26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista

Rautamailat juniorille

Etusivu Foorumit Välineet Rautamailat juniorille

Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Kysympa taaltakin, jos jollakulla olisi kokemusta/vinkkeja. Kundi on 11 v, kohta 12. Pituutta 150+ cm ja kasvaa tietysti paivittain. Pelannut golfia jonkun vuoden, aloitteli junior setilla ja mailoja on uppgradattu taitojen kehittyessa. Ensin putteri, sitten utility club ja viimeksi ajuri. Pelannut vaimon vanhoilla raudoilla, joissa grafiittivarret ja ladies flex (mita se nyt sitten tarkoittaakin). Viikonloppuna turnamentissa pelasi 88 ja 92, miesten tiilta, kentan pituus n. 5700 m. Draiveri Titun 909 D2, loft 9.5, Fujikura S flex, lyo silla 200 m molemmille puolille ja ainakin eilen lahes kaikki vaylalla. Ongelmana on lyonnit 120 – 150m, pidemmat lyo utilitylla, lyhyemmat wedget toimii hyvin. Mutta keskiraudat 8 – 5 eivat toimineet, josko aika ajanut ohi naisten mailoista. Mutta mita tilalle ? Lahinna omia pahkailyja, en ole koskaan seurannut taman ikaisten juniorien valinevalintoja. Hanen valmentajansa ei paljoa valineasioihin puutu, eika varmaan ole kokemustakaan, taalla pain maailmaa lyodaan palloa silla mailalla mika jostain on kateen osunut. Siis, rakentaako sopiva rautasetti ehka hieman (1 – 1,5 inch) ylipitkilla varsilla ja nyt grippi sen verran alemmas. Jolloin ehka vuoden/pari kavisivat pituuskasvu huomioiden. Vai ostaako suoraan miesten mailat, haittaako kehitysta ton pituisella junnulla. Ja mika varsi/flex ? On vahan turhankin innokas harjoittelija (ainakin nyt), joten tottuminen uusiin rautoihin tuskin kovin montaa viikkoa vaatii, kunhan vain osaisi valita jatkon kannalta hyvan vaihtoehdon…

    Ensimmäiseksi silmään pistään se, että driveri on stiff- ja raudat ladies-jäykkyydellä; tämä ei voi olla toimiva yhdistelmä. Antamiesi lyöntipituuksien mukaan uskoisin regular-vartisten mailojen sopivan tällä hetkellä parhaiten. Tulevaisuudessa suurella varmuudella vaihto sitten stiffeihin, jos junnu nytkin lyö jo tuon verran. Hieman alempaa grippaaminen tuskin haittaa, jos se ei mene liiallisuuksiin.

    a_k

    Itse muistaakseni pelasin tuossa vaiheessa vielä naisten mailoilla. Stiffeihin siirtyminen tuli ajankohtaiseksi about 16-18 vuoden iässä.

    Varma asia on, että kasvavalle junnulle joka vielä yrittää kehittää peliään, ei ole mitään ’kestävän kehityksen’ ratkaisua jolla samat mailat kestäisi monta vuotta. Kaikista pahinta mitä voi tehdä, on ottaa tavalliset miesten mailat ja sitten lyhentää niitä. Enkä usko, että kannattaa lähteä ottamaan pelaajalle liian pitkiä mailoja ja sitten laittamaan grippiä alemmas, mainitsemasi 1,5 tuumaa on kuitenkin melkeen 4 senttiä.

    Aloitin itse 9-10 vuotiaana ja taisi olla aluksi puol setti sekalaisia ’jotain mailoja’, sitten tuli maxfli junnuille tarkoitettu puolsetti jotka kesti 1-2v, tämän jälkeen naisten mailat joilla meni 1-2v ja sitten ensimmäiset miesten setit regulari-rautoja jotka kesti jo ’useamman vuoden’. Stiffit draiverit/puut, ja sen jälkeen stiffit raudat tuli käyttöön vasta murrosiän jälkeen kun sitä voimaa alkoi olemaan enemmän ja pituutta ei enää kasvettu. Stiffit puut ja draiverit tuli varmaan about 16-17 vuotiaana, stiffit raudat 18-19 vuotiaana.

