16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista

Tankki täyteen !!

Etusivu Foorumit Yleistä Tankki täyteen !!

Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Oletetaan, että kolmen kaveruksen kesken olemme pelaamassa. Perinteisestihän on niin, että jos peli ei kulje, saattaa avauslyönti lipsahtaa naisten tiin väärälle puolelle… Tästä on taasen seurauksena, että saa kunnian tarjota kaljat kavereille 19:sta reiällä. Jos kuitenkin on niin, että peli ei todellakaan kulje ja kyseisiä lipsahduksia sattuu useampia. Onko tällöin tarkoituksenmukaista toimia ’tankki täyteen’ periaatteella ja tarjota kavereille pelin päätteeksi kunnon kännit oman v-tuksen lisäksi. Vai voiko tästä velvollisuudesta jollain verukkeella lipsua menettämättä reilun kaverin mainetta….

    Tiemmä kaikki eivät tarjoa edes sitä ensimmäistäkään, vaikka jokainen lyönti jäisi punaisten palikoiden taakse. Kysymäsi asiahan kuuluu sellaisiin perinteisiin, jotka vaihtelevat paikasta ja henkilöistä riippuen.

    Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että rivakkaa kännäämistä ei golfin yhteydessä pitäisi edistää. Lisäksi olen sitä mieltä, että ketään ei pidä pakottaa ostamaan koppatolkulla kaljaa pelikavereille – olipa peli mennyt miten huonosti vaan. Minusta yksi olut on ihan sopiva määrä. Jos kaverit siitä suuttuvat, he eivät minusta ole sisäistäneet tarjottavien oluiden ideaa.

    Ns. tiikaljakäytäntöön en ole törmännyt juurikaan muualla kuin suomalaisten ja ruotsalaisten parissa.

    Mielestäni golf on aivan riittävän hauska peli ilman tiikaljojakin.

    Ei niitä tarvitse tarjota, ei ensimmäistäkään, jos ei halua. Se hauskuus koko käytännössä pitäisi ilmeisesti olla, että haetaan joku syy jolla varjolla joku porukasta tarjoaa kaljat.

    Tarjoaminen mukavan golfkierroksen jälkeen tietenkin mukaville pelikavereille on ilo eikä velvollisuus, olkoon se syy nyt mikä tahansa.

    Tiikaljojen sijaan mielestäni mukavampi tapa on sopia, että kisan häviäjä tarjoaa voittajilleen.

    Ensinnäkin, ns. tee-kaljojen tarjoaminen on täysin vapaaehtoista, vaikka se joissakin porukoissa koetaan varsin tärkeäksi rituaaliksi. Kenellekään aloittavalle golfarille ei kannata tästä aiheuttaa mitään paineita ja huonossakin (vaikka sattuisi useampia alle naisten tee’n avauksia) tapauksessa asiasta seuraa vain yhdet oluet/pelikierros.

    Itse noudatan periaatetta, etten koskaan huomauta asiasta pelikaver(e)ille, jos sattuu tällainen vahinko. Jos hän kierroksen jälkeen oma-aloitteisesti tarjoaa oluet, otan toki mielihyvin sen vastaan. Kun taas epäonni kohtaa itseäni, pidän luonnollisena että tarjoan ryhmälle nämä ns. ’tee-kaljat’. Toinen, vähän samanlainen juttu on ’birdie-paukut’. Normaalisti en ole varautunut niiden tarjoamiseen pelin kesken, vaikka suht. usein siihen löytyisi aihetta. Jos peliporukka sitä edellyttää, niin useinmiten tarjoan konjakit kierroksen jälkeen klubilla. Siihen pätee sama sääntö, vain yhdet per kierros, vaikka olisi useampiakin birdie’tä kortissa.

    Mielestäni ’tee-kaljat’ ja ’birdie-paukut’ ovat hieman kyseenalaisia ’etikettejä’. Niistä ei kannata kovin paljoa ottaa paineita. Toki golf on myös seurapeli joten on hyväksi asennoitua peliseuran ja tilanteen mukaan.

