Etusivu › Foorumit › Kilpagolf & harjoittelu › PGA Tourin tulevaisuus
-
JulkaisijaArtikkelit
-
Elämme jännittäviä aikoja ammattilaiskilpagolfissa. PGAT:n ja PIF:n YYA-aiesopimuksen eräpäivään on enää reilu viikko.
Maailman golfmediat (lähes poikkeuksetta) ovat turvoksissa arvioita, näkemyksiä ja jopa neuvottelupöydiltä pudonneita -tai pudotettuja- tiedonmuruja siitä, mitä tapahtuu seuraavaksi.
Pitäisikö meidän Forumin vapaaehtoistenkin panna joulun pyhien ja välipäivien ratoksi pystyyn talkoot ja kolata porukalla epätietoisuuden lumet ja jäät pois ammattilaiskilpagolfin dollarinvihreältä pelialustalta?
Asiantuntevimmat jo aloittivatkin itse makrotason pääasian esiin kaivamisen parilla ansiokkaalla lapionpistolla Samooja-ketjun sinänsä lämminhenkisen mikrotason moraalisäteilyn lomassa.
PokiTuuppari tiesi, että
Jenkit eivät halua Jasseria sellaisen jenkki-instituution, kuten PGA, kumppaniksi. Ja viimeisimmät huhut kertookin, että PGA neuvottelee tällä hetkellä aktiivisemmin Strategic Sports Group:in kanssa, joka koostuu varakkaista, NFL, MLB ja NBA joukkueiden omistajista. Joukkueiden joukossa aitoja jenkki instituutioita, kuten New York Mets, Boston Celtics, Boston Red Sox ja Chicago Cubs. Ja ehkä juuri tämän takia Jasser päätti korottaa Rahmille tarjottua rahakasaa, jota baski ei pystynyt enää vastustamaan vuoden takaisista puheista huolimatta.
Myös TheGary oli käryllä, että
Yhdysvaltain senaattihan asetti työryhmän tutkimaan tuota kiertueiden yhdistymistä, siinä voi mennä vuosia.
Toisentuoksuisiakin savumerkkejä leijailee ilmassa – ja täysin päinvastaiseen suuntaan.
Keissin käänteet tähän mennessä hämmästyttävän tarkasti ennustanut VC/PE-markkina-asiantuntija tietää kertoa, että neuvotteluosapuolet pelaavat täysin eri pelejä – ja täysin eri panoksilla. PGAT-komissaari Jay Monahan pelaa lyhyen tähtäyksen monopolia, jossa YYA-sopimus onkin itseasiassa mallia Molotov-Ribbentrop eli hyökkäämättömyyssopimus, jonka ainoana tarkoituksena oli vain lopettaa kiertueen vapaat pääomat puolittaneet asianajokulut, estää kiertueen kirjanpidon avaamisen julkisuudessa ja antaa aikaa rakentaa kilpaileva yhteistyötarjous. Aitojen yhteisneuvottelujen sijasta Jay onkin käyttänyt aikansa ja energiansa entisten työnantajiensa (Fenway Sports Group, IMG) ympärillä toimivien sijoittajaryhmien (Acron, Endeavor, SSG) kontaktointiin ja houkutteluun mukaan tarjouskilpailuun PGA Tourista. Vastaavasti PIF:n puheenjohtaja Yasir al-Rumayyan pelaa todella pitkän tähtäyksen ekosysteemipeliä, jossa tavoitteena on pääsy mm. kaikille suuren kasvupotentiaalin urheiluviihdemarkkinoille. Myös panokset pelipöydällä ovat tiettävästi eri paria: Jayn suosiman SSG:n pinkassa on 53 melonia, Jasserin pinkassa niitä on 800.
Toisaalla ehkä lähimpänä saudisisäpiiriä (heti Phil Mickelsonin jälkeen) liikkuva tutkiva länsijournalisti tietää kertoa, että vaikka Yasir olikin aluksi pettynyt Jayn intoon neuvotella PIF:n sijasta entisten työnantajiensa ympärillä toimivien kilpailevien sijoittaryhmien kanssa, hän alkoi nopeasti nähdä potentiaalisen uhkan houkuttelevana mahdollisuutena – ja itse asiassa oivallisena oikotienä päästä sijoittamaan SSG:n kautta golfiin verrattuna monikymmenkertaisille palloilumarkkinoille. Toisen sisäpiirilähteen mukaan myös oikeusministeriöstä on annettu ymmärtää, että kotimaisen kapitaalin mukaan ottaminen helpottaisi huomattavasti PGAT-PIF-YYA-sopimuksen oikeudellista antitrustikäsittelyä.