    Sanoisin, että naisten mailoilla voi hyvin pelata johonkin 13 vuotiaaksi asti. Tämän jälkeen regulari tai seniorivartisia miesten mailoja. Kun kasvu ja voiman kehitys on pysähtynyt/hidastunut, niin kannattaa käydä mittauttamassa lyönnin arvot esim launch-monitorissa ja pyytää arvio sopivista välineistä.

    Oma poikani pelasi samanikäisenä aina viime vuoteen asti naisten setillä (2 vuotta). Oli muistaakseni Niken Ignite. Ei käyttänyt utility mailoja ollenkaan (testasi kylläkin) mutta ei nähnyt tarpeelliseksi kun kaikki mailat toimivat. Händäri oli tuolloin 13 hujakoilla, nyt 10 korvilla.

    Poitsu venähti talven aikana lähes 20cm ja tänä vuonna tuo vanha setti ei pelittänyt enään. Johtui lähinnä varsista jotka jäivät liian löysiksi. Pelaa nykyään miesten regu vartisilla Tayloreilla.

    Driverin on kuitenkin pitänyt vanhasta setistä (Nike Ignite 13.5) koska se on osoittautunut edelleenkin toimivimmaksi kaikista testaamisistaan. Lyö hyvin minun driverilla (TM R7 425 TP Stiff) mutta vaikka lyönnit ovat suoria, mitta kärsii kun varren ominaisuudet eivät hänen mailanpää nopeuksilla tule peliin. Omalla Nikellään hän lyö 25-30m pidemmälle.

    Me haettiin Trackmannilla pojalle mailat kohdalleen, ja varsin nappiin osui. Suosittelen.

    anssik kirjoitti: (9.8.2010 15:04:39)

    Varma asia on, että kasvavalle junnulle joka vielä yrittää kehittää peliään, ei ole mitään ’kestävän kehityksen’ ratkaisua jolla samat mailat kestäisi monta vuotta. Kaikista pahinta mitä voi tehdä, on ottaa tavalliset miesten mailat ja sitten lyhentää niitä. Enkä usko, että kannattaa lähteä ottamaan pelaajalle liian pitkiä mailoja ja sitten laittamaan grippiä alemmas, mainitsemasi 1,5 tuumaa on kuitenkin melkeen 4 senttiä.

    Sanoisin, että naisten mailoilla voi hyvin pelata johonkin 13 vuotiaaksi asti. Tämän jälkeen regulari tai seniorivartisia miesten mailoja. Kun kasvu ja voiman kehitys on pysähtynyt/hidastunut, niin kannattaa käydä mittauttamassa lyönnin arvot esim launch-monitorissa ja pyytää arvio sopivista välineistä.

    Naisten mailoilla voi hyvin pelata ketä tahansa vaikka koko ikänsä, jos ne vain sattuvat sopimaan parhaiten pelaajalle. Oikeanlaiset välineet eivät ole välttämättä missään yhteydessä ikävuosiin. Ketjun aloittajan tiedoista päätellen juniorin swingi on jo nyt siinä kunnossa, että siihen sopisivat parhaiten ladies-flexiä jäykemmät varret: Jos lyö 200m draiveja liian jäykällä stiff-vartisella draiverilla, niin naistenjäykkyys on jo nyt ohitettu.

    Ainoa onglema lienee se, ovatko miestenmailat niin pitkiä, ettei edes hieman alempaa gripattuna lyöminen onnistu. Ja vaikka miestenmailat hieman liian pitkiä tällä hetkellä olisivatkin, niin talven aikana ehtii kehitystä ja kasvua tapahtua vaikka kuinka paljon. Kannattaisikohan uusien mailojen osto siirtää suosiolla ensi kauden alkuun?

