7.5. – 14.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][17]
KilpailuaSuomalaista

Systemaattinen lähipelitreeni

Etusivu Foorumit Yleistä Systemaattinen lähipelitreeni

Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Kertokaas taitavammat metodejanne; miten treenaatte putteja, chippejä ja pitchejä? Ja miten usein/paljon? Itse (hcp 16,7) olen yrittänyt harjoittella kaikkia näitä osa-alueita eri tyyleillä, mutta jostain syystä kierroksella lähipeli ei koskaan tunnu sujuvan niin hyvin kuin pitäisi. Kaipaisin lisää tehoa lähipelitreeniin, kun se aika kuitenkin on rajoitettua. Toinen asia mikä kiinnostaisi, ovat erilaiset putti-/chippipelit, mitä voi pelata yksin/kaverin kanssa, ei sen harjoittelun silti tylsää tarvitse olla, eihän?

    Jos treenaaminen ei välillä maistu, niin kokeileppa tätä. Pelaa harjoittelualueella 10 palloa 50-100 m etäisyydeltä reikään asti. Kun score alkaa olla 30 lyöntiä, niin vaikeutta saa lisää pelaamalla luottomailan sijaan jollakin muulla. Vastaava treeni chippigriinillä, mutta tavoitteesta 1 putti pois. Sopivat mainiosti myös pieneksi kisaksi kavereiden kanssa.

    Lähipeliharjoittelu kannattaa ehdottomasti jakaa kahteen selkeästi erilaiseen harjoitukseen: 1 tekniikkaharjoittelu ja 2 taito/tuntumaharjoittelu.

    Tekniikkaharjoittelussa keskitytään lyömään mahdollisimman paljon toistoja ilman, että kiinnitetään juurikaan huomiota lopputulokseen. Chipataan kassillinen palloja samasta paikasta viheriölle samalla mailalla tai putataan 100 metrin puttia.

    Taito/tuntumaharjoittelussa lyödään vain yksi pallo yhdestä tilanteesta. Esim. levitetään parikymmentä palloa viheriön ympärille erilaisiin paikkoihin ja lyödään jokainen tilanteeseen sopivalla mailalla mielellään vielä eri reiänpaikkaan kuin edellinen lyönti. Tästä vielä mahdollisesti jatketaan putterilla sisään. Puttikilpailut kaverin kanssa ovat myös hyviä taitoharjoituksia. (mielellään jokainen puttipaikka valitaan vielä erikseen siten, että kahta samanlaista puttia ei tule) Harjoituksesta pyritään siis tekemään mahdollisimman pelinomaista.

    Näiden erottamisella pitäisi tuloksiakin alkaa tulemaan. Kentillä näkee aivan liikaa harjoittelua, jossa nämä kaksi asiaa sekoitetaan ja näinollen pelaaja ei edes itse tiedä mitä hän oikein harjoituksella pyrkii saavuttamaan.

    Ennen kuin alkaa tekemään valtavasti toistoja kannattaa varmistaa että putti/chippi tekniikka on kunnossa.

    Putteja tulee harjoiteltua aivan liian vähän, sitä kun tykkää vaan kierrellä kenttää, mutta tänä kesänä tuli aloitettua määrätietoinen chippi harjoittelu. Se kun on mahdollista melkeen missä vaan, meikäläisen tapauksessa mökillä. Mä tein haavista ’korin’, minkä laitoin nojaamaan puuta vasten. Sitten 5m välein 20pallon kasoja aina 25 metriin saakka. Sitten vaan chippejä kehiin. Niin kauan pitää chipata samasta paikasta kunnes kaikki 20 palloa on peräjälkeen mennyt haaviin. Sitten voi siirtyä 5m kauemmas ja taas yrittää saada kaikki pallot peräjälkeen haaviin. Näin toistetaan kunnes ollaan selvitty myös 25m etäisyydeltä.

    Tuon jälkeen tehdään taas kasat kaikille etäisyyksille, mutta nyt vaihdetaankin chippi paikkaa joka pallon jälkeen satunnaisesti eri etäisyyksille. eli tyyliin 1.chippi 5m, 2. 20m, 3. 10…

    Tällä harjoituksella voiman kontrollointi kehittyy huomattavasti ja ainakin itse pääsin eroon kurkkimisesta, mikä aiheuttaa itselläni topattuja chippejä. Myös luottamus chippeihin palasi. Toistoja tulee huomaamatta valtavasti ja aina se halon hakkaamisen voittaa, vaikkakin halkoja hakatessa ’swingi’ tehostuu 😉

    Tässä pari hyvää puttitreeniä:

    1. Kellopeli: Valitse reiän ympäriltä n.1,5 metrisiä putteja eri suunnilta kellotaulun tapaisesti. Merkkaa valitsemasi paikat tiillä. Aloittakaa kaverin kanssa vastakkaisilta puolilta ’kellotaulua’. Puttailkaa vuorotellen ja kun putin upottaa saa siirtyä seuraavalle tiimerkille, jos missaa putin pitää putata niin kauan että onnistuu. Tavoite on saada kaveri kiinni.

