Etusivu › Foorumit › Kilpagolf & harjoittelu › Pituuslyönnin Euroopan kiertueen osakilpailu Ruotissa
-
JulkaisijaArtikkelit
-
Mahtava päivä Tukholmassa vietettiin. Kuvasin koko tapahtuman ja kyllä oli isoa miestä lyömässä. Janos (190cm, 100 kg) näytti pieni kokoisimmalta, isojen hartiakkaiden miesten joukossa. Ensin oli leikkimielinen kilpailu, jossa Ruotsin muskelimiehet ottivat mittaa muista Euroopan miehistä. Janos voitti molemmat vastustajansa ja löi toiseksi pisimmän lyönnin eli 318m. Pelaajalla oli 6 palloa joka kierroksella ja aikaa pareittain lyönnissä 6 minuuttia, yksin lyönnissä 3 minuuttia. Kisa alkoi karsintakierroksella. 18 pelaajaa oli jaettu 3 kuuden hengen ryhmään, joista kaksi parasta pääsi suoraan semifinaaliin. Janos oli ryhmänsä kolmas tuloksella 309m (kaksi parasta tulosta olivat 354m ja 345m) ja joutui ’Last Change to Semi’ osioon. Last Change to Semissä karsintakierroksen loput pelaajat oli jaettu 3 neljän hengen ryhmään ja yhdestä ryhmästä ainoastaan 2 parasta tulosta pääsi Semifinaaliin. Janoksen ryhmän kaksi ensimmäistä pelaajaa löivät 317m ja 314m. Janos löi 318m ja pääsi Semifinaaliin. Semifinaalissa mentiin samalla periaatteella kuin Last Change to Semi. Finaaliin pääsi kuusi + paras häviäjä eli yhteensä 7 miestä. Janos löi tuloksen 312, joka oli jaettu toinen tila hänen ryhmässään. Finaaliin menijä ratkaistiin yhdellä lyönnillä ja pisimmän tuloksen kirjannut pääsi finaaliin. Janos löi ensin ja kirjasi tulokset 308. Hänen vastustaja, joka muuten oli kirjannut kilpailun pisimmän lyönnin (354m), ei saanut osumaa sektoriin. Finaalissa oli kerrallaan ainoastaan yksi mies lyömässä, kun muut osiot mentiin pareittain ns.pudotuspelinä. Janos sai kirjattua parin pitkän sektorin ulkopuolisen lyönnin jälkeen tuloksen 303, joka oikeutti 7.sijaan. Finaalin voitto tulos oli 337 m ja ruotsalaiset ottivat kaksoisvoiton. Lisättäköön, että Janoksen osumaprosentti oli paras kaikista kilpailijoista sekä jokaisen sarjan paras tulos oli yli 300 metrinen. Johon kaikki pelaajat pystynyyt. Janos itse ei tietenkään ollut tyytyväinen ja sanoi, että ensi vuodeksi hankitaan kunnon varusteet ja kierretään koko kiertue. Kyllä olivat vastustajat hieman peloissaan uudesta kilpailijasta… Lue lisää: LDE
Erittäin hyvä Janos!!!
Ensimmäisenä suomalaisena kisoissa ja heti finaaliin. Kyllä me muut suomalaiset klubituupparit voidaan olla susta ylpeitä.
Jatka samaa raataa niin saat kokemusta(voittaaksesi mut).
Hyvin meni Ruotsin reissu.
Kerro kisafiilareita vähän enemmän palstalle kun tuut takas.
Onnittelut Janokselle hyvästä uran avauskisasta!
Samalla todistit, että 300 m GP:ssä kirjoittavalle ei ole ongelma 😉
Väitän edelleen,että ne matkat on carryja?vai?
318m ei ole kauhean huono rulleillakaan…golfpisteen keskiarvoa parempi…=)
onnea!
Kyllä ne rullittelut on mukana:
Measurement of Drives
Drives will be measured from the tee line to the farthest point of the golf ball. Distance will include carry and roll.
NimetönJees pliis meikä on päk!
Kiitos kannustajille, ihan alkuun vähän jännitti että mahdunko niiden hormooni äijien kanssa tiille….
