarkoitin kyllä peliseuraa eli sillä on suurempi merkitys pelaatko vakioporukkasi kanssa tai ventovieraiden kanssa.
Et taida olla kilpailuihmisiä, kun noin haastelet. Pääsi sisälle pääsee näköjään kovin helposti.
Mitä tulee sään ja lähtöaikojen kytköksiin, niin viikkokisassa vapailla lähdöillä tuon kanssa voi toki saada itselleen jonkinlaisen edun, mutta normaaleissa kisoissa (siis joissa lähtöajat arvotaan) sääolosuhteet ovat monesti tuurikauppaa, siis myös ammattilaiskisoissa. Yhden päivän kisassa merkitys voi toki olla valtava.
30 vuotta sitten riitti, kun ilmoitti caddiemasterille, että aikoo pelata tasoituskierroksen. Mukana piti olla merkkari. Molempien allekirjoittama tuloskortti caddiemastertoimistoon, missä kirjasivat tuloksen systeemiin. (Kun ei ollut appeja.) Nykyisin ykköstiillä bongataan merkkari, joka pitää varmistuskirjaa, tulokset appillä ja merkkaritiedoilla nettiin. Mutta tasoituskierroksen voi hoitaa ihan tuolla ikivanhalla tuloskorttimenetelmälläkin.
30 vuotta sitten riitti, kun ilmoitti caddiemasterille, että aikoo pelata tasoituskierroksen.
Antoiko cädäri jonkin virallisen tasoituslaskentaan kelpaavan tuloskortin matkaan vai minkä takia piti ilmoittaa cädärille? En muista moista vaatimusta ainakaan tasoitusmääräyksissä olleen silloin 30 vuotta sitten. Ennen kierrosta ilmoitettiin merkkarille tasoituskierroksen pelaamisesta ja merkkari piti kirjaa (tai pelaaja itse).
Kun aloitin golfin 44 vuotta sitten, ei mitään green cardeja ollut. Kaikki jäseneksi hyväksytyt (jotka maksoivat liittymismaksun ja jäsenmaksun) saivat samantien tasoituksen 30. Kenttiä Suomessa oli SHGn Luukin 9-r, Viipurin golfin 9-r Kahilanniemi, Lahdessa kenttä, samoin Vaasassa, Turussa ja Porissa 9-r. Taliin pääsi pitkällä jonotuksella ja maksamalla muistaakseni 10000 markan liittymismaksun. Green feellä Taliin pääsi, jos oli jonkin muun suomalaisen seuran jäsen kuin SHGn ja myös asui muualla kuin pääkaupunkiseudulla, lisäksi tasoitustaja muistaakseni 24. Toki Taliin pääsivät jäsenen vieraana ja avoimiin kilpailuihin mös SHGn jäsenet.
Tasoituskierros ilmoitettiin etukäteen caddie masterille. Kesti jonkin aikaa, että kykeni tasoitukseensa pelaamaan, kun korkein mahdollinen tasoitus oli 1979 30.
Kyllä ainakin 1990-luvulla piti tasoituskierroksesta ilmoittaa etukäteen caddiemasterille. Jos sitten ei palauttanutkaan allekirjoitettua tuloskorttia, tasoitusta nostettiin 0,1 lyöntiä.
Kyllä ainakin 1990-luvulla piti tasoituskierroksesta ilmoittaa etukäteen caddiemasterille. Jos sitten ei palauttanutkaan allekirjoitettua tuloskorttia, tasoitusta nostettiin 0,1 lyöntiä.
Olisikohan tuo ollut käytäntönä kotikentällä pelattujen kierrosten osalta? Itse pelasin ensimmäisinä vuosinani vain 2-3 kertaa kotikentälläni, koska se sijaitsi aivan eri puolella Suomea kuin missä itse asuin ja pelasin. En tosiaankaan muista, että vieraskentän cädäri olisi mitenkään ollut tässä yhtälössä mukana, koska tasoituskierrosten tuloskortit piti ihan itse postittaa kotiseuraan. Jopa joidenkin vieraskentällä pelattujen kilpailujen tuloskortista piti otattaa valokopio ja lähettää se kotiseuraan, koska järjestävä seura halusi välttämättä pitää alkuperäiset tuloskortit itsellään. Siksi en oikein ymmärrä miksi vieraskentän cädäri olisi jotenkin vahtinut tuloskortin palauttamista ja kaiken lisäksi ollut yhteydessä pelaajan kotiseuraan palauttamatta jätetyn kortin tiimoilta. Laittoiko cädäri siihen korttiin mahdollisesti ao. seuran / kentän leiman tai jotain kierroksen jälkeen?
Tasoitusmääräyksistä en muista moista vaatimusta, mutta se ei oikeastaan todista mitään, ehkä en vain muista. Mietinpä vain, että missä vaiheessa moinen vaatimus on poistunut ja miksi se siellä ylipäätään on mahdollisesti ollut, pelaaja on kuitenkin itse vastuussa tasoituksensa oikeellisuudesta.
