16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista

Päivän kysymys, putit

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu Päivän kysymys, putit

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 32)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Päivän kysymys kirvoitti seuraavaan mietintään. Oma puttikeskiarvoni on 1.824/reikä. Tämän ja griiniosumien välillä on melko vahva riippuvuus niin, että jokaista griiniosumaa kohti puttien lukumäärä kasvaa 0.25:llä/kierros. Dataani tulkiten: jos en lyö yhtään griiniosumaa kierroksella, puttien odotusarvo on 1.68/reikä jso taas lyön joka toisen griinin niin puttien odotusarvoa on 1.92/reikä. Griiniosumaputtien keskiarvo koko kauden aikana on 2.016/reikä (alkukaudesta meni hyvin ja olin pitkään hieman alle 2:n). Tätä taustaa vasten kysymys: nuo tällä hetkellä 6% vastaajista, jotka ilmoittavat puttimääräkseen keskimäärin alle 30, mikä on heidän GIR-%:nsa ja mikä on GIR-puttien lkm? Muitakin puttitilastoja kuulen mielelläni – ehkäpä joku toinenkin. tyyliin kuinka monta % upotatte 1-2 m:n puteista (mulla vain 56%), entä 2-4 m:n (25%). Jos puttimatkaa on 8-16 m paljonko tulee 3-puttisia (30%), entä yli 16m:stä (49%). Näiden tilastoiminen on ainakin saanut jalat maan pinnalle!

    Noin tarkasti ei ole tullut tilastoitua, mutta putterin vaihdon jälkeen (7.6.), on puttikeskiarvo 1.8, per GIR 2,04. Ennen vaihtamista oli 1,94/2,32. Ihan kaikkea kehitystä ei voi putterin piikkiin laittaa. Kyllähän alkukaudesta tatsi ja kernit on huonommassa kunnossa muutenkin.

    Omat range prosenttini:

    1m 68%

    2m 32%

    4m 11%

    Kentällä tällä kaudella noin 38 puttia/kierros.

    Suurin ongelma on chippi+putti joka on lähes aina 3 ja yhtä usein 4 kuin 2. Tuo maksaa ja paljon.

    Kyllä omalla kohdallani tilanne on, että mitä vähemmän griiniosumia sitä vähemmän putteja. Pelkkä puttien laskeminen ei siis auta kehittymään.

    Tämän kauden puttikeskiarvoni on 31,5, kaksi viimeisintä kierrosta 29 puttia. Ikävintä on, että suurimman puttimäärän, 37, puttasin Diners-finaalissa, jossa hävisin Espanjan matkan kolmella lyönnillä. Eli, jos …

    KL

    Joo, pelkkä puttimäärä ei kerro kierrostulosta, se on nähty. Hyvällä kierroksella voi olla 28 tai 37 puttia, ihan riippuen griiniosumista.

    Hyvän kuvan omasta lähipelistään saa, kun laskee yhteen putit griinillä + lyönnit 10 (tai 15 tai 20) metriä griinistä (chipit, hiekat, lobit, putit, pitchit). Sitten kun vertaa tätä lukua putteihin griinillä ja griiniosumiin, alkaa hahmottua mikä osa-alue vaatii eniten parantamista.

    Tilastot ovat muutenkin mielenkiintoisia eivätkä useinkaan kerro koko totuutta. Jos esimerkiksi pelaan kierroksen Kotojärvellä ja Rönnäsissä, on griiniosumia jälkimmäisellä kentällä luultavasti tuplaten verrattuna edelliseen, koska griinien kokoero on valtava. Sen sijaan putteja griinillä Kotojärvellä tulee vähemmän, koska lähestymisen jälkeen usein edessä on chippi ja 1 tai max. 2 puttia. Kierrostulos voi kuitenkin olla täsmälleen sama tasoitukseen nähden. Kummalla kentällä olen sitten tilastojen valossa lyönyt lähestymiseni tarkemmin tai putannut paremmin…?

    KL

    Niin, jos…. Älä välitä, minä jäin Kurkissa Joutsenesta paljon enemmän, mutta joitakin vuosia sitten Suomen Finaalissa pelasin saman neton voittajan kanssa, mutta hävisin händärillä, se vähän riepoi. Ja ekalla osallistumiskerralla hävisin lyönnillä 2-sarjassa. Pienestä se on kiinni.

    Ensi vuonna taas mukana suurin toivein, vai mitä?

    Tottakai, minä en luovuta ! Ensi vuonna taas tiukasti mukana.

