-
JulkaisijaArtikkelit
-
Millaisia kokemuksia löytyy? Onko oikeasti hyötyä SAM PuttLabin analyysistä vai riittääkö ammatilaisen tarkastelu ja oma fiilis?
Olen käynyt pari kertaa testaamassa eri malleja ja saanut apua sopivan valinnassa ammattitaitoiselta myyjältä. Otettu pari kuvaa ja videota. Tulos on ollut käytännössä sama ja päädytty molemmilla kerroilla samaan varren pituuteen (kaikissa lähes sama lie kulma) ja Toe Hang kulmaan. Saako SAM PuttLabin avulla vielä lisää oleellista tietoa?
Lopulta sopivista malleista pitää valita fiiliksellä ja päättää sijoittaako 100-200€ Odyssey, TaylorMade tms merkkeihin vai yli 300€ Scotty Cameroniin, Evnroll tms.
Tekniikka kuntoon, PRON avulla tai ilman. Tunteen mukaan putterikauppaan eli mikä tuntuu hyvältä, paino, gripin paksuus, ulkonäkö(tähtäysviivoilla mallet yms.. vai kulmarauta) Siinäpä kysymys. Putterifittauksesta ei ole kokemuksia, Proolta piti kerran ottaa puttiopetusta kympillä muttei suostunut koska 30 minuuttia minimi, en ottanut koska 30 min mielestäni liikaa puttauksen hieromiseen kerralla. Koska tuubista näkee perusasiat, eli pallonpaikka, asento ja päänpaikka palloonnähden ja ote mailasta. Draivin parhaat videossa oli paljon puttaamisesta. Tais olla Kaarnan oppeja. Puttaaminen on golfin vaikein osa-alue, ja kaikista kuivin harjoitella.
Puttaaminen on golfin vaikein osa-alue, ja kaikista kuivin harjoitella.
Toisaalta puttaamista voi harjoitella käytännössä aivan missä vain. Suurin este onkin itse kunkin laiskuus.
Yhtenä talvena käytin puttimattoa kotona varsin ahkerasti ja keväällä luottamus puttaamiseen oli aivan toista luokkaa ja tulostakin tuli. Pallo lähti tasan siihen suuntaan kuin halusin. Valitettavasti vauhdin ja kallistusten lukemisen opetteluun olisi pitänyt tuhrata merkittävä määrä aikaa harjoitusviheriöillä ja siinä iski laiskuus…
Kannattaa valita sellainen, jolla tähtääminen sujuu tarkimmin 1-2 metrin etäisyydeltä ja saat pallon lähtemään haluttuun suuntaan 😎
Itse päivitin kymmenvuotiaan putterini ensin ja sen jälkeen kävin prolla opettelemassa miten pitäisi putata. Siinä yhteydessä tuli tehtyä puttianalyysi, josta sai kyllä hyödyllistä tietoa omasta puttaamisestaan ja kehityskohteet. Ehkä olisi voinut tehdä toisinkin päin. Ostin tosin saman mallisen kuin aiempi niin ei ollut suurta riskiä mennä ihan hakoteille.
Puttaaminen on muuten osa-alue, jossa klubipelaajakin voi kovalla harjoittelulla päästä lähelle ammattilaisten tasoa. Pidemmissä mailoissa fysiikka on useimilla rajoite.
Itselleni oli paljon hyötyä.
Muutoksena oli, että star-trek (35 tuumaa) putteri muuttui blade:ksi (34 tuumaa). Samalla kärkeen tuli painoa rauhoittamaan luonnollisti kaarevaa lyöntiäni. Jos ymmärsin oikein, niin muutos oli iso.
Viime vuonna putterin oston jälkeen tasuri tippui 2.5 yksikköä ja tänä vuonna nousi yhdellä,
Kahden kauden noin 40 kierroksen keskiarvossa puttaus on parantunut vähän yli kahdella lyönnillä per kierros sekä itseluottamus.Tietysti uuden putterin harjoittelu vei vähän aikaa ja harjoitelu paransi luonnollisesti tuloksia, kun opin.
Jos putteri (blade, mallet, star-trek jne) pysyy testeissä lähes samana, niin ostaisin putteriin vain uuden gripin noin 3-4 vuoden välein. Edellyttää, että lyöntipinta ei ole vahingoittunut.
Toivottavasti puhuin oikealla termeillä putterimalleista.
Tasuri on 13, joten pelaamisessa on hajontaa
Meni yksi kesä pilalle, kun puttasin noin 40 puttia joka kierroksella. Silloin Golfbalatan Petri ehdotti kokeilemaan GB(vastapainotettua) Pingin putteria. Samalla hyvitti suuresti just ostamaani merkkiputteria. Kierrostulokset parani hirmuisesti. Samoin itseluottamus.
Jokainen tekee miten parhaakseen näkee.. Silti olen samoilla jäljillä ”ArnoldP:n” kanssa.
