Aihe: Pallovarkaus - Golfpiste.com

22.10.–29.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][10]
KilpailuaSuomalaista

Pallovarkaus

Etusivu Foorumit Yleistä Pallovarkaus

Esillä 11 viestiä, 1 - 11 (kaikkiaan 11)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Tämän aiheen olisi voinut ehkä periaatteessa nostaa esille ”Käyttäytyminen golfkentällä” aiheen alla myöskin, mutta päätin nyt nostaa tämän yksityiskohtaisesti tänne omana aiheenaan jotta voidaan keskittyä yksinomaan siihen.

    Tänä kesänä olen kokenut kolmeen eri kertaan tapauksen jossa oma lyönti on mennyt vieraalle väylälle ja toisen ryhmän pelaaja on sillä väylällä sitten reippaasti vaan poiminut pallon omaan taskuun tai pelannut sillä eteenpäin. Kahdessa tapauksessa oli kyse vinoista avauksista jotka päätyivät keskelle vieraita väyliä, jolloin oltiin totta kai huudettu etiketin mukaisesti fore. Onneksi toisessa näistä tapauksista pelaaja tunnusti erheensä, pahoitteli vilpittömästi asiaa, ja antoi palloni takaisin. Mutta ensimmäisessä oli pelaaja ollut sen verta vikkelä (ehkä tarkoituksellakin) että oli ehtinyt pelata kauas jo eikä tilanteelle voinut enää mitään. Kolmannessa tilanteessa olin lyönyt kylkkärin joka meni noin 10-15 metrin yli griinin taakse hyvin avoimelle alueelle (ei mitään esteitä mihin hukkua ym). Näin noin 50 metrin päästä kuin vieraan väylän pelaaja löi jotakin palloa noin samasta kohtaa minne oma pallo oli mennyt. Hyväuskoisesti ajattelin tietenkin että mieshän lyö tietenkin omaa palloaan ja kyllä se oma pallokin löytyy sieltä samoilta nurkilta sitten. Noh omaa palloa ei näkynyt yhtään missään. Kysyin tältä vierasporukalta että olivatko nähneet mitään palloa tulleen näille nurkille, kerroin pallomerkinkin. Katsoivat toisiaan hermostuneesti ja vihdoinkin väittävät että ei mitään oltu nähty. Vaikeata sitä siinä sitten ryhtyä haukkumaan porukkaa valehtelijoiksi kun en tykkää minkäänlaisista konfrontaatioista.

    Toivon että ne jotka ovat jaksaneet lukea tänne asti ottavat tämän kertomuksen tosissaan, en näistä kirjoittelisi ellei tapaukset olisi olleet mielestäni päivänselviä. Olen pelannut tällä kaudella noin 25 kierrosta, joten en nyt halua liioitella ja väittää asiaa miksikään suureksi nousseeksi ilmiöksi. Ja totta kai näiltä tilanteilta säästyttäisiin jos vain aina osaisi pitää oman pallon omilla väylillä ja griineillä. Silti minusta on ollut kummallista kuinka innokkaan valmiita porukka on ollut nostamaan palloa joka ei ole heidän, ei edes katsoa ympärilleen ensin varmistaakseen jos pallon alkuperäinen omistaja saattaisikin olla vieraalta väylältä kohtapuolin tulossa. Totta kai golfpallot maksavat ja ainahan se on kiva jos puskasta, paksusta raffista tai metsästä saa hienoja löytöpalloja jotka ovat vielä hyvässä kunnossa. Mutta vähän tilannetajua, pelisilmää ja jos ei muuta niin vähintään rehellisyyttä näiltä ihmisiltä toivoisin.

    Siksi merkitsen jokaisen pallon punaisella tussilla niin reilusti ettei ainakaan vahingossa voi erehtyä. Joskus olen kyllä nähnyt että merkitty pallokin on mennyt jonkun taskuun. Houkutus nostamiseen on, jos ketään ei näy missään. En ole kovasti löytöpallojen perään muuten.

    Mitään vierasta palloa ei pidä nostaa, jos ei ole aivan varma, että se ei ole jonkun muun pelissä oleva pallo.

    Kerran on palloni viety, kerran vaihtui classicillä pro v1 pallo top fliteen koska nainen oletti pallonsa olevan se mitä hän löi. Kerran on kisassa palloni nostettu tiin päälle greenillä kun sattui draivi osuun kohdalleen par-4 sokkoväylällä, en jatkanut teen päältä.

    Kyllä se tussilla töhritty pallokin voi joutua muiden taskuun. Itse en sellaisiin koske pitkällä tikullakaan. Golfpallot ovat kauniita sellaisenaan. Jos pelaaja ei itse millä pallolla (merkki, nro ja logo) hän pelaa, niin kannattaa lopettaa golfin peluu. Amatöörimaista touhua.

