5.12.–12.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][10]
KilpailuaSuomalaista

Tahkogolf pelioikeudet

Etusivu Foorumit Yleistä Tahkogolf pelioikeudet

Esillä 9 viestiä, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • Varokaa ostamasta Tahkon pelioikeuksia. Alkuperäinen myyntikampanja korosti vain 450 pelioikeuden myyntiä. Todellisuus on lähinnä kansallissosialistisen 30-luvun Saksan rahojen monistus – pelioikeuden ohittavia kortteja löytyy joka mökistä ja hotellihuoneesta. Osakemyynnin jälkeinen toiminta ei ehkä ole rikos, mutta täyttää kaikki vilpin tunnusmerkit.

  Jännä kannanotto ja herää kysymys, että milloinhan oikeussalissa mitataan yhtiöjärjestyksen pitävyyttä ja osakkeenomistajien yhdenvertaisuutta. Taisi asiasta olla viimeksi tarinaa jopa golflehdessä.

  Miksi muuten ostaa osake, kun niitä ei ole edes pörssissä myynnissä. Jos pelaajia(pelioikeuksia) on todella liikaa suhteessa kentän kapasiteettiin, lähistölle syntyy todennäköisesti jollain aikavälillä uusi kenttä.

  Hienoa, että hiihtokeskukset ovat saaneet kesäaktiviteettia ja tunnustus tahkon kenttäyhtiölle, että se julkisesti ilmoittaa osakkeen pelioikeuden riittävän ’vain’ vuoteen 2050 saakka.

  1. Kun kenttä rakennetaan Nilsiän korpeen laskettelukeskuksen omistajan rahoilla hotellin ja loma-asuntokylän kylkeen, kenenkähän potentiaalinen osakkeenostaja siellä kuvittelee pelaavan, vain osakkaiden?

  2. Ilmaiseksiko ne hotellit ja lomamökit on ne korttinsa saaneet?

  Hienoa, että panostetaan matkailuun ja ennen kaikkea ympärivuotiseen toimintaan. Golf-bisness on aina riskibisness, mutta hieman olen pienen osakkeenomistajan puolella siinä, että pelioikeuksien määrän, varsinkaan jälkikäteen tehtynä, ei ole yksittäiselle osakkeenomistajalle edullista.

  Pelioikeuksien lisäys pitäisi normaalissa tilanteessa alentaa osakkeen arvoa, koska osakkeella omistaa aiempaa vähemmän. Samoin pelimahdollisuudet pienenevät ja tässä tapauksessa myös gf-tulot, josta seuraa vähintään vastikkeen pysyminen nykyisellä tasolla, vaikka osuuksien määrä kasvaa.

  Niin, onkohan tässä kysymys pelioikeuksista vai kenttäyhtiön osakkuudesta?

  Pelioikeuksia myydään (kaiketi vuokrataan) ja toisaalta osakkaat maksavat jonkin vuotuisen hoitovastikkeen jotta pääsevät pelaamaan (saavat pelioikeuden).

  Jos joku omistaa useampia osakkeita, niin ei liene mitään väärää vaikka hän vuokraisi niiden tuottamia pelioikeuksia ulkopuolisille. Toki yhtiö voinee vuokrata pelioikeuksia muillekin. Käytännön menettelytavoista päättää yleensä yhtiökokous, jossa paljon osakkeita omistavalla on tietenkin enemmän päätösvaltaa. Tämän lisäksi yhtiöjärjestyksessä saattaa olla mainittu jotain pelioikeuksista.

  Ehkä paikalliset hotellit ja mökkiyrittäjät ovat vuokranneet golfyhtiöltä pelioikeuksia asukkailleen/vierailleen. Se tuo varmasti hyvin tarpeellista lisätuloa susirajan takana sijaitsevalle kenttäyhtiölle.

  Jos en ole väärin ymmärtänyt, niin Tahkolla on paljon mm. eri yritysten mökkejä ja niihin on sitten ’ostettu’ pelioikeuksia/osakkeita tietty määrä (ihan niin kuin esim. Vierumäelläkin). Tahkolla käsittääkseni on pelioikeuden ’haltijalla’ mahdollista varata tiiajat jo viikkoa aikaisemmin ja sehän tarkoittaa sitä, että kun varaan sieltä firman mökin, niin ilman muuta varaan myös peliajat heti kun se on mahdollista. Lisäksi hotellit myyvät ilmeisesti myös golf-paketteja. Joten on ymmärrettävää, että kentän kapasiteetti on parhaimpaan loma-aikaan varmasti aika kovilla.

  Yhtiöjärjestyksen pitäisi määritellä pelioikeudet ja niiden jaon, yleensä sidottu osakkeeseen.

  Mikäli tätä sääntöä muutetaan, tulisi tästä olla erillinen yhtiökokouksen päätös.

  Täsmennän. Voit varata viikkoa aikaisemmin, mutta et pääse puhelimitse läpi ja kenttä on jo täysi viikoksi eteenpäin ensimmäisen mahdollisen varauspäivän aamuna. Haluaisitko pelioikeuden omistajana käyttää 2 -3 tuntia’ puhelinyrittämiseen’ kuullaksesi, että kenttä on täysi jo vastaavana päivänä seuraavallakin viikolla. Jokainen golfari ymmärtää, että todelliset 450 pelioikeutta mahdollistavat melko joustavan pelaamisen ja tätä argumenttia mm. käytettiin alkuperäisessä markkinointitekstissä.

  Ehkä tahkon tapauksessa korostuu osakenttien prolematiikka. Kentälle (18r) mahtuu pelaajia 260 – 350/päivä riippuen mm. lähtövälistä. Kaikki osakkeen omistajat eivät voi pelata samana päivänä, vaikka pelioikeuksia olisi vain 450 kpl.

  Monilla kentillä suuri osa osakkeista on vajaakäytöllä. Esim. paikallinen firma ostanut osakkeen tukeakseen kenttähanketta. Mikäli kaikki vajaakäytöllä olevat osakkeet siirtyisi hardcore-käyttöön, ei missään olisi kivaa. Tahkolla, Vuokatissa ym. sesonki sattuu heinäkuulle ja tungosta riittää.

  Taitaa osakemarkkinoiden ongelma piillä siinnä, että yrityksiä (tai yksityisä) on vaikea saada ostamaan osake, jota he eivät käytäisi tai käyttäisivät todella vähän.

Esillä 9 viestiä, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
Vastaa aiheeseen: Tahkogolf pelioikeudet

Etusivu Foorumit Yleistä Tahkogolf pelioikeudet