    2.Kolopeli

    Valitaan kaksi reikää. Pelaajia tarvitaan kaksi, kummallekin reiälle yksi. Tarkoitus on lyödä pallo kumpaankin reikään ja sitten toisen palloon. Kun pallon saa reikään saa jatkaa.

    mielestäni lähipelissä kannattaa ensin tarkistaa, että tekniikka on kunnossa. esim. videointi tai perusasiat hyvin hallitsevan kaverin apu(tai pron tunti) on hyvä alku. Usein huomaa, että pelureilla tekniikassa paljonkin parantamista, mutta silti siihen ei kiinnitetä juurikaan huomiota.

    Tämän jälkeen treenamisessa kannattaa mielestäni keskittyä lähinnä tuntumaan. Treenin voi lisäksi jakaa kahteen osaan: lämmittely ennen kierrosta ja varsinainen treeni. 10-15 min. lähipeliä ennen kierrosta auttaa paljon varsinkin jos pelaa suht harvoin. Varsinainen treeni voi olla melko tylsää, joten kisaaminen joko itseään tai kaveria vastaan voi olla parempi.

    Yksi parhaista kokeilemistani chippi harjoituksistani:

    Valitse harjoitusgriiniltä reikä ja chippaa siihen tietystä kohdasta niin kauan kunnes saat pallon sisään. Vaihda chippaus kohtaa/reikää sekä mailaa. Toista sama systeemi kunnes olet saanut chipattua pallon viidesti reikään. Harjotus kestää 40min-3h. eiköhän pari kertaa viikossa tehtynä paranna chipin kontrollia (ainakin vähän 😉 )

    Putti pelejä:

    1.petanquen säännöillä vaalittuun reikään.

    Edellisen chippiensäkitysharjoituksen tilalle
    voisi enemminkin ottaa harjoituksen, jossa tietystä pisteestä chippaa, kunnes selviää esim. 10 kertaa peräkkäin reikään kahdella lyönnillä (chippi ja 1 putti). Tämän jälkeen voi vaihtaa pistettä, mikäli vielä innostusta riittää. Tuo nimittäin on yllättävän hankala harjoitus. Idea siis chipata, jonka jälkeen käydä puttaamassa pallo kuppiin ja uudestaan jne.
    Matkaksi n. 8-10 m.

    Kaverin kanssa kannattaa pelata aina pienellä panoksella. Se tuo mukaan pelinomaisuutta ja hauskuutta.

    Itse itselleni vastaten, tuli tällainen hauska chippipeli tässä eteen, olkoon nimeltään vaikka chippicurling.

    Säännöt ovat ikään kuin curlingissa, tosin toisen pallojen töniminen ei ole niin suuressa osassa, ollen kuitenkin sallittua. 2 pelaajaa, molemmat chippaavat suurin piirtein samasta kohtaa 5 palloa samaa reikää kohti vuorotellen. Kun kaikki pallot on lyöty lasketaan pisteet. Se kumpi saa parhaan pallonsa lähemmäksi reikää saa pisteen. Jos pelaaja A saa useamman pallon lähemmäksi reikää, kuin pelaajan B paras, saa A vastaavan määrän pisteitä. Jos pallo menee reikään, siitä saa 2 pistettä. Tämä toistetaan esim 9 kertaa 5-30 m etäisyyksiltä reikiä vaihdellen. Eniten pisteitä saanut voittaa. Jos pelaajien tasoerot ovat suuret voidaan paremmalta ottaa aina 1-2 parasta palloa pois.

    Pisteytyksen voi tietty kääntää toisin päinkin (jos on negatiivinen persoona), se kumpi jättää huonoimman tai huonoimmat pallonsa kauimmaksi saa pisteitä ja eniten pisteitä saanut häviää.

    Putatessa sama systeemi ei oikein toimi, koska puttaaminen on sen verran tarkempaa touhua, että reiän viereen tulee viimeisillä palloilla jo ahdasta.

Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
Vastaa aiheeseen: Systemaattinen lähipelitreeni

Etusivu Foorumit Yleistä Systemaattinen lähipelitreeni