Diili vai ei diiliä? Ja jos, niin kenen kanssa? Ja mitä siitä seuraa?
Mihin suuntaan sojottaa viimeistä huutoa hehkuva ammattilaiskilpagolfkompassi sinun ranteessasi?
EVVVK
Tuorein huhu on että neuvottelut eivät ole valmiit vuoden loppuun mennessä, menee pitkälle ensi vuoteen. Voi toki olla että yhdistyminen vielä kariutuu ja kuten mainitsin, niin Yhdysvaltain senaatti on asettanut työryhmän selvittämään asiaa. Onhan PGA-kiertue se ykköskiertue ja tulee aina olemaan.
En meinaa tällä päätäni vaivata. Jos LIV joskus yhdistyy PGA Touriin, niin se on sitten sen ajan murhe.
Onhan tämä golf-tourien hajanaisuus ja systeemi vähän erikoinen.
Tenniksessä on ATP-tour ja heillä kisoja ympäri maailmaa, pelaajat on rankattu niin että ei tarvitse arvuutella kuka on paras. Sitten tietysti erikseen ”paikallistoureja”, mutta ATP on selkeä pääkiertue, jolle kaikki pyrkivät. Mielestäni golfiin pitäisi saada vastaava, mutta kun PGA on tehnyt itsestään suurimman ja kauneimman, niin saavutetuista eduistahan on tunnetusti hankala antaa periksi.
Sen verran vielä kuitenkin että vaikka yhdistyminen tapahtuisi, niin suurella osalla LIV pelaajia ei olisi pääsyä PGA/LIV Tourille, koska ei voida ajatella että Kalle ja kumppanit pelaisivat ”korkeimmalla sarjatasolla”.
EU-tuomioistuin antoi muuten tänään päätöksen jalkapallon Superliigan torppaamisesta.
https://www.is.fi/jalkapallo/art-2000010074366.html
Aika jännä.
Huvittava yksityiskohta tässä kohtuullisen hölmössä neukkaridraamassa oli kesällä oikeuden papereista ilmennyt luonnos jossa mietittiin voisiko Yasir saada Augusta Nationalin ja R&A:n jäsenyydet.
Golf ei ole kuluttajabisnestä vaan eliitin lemmikkilaji. LIV ei tuota mitään, eikä PGA Tourkaan ole katsojaluvuiltaan kummoinen. Mutta jonkinlaista statusta yhdysvaltojen liike-elämässä näillä miljardeilla yritetään ostaa.
Sivutuotteena Richard Bland ja Kalle Samooja rikastuvat.
YouTube:sta voi käydä katselemassa Rahmin takinkäännön selittelyt siitä kuinka PGA:n historiaan jääminen ei ollutkaan niin tärkeätä, kun ne saudirahat.
Olen katsonut saman podcastin 2 edellistä mielenkiintoista Rahm jaksoa, mutta uusia koottuja selityksiä ei kiinnosta katsoa.
Voi olla, että LIV tourin konsepti on kehitetty Amerikkalaiseen makuun sopivaksi ja sellaiseksi, että väliin sopii paljon mainoksia. Jenkeillä on ilmeisesti hieman erilainen maku TV-urheilun suhteen, katsotaanhan siellä mm. näytöspainia, millä ei ole mitään tekemistä urheilun kanssa.
Ensinnäkin LIV:n pelimuotoa pitäisi muuttaa, koska nykyisin kisoja on lähinnä rasittavaa katsoa. Esimerkiksi tämä joukkuepalaaminen vain sekoittaa ja ainakin sen pitäisi olla selvemmin sivuroolissa, kuten Dunhill-kisassa Skotlannissa. Kaikki kisaajat saavat palkintorahoja, joten minusta on urheilun irvikuva, että myös viimeiselle maksetaan palkintorahoja (muistuttaa pikkulasten urheilussa, jossa kaikki saavat mitallin, ettei kellekään tule paha mieli). On lisäksi hieman kornia, että mukana on paitsi maailman huippuja, myös pelaajia, joiden maailmanlistan sijoitus on luokkaa 300 (joten siis maailmanlistan 300 joukosta mukana on vain vajaa 20%).
Kaikilla toureilla (myös mm. kotimaan liigoissa) olennainen urheilun elementti on se, että ylimmälle tourille päästäkseen pitää voittaa alempia toureja ja sitten jos ei ylemmällä tasolla pärjää, putoaa astetta alemmas… ja kuka tahansa pelaaja voi hyvillä peliesityksillä nousta porras kerrallaan aivan huipulle asti. Se on mielestäni urheilua.