    Itse merkkaan aina pallon tussilla. Jos oma pallo on esim. merkkaamaton Pro V1 ja vetaisee sen metsään, niin ei voi todellakaan olla täysin varma, että sieltä löytynyt ssmanmerkkinen ja -numeroinen pallo on oma.

    Sääntö 6.3a. Pelaajan tulisi laittaa palloonsa jokin merkki tunnistamista varten. Yleensä kisoissa startteri vielä kehoittaa
    pelaajia laittamaan palloon merkinnät tunnistamista varten. Luulen jokaisen ammattilaisten käyttävän merkintää, jonka avulla
    hän pystyy vuoren varmasti tunnistamaan oman pallonsa.

    ”Itse merkkaan aina pallon tussilla.”

    Samoin tekevät kaikki ammattilaisetkin. Amatöörimäistä touhua 😀

    Skaboissa kyllä merkkaan palloni tussilla. En tosin hirveän usein kisoissa pelaile joten useimmiten tätä ei tule tehtyä. Rohkenenpa veikata että 90% ämätööreistä eivät pallojaan tusseilla merkkaile kun pelaavat ns normaalia ei-kisa-rundia. Vaikeata sanoa kuinka tehokkaasti se pallon merkkaaminen oikeasti estäisi pallojen näpistelijöitä näissä tilanteissa.

    Kisaan pallo merkataan ja eka tee’llä on tapana kertoa sekä näyttääkin merkkarille ja muille saman ryhmän pelaajille millä pallolla pelataan. Tämä siksi ettei ole vallan tavatonta vaikka useammalla olisi saman merkkinen pallo. Jos näin on niin pelataan mielellään erinumeroisella. Usein myös varapallo jo valmiiksi merkittynä jos tulee tarpeelliseksi.
    – lienee aikalailla normijuttu kun muutkin tekee yleensä samalla tavalla.

    Harjoituskierroksilla ei ole tapana merkkailla palloja..toki voihan siinä ollakin jokin merkki jo entuudestaan. Toisekseen pelaan lähes poikkeuksetta samalla pallomerkillä (itse ostetuilla tai joskus firman logopalloilla) koko kauden. Eikä ole tapana keräillä palloja kentältä tai kentän reunoilta. Useinhan niitä löytyy mutta olen antanut ne kavereille jos kelpaavat.
    – olen jo kymmeniä vuosia sitten todennut ettei pallot ei ole kovin kummoinen kuluerä/kausi.
    – siitäkin kun on omat pikku hyötynsä kun pelaa aina samalla, tutulla ja hyväksi todetulla pallomerkillä.

    Normaalisti en juurikaan etsi omia metsään lyötyjä pallojani. Laitan mieluummin varapallon (tai uuden) peliin välittömästi. Varsinkin jos tietää jo ennalta että pallon löytyminen on epävarmaa ja/tai metsästä jatkaminen olisi muutenkin huono vaihtoehto (niin kuin se lähes aina on).
    – suosittelen tällaista käytäntöä muillekin. Jouduttaa mukavasti pelaamista, eikä siinä juurikaan ns. ”menetä lyöntejä”.
    – kisassa voi ehkä harkita asiaa tilanteen mukaan.

    Ja, sitten vielä se kultainen sääntö: Älä koskaan nosta muiden pelaajien palloja kentällä, eikä missään tapauksessa ainakaan kentän pelialueella. (puhumattakaan että poimisit jonkun tuntemattoman vieraan pallon taskuusi).
    – toki tähänkin on tietyt ymmärrettävät poikkeuksensa.

    Mutta, jokainen tehköön juuri niin kuin parhaakseen näkee..ja tulee omalla tavallaan onnelliseksi.

    Männä viikolla olin juuri avannut par4 väylän ja kävelin kärrylleni, jolloin huomasin rattaan vieressä pallon, ajattelin, että se oli pudonnut kärryn lokerosta maahan ja poimin sen ylös. Kyseessä oli kuitenkin joku Srixon distance pallo, jollaisia en käytä, enkä kerää.
    Teeboxi on hyvin lähellä viereisen par3 väylän griiniä, joten kyseessä taisi olla seuraavan ryhmän avauksesta, joka vierinyt kärryni alle. Mitään varoitushuutoa ei takaa tulijoilta irronnut, muutkaan ryhmämme jäsenet eivät sellaista kuulleet. Tipautin siis pallon oletetulle sijainti paikalleen takaisin ja jatkoin omaa kierrostani.
    Mitä tästä opimme, emme kai mitään, mutta fore huutoa ei ole tarpeen säästellä, vaikka olettaisikin, ettei lyönti aiheuta vaaraa?

Esillä 11 viestiä, 1 - 11 (kaikkiaan 11)
Vastaa aiheeseen: Pallovarkaus

Etusivu Foorumit Yleistä Pallovarkaus