Putterin kohdalla pelaajan tekeminen on huomattavasti tärkemmässä osassa kuin väline, siis putteri. Mutta tottakai pelaajan tulee osata valita itselleen sopiva putteri. Lisäksi putteri pitää säätää pelaajan mittoihin ja puttaustapaan sopivaksi.
– jollei itse tunne asiaa niin osaava pro kyllä neuvoo sekä auttaa putterin valinnassa ja säädöissä.Tärkeätä valinnan kannalta.
– pelaajaa osaa oikean puttaustavan, rento vakaa stanssi (suuntaus, silmä-/katselinja suoraan pallon yläpuolella, puttilinja jne.), hartiakolmio ja kädet rentoina, heilahduksen liikerata vapaa, ranteet sopivasti lukittuna, hyvä ja sopiva grippi jne. (jollet itse tiedä niin pro neuvoo).
– em. oikeaan puttausasentoon katsotaan putterin varren pituus sopivaksi (ei liian pitkää eikä lyhyttä vartta, eikä ole ihan millin päälle). Huomioidaan että putterin lapa asettuu (oikeassa puttausasennossa) tasaisesti greenin pinnan suuntaisesti, (ei niin että kärki (tai kanta) sojottaisi ylöspäin, kuten Mikko Ilosella junioriaikoina).
– kokeile ja valitse omaan puttityyliin sopiva putterin paino ja lapa-/svingipaino.
– laatuvalmistajilla on yleensä lavan alkuperäiset kulmat (loft ja lie) sopivia kun puttausasento (stanssi ja pallon paikka) on oikea..mutta pelaajan pituuskin voi vaikuttaa ja nämä on hyvä varmistaa. Ammattilaisilla saattaa olla omia tarpeita/vaatimuksia.
– putteriin on hyvä valita omiin käsiin ja otteeseen sopiva grippi.
– suosittelen huolellisesti asennettua Wynns’in classic-grippiä jossa on peukalon alle jäävä suora etureuna (putterin lapa kohdistuu oikein vaikka silmät kiinni).
– tavallinen, pelaajan mittoihin säädetty, perusputteri on erinomainen työkalu joka kestää vuosikymmeniä. Itsellä on ollut käytössä sama luottoputteri jo yli 20 vuotta. Kerran siihen on grippi vaihdettu.
– harjoittelun ja pelaamisen myötä putteriin/puttaamiseen kehittyy harmoninen ”tuntuma” joka säilyy kaudesta toiseen.Koskaan ei ole löytynyt vikaa putterista, vaikka joskus on tullut huonojakin putteja. Aina on syy ollut gripin takana.
– eikä kertaakaan ole tullut edes mieleen hankkia uutta putteria..tottahan sellaisia on vuosien varrella tullut varaston nurkkiin kun olen aikoinaan mailojen kanssa värkännyt.Kun on kerran hankkinut laadukkaan putterin ja säätänyt se omille mitoille ja puttityylille (heilahdus,svingi jne.) sopivaksi ei putteria vaihtamalla saa mitään hyötyä. Kaikki puttipelissä tapahtuvat muutokset (kehittyminen tai taantuminen) aiheutuu/johtuu vain ja ainoastaan pelaajan omasta tekemisestä, käytännössä harjoittelun määrästä ja laadusta.
Toki muitakin seikkoja voi tulla esille. Esim. silmien näkökyky voi muuttua, taittovirheet, erilaiset silmälasit jne. saattavat vaikuttaa heikentävästi puttaamiseen. Harjoittelu auttaa näissäkin tapauksissa.
Oma kokemukseni on että puttaamista (pallon suuntaamista, linjan arviointia, putin lyöntipituuden/-voiman arvoiointia jne.) on helpottanut myös sääntöuudistuksen tuoma mahdollisuus jättää lippu paikoilleen. Mutta tästäkin saa jokainen olla mitä mieltä tahansa.
Kahden kauden noin 40 kierroksen keskiarvossa puttaus on parantunut vähän yli kahdella lyönnillä per kierros
Onko osumaprosentti griineihin pysynyt samana?
Koskaan ei ole löytynyt vikaa putterista, vaikka joskus on tullut huonojakin putteja. Aina on syy ollut gripin takana.
Kuulostaa samalta kuin pienilapaisten bleidien vertaaminen anteeksiantaviin kehäpainotteisiin ja sanominen, että epätarkat lyönnit johtuvat lyöjästä. No niin varmasti johtuvat, mutta vaatimattomammilla taidoilla varustettu pelaaja saa parempia tuloksia anteeksiantavammilla mailoilla. Sama pätee tietenkin myös putteriin. Isompi sweet spot (lue: anteeksiantavampi) helpottaa kummasti puttaamista.
Kun on kerran hankkinut laadukkaan putterin ja säätänyt se omille mitoille ja puttityylille (heilahdus,svingi jne.) sopivaksi ei putteria vaihtamalla saa mitään hyötyä. Kaikki puttipelissä tapahtuvat muutokset (kehittyminen tai taantuminen) aiheutuu/johtuu vain ja ainoastaan pelaajan omasta tekemisestä, käytännössä harjoittelun määrästä ja laadusta.