Baystream, onko sinulla tarkempaa tietoa asiasta?
EDIT: Ainakaan vuonna 2000 ei silloisessa kotiseurassani (SHG) cädärille esitetty yhtään mitään. Muistan sen hyvin sen vuoksi, että olin eräänä torstaina pelaamassa kierrosta Lakistossa ja tarkoitukseni oli saada tasoitustani nostettua tuon 0,1 pykälää saadakseni tulevan lauantain kisaan yhden tasoituslyönnin lisää. Kävi kuitenkin niin, että pelasin yhden kesän parhaista kierroksistani ja tasoitukseni laski. Mielessäni kävi tuolloin, etten palauttaisi korttia lainkaan, mutta rehellisyys vei voiton. Sen kyllä muistan, ettei palauttamatta jättäminen olisi nostanut tasoitustani, muuten olisi houkutus voinut käydä aivan liian suureksi.
Kävi muuten niin, että pelasin tasatuloksen kisan voittajan kanssa, mutta hän sijoittui ykköseksi alemman tasoituksensa perusteella ja lähti Miamiin kansainväliseen loppukilpailuun…
Meikä aloitteli lajin 1989 ja silloinhan suurin tasoitus oli 45, mutta sekin piti ansaita pelaamalla, siihen riitti 9 reikää. Mullakin on hämärä muistikuva, että jossain vaiheessa 90-luvulla tasoituskierroksesta olisi pitänyt ilmoittaa cädärille, näin en kuitenkaan muista olleen silloin kun lajin aloitin. Täytyy joskus ottaa asia puheeksi klubilla, jos vaikka joku reilu 30 sitten aloittanut muistaisi.
Noin kotikentällä. Mutta ulkomailla tai muilla vieraskentillä pelatuista harjoituskierroksista riitti, kun vei allekirjoitetun tuloskortin caddietoimistoon.
Täältähän alkaa paljastua mielenkiintoisia tarinoita tasoituskierroksista.
Aikanaan eräs pelaaja jätti isot niput nostavia kortteja ja sai tasoituksensa ylös. Ja sitten voitti pääasiassa autoliikkeiden kilpailuja ja pääsi palkintomatkoille ympäri maailman.
Golfliitossa tämä huomattiin ja tuli rajoitus, että vuodessa sai jättää 20 nostavaa korttia. Muistini mukaan tämä ei koskenut kilpailukortteja vaan näitä muita.
Ja tuollaisesta virallisesta tasoituslaskentaan kelpaavasta tuloskortista en 44 vuotta kestäneen golfurani aikana ole kuullut. Tarvittaessa riitti vaikka ruutupaperille merkatut lyönnit ja allekirjoitukset. Sama kuin lääkäri kirjoitti tarvittaessa reseptin ruokalan serviettiin.Gumböle Golfissa piti ilmoittaa tasoituskierros etukäteen vielä ainakin kaudella 2015, kun olin siellä jäsenenä.
Gumböle Golfissa piti ilmoittaa tasoituskierros etukäteen vielä ainakin kaudella 2015, kun olin siellä jäsenenä.
Siis cädärillekö? Minkä maan tasoitusmääräyksiin he siellä vetosivat..?
Merkkarillehan se pitää edelleen ilmoittaa.
Sama kuin lääkäri kirjoitti tarvittaessa reseptin ruokalan serviettiin.
Varmaan toimi, kunhan lääkärillä oli se leimasimensa mukana taskussa siellä ruokalassa 😉
Siis cädärillekö?
Kyllä. Ja kun peliryhmästä pyysit jotakuta toimimaan merkkarina, ei ollut yksi kerta kun varmistettiin ”Oletko ilmoittanut cädärille?”
hotsot varmaan muisteli entisen tasoitusjärjestelmän ykköstasoitusryhmän pelaajia (tasoitus 4,5 tai parempi), jotka saivat jättää tasoituskierroksia vain kilpailuissa.
Niinhän se olikin!! Kiitos, Alba!
Albatrossi ja KL!
Joo, noita tasoitusryhmiä muistelin.
Vaikka en koskaan päässyt tuohon alimpaan tasoitusryhmään, niin sen systeemin koin parhaaksi ja aloin noudattamaan sitä.
Yritän pelata kausittain ainakin 20 kilpailukierrosta ja se onnistuu ellei mitään haavereita tai muita mullistuksia tule.
Tällöin tasoitus on mielestäni aina parhaiten ajan tasalla eikä pelikaverien tai sään vaikutus ”koko paketissa” ole valtava.