Itse olen onneksi ehkä Suomen luupäisin kaveri eikä mua pelota se että isot pojat karjuu kitalakensa rikki driven jälkeen, ja tuli sittä itsekkin parikertaa palloa käskettyä.
Tunnelma oli mielestäni aika jäätävä, sillä musiikki soi ja kansa taputti tahtia kun pallot sai kyytiä.
Joku kysyi että onko mitat rulleilla vai ei?
Siis lopputulos on rulleilla, mutta se on toinen juttu että tuleeko niitä.
Mun suurin ongelmani olikin vastustajieni mukaan mun loftini, he itse löivät 4-5 asteen drivereilla ja minun 9,5 nousi niin pystyyn ’johtuen pitkästä varresta ja lyöntityylistä’, että palloni pysähtyi ländätessään ihan totaalisesti, enkä täten saanut kunnon menopalloa kertaakaan.
Eli mun lyönnit olivat ns.carryjä.
Se että todistinko jotain GP lyöntien pituudesta, on omasta mielestäni hyvin kyseen alaista.
Mä en ensinkään ikinä retostele pituuksillani, ilmoitan vain parhaani jos kysytään.
Itse kilpailuissa huomasi sen, että joillekkin tuli niitä Big Bängejä eli +345m yksi silloin tällöin mutta ei kertaakaan samalle miehelle.
Eli tässäkin lajissa on miljoonia pieniä asioita jotka pitää yrittää saada kohdalleen ja sitten eikun avot ja pallo lähtee kuin hauki rannasta.
Uskoisin että ainakin minulla on mahdollisuus voittaa noita osakilpailuja, ja teknisesti sekä tasasuuden nimissä voisin olla järjestäin 3 joukossa, tosin tilanne saattaa muuttua kun otetaan pienempää loftia koska sivukierre lisääntyy helposti.
Kaiken kaikkiaan, Norpan kanssa todettiin että nämä miehet pystyvät klubipelaajista poiketen lyömään palloaan kaikin mahdollisin voimin ilman että swingi menisi tehottomaksi.
Eli niin sanottu ruoskan rentous säilyy vaikka kaikki tai vähän enemmänkin on pelissä.
Kiitos! Vielä kaikille niille jotka ovat jaksaneet kannustaa!
Onneksi olkoon Janos! Suomalaisella sisulla pärjää lajissa kuin lajissa. Varsinkin voimalajissa… :o)
Norppa: Aiotko laittaa videoklippejä johonkin nettiin josta voisi käydä ’ihailemassa’ kun isot pojat paukuttaa?
Mäkin haluisin nähdä niitä videoklippejä.
Noi LDE:n kotisivut on aika köyhät ainakin tältä osa-alueelta.
kiitos jo etukäteen!
Jos sulla on noita videoklippejä, joita kaverit täällä kaipailee, eikä sopivaa paikkaa laittaa niitä esille, niin mä voin tarjota sijoituspaikan niille tuolla mun kauhukabinetissa…sinnehän nekin taitaa kuulua 😉
Jos kiinnostaa, niin laita mailia tulemaan kauhukabinetti(at)paksupekka.com, niin sovitaan järjestelyistä.
Lue lisää: Kauhukabinetti
Videoklippejä voisin laittaa nettiin, ilmeisesti omille sivuille, jos onnistuu.. jos ei, niin Kauhukabinetti voisi olla oikea paikka niille kuville.
Sain pientä kommenttia, että eikö varusteet olleet kunnossa, kun olin kirjoittanut, että: ’kun saadaan kunnon varusteet’. Tarkoitin tällä siis ainoastaan loftin pienentämistä (niin kuin Janos jo selitti). Varusteet muuten olivat ja ovat täydelliset.
= )
NimetönTerve!
Tässä on yhden kuuluisan ruoattalaisen lyöjän kotisivut ’ siis putten ’, suosittelen tutustumaan….
Lue lisää: Patrick Andersson
Onnittelut Janokselle ja tsemiä jatkoon!
Hieman OT, mutta Andersson sivuilla lukee ’The average swing speed on the PGA and PGA European tours is between 105 and 115 mph, whereas my best swing speeds are at the 150 mph mark!’
Onko US ja European tourin (miesten) swinginopeuden (mailanpään nopeuden) keskiarvo todellakin vain VAIN 105 ja 115 välillä?