Mitäs jos vaihtaa otetta? Pitääkö se vanha putteri runnoa siihen otteeseen väkisin, vaikka eri tavalla tasapainotettu putteri toimisi uuden otteen kanssa paremmin? Entä lavan ja/tai gripin painottaminen viheriön nopeuden mukaan? Jotkut ammattivalmentajat suosittelevat kevyempää lapaa nopeille ja painavampaa lapaa hitaille griineille. Olen oman vaatimattoman kokemukseni myötä havainnut tuon olevan varsin hyvä neuvo, jos vain uskaltaa operoida kahdella eri putterilla.
Putterin vaihtaminen ei ole juurikaan sen ihmeellisempi asia kuin muidenkaan mailojen. Jos vaihdosta on hyötyä, niin miksi olla vaihtamatta? Joskus hyöty voi olla puhtaasti henkistä. Tärkeintä kaiketi on saada pallo vähemmillä lyönneillä reikään.
Olen oman vaatimattoman kokemukseni myötä havainnut tuon olevan varsin hyvä neuvo, jos vain uskaltaa operoida kahdella eri putterilla.
Nyt olisi kyllä mielenkiintoista kuulla toimiiko kukaan kilpapelaaja kahdella putterilla tai fitataanko viheriön nopeuden mukaan?
Putterin vaihtaminen ei ole juurikaan sen ihmeellisempi asia kuin muidenkaan mailojen. Jos vaihdosta on hyötyä, niin miksi olla vaihtamatta? Joskus hyöty voi olla puhtaasti henkistä.
Itse näkisin, että kun on jonkun hyväksi havaitun putterin löytänyt niin siinä kannattaa pitäytyä. Putterin vaihtamisen sijaan harrastelijalle käynti puttianalyysissä aika ajoin voi olla kehityksen kannalta hyödyllisempää.
Itse jouduin uusimaan putterini 10 v jälkeen kun insertit alkoi haperoitua. Nyt on toivottavasti putteri seuraavaksi 30 vuodeksi kun ei ole turhia kuluvia muoviosia.
Onko kellään kokemuksia putterin pintamateriaalista. Normiputterini oli ennen BeCo-sileä, sitten vaihdoin jyrsittyyn. Kokeilin kerran putata sellaisella muovi-insertillä varustetulla putterilla, mutten saanut mitään tuntumaa puttaamiseen. Palasin takaisin jyrsittyyn.
Onko muilla kokemuksia näistä putterin materiaaleista ja etenkin inserteistä?
Itsellä oli Odyssey White Hot bleidi suunnilleen vuodesta 2005 ja sen insertti kesti reilun 10 vuotta hyvänä. Testailin vastaavalla rakenteella joitain malleja. Näissä missä insertti on lyöntipinnassa, eri mallien välinen lyöntituntuman vaihtelu on suurta. Ei oikein löytynyt miellyttävää.
Myös Scotty oli shortlistalla vertailussa ja siinähän insertti on metallipinnan alla. Sen tuntuma on omasta mielestä erinomainen. Pohdin juuri tuota insertin käyttäytymistä vuosien varrrella ja päädyin lopulta kokometalliseen jyrsittyyn, jossa painotus ja tuntuma oli samankaltainen kuin Scottyssä.
Sanoisinko niin että meitä harrastajia on monenlaisia. Voidaan jakaa karkeasti vaikka niinkin että
A) Osa pelaajista ajattelee pelinsä parantamisen onnistuvan ensisijaisesti itseään muuttamalla, siis
– opettelemalla lyöntitekniikkaan kuuluvat perusasiat (stanssi, grippi, svingi/-plaini jne, jne.
– sen jälkeen kovalla harjoittelulla ja pelaamalla kehitetään sekä ylläpidetään pelitaitoa..
– tämän pääryhmän pelaajat uskovat että taito ja tulokset kehittyy harjoitusten myötä.
– he yleensä myös harjoittelevat keskimääräistä enemmän.
– kun kerran on oppinut tekemään asiat oikein (sekään ei ole mikään pikkujuttu tai itsestään selvyys) niin peruspelitaidon/-tason ylläpitäminen on jatkossa helpompaa.
– usein juuri nämä omaan tekemiseensä uskovat pelaajat hankkivat hyvät ja itselleen sopivat välineet.
– sen jälkeen he eivät yleisesti ottaen ole kovin herkkiä hakemaan lisäoppia välineiden vaihtamisen kautta. Eivätkä ole kaikkien herkimpiä uskomaan ”markkinamiesten” puheisiin.
– monet ovat hankkineet itselleen osaavan pron/mailafittarin sovittaman laadukkaan mailasetin.