Tämä systeemi olisi yleisesti ottaen pienillä fiilauksilla nykyistä käytäntöä parempi kaikille em. syiden takia sekä koska siinä huijaaminen ei ole läheskään niin helppoa kuin nykyisin. Kortin jättäminen jokaiselta kierrokselta sijoittuu näiden kahden väliin eli ei sekään anna oikeaa tasoitusta, koska fiilis ja yrittämisen taso harjoituskierroksilla vaihtelee enemmän.
Sääntöjen noudattamisen ja myös tasoitusten osalta golfin pitäisi olla rehellisten ihmisten peli, mutta silloin tällöin putkahtaa esiin räikeitäkin huijauksia, jotka vievät muilta pelaamisen ilon ja siksi ne pitäisi tehdä vaikeaksi ja pystyä karsimaan pois mahdollisimman nopeasti pois.Tasoitusmääräykset
Tämä kannattaa lukeaTämä systeemi olisi yleisesti ottaen pienillä fiilauksilla nykyistä käytäntöä parempi kaikille em. syiden takia sekä koska siinä huijaaminen ei ole läheskään niin helppoa kuin nykyisin.
Ainoa ero pelkkien kilpailutulosten hyväksymisessä ja nykyisessä systeemissä olisi se, että händärihuijarit joutuisivat pelaamaan monta kilpailua tahallaan huonosti ja sitten sen yhden tasoitukseensa nähden merkittävästi paremmin. Halvimmaksi tulisi pelata viikkokisoja ja sitten kerran tai kaksi kaudessa räväyttää. Paatuneimmat huijarit olisivat jäsenenä useammassa seurassa, jotta voisivat pelata noita viikkokisoja monta kertaa viikossa.
Nykysysteemissä tasoituksen saa yhden kauden aikana nousemaan paljon enemmän kuin aikaisemmissa, joten händärihuijaaminen on siinä mielessä helpompaa. Menneinä vuosina händärihuijarit osasivat kuitenkin nostaa tasoitustaan pikku hiljaa ja osallistua vain sellaisiin kilpailuihin, jotka eivät vaikuta tasoitukseen. Samalla periaatteella nykyisinkin voi huijata ja kyllähän niitä huijareita taitaa vieläkin löytyä, vaikka muutama onkin paljastunut ja laitettu käytännössä kilpailupannaan.
Tasoituksellisissa kilpailuissa ei tasoituksella huijaamista voi estää, sitä voi ainoastaan vaikeuttaa kattavalla valvonnalla ja seurojen välisellä yhteistyöllä.
Tasoitusmääräykset
Tämä kannattaa lukeaSamaa mieltä, mutta antaako se vastauksia vuosien 2015, 1997 tai 1982 aikaisiin käytäntöihin?
Kun en itse enää osallistu kilpailuihin, mutta haluan huvin vuoksi seurata tasoitukseni muutoksia, niin palautan kortin jokaiselta kierrokselta. Kun 8 parasta tulosta huomioidaan 20:stä viimeisestä, niin tasoitus näköjään pysyy aika vakiona ja kuvaa varmaankin pelitaitojani hyvin. Olen siis nykyjärjestelmän kannattaja.
Kun en itse enää osallistu kilpailuihin, mutta haluan huvin vuoksi seurata tasoitukseni muutoksia, niin palautan kortin jokaiselta kierrokselta. Kun 8 parasta tulosta huomioidaan 20:stä viimeisestä, niin tasoitus näköjään pysyy aika vakiona ja kuvaa varmaankin pelitaitojani hyvin. Olen siis nykyjärjestelmän kannattaja.
Semmoiset reilut 15 vuotta sitten ylläpidin mielenkiinnosta Excel-taulukkoa, johon kirjasin kaikki pelaamani kierrostulokset ja laskin niille tasoituksen silloisen oman tasoitusjärjestelmämme ja USGA:n tasoitusjärjestelmän perusteella. Tasoitukset poikkesivat toisistaan 0,1-0,2 yksikköä. Sillä ei siis ollut käytännössä mitään väliä kumpaa järjestelmää käytti, jos jokainen kierros oli tasoituskierros. Nykyinen WHS perustuu hyvin pitkälle USGA:n edelliseen järjestelmään.
Vanhan järjestelmämme suurin heikkous olivat sen käyttäjät. Kortteja jätettiin melko vähän ja nekin turhan usein vain laskevia, joiden jättämisestä päätettiin tyypillisesti vasta kierroksen mentyä hyvin. Niinpä tasoitukset olivat varsin usein liian alhaisia ja niiden nostaminen pelitasoa paremmin kuvastavalle tasolle oli hidasta eikä oikeastaan toiminut kuin niillä, jotka jättivät paljon kortteja. Toisaalta edellisen järjestelmän antama tasoitusnumero kuvasi enemmänkin pelaajan potentiaalia, kun taas nykyinen antaa realistisemman kuvan. Toisin sanoen, nykyisessä järjestelmässä on helpompi pelata omaan tasoitukseensa kuin edellisessä.
-
JulkaisijaArtikkelit