    Äkkiseltään näyttää aika oudolta tuo vastausjakauma. Tällä hetkellä 76% sanoo puttaavansa alle 2 putin keskiarvolla. En ole pitänyt omista puteistani tilastoa, mutta uskaltaisin arvioida että se kuitenkin on yli 2. Enpä uskonut kuuluvani golffaajien huonoimpaan kvartaaliin puttaamisessa. 🙂

    Tai sitten tässä on kysymys samasta että 80% autoilijoista pitää itseään keskimääräistä parempina. 🙂

    Nimetön

    Kyllä mä luulen, että kysymys on just siitä, että kun ei osuta greeneihin on kohtuu helppo selvitä chipillä ja yhdellä – kahdella putilla. Jos taasen osuu greeneihin niinkun minä, eli lähes aina kauas lipusta, on ainakin mulla todennäköisempää kolme puttia kun kaksi. Siksi mun puttikeskiarvokin on kohonnut alkukauden 35:stä lähemmäs 40:tä.

    Siinähän sitä on kehittämistä ensi kaudelle. Greeniosumat lähemmäs lippua, pituuskontrolli puteissa paremmaksi ja ne parimetriset sisään. Toivotontako??

    Joop, olet varmaan oikeassa tuossa. Toinen mikä tuli mieleen kun hieman asiaa ajattelin on se että tuo otos ei kuitenkaan varmaan edusta kovin hyvin koko golfaavaa kansaa. Uskaltaisin väittää että GP:n vakiokävijät ovat keskimäärin jo defaulttina perusgolfaria parempia ja lisäksi vielä tuollainen kysely kerää helposti klikkauksia niiltä, jotka voivat hyvällä omallatunnolla sanoa kuuluvansa parempiin kategorioihin. 🙂

    No, siinä on mullakin ensi kaudelle tavoitetta että saa sitä keskiarvoa alaspäin…

    Luulen, että täällä aika moni pitää jonkinlaista kirjaa pelisuorituksistaan. Näin on helppo vastata tuollaisiin kysymyksiin rehellisesti, ainakin minä tein niin. Ei liene mitään hyötyä valehdella gallupissa.

    Fakta tosiaan on, että silloin kun lähestymislyönti on kunnossa, joutuu puttaamaan pidemmältä. Mutta jos lähestyminen jää esim. forelle, on siitä helpompi selvitä chippi + 1 putti – yhdistelmällä.

    Joo, vahvistan omasta puolestanikin, että tämmöinen tuuppari pääsee helposti alle 36 putin kierroksiin, kunhan vaan lähiöpeli on jonkinlaisessa tolkussa. Greeniosumia nimittäin tulee about 1 per kierros ja usein vähän vähemmän. Lähiöpeli kun on sitten jonkinlaisessa tolkussa, on chippi + 1 putti paljon yleisempää kuin chippi + 3 puttia.

    Esimerkiksi: Tein kesällä uuden kotikenttäennätykseni kierroksella, jolla puttasin 27 kertaa. Mutta greeneille pääsemiseen kuluikin 64 lyöntiä, joista yksi oli chip-in, millä pelastin parin. Eli helppo päätellä, että vähäistä harjoitusaikaa ei kannata puttigreenillä tuhlata ennen kuin tuo ’muut lyönnit / putti’ -suhde putoaa tuosta 2,4:stä aika paljon.

    En ole koskaan laskenut noin tarkasti ja desimaaleja kayttaen putteja, niin kun Pappa Tykki tuossa avauksessaan omaa puttaamistaa esille toi.

    Silloin kun up-and-down peli on kunnossa (ja nyt se on kovan lahipelitreenin ansiosta), niin putteja per kierros tulee 28-31. Kun raudat on ’kunnossa’, eli griinia tykitetaan 150-180 jaardista, niin putitkin nousevat sinne 31-34 paikkeille.

    Naista sapluunoista nuo numerot eivat muutu, silla enpa edes muista milloin olen yli 34 kertaa kierroksella putannut (en ainakaan tana vuonna). Toisaalta ennatykseni, 27 puttia, olen pelannut vain kerran. 3n putin reikia tulee keskimaarin ehka yksi per kolme kierrosta. Uuden putterin kun otin kayttoon toissa viikolla, sen jalkeen ei ole tullut yhtaan.

    Peliini vaikuttaakin kaikkein eniten draivit (muut on lahes aina ’balanssissa’). Kun draivi ’kulkee’, tulos on seiskalla alkava. Kun draivi ei kulje, niin 80n rajan kanssa saa tapella tosissaan. Se tassa turhauttaa viikosta toiseen.

    Mutta niinhan se Sam Snead:kin aikoinaan sanoi, etta kun osaat draivata, niin voit metsastaa birdeja, mutta jos et osaa, niin taistelet bogien kanssa. -ttu!

