-
JulkaisijaArtikkelit
-
Kuka tietää, miten määritellään eri kenttien SLOPE-luokitukset. Itselläni on händäri 18.3 ja Slope vaihtelee välillä 17 – 24.
Kentät on kiertänyt golfliiton valtuuttamat henkilöt, jotka sitten ovat mitanneet ja arvioineet kentän. Hommassa on ymmärtääkseni mukana mm. pituuteen ja esteisiin liittyviä muuttujia, joilla arvioidaan kentän slope.
Gary McCord selittää asian näin:
Golfliitto on laatinut tasoitusjärjestelmän, jotta peli olisi kaikille tasapuolisempi. Liitolla on salainen menetelmä, jonka pohjalta määritellään kentän course rating -arvo ja jotain jonka nimi on ’slope’, ja jonka avulla se pystyy laskemaan tarkasti, monellako lyönnillä kunkin pitäisi selvitä kentästä. Lukuisten golfin parissa viettämieni vuosien aikana en ole tavannut vielä ketään, joka joko ymmärtäisi tai osaisi selittää, miten CR tai slope lasketaan, joten aio yrittää minäkään. Tee kuten muutkin – hyväksy molemmat ja mene virran mukana.
Mulle tuo riittää aivan mainiosti 🙂
Muuten, en ole ollut kuin kahdella kentällä mutta pisteitä näyttäisi tulevan saman verran kummallakin – mahtaakohan slope toimia ihan oikeasti?-)
Kertauksena alkusi, miten pelaajan slopetasoitus lasketaan. (Kentän) slope/113*HCP+PAR-CR.
CR kuvaa siis ammatilaispelaajan ihannetulosta, eli nollahändäriläinen pelaa tähän tulokseen normaaliolosuhteissa. CR vaihtelee kentittäin yleisesti keltaisilta noin 69-75. Slope taas kuvaa kentän vaikeutta bogipelaajan suhteen. Mitä korkeampi slope, sen vaikeampi kenttä tuuppareille. 113 on maaginen vakio, joka on ’keskivertokentän’ slope. Vaihtelee noin 110-135.
Mikä tai kuka sitten ammattilainen tai bogipeelaja ovat? Näistä löytyy tarkat golfliiton määritelmät draivien pituuksista ja rauta7 pituuksista. Slope luku on hyvin (ehkä liiankin) riippuvainen kentän pituudesta, esimerkkinä vaikka pickalan park. Myös väylien leveydellä on suora vaikutus slopeen. Loput kuten esteet, korkeuserot ja muut paikalliset olosuhteet ovat sitten jonkinlaisen työryhmän pitkät pohdinnan tulos.
Keskimäärin slopet tuntuvat antavan ainakin suuntaa antavan kuvan kentän vaikeudesta. Tietenkään mikään systeemi ei ole täydellinen, mutta parempaa odotellessa.
Mahtaako nuo slope- ja pelaajamääritykset löytyä http://www.golf.fi:stäkin? Jos, niin annatko linkin? Haulla ei löytynyt aiheesta mitään ja sivut muuten on rakennettu niin kierosti että tietämättä tarkkaa paikkaa ei löydy mitään.
Olen pelannut tänä kesänä useamman kerran 3 eri kentällä, A, B ja C. Slopeni ovat vastaavasti 18, 19 ja 19.
Vertailin näiden 3 kentän kilpailutuloksia ottamalla 5 kilpailua kustakin, min. 80 pelaajaa per kilpailu. Kentällä A händäriinsä pelanneiden osuus oli 13,8 %, kentällä B 12,5 % ja kentällä C 24,0 %. Mahtaako olla Slopet ihan kohdallaan?
Jep, jokainen voi ihan huvikeen pelata vaikka Vihdin ja Lakiston ja sitten miettiä onko slopet kohdallaan 😉 Vihti antaa allekirjoittaneelle eteen 3 lyöntiä ja Lakisto 2 lyöntiä. Oikeat luvut olisivat luokkaa Vihti 0 lyöntiä ja Lakisto 6 – 7 lyöntiä 😉
Olen tänä kesänä kiertänyt n. 10 eri kentällä.
Tietenkin päivittäiset tulokset golffarilla vaihtelevat huomattavastikin.
Kuitenkin olen pannut merkille, että slopet ovat aika hyvin kohdallaan.
Oma slopeni on vaihdellut eri kentillä 9 – 12 välillä.Slopessa ei panna hirveästi painoa sille, että 20m sivuun menneet lyönnit päätyvät metsään. Käsittääkseni sillä pyritään arvioimaan kuinka vaikeaa on hyvällä pelillä päästä pariin. Siitä johtuen pidemmät kentät rankataan useimmiten lyhyitä vaikeammiksi. Onhan se huomattavan paljona vaikeampi tehdä par 400m par-4:lla kuin 300m. Se että tuo 300m sattuu olemaan umpi metsässä ja 400m pellolla ei juuri vaikuta asiaan.
Lukekaa lisaa reittauksen historiasta ja kaytannon toteutuksesta.
Ohessa myos parin viikon takainen tiedote, jolla on ollut erittain hauskat seuraukset valinevalmistajien markkinointiosastoilla…
http://www.usga.org/press/2002/COR_Release.html
Lue lisää: USGA:n Course Rating
-
JulkaisijaArtikkelit
Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)