Jos on, niin aikas pitkälle ne tourilla paukuttelee suhteessa tuohon mailan pään nopeuteen. European tourin sivujen mukaan draivin pituuskeskiarvo asettuneen n. 265 m hujakoille.
Pikkusen perusfysiikkaa ihmettelysi taustaksi.
Pallon nopeuden kaksinkertaistuessa tarvittava liike-energia nelinkertaistuu.
Ilmiön ymmärtää varsin helposti jos yrittää ajaa fillarilla esim. 60 km/h. 40 km/h onnistuu aika helposti.
Lisäksi ilmanvastus kasvaa suurissa nopeuksissa huomattavasti jyrkemmin kuin nopeuden muutos.
Nämä kaksi yksinkertaista fysiikan perusasiaa selittänee miksi pitkälle lyönti 350 m vaatii paukkuja (mailan pään noeutta )huomattavasti enemmän kuin 260 m kaaret.
Voisi kuvitella, että mailanpään nopeuden on kasvettava neliössä pallon lentomatkaan nähden noilla pallon nopeuksilla.
Kiitos opastuksesta, fysiikan perusteet ovat tosin jokseenkin hallussa – usko pois;)
En ihmettele lainkaan sitä, että Andersson lyö pitkälle. En myöskään epäile hänen swinginopeuttaan. Tarkoituksenani ei myöskään ole/ollut vertailla tour ja long drive -kilpailioita millään tavalla (vaikka Andersson sen tekeekin). Sehän on jo täällä aiemmin todettu, että kysymyksessä on oikeastaan täysin eri lajit.
Minulle vain osui silmiin tuo ’tieto’ tour pelaajien swinginopeudesta. En muista nähneeni moista keskiarvoa aiemmin. Asia kiinnostaa minua siksi, että oma mailan pään nopeus osuu tuohon samaan haarukkaan, mutta pituudessa jään 30-40 metriä tourilla pelaavien keskiarvosta.
Noh, kyllähän hyvään ja pitkään draiviin tarvitaan muutakin kuin nopeutta mailan päässä.
Eikös se ilmanvastus nouse nopeuden kolmannessa potenssissa, siis nopeuden tuplaantuessa pitää voiman olla kahdeksan kertainen.
NimetönAsiahan ei ole niin simppeli, pitää ottaa huomioon myös dimppeli. Saattaisin osata laskeakin tuon, mutta olen nyt kesälomalla.
Mutta selvästi alle äänennopeudella liikkuvalle kappaleelle ilmanvastusvoima siis lasketaan:
F = 1/2 roo A cw v^2
mihnä
roo on ilman tiheys kg/m^3
A on pallon poikkipinta-ala (siis Pii r^2)
cw on kokeellisesti määrättävä ilmanvastuskerroin
(jonka saat esim. hyvästä fysiikan kirjasta)
v on pallon kulloinenkin vauhti (niin nopeushan on siis vektorisuure ja voima F siis kohdistuu nopeusvektorin suuntaa vastaan
Samalla palloon kohdistuu maan vetovoima, jonka voi olettaa näillä keskustelupalstan lyöntipituuksilla vielä aina vakiosuuruiseksi ja alaspäin (ei maapallon kaareutumista). Vielä pitäisi ottaa huomioon pallon kiertymisestä pyörimisakselin ympäri aiheutuva poikkeuttava voima, jonka suuruusluokan arviointi löytyy virtausmekaniikan kirjoista.
Näistä voi rakentaa Newtonin (voima = massa kiihtyvyys) lakia käyttäen differentiaaliyhtälön, joka ratkeaa simppelillä aikaintegroinnilla. Diff. yhtälöissä tarvitaan tällöin alkuehto, joka on siis pallon alkunopeusvektori ja paikka.
Mutta tämä on liian simppeliä, vielä pitäisi miettiä mailanpään kumahdusta palloon ja ei-keskeistä sysäystä, josta seuraa siis spinni ja pallon ampaisu golfkenttää kiertävälle radalle…. mutta sade näyttäsi hieman hellittävän, taidan jatkaa kokeellista puolta tästä tutkimuksesta.
-
JulkaisijaArtikkelit
Etusivu › Foorumit › Kilpagolf & harjoittelu › Pituuslyönnin Euroopan kiertueen osakilpailu Ruotissa