Kaikki kisaajat saavat palkintorahoja, joten minusta on urheilun irvikuva, että myös viimeiselle maksetaan palkintorahoja
Korjatkaa ihmeessä, mutta golf taitaa olla harvoja isoja ammattilaislajeja, josta ei tule takuushekkiä (paitsi LIV). Toki sellaisiakin lajeja löytyy, kuten suksilajien maailmancupit.
ATP-tenniksessä kaikki mukaan päässeet kuittaa shekin vaivanpalkaksi, grandslam turnauksissa 128 pääkaavioon pelaajaa (81000$) + 3 eri karsintakierroksella tippuneet 112 (vähintään 22000$).
Rahoja enemmän kismittäisi LIV pelureille mahdollisesti ehkä jossain vaiheessa myönnettävät OWGR pisteet.
Saisiko kaikki 48 LIV pelaajaa leppoisan 54 reiän päätteeksi shekin lisäksi OWGR pisteet, kun PGA/DPWT kiertueilla cutin missaavat jää rahoitta ja pisteittä.
LIV kisassa voi heittää vaikka John Dalyn tapaisesti viihteelle pelin tökkiessä, riittää, kun kaksi ”joukkuekaveria” tzemppaa.
En meinaa tällä päätäni vaivata. Jos LIV joskus yhdistyy PGA Touriin, niin se on sitten sen ajan murhe.
Huhujen mukaan eivät ole lähelläkään sopimusta, mutta pianhan tuosta saadaan lisätietoa.
Miten mahtaa verottaja jatkossa suhtautua Kallen yrittäjätoimintaan, kun yrittäjäriskiä ei enää ole. Rahaa tulee pelkästään osallistumalla kisoihin.
Mitäs se verottajalle kuuluu millaisella riskillä yrittäjä tilinsä tekee?
https://www.hs.fi/urheilu/art-2000010003674.html :
Pelaaminen PGA:lla ei ole ilmaista. Välimäki laskee, että ensi kaudella rahaa palaa pienen pirkanmaalaisen omakotitalon verran, noin 300 000–400 000 euron verran.
”Sen verran pitää maksaa, että pääsee tekemään työtään”, Välimäki naurahti.
Summa sisältää matkat, asumiset, elämisen, caddien ja valmentajan kulut.
Ilmaista ei pelaaminen ole LIV:lläkään. Samaa luokkaa kuin PGA:lla, veikkaan. Kallen yrityksen (KS Golf Oy) riski tappiollisen tuloksen tekemiseen lienee kuitenkin ensi vuonna poissuljettu. Sen sijaan Sami Välimäki Oy:llä se on täysin mahdollinen. Kohtelisiko verottaja kyseisiä yrityksiä eri kriteerien mukaan? Veikkaan vielä toisen kerran: tuskin.
Mitäs se verottajalle kuuluu millaisella riskillä yrittäjä tilinsä tekee?
Monella on käsitys, että Oy:n kautta toimimalla jäisi verot maksamatta. Nykyinen verolainsäädäntö johtaa pikemminkin siihen, että Oy:n kautta toimiminen johtaa ”lähes” kaksinkertaiseen verotukseen – etenkin, jos listaamattomien yritysten veroetu poistetaan.
Ensin Oy maksaa voitosta veroa pääsääntöisesti 20 % ja sen jälkeen, jos omistaja nostaa varoja yhtiöstä, pitää maksaa veroa vähintaan 7,5 % (verohuojennuksen jälkeen) tai enemmän, jos ei ole nettovarallisuutta. Eli yhteensä siis 30 % tai ylikin. Joskin veroja toi tasata useammalle vuodelle ja mikäli menestyy, voi siirtyä halvemman verotuksen maahan kirjoille (esim Sveitsiin).
Ymmärtääkseni iso etu Oy:n kautta toimimisessa on se, että kuluja voi helpommin vähentää tuotoista. Henkilökohtaisessa verotuksessa verottaja on yleensä tiukempi hyväksyessään vähennyskelpoisia kuluja. Oy:ssä toimimisessa on kulujen suhteen myös riski, eli henkilökohtaiseen elämiseen liittyviä kuluja ei voi kuitenkaan vähentää (esim kyseenalaista, pystyykö Marin vähentämään Kämpin sviitin kulut Oy:n verotuksessa, mutta jos ei olisi yhtiötä, sviitin kuluja ei varmasti saisi vähentää). Näissä tilanteissa verottaja harkitsee sitä, liittyvätkö vähennetyt kulut kyseisen yrityksen liiketoimintaan ja tätä pohdittaessa eräs arvioitava seikka on yrittäjäriski, mitä MP-33 edellä pohti. Eli jos vaan pelailee golfia kiertueella ja vähentää sviitin kulut, tuskin on hyväksyttävää, mutta jos Oy sisältää muutakin liiketoimintaa, jonka edistämiseen sviittivuokra voisi liittyä, kyseinen kulu voi olla hyväksyttävä (tosin edustuskulut vain osin vähennyskelpoisia, vaikka liityisivät liiketoimintaan)
Kalle Samoojan yritys on KS Golf Oy, ei Ky. Suomen Asiakastieto Oy:n sivuilta löytyy tiedot: Mikko Ilonen Oy, Sami Välimäki Oy, Hatman Oy (Tapio Pulkkanen), Lauri Ruuska Oy, Oliver Lindell Oy tilinpäätös ym. tiedot. Ja aikanaan Mikko Ilonen oli ensimmäinen golfinpelaaja, joka yrityksen itselleen perusti.
