26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista

Sääntökysymys – pallo osuu bagiin

Etusivu Foorumit Säännöt Sääntökysymys – pallo osuu bagiin

Esillä 16 viestiä, 1 - 16 (kaikkiaan 16)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Pelataan joukkuekilpailua. Jos lyöntini osuu partnerin bagiin, mitä siitä seuraa? a) ei rankkuja b) kaksi rankkua joukkuetuloksiin, mutta ei henkilökohtaisiin c) kaksi rankkua henkilökohtaisiin tuloksiin

    Nykyään tulee rankku riippumatta siitä kenen bägiin osuu. Ennen tuli vain omaan (ja oman joukkueen) bägiin osumisesta.

    Eli tässä tapauksessa, kun ilmeisesti joukkuekilpailusta huolimatta lasketaan henk.koht scoret, niin vastaus on B ja C.

    Oikeat vastaukset löytyvät täältä:
    Rule 19: Ball in Motion Deflected or Stopped

    Luepa sääntö 19-3 vielä kerran!

    ts

    Mistähän Ihmeestä tuokin oli taas keksitty..

    Pelaaja on vastuussa vain omiin tai oman joukkueen varusteisiin osumisesta. Pelikaverin bägiin osumisesta ei henk.koht kisassa tule penaltteja.

    KL

    Ehkä Jack D. tarkoitti fyysistä rangaistusta, eli jos naapurin bägiin tulee lommo, niin lyöjän leukaan tulee myös…. Tosin Säntillisen Elämän Kohteliaisuussäännöt rajoittavat mailavalinnan kaveria lyötäessä kolmeen kevyimpään ja pallo-onkeen. Samaisten sääntöjen mukaisesti saa pallo-ongen tarvittaessa kiertää vastustajan kaulaan, mutta vain kolme kierrosta, joista enintään yhden tiukemmalle kuin normaali kravattisolmu. Rangaistus tämän säännön rikkomisesta on mailojen takavarikointi ja määräys juoda klubin terassilla kolme tuoppia lämmintä piimää kierroksen jälkeen.

    Tankkasin sääntöjen lukua 19 ja mielestäni kaksi rankkua tulee omiin kamoihin osumisesta ja ei rankkuja vastustajan kamoihin osumisesta. Joukkuekysymykseen en löydä tuosta vastausta. Erityisesti kiinnostaa, jos pelaan joukkuekisassa kierroksen tulokseen 88, mutta osun matkalla joukkuetoverin bagiin – mikä on oikea lopputulos korttiin merkittynä 88 vai 90?

    Lisäkysymys: Tarkoittaako tämä, että vastustajan bagiin osuneen lyönnin saa uusia ilman rankkuja?

    19-3. By Opponent, Caddie or Equipment in Match Play

    If a player’s ball is accidentally deflected or stopped by an

    opponent, his caddie or his equipment, there is no penalty. The

    player may, before another stroke is made by either side,

    cancel the stroke and play a ball without penalty as nearly as

    possible at the spot from which the original ball was last

    played (see Rule 20-5) or he may play the ball as it lies.

    Olen törmännyt tänä kesänä samaiseen väitteeseen, että jos osuu bägiin kuin bägiin (~varuste kuin varuste) niin penalttia tulee.

    Ilmeisesti joku on suuressa viisaudessaan ajatellut, että kilpakumppani ja kanssakilpailija ovat samoja asioita. Kieltämättä englannin kielisen alkuperäistekstin tulkitseminen on vähemmän määritelmien ymmästämisestä kiinni. Siinä puhutaan partnerista ja opponentista, ja ero on helpommin ymmärrettävissä kuin kilpakumppanin ja kanssakilpailijan ero.

    Tuntuisihan se hieman tyhmältä, jos minä menettäisin reiän reikäpelissä sen takia, että vastustajani (kanssakilpailija) vaikkapa potkaisee palloani. Eli kyllä muiden kuin oman joukkueen jäsenet(kilpakumppaneita), heidän varusteensa ja caddiensa ovat ulkopuolisia tekijöitä.

    No, alkuperäiseen kyssäriin:

    a)väärin, kyllä tulee

    b)riippuu pelimuodosta, esim. foursomessa joukkueelle, best ballissa henkilökohtaiset rangaistukset – ja huom! reikäpelissä reiän menetys vastaavalla tavalla.

