5.12.–12.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][10]
KilpailuaSuomalaista

Scramlen siirtosääntö

Etusivu Foorumit Säännöt Scramlen siirtosääntö

Esillä 9 viestiä, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • Scramlen kutsussa oli siirtosääntönä lyhyeksileikatulla alueella mailanmitta, ja pallon asettaminen dropin jälkeen. Parikilpailun toinen pari käytti tätä oikeutta metsässä, jolloin sanoin etteikai siirtosääntö ulotu pelialueen ulkopuolelle. Kilpailun dumari hyväksyi dropin. Itseä jäi kuitenkin kummittelemaan moinen, siispä sääntöexpertit Oliko oikein

  No ei kyllä nyt mennyt ihan oikein.

  Tuskin se metsä oli pelialueen ulkopuolella. Ei kai huonokaan tuomari outissa niitä droppeja hyväksy. Asettaminen dropin jälkeen kuulostaa myös hieman oudolta.

  turbo kirjoitti: (15.6.2015 17:29:29)
  Scramlen kutsussa oli siirtosääntönä lyhyeksileikatulla alueella mailanmitta, ja pallon asettaminen dropin jälkeen. Parikilpailun toinen pari käytti tätä oikeutta metsässä, jolloin sanoin etteikai siirtosääntö ulotu pelialueen ulkopuolelle. Kilpailun dumari hyväksyi dropin. Itseä jäi kuitenkin kummittelemaan moinen, siispä sääntöexpertit Oliko oikein

  Luetkohan nyt ihan oikein sitä kutsua? Ettei vaan ollut niin, että droppaus tapahtui mailanmitan päähän merkatusta/valitusta pallosta – tämä siis voimassa koko pelialueella myös metsät ja vesiesteet mukaanlukien (yleensä ei kuitenkaan bunkkeri, jossa asetetaan), eikä mailanmitalla voi poistua esteetä tai dropata viheriölle.

  Sitten lisäksi oli lyhyeksi leikatulla alueella siirtosääntö, joka toki voi olla mailanmitta, mutta yleensä 15 cm (tai kortin verran). Tämä ei yleensä ole voimassa raffissa tai metsässä, jossa siis täytyy tyytyä tuohon dropattuun sijaintiin. Kun totesit ’tuomari hyväksyi dropin’, niin varmaankin droppi oli ok, mutta hyväksyikö tuomari myös metsässä siirtämisen?

  Scramble ei kuulu niihin pelimuotoihin, joita golf-säännöt tuntevat. Scramble on siis lähtökohtaisesti golf-kentällä tapahtuvaa sosiaalista ajanvietettä. Niinpä sääntötuntemuskaan ei tässä ongelmassa isommin auta. Toki golf-sääntöjä useimmiten scramblessakin soveltuvin osin noudatetaan. Reiluuden nimissä varmaankin on hyvä, jos samassa kilpailussa kaikki pelaavat samojen sääntöjen mukaan.

  Golfliiton sivu Pelimuodot yleistää tuon koko pelialueen siirtosäännön Scrambleen näin:

  ’Suomessa on usein tapana sopia, että ns. talvisääntö on käytössä – jopa karheikossa (tällöin siis pallon saa aina asettaa) ja että jatkolyöntien suoritusjärjestys on vapaa. ’

  Sir Smokki jo viestissään tästä kertoi, mutta tässä on kiteytettynä mitä sääntöjä scramblessa noudatetaan:

  Putti-Possu kirjoitti: (16.6.2015 14:26:22)

  ’Suomessa on usein tapana sopia…

  Tässä ei varmaankaan kannattaisi sekoittaa siirtosääntöä ja sramblessa noudatettavaa sääntöä kuinka lähelle valitun pallon paikkaa muut pallot dropataan.

  Siirtosääntöhän on voimassaollessaan tavallisesti voimassa vain lyhyeksi leikatulla alueella – ja siirtosäännössä tulee määritellä kuinka kauas alkuperäisestä paikasta pallon saa siirtää. 15 cm on siirtosäännössä pisin siirtoetäisyys jolla kenttä (näiltä osin) säilyy tasoituskelpoisena.

  Scramblessa useinkin todetaan, että pallo dropataan mahdollisimman lähelle valitun pallon paikkaa. Koska ’mahdollisimman lähelle’ on epämääräinen mitta, niin monilla kentillä käytetään tuota ’mailanmitan sisälle’ määrittelyä.

  Jos kentällä on voimassa siirtosääntö, niin luonnollisesti scramblekilpailussa dropin jälkeen pelaaja voi halutessaan soveltaa tuota siirtosääntöä.

  Ihan vaan kommenttina vesiestesäännöstä: Kun ollaan parhaan tiedon ja taidon mukaan selvitetty/määritetty pallon vesiesteen rajan ylityskohta, niin sen jälkeen tuo piste on sääntöjen mukaan jatkotoimenpiteiden kannalta tarkka vesiesteeseen menokohta.

  Minusta scramblessa pallo tulisi aina asettaa mahdollisimman lähelle kaverin palloa. Niin lyhyeksi leikatulla, raffissa kun metsässäkin. Silloin pelattaisiin vastaavasta asemasta aina. Lyöntijärjestys voisi olla vapaa, koska pelimuoto perustuu riskiin ja suojanokitukseen. Olisi hienoa, jos saataisiin vaikkapa valtakunnan tasolla edes lähelle yhteneväiset säännöt myös tähän pelimuotoon.

Esillä 9 viestiä, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
Vastaa aiheeseen: Scramlen siirtosääntö

Etusivu Foorumit Säännöt Scramlen siirtosääntö