FedEx Cupin voitti Victor Hovland ja Race To Dubai mestari on Rory McIlroy, muta kuka on LIV Champion? No, en tiennyt minäkään ennen kuin googlasin. Hän on Taylor Gooch. Mahtaako itse arvostaa saavutustaan kuinka korkealle?
FedEx Cupin voitti Victor Hovland ja Race To Dubai mestari on Rory McIlroy,
Seuraan semi-aktiivisesti kaikkia kiertueita, ja EN olisi pystynyt vastaamaan kuka voitti edellä mainitut mestaruudet, mutta nyt vältyin googlaasimiselta.
Sen olen huomannut, että Hovland, McIlroy ja Gooch ovat kaikki mielenkiintoisia ja erittäin hyviä pelaajia…. pelaavat missä pelaavat!
Nuo ovat kaikki Pga Tour pelaajia. DPWT voittokin menee useimmiten Pga Tour pelaajalle, vaikka pelaavat minimimäärän DPWT kisoja. Tämä johtuu siitä että majoreista saa niin paljon pisteitä. Mitään suurempaa epäkohtaa asiassa ei mielestäni ole, koska saisivathan DPWT rivipelaajatkin pärjäämällä majoreissa kartutettua pistepottiaan, mutta helpommin sanottu kuin tehty. Onneksi eurooppalaiset ovat vahvoja myös Pga Tourilla ja Ryder Cupissa.
Veikkaan että PGA tässä voittaa, kun ottaa huomioon usalaisen sotakoneiston siinä takana. Ei ole sijaa meillä euroilla tai sitten lähi-idälläkään sitä vastaan. Nähdäänhän jo 1970 öljykriisien aikaan miten kävi. Onko teille nimet Michael Jordan, Tiger Woods tai Chael Sonnen tuttuja? He ovat amerikkalaisia urheilijoita ja jatkossakin siellä on aina kärkiatleetit, saunaa ja Timo Kaukosta lukuunottamatta!
Jos suomigolfin suhmurointeja seuratessa ei aina tiedä itkeäkö vai nauraa, niin tämä on oikeasti hauska!
Röörin ajattelu golfin ekosysteemistä kehittyy:
Ja Röörin ajattelu golfin ekosysteemistä kehittyy lisää:
Jos ajattelu kehittyy tästä vielä yhtään lisää, Rööri pelaa parin viikon päästä Meksikossa Rahmin Legion XIII-tiimissä.
Attaboy!
Hyvä että Trump palaa. Huomaa että Bidenin aikana golfkin mennyt seksaisin tämän liv yms juttujen myötä. Trumpin madman-doktriini auttaa siinö että ihmisten huomio on hypnotisoituneena hänen toilailuissaan ja samaan aikaan muita konnankoukkuja ei tehdä ja asiat ympärillä pyörivät rutiininomaisesti
Mutta kuten aikaisemmin sanonut. Usan sotakoneisto viimekädessä ylläpitää golfsuvereeniuuden heillä. Yrittihän sitä muuan saksalainen korpraali Martin Kaymer kammeta heitä asemastaan mutta miten kävi!No niin!
Amerikkalaiset miljardööri patriootit (mm MLB, NBA ja NFL joukkueiden omistajia) ovat pääsemässä sopimukseen PGA Tourin kanssa, eikä PGA Tour tule päätymään saudien PR-tempuksi.
PIF on edelleen mukana neuvotteluissa, mutta jenkit huolehtivat ainakin, että määräysvalta ei poistu USA:sta.
Valioliigan joukkueet on ostettavissa öljyrahalla, mutta ei Amerikkalainen urheilu-instituutio.
-
JulkaisijaArtikkelit
Etusivu › Foorumit › Kilpagolf & harjoittelu › PGA Tourin tulevaisuus