    Kiitos vastauksista, ihan hyvia kommentteja. Sen verran selvennysta etta asustelen alueella jossa pelataan vuoden ympari. Se etta nappulalla on nyt S varsi draiverissa johtuu vaimosta, tottakai. Ostivat yhdessa kun olin matkoilla ja sen piti kuulemma olla Titu (?), syista jotka eivat viela valjenneet mulle. Varrella nyt ei ollut niin valia, ei kuulemma ollut R varsia jaljella…nyt sen mailan tai varren vaihtaminen on kaytannossa mahdoton tehtava.
    Raudoissa lahinna ajattelin, josko kannattaa kayda tossa lahistolla missa tekevat mailat mittojen mukaan ja ottaa vahan ylipitkat nykyiseen pituuteen verrattuna. Lyhyeksihan ne jaavat jonkun ajan kuluttua, mutta nakyy tossa nurkissa jokunen meikalaisenkin setti lojuvan jo ennestaan, eika taatusti ole lyhyeksi kayneet. Mutta jatkan pahkailya ja talla kertaa on sovittu etta vaimo voi vaikuttaa korkeintaan kaupan parkkiruudun valintaan.

    a_k

    Se tietysti kertoisi paljon, että lentääkö se pallo 200 metriä. Vai lentääkö se laakana 140-150 metriä vähäisellä takakierteellä ja pyörii 30-40 metriä mikä on kentällä 180-200 metriä ja alamäessä sen yli 200.

    Pallon lentorata on ihan ok, korkea ja suora tai pieni draw. Tama ainakin tilanne nyt. Pallo lentaa ilmassa tommoiset 170 – 190 m, takatuulessa tietysti jopa pidemmalle. Rullit eivat takalaisilla kentilla mitaan megapitkia ole. Par 4 seuraava lyonti on keskirauta ja siina ne ongelmat olivat ainakin viime viikonloppuna. Paasaantoisesti toppina oikealle, maallikon silmaan naytti huono tempo ja ajoitus. Anyway siita taa pahkaily lahti…

    Olen 16-vuotias green cardin suoritin heinäkuun alussa ja sen jälkeen olen pelannut 10 kierrosta. Lyönnit rupeaa jo onnistumaan ja tasoituskin on neljänkympin puolelle jo tippunut. Rautamailoina mulla on pari vuotta vanhat dynatourit, jotka nekin tuntuvat vähän liian vaikeilta minulle vaatii tosi hyvän osuman, että saa suoraan lähtemään. Rautamailoja en oo kuitenkaan vielä ole tässä vaiheessa vaihtamassa, mutta olen ajatellut draiverin ostoa. Sitä kyselisin, että onko näin kokemattoman pelaajan järkeä ostaa draiveria. Olen kyllä kuullut, että draiverilla olisi hyvä opetella lyömään melko alkuvaiheessa. Vai olisko parempi ostaa jotain hybridejä tai puu-3 ja esim puu-5:sta aluksi. Kiitos jos voitte auttaa jotenkin.

    Pelkillä rautamailoillakin pääset tasoituksessa hyvin 20-30 välille. Eli älä pidä kiirettä noiden puumailojen kanssa. Tiedän kyllä, että et ehkä jaksa tuonne asti odottaa, mutta pinnistele. Joku hybridi saattaisi olla OK hetken päästä. Opettele ensin kunnolla lyömään rautamailoilla. Ja onhan se siistii piestä pelikaverit pelkillä raudoilla, kun jäbät vetelee mopontankeilla kuusikkoon:-)

    Tämä oli vain oma tuntemukseni ja mielipiteeni. Täällä forumilla on mukana myös ammatikseen golfia opettavia, jotka varmaan voivat antaa opetuskokemuksiin perustuvan mielipiteen.

    Ei muuta kuin harjoittelemaan ja hyviä pelejä. May the Golf God be with you.

Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
Vastaa aiheeseen: Rautamailat juniorille

Etusivu Foorumit Välineet Rautamailat juniorille