– tähän kategoriaan kuuluvat pelaajat eivät juurikaan selittele tai ”löydä” syitä virheisiin välineistä tai kentän olosuhteista jne. He pelaavat pallonsa tyytyväisenä siitä paikasta missä se makaa..olipa se joutunut divotin kuoppaan tai jonkun ikävän turpeen taakse.B) Se toinen osa pelaajista puolestaan kokee löytävänsä enemmän hyötyä kaikenlaisesta teknisestä kehityksestä sekä muustajin pelaajan itsensä ulkopuolisista seikoista.
– tottakai nämäkin pelaajat harjoittelevat ja kokeilevat mielellään erilaisia mailoja (päitä ja varsia jne.) ja palloja.
– heidän bägistään löytyy yleensä aina uusimmat mailat ja välineet
– osa, varsinkin nuoremmat harrastajat ovat varsin taitavia, harjoittelevat ja pelaavat paljon, vanhemmat eivät niinkään.
– nuorten harjoittelussa korostuu pitkälle lyöminen, puttipeliä harjoitellaan vähemmän.
– joskus viime vuosituhannen puolella kasailin mailoja sekä fittailin itsekin mailoja/varsia kavereille joten vanhaa historiallista kokemustakin hieman löytyy.C) Ja, sitten ovat tietysti kaikki ne jotka asettuvat oman harrastuksensa ja mieltymyksiensä osalta enemmän ja vähemmän ryhmien A:n ja B:n väliin.
KL1: Mitäs jos vaihtaa otetta? Pitääkö se vanha putteri runnoa siihen otteeseen väkisin, vaikka eri tavalla tasapainotettu putteri toimisi uuden otteen kanssa paremmin? Entä lavan ja/tai gripin painottaminen viheriön nopeuden mukaan? Jotkut ammattivalmentajat suosittelevat kevyempää lapaa nopeille ja painavampaa lapaa hitaille griineille. Olen oman vaatimattoman kokemukseni myötä havainnut tuon olevan varsin hyvä neuvo, jos vain uskaltaa operoida kahdella eri putterilla.
Putterin vaihtaminen ei ole juurikaan sen ihmeellisempi asia kuin muidenkaan mailojen. Jos vaihdosta on hyötyä, niin miksi olla vaihtamatta? Joskus hyöty voi olla puhtaasti henkistä. Tärkeintä kaiketi on saada pallo vähemmillä lyönneillä reikään.
Esinnäkin putterin vaihtaminen on valtavan iso juttu..paljon suurempi kuin minkä tahansa muun mailan vaihtaminen.
– sanoisin nuorelle tai alkavalle harrastajalle että opettelee (pron avulla) oikean puttaustavan, hankkii hyvän putterin ja opettelee puttaamaan sen kanssa. Eikä vaihda sitä ikinä.
– aivan sama metodi kuin lastensa äidin hankinnassa..alussa kannattaa kokeilla erilaisia vaihtoehtoja, harjoitella mahdollisimman paljon lähipeliä mutta sitten kun sen oikean löytää niin se ei yleensä enää vaihtamalla parane.
– maailman golfkentiltä löytyy huippuammattilaisia jotka eivät ole koskaan tulleet ns. ”sinuiksi” putterinsa kanssa. Eivätkä he tule sitä ikinä oppimaankaan.Miksi yleensäkään pitäisi vaihtaa hyvää ja vuosien myötä hyvin palvellutta putteria tai ryhtyä vielä suurempaan remonttiin – siis mailaotteen (=gripin) vaihtoon?
– ja jos haluaa vaihtaa niin miksi vaihtaa putteria?..yhtä hyvin uudet asiat oppii vanhan putterin kanssa.
– toisaalta putterin tasapaino ei juurikaan muutu vaikka käsiotetta muuttaisikin. Toinen asia on jos vaihtaa putterin gripin esim. sellaiseen paksuun ja pyöreään jollainen oli ns. ”muodissa” jokunen vuosi sitten. Nyttemmin on jo palattu takaisin vanhaan malliin. (tyypillinen markkinamiesten temnppu)Putterin painolla on merkitystä. Keveämpi on yleisesti ottaen tunnokkaampi. Ja kuten ”KL1” toteaa niin hyvillä, nopeilla greeneillä tunnokas putteri on hyvä valinta. Nykyään greenit ovat lähes kaikkialla erittäin hyviä verrattuna menneiden vuosien ”perunapeltoihin”. Tämä huomaa varsinkin keväällä kun greenit ovat vanhan kuolleen ruohon peittämiä. Sellaisella puttaaminen on melkoista runnomista.
– mutta sopiva paino on henkilökohtainen mieltymys..itse pelaan hieman keskivertoa kevyemmällä putterilla.
– jos lapa ikäänkuin tuntuu painavalta niin sanoisin että silloin se on jo liian painava.
– tasapaino on tärkeää, mielestäni putterin pitää sopeutua hartiakolmion, ranteiden ja käsien jatkeeksi ilman että putterin lapa dominoisi painollaan (kumpaankaan suuntaan).