    C)katso edellinen

    Näiden sääntökysymysten pohdintaan melkoisen hyviä apuvälineitä tarjoaa mm. the Royal & Ancient, joka antaa aivan ilmaiseksi imuttaa englannin kielisen sääntökirjan nettisivuiltaan sekä käyttää niin ikään ilmaiseksi decisions bookia. Ei kun tutustumaan!

    Säännöt: http://www.randa.org/index.cfm?action=rules.rulessub.rulespage&cfid=1418825&cftoken=85393787

    Decision:

    http://www.randa.org/index.cfm?action=rules.rulessub.decisions&cfid=1418825&cftoken=85393787

    Lue lisää: the Royal & Ancient

    KL

    Lyönnin saa uusia vain reikäpelissä (Match play), lyöntipelissä peliä jatketaan siitä, mihin pallo pysähtyy.

    Suomenkielisissäkin säännöissä on se määritelmä-osuus. Tässä osuudessa määritellään mielestäni aika selvästi mitä mm. tarkoitetaan termeillä kilpakumppani ja kanssakilpailija.

    Nuo termit sinäänsä ovat kyllä aika vaikeat ja kyllä itsekin kun moisiin termeihin sääntö lukiesani törmään tarkistan ne vielä siitä määritelmät kohdasta että epäselvyyttä ei synny.

    Olen monasti tuonne golf.fin suuntaan pyytänyt että saisimme säännöt verkkoon myös suomeksi, mutta ei tälle asialle tunnu tapahtuvan mitään. Näissä sääntökeisseissä olisi monasti erittäin kätevää, kun voisi helposti linkittää oikeaan sääntökohtaa myös ihan selkeälle suomenkiellellä. Olisiko täällä palstalla joku jolla olisi tarpeeksi vaikutusvaltaa, jotta saisimme verkkoon myös suomenkieliset säännöt.

    Miten tulee rankut scramblessä?

    Jos osun omaan tai kaverini bagiin, tulkitsisin itse niin, että jos tuo pallo ei ole se millä peliä jatketaan, niin rankkuja ei tule.

    Onko tulkinta oikein?

    Muistaisin jotta on olemassa pelimuoto nimeltä bloodsome joten vastaan suoralta kädeltä… Kanada!

    Osu ja uppos… 🙂

    Näin meille itse asiassa väitettiin paikallisen senioripelurin toimesta, kun oltiin kesällä pelaamassa Masterissa. Hän oli omien sanojensa mukaisesti Draivissa nähnyt kyseisen kysymyksen ja sanoi säännön muuttuneen näin. Ja varma tieto.

    Siitä hersyi aika mukavat naurut kierroksen jälkeen terassilla ja tästä on tullut peliseurueemme vakioläppä tänä kesänä. Muutaman oluen jälkeen voi muuten keksiä aika monia keinoja miten voi omalla bägillään aiheuttaa kaverille rankkareita…

    KL

    Hyvä kysymys ja sanon suoraan, etten tiedä oikeaa vastausta. Spekuloin kuitenkin.

    Greensomessa vastaava tilanne voisi olla se, että toinen avaa outtiin ja toinen väylälle. Valitaan se väylällä oleva pallo niin outista ei tule rankkuja. Tai sitten väärän tai varapallon pelaaminen: jos alkuperäinen löytyy, näillä palloilla lyötyjä lyöntejä ja niistä mahd. syntyviä rangaistuksia ei lasketa tulokseen. Eikä scramblessäkään tule penalttia, jos pallon lyö outtiin eikä sillä pallolla jatketa.

    Näillä perusteilla väittäisin, että tulkintasi on oikea, eli rankkuja ei tule, jos ko. pallolla (tai siis sen pallon määräämästä paikasta) ei peliä jatketa.

    ts

    Scramblessa lasketaan aina se lyönti jolla jatketaan. Millään muulla ei ole merkitystä.

    Eihän nyt toki sääntöjä nettiin voi laittaa. Golfin pelaajat saattaisivat ahneuksissaan kopioida ne sieltä ilmaiseksi ja golfliitto menettäisi tuoton epäselvästi ja huonosti käännetyistä sääntökirjoista.

    Sääntötuntemuskin saattaisi lisääntyä, joka ei voi olla liiton tavoitteena.

    Vrt. juuri esim opponent/partner tai vaikka the ball/a ball jne.

Esillä 16 viestiä, 1 - 16 (kaikkiaan 16)
Vastaa aiheeseen: Sääntökysymys – pallo osuu bagiin

Etusivu Foorumit Säännöt Sääntökysymys – pallo osuu bagiin