    Esimerkiksi juuri juhannus- (midsummer-scramble yms.) kisoissa on varsin tärkeää pitää kiinni näistä birdie ym. ’kirjoittamattomista säännöistä’.

    Minulle itselleni ei ole koskaan tullut mieleenkään vaatia / tarjota tee-kaljoja jos seurueessa on ’tuntemattomia’ mukana. Kukaan ei myöskään ole minulta moisia pyytänyt – olisin kyllä tarjonnut jos olisi pyytänyt.

    Omien kavereiden kanssa laskemme huvikseen noita ja birkkuja. Jos jollekulle sattuu vaikka kaksi avausta alle punaisten jollain kierroksella niin kyllä hän jää velkaa 2 olutta. Oluita ei tosin oikeastaan koskaan makseta klubilla (max. 1) vaan jossain muissa olosuhteissa. Käytäntö on kovin toimiva, koska näen useimpia pelikavereita muuallakin kuin kentällä. Tilanne on toki toinen satunnaisten pelikavereiden kanssa, silloin ’tee-kaljat’ yms. voi puolestani unohtaa.

    Kyllä se on niin että Suomi-pojan pitää saada kalja paikassa kuin paikassa, muuten tulee suru pusakkaan.Esim. ’oltiin messuilla’ (lue: vedettiin uskomaton känni päälle).

    Tii-bisset ja birdie-pullot ovat mielestäni aivan takalistosta, samoin kuin 3 tölkkiä bisseä ’janoon’ kierroksen aikana.En kuitenkaan katso kieroon niitä jotka tätä harrastavat, tyylinsä kullakin.

    Tarjoan/otan vastaan bissen mielummin ihan muuten vaan.

    Vaikka olenkin sitä mieltä, että kännääminen ja golf eivät kuulu yhteen, en käsitä, miksei joku voisi aivan hyvin vetää 3 olutta kierroksen aikana. Jotkut polttavat oluen reilussa tunnissa. Jos tuon kolme olutta jakaa kierrokselle tasaisesti, uusi aloitetaan siinä vaiheessa, kun edellinen on palanut. Jos alunpitäen pullot juodaan tasaisesti pikkuhiljaa, olutta juodaan suunnilleen sitä mukaan, kun se palaa pois. Ketä sellainen muka haittaa?

    Kuitenkin, ensimmäiseen viestiin viitaten, eihän ketään saa pakottaa tarjoamaan. Tarjoamisen pitää aina olla vapaahetoista.

    Juuri kentältä palattuani sopii hyvin kommentoida tähän uudelleen.

    Tutussa porukassa pelattiin. Parille ryhmässämme pelenneille, viime kesänä golfin aloittaneelle kavereille sattui avaukset epäonnistumaan, toiselle jopa kahteen kertaan. Itse he auliisti huomauttivat että taisi tulla oluitten osto. Sanoin ettei sillä ole väliä, näitä sattuu eikä niistä mitään oluita tarvitse kenenkään tarjota.

    Pari birdietä kuitattiin juhannuksen kunniaksi 5 cl:n minikonjakkipullosta, joka oli sattumoisin jäänyt bägini taskuun. Saihan siitä maun suuhunsa, muttei neljän miehen ryhmälle, näistä ’ryypyistä’, kovin isoa laulua noussut.

    Oluet juotiin(olivat pelin panoksina) kentälle lähtiessä ja myös klubille palatessa. Ystäväni jätti kortin, ja itse pelasin bufferiin, kaiken tämän ’ryyppäämisen’ ohella.

    Vaikkei peli itsellä ihan kymppiin napsahtanut, niin hienoa että kaverilla onnisti. Kaiken kaikkiaan oli upea pelipäivä.

Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
Vastaa aiheeseen: Tankki täyteen !!

Etusivu Foorumit Yleistä Tankki täyteen !!