– käsiotteeseen sopiva mailangippi on avainasemassa. Mailagripin sopivuus (paksuus ja muoto) on tärkeä myös ranteiden toiminnan kannalta (putatessa ranteiden tulisi olla sopivasti ”rennonjäykkinä”/stabiilina mutta ei lukossa).
– mielestäni tasapainoisuus tarkoittaa myös sitä ettei putterinvarren ja käden kohtaan tule ns. ”sarana-efektiä” putatteassa. Puttaaminen ei ole pallon ns. ”napauttamista” liikkeelle.
– tottakai tämä heilahduksen/svingin kokonaisuus ja tasapainoisuuden tunne vahvistuu harjoitusten myötä
– kuten kaikissa mailapeleissä putatessa tulisi olla mahdollisimman ”pehmeä kädet” (ainakin kiekkoilijat tuntee tämä termin), putterin lavan ja pallon kosketus tulee olla mahdollisimman pehmeä, herkkä ja oikeansuuntainen.Putterin tulee kaikissa tapauksissa olla tasapainoinen kärjen ja kannan suhteen. En suosittelisi korjaamaan puttaustekniikan (tai muitakaan) virheitä painottamalla lapaa kärjestä tai kannasta (en tiedä onko se säädeltyä tai sallittua säännöissäkään?).
– jos pelaajan henkilökohtaiset ominaisuudet edellyttävät (pituus, vartalonrakenne tms.) niin kannattaa tarpeen mukaan säätää (= säädättää fitterillä) putterin lie-kulmaa. Puttiasennossa lie-kulman pitää olla sellainen että lapa asettuu tasaisesti greenin pintaan nähden. Kärki ja kanta tasan yhtä kaukana greenistä. Tähän ei greenin laadulla tai nopeudella ole merkitystä.
– normaalisti putterissa on hieman loft-kulmaa (3-4 astetta), pallon saattamiseksi paremmin liikkeelle. Jos pelataan jatkuvasti kovilla ja nopeilla (erityisen lyhyeksi leikatuilla) greeneillä voi, ja ehkä kannattaakin, kokeilla hieman pienempää loft-kulmaa. En osaa sanoa olisiko tällä mitään merkitystä tavallisen tuupparin puttaamisessa. Ammattilaiset ehkä huomioi tämänkin. Käytännön pelissä loft-kulmaan vaikuttaa myös pallon paikka stanssissa.Tässä taas ajatusvirtaa. Itselleni puttaaminen on koko pelin mieluisin osa-alue. Joskus aikoinaan myös harjoittelin paljon puttaamista, paljon enemmän kuin mitään muuta pallon lyömistä. Mielestäni pelaaminen oikeastaan alkaa vasta greneillä..ja puttaamiseen liittyy monin verroin enemmän osaamisalueita kun pelkkään pallon lyömiseen. Siksi on mukava myös kuulla ja kertoa kokemuksia aiheesta.
KL1: Kuulostaa samalta kuin pienilapaisten bleidien vertaaminen anteeksiantaviin kehäpainotteisiin ja sanominen, että epätarkat lyönnit johtuvat lyöjästä. No niin varmasti johtuvat, mutta vaatimattomammilla taidoilla varustettu pelaaja saa parempia tuloksia anteeksiantavammilla mailoilla. Sama pätee tietenkin myös putteriin. Isompi sweet spot (lue: anteeksiantavampi) helpottaa kummasti puttaamista.
Vastoin KL1:n olettamusta, putterin lavan koolla ei ole juurikaan merkitystä osumiseen.
KL1: Kuulostaa samalta kuin pienilapaisten bleidien vertaaminen anteeksiantaviin kehäpainotteisiin ja sanominen, että epätarkat lyönnit johtuvat lyöjästä. No niin varmasti johtuvat, mutta vaatimattomammilla taidoilla varustettu pelaaja saa parempia tuloksia anteeksiantavammilla mailoilla. Sama pätee tietenkin myös putteriin. Isompi sweet spot (lue: anteeksiantavampi) helpottaa kummasti puttaamista.
Gloffare: Vastoin KL1:n olettamusta, putterin lavan koolla ei ole juurikaan merkitystä osumiseen.
Nyt menevät gloffarella käsitteet taas perusteellisesti sekaisin…
Lavan koko ei tosiaankaan korreloi sen kanssa kuinka leveä on putterin sweet spot enkä ole sellaista edes vihjaissut olettamisesta puhumattakaan. Eri puttereita testaamalla huomaa varsin nopeasti kuinka leveä tuo ns. optimaalinen osuma-alue on, ja voin kokemuksesta kertoa, että se vaihtelee varsin paljon putterista toiseen. Lisäksi lavan painotus vaikuttaa varsin paljon siihen kuinka paljon lapa kääntyy osuttaessa tuon alueen ulkopuolelle. Kääntyminen tietenkin johtaa vinoon puttiin, sen varmasti gloffarekin ymmärtää.
Gloffare. – normaalisti putterissa on hieman loft-kulmaa (3-4 astetta), pallon saattamiseksi paremmin liikkeelle. Jos pelataan jatkuvasti kovilla ja nopeilla (erityisen lyhyeksi leikatuilla) greeneillä voi, ja ehkä kannattaakin, kokeilla hieman pienempää loft-kulmaa. En osaa sanoa olisiko tällä mitään merkitystä tavallisen tuupparin puttaamisessa. Ammattilaiset ehkä huomioi tämänkin. Käytännön pelissä loft-kulmaan vaikuttaa myös pallon paikka stanssissa.
Etkö ole koskaan kokeillut ”deloftaamista”eli putteria kallistetaan eteenpäin siten, että loft nollaantuu (tai noin), jolloin pallo lähteen pyörimään heti osumasta, eikä nouse ilmaan ”pomppimaan”. Tämä siis toimii nopeilla griineillä, mutta kun puttaa griinin ulkopuolelta, niin pallon pitääkin kohota ilmaan, ettei takerru ruohoon.
Jäin miettimään kommentteja ” –En osaa sanoa olisiko tällä mitään merkitystä tavallisen tuupparin puttaamisessa”, kun edellä mainitsit, että ” fittailin itsekin mailoja/varsia kavereille joten vanhaa historiallista kokemustakin hieman löytyy.”. Onko sinusta tässä jotain ristiriitaa tai vaihtoehtoisesti onko vielä noita ”kavereita”.
KL1: Eri puttereita testaamalla huomaa varsin nopeasti kuinka leveä tuo ns. optimaalinen osuma-alue on, ja voin kokemuksesta kertoa, että se vaihtelee varsin paljon putterista toiseen. Lisäksi lavan painotus vaikuttaa varsin paljon siihen kuinka paljon lapa kääntyy osuttaessa tuon alueen ulkopuolelle. Kääntyminen tietenkin johtaa vinoon puttiin
Kaikilla puttereilla (ja muillakin mailoilla) paras osuma-alue aina on mahdollisimman keskellä lapaa.. Siitäkin huolimatta että valmistaja kehuskelee mahdollisimman leveällä ”sweetpot’illa”. Tottakai valmistajat pyrkivät painottamaan lapaa siten ettei hieman keskikohdan sivuun tuleva osuma kääntäisi mailanlapaa. Mutta rajansa kaikella.
Tasapainoisuuden sekä hyvän lyöntituntuman vuoksi lavan kokoa, painoa tai painotustakaan ei voidan lisätä/kasvattaa määräänsä enempää. Siis ilman että muut ominaisuudet puolestaan heikentyisivät.
– tämä on oma ongelmakenttänsä ja luotan paljon (tunnetusti osaaviin) mailanvalmistajiin että he löytävät tuotteisiinsa pelaajille sopivan kokonaisuuden.
– ihan ”sinisilmäisesti” en kuitenkaan usko välinevalmistajien mainoksiin ja markkinapuheisiin.Putterin virittämisessä/fittailussa näen keskeisenä parantaa mailan sopivuutta pelaajan fyysisiin ominaisuuksiin sekä hänen tuntemukseen. Edellisissä meileissä niitä jo lueteltiin.
– tarkkuus ei ole putterissa vaan lyönnin suunnassa.Sanoisin mieluummin että jos pelaajalla on putatessaan vaikeuksia palloon osumisessa, syyt ovat mielestäni muualla kuin lavan tai ”sweetpot’in” leveydessä.
– suosittelisin että pelaaja menee mieluummin varaamaan aikaa pro’lta, kuin että menisi putterikauppiaan luo ostamaan uutta leveämpää ”sweetpot’ia”.Etkö ole koskaan kokeillut ”deloftaamista”eli putteria kallistetaan eteenpäin siten, että loft nollaantuu (tai noin), jolloin pallo lähteen pyörimään heti osumasta, eikä nouse ilmaan ”pomppimaan”. Tämä siis toimii nopeilla griineillä, mutta kun puttaa griinin ulkopuolelta, niin pallon pitääkin kohota ilmaan, ettei takerru ruohoon.
Nyt kannattaisi P-P turvautua pron apuun eikä lähteä kompensoimaan puttaamista kikka kolmosilla.
Pallon paikka tulisi olla oikeakätisellä suunnilleen vasemman silmän alapuolella ja jotta mailan varsi on mahdollisimman pystysuorassa niin kädet ovat hieman vartalon keskikohdan vasemmalla puolella. Putti liikkeenä perustuu myös hartiakiertoon, ei käsillä lyömiseen. Etäisyys palloon on henkilökohtainen asia ja mitä kauempana pallosta seisoo, sitä isompi on horisontaalinen kaari putatessa. Etäisyys pallosta vaikuttaa oleellisesti vartalon kulmiin ja sitä kautta putterin pituuteen. Mailan vertikaalinen liikesuunta osumahetkellä on oleellinen asia siinä miten pallo lähtee rullaamaan… ja osumahetkellä / heti sen jälkeen mailan pitää olla liikkeessä ylöspäin.
Jos oikeaoppista puttaamista lähtee kompensoimaan esim. deloftaamalla niin ajautuu ojasta allikkoon eikä puttia saa ikinä vakiinnutettua.
Samaa mieltä Arnoldin kanssa.
Putterien valmistajat ovat jo jonkin aikaa laittaneet uria putterin lyömäpintaan tarkoituksenaan saada pallo rullaamaan mahdollisimman pian impaktin jälkeen juurikin välttääkseen liukumista. Deloftaamalla pallo lähtee liukumaan eikä pyörimään.
Kaikilla puttereilla (ja muillakin mailoilla) paras osuma-alue aina on mahdollisimman keskellä lapaa.
No enpä olisi tuota tiennyt…
Tottakai valmistajat pyrkivät painottamaan lapaa siten ettei hieman keskikohdan sivuun tuleva osuma kääntäisi mailanlapaa. Mutta rajansa kaikella.
Niin tietysti on, mutta hyvin suunniteltu ja valmistettu putteri antaa anteeksi enemmän kuin huonommin tehty. Meneekö jakeluun, gloffare..?
Putti-Possu: Etkö ole koskaan kokeillut ”deloftaamista”eli putteria kallistetaan eteenpäin siten, että loft nollaantuu (tai noin), jolloin pallo lähteen pyörimään heti osumasta, eikä nouse ilmaan ”pomppimaan”. Tämä siis toimii nopeilla griineillä, mutta kun puttaa griinin ulkopuolelta, niin pallon pitääkin kohota ilmaan, ettei takerru ruohoon.
Tämä loftaus on mielenkiintoinen osa-alue josta on paljon keskusteltu ja kokeiltu myös greenillä.
– deloft’aaminen putteria kallistamalla on hieman ”kepulikonsti”.
– kallistusta on vaikea hallita ja siitä aiheutuu muita ongelmia jne.Nimittäin kysymys on aika pienestä muutoksesta kun puhutaan esim. 4 asteen loft’in vähentämisestä vaikkapa 2 asteeseen.
– loft’in perimmäisenä tarkoituksena on nostaa pallo ruohon pinnalle putattaessa jolloin kitka vähenee (pallo ei lähtiessään jää ”kyntämään” ruohon sisällä) ja pallo lähtee suorempaan. Samalla se saa pyörivän liikkeen oikeaan suuntaan ja pienemmällä (ruohopinnan aiheuttaman) kitkan vaikutuksella.
– loft’in määrällä lienee suurin miinusmerkitys silloin kun putataan pitkää puttia (kuten jo totesit). Tällöin pelaaja voi huomioida asian siten että jättää puttistanssissa pallonsa sentin-parin verran normaalia taaemmaksi (= deloft’aaminen). Samalla myös hieman vähentää duffin mahdollisuutta, mikä näissä pitkissä on aina vaanimassa.
– lyhyissä puteissa (edes niissä tap-in puteissa) ei ehkä kannata tehdä minkäänlaista deloft’aamista, edes vahingossa.Asian ymmärtävällä pelaajalla saattaa olla omia mieltymyksiä ja perusteluita putterinsa loft’in astemäärän suhteen.
– tarpeita voi olla loft-kulman pienentämiseksi tai suurentamiseksi (tuskin sentään 4 astetta suuremmaksi)
– joissain erikoistapauksissa voi loft’in määrällä olla enemmänkin merkitystä (esim. silmien taittoviat, lasit, määräävän/vahvemman silmän johdosta jne.) Ehkä myös silloin jos pelaajan stanssiasento poikkeaa syystä tai toisesta normaalista jne.Greenin ulkopuolelta, esim. väylältä tai foregreeniltä puttaamiseen (putterilla lyömiseenkin) löytyy monenlaisia keinoja sekä tekniikoita. Harvemmin niitä näkee pelattavan. Monenlaisia olen kokeillut, joitakin myös harjoitellut ja käytän tilaisuuden tullen edelleenkin.
– näissä tapauksissa on yleensä paljon muutakin huomioitavaa kuin putterin loft-kulma.
– esim. pallon makuu ja edessä olevat kentän ominaisuudet vaikuttaa josko yleensäkään on järkeä pelata putterilla.
– tilanne ratkaisee, joskus olen tullut puttaamalla ylös greenibunkkereistakin (jopa onnistuneesti).Putterin varsia ja grippejä olen katkonut ja vaihdellut. Joskus olen säätänyt lie-kulmaa vartta taivuttamalla jne. Loppujen lopuksi puttereiden kulmia säädellään todella harvoin. Siksi päättelen että tuupparit eivät kiinnitä tällaisiin kovin suurta huomiota..josko siten on tarpeenkaan. Mutta drivereiden varsia vaihdeltiin joskus aikoinaan todella paljon.
KL1:
Samaa mieltä Arnoldin kanssa.Putterien valmistajat ovat jo jonkin aikaa laittaneet uria putterin lyömäpintaan tarkoituksenaan saada pallo rullaamaan mahdollisimman pian impaktin jälkeen juurikin välttääkseen liukumista. Deloftaamalla pallo lähtee liukumaan eikä pyörimään.
Joo, Arnold on Peltz’insä lukenut ja puhuu asiaa..juuri tuosta on kysymys puttaamisessa.
Putattu pallo saa lyöjän tarkoittaman oikean suunnan ja kierteensä sekä osumasta putterin lapaan sekä vieriessään ruohon päällä. Tässä kokonaisuudessa yhdistyy pelaajan osaaminen, lyöntitekniikka sekä putterin ominaisuudet. Jossain määrin asiaan vaikuttaa tietysti myös pallon ominaisuudet. Ei tässä sinällään mitään kovin ihmeellista ole..
Itse pidän pelaajan vaikutusta ylivoimaisesti tärkeimpänä ja määräävänä. Mailallakin on merkityksensä mutta siitä huolimatta tuloksen ratkaisee aina pelaajan taito ja osaaminen. Osaava pelaaja tekee tulosta huonommallakin välineellä ja toisaalta kalleinkaan putteri ei auta jollei taitoa löydy.
Lisäksi putterin fittaaminen kannattaa siltä osin että se sopii mahdollisimman hyvin pelaajalle.
Annan saman vinkin gloffarelle: nyt kannattaisi turvautua ammattiauttajan (pron) apuun eikä sekoittaa viattomia foorumin lukijoita…
Tämä golf kun niin helevetin vaikea laji, että miksi tehdä siitä itselleen yhtään vaikeampaa monimutkaistamalla ja hajoittamalla perustekniikka deloftauksilla ym. jo alkeista lähtien…?
ArnoldPalmes: Tämä golf kun niin helevetin vaikea laji, että miksi tehdä siitä itselleen yhtään vaikeampaa monimutkaistamalla ja hajoittamalla perustekniikka deloftauksilla ym. jo alkeista lähtien…?
Mielestäni nämä ovat varsin yksinkertaista asiaa. Topic’i otsikon mukaan kysymys on putterin fittaamisesta (tai ehkä parempi sana on säätäminen) pelaajan fyysisiin ominaisuuksiin ja lyöntitapaan sopivaksi.
– minulla on siitä käytännön kokemuksia..toki vain omakohtaisesti ja harrastuspohjalta.Jotta selviäisi miksi ja mitä vaikutusta on putterin varran pituudella, gripillä tai lapakulmilla on hyvä hieman perehtyä myös puttaamisen tekniikkaan. Siitä olet kirjoittanut ihan asiallisesti ja mielestäni oikein.
– näissä aiheissa minun ei tarvitse erityisemmin hakea oppia pro:lta, vaikka mielellään asiasta keskustelenkin. Ainahan näistä löytyy uusia näkemyksiä.Griinipelaamisessa/-työskentelyssä on paljon erilaisia osa-alueita. Niistä on ihan mielenkiintoista keskustella.
– välineet ja niiden ominaisuudet jne
– puttaaminen itsessään on erittäin mielenkiintoinen ja moniulotteinen kokonaisuus
– pidän myös ns. greenin lukemista omana erityistaitona jne.Jokainen saa vapaasti miettiä mikä sopii itselle ja mikä ei sovi tai olla mitä mieltä tahansa..
Golf on laji, jossa kompensoimalla jotain virhettä, yleensä ajaantuu syvemmälle suohon.
Jos joudut deloftaamaan puteissa siinä toivossa että saat pallon rullaamaan niin kannattaisi käydä prolla. Oletko muuten ikinä käynyt putin osalta swingianalyysissä? Jos et niin suosittelen, siinä voi omat uskomukset muuttua.
Deloftaaminen toki liittyy oleellisesti wedgelyönteihin, esim. jos tavoitellaan nopeasti pysähtyvää chippiä. Se ei tosin enää liitykkään putterin fittaukseen ja kokemuksiin siitä.
ArnoldPalmer: Jos joudut deloftaamaan puteissa siinä toivossa että saat pallon rullaamaan niin kannattaisi käydä prolla. Oletko muuten ikinä käynyt putin osalta swingianalyysissä? Jos et niin suosittelen, siinä voi omat uskomukset muuttua.
En ole joutunut tekemään näin greenillä kertaakaan koko golfurani aikana. Vanhan luottoputterini kanssa en tarvita tuollaisia putteja.
Sen sijaan olen sekä harjoitellut että käyttänyt putterin deloftausta lähipelissä greenin läheisyydessä. Jopa aika usein, kun en laiskuuttani viitsi aina ottaa wedgeä mukaan greenille. Toisekseen, usein putteri on näissä tilanteissa muutenkin tarkempi ja parempi mailavalinta. Golf on hieno peli siksikin että siinä saa ja voi käyttää myös mielikuvitusta. Putteri on paljon monipuolisempi maila kuin yleisesti tiedetään.
Noista svingianalyyseistä voisi tehdä ihan oman topic’insa.
-
JulkaisijaArtikkelit