    Tassa olis lista Tour pelaajien puttitarkkuuksista eri etaisyyksilta:

    3 yards: 90%

    6 yards: 54%

    9 yards: 34%

    12yards: 15%

    15 yards: 1%

    Eli ei nekaan kaikkia upota, vaikka koosteista joskus sen kuvan voikin saada 😉

    Itse olen pitänyt tilastoa vain puttien määristä per kierros ja se on tältä kesältä 1,77 puttia / väylä (62 kierrosta) eli noin 32 puttia 18 reikää kohden.

    Lasketteko putiksi myös greenin ulkopuolelta suoritetut putit? Minä olen laskenut tosin en juurikaan puttaile ulkopuolelta koska paras osa-alueeni on selkeästi chippailu niinkuin jo nimimerkistäkin voi päätellä…

    Olen suht tyytyväinen tuohon 1,77 keskiarvoon mutta se selittyy hyvillä chipeillä ja ehkä hieman vähissä olevilla greeni osumilla. Pelaan vasta toista kesää ja tämän viestiketjun luettuani kyllä aion ruveta pitämään kirjaa myös puteista / greeni osuma.

    Jokatapauksessa mukava huomata etten ole ainoa joka miettii pelaamistaan näin tarkasti 🙂

    Taidan ruveta kehitteleen kännykkään tuloskortti softaa johon tallennan kierroksen aikana tuloksia ja voin sitten aina aika-ajoin siirtää ne koneelle mihin ne sitten kaikki arkistoituu automaattisesti (ja saan katsella koneella grafiikoita / tilastoja). Tiedän että semmoisia on jonkun verran mutta ovat olleet aika huonosti toteutettuja, oma se olla pitää.

    Nimetön

    Noniin, kävin tossa aamutuimaan rangella ja testailin kanssa vähän puttia. Vaihtelin reikiä ja puttauspaikkoja, jotta tilanne olisi vähäsen pelinomainen. Metristä meni sisään yhdeksän kymmenestä. Joskus ei aina jaksanut keskittyä ja

    yksi livahti kymmenestä ohi. Kun matkaa lisättiin kahteen metriin alko puolet puteista menemään ohi. Kolmesta metristä menikin jo oikeastaan kaikki ohi. Jos yksi kymmenestä upposi niin hyvä oli.

    No, sitten kokeilin upottaa yhdestä pisteestä (kolmen metrin matka) kymmenen palloa. Niistä upposi puolet.

    Tästä innostuneena aloin sihtailemaan kolmesta metristä greenin kallistuksia oikein tosissaan ja 3-4 kymmenestä putista meni sisään.

    Siis onko ymmärrettävä, että greenin luku on kaiken a ja o?

    Rangella ja kotona matolla puttailu on hyvaa treenia kylla, mutta niita prosentteja on aivan turha vertailla pelikierroksen putteihin.

    Pelikierroksella kun mukaan astuu uusi elementti: paine eika siella puttailla kun 1-3 kertaa per about varttitunti. N. 36 kertaa per 4 tuntia.

    Nimetön

    Kertokaa hyviä putti harjotuksia koskien lyhyitä sekä pitkiä putteja.

    Mihin perustuvat antamasi tarkuudet?

    Belzin tutkimusten perusteella ne ovat todella yltiöoptimistisia.

    Putt Conversion Curve Tour Proilla

    7 jalkaa, 2.1 m todennäköisyys 50 %

    10 jalkaa 3 m tod. 30 %

    20 jalkaa 6 m tod 10 %

    Hopsis! Menny jalat ja kadet… eiku jaardit sekasin. Kyse on tottakai jaloista. Yards -> feet.

    Sorry

    Ihan ilman seisomista vieressasi ja opettamassa puttausta niin pari pikku vinkkia:

    Lyhyet: Putatessasi palloa, viet mailaa ikaan kuin reikaan pallon perassa. Auttaa julmetusti lyjyissa puteissa.

    Pidemmat putit: olet rehellinen itsellesi mitan kanssa, joka on sinulle ns. 3-putin vaara-alue. Oli se sitten 5 metria tai 10 metria, niin treenaat sielta (ja sita pidempaa) putteja niin, etta saat ne kahdella sisaan.

    Lisaksi legendaarinen puttiharjoitehan on, etta laitat 5 palloa perakkain 50 sentin valein jonoon niin, etta eka on metrissa jne. Puttaat siita niita sisaan tai ainakin yli reijan mitan. Yhtaan ei saa jaada lyhyeksi.

    Ai niin ja… jokaisessa harjotteessa pidat sen paan paikallasi. Et kaanna sita yhtaan. Varsinkin tossa viimeisessa harjoitteessa haluat kuulla, et nahda sen pallon putoavan 😉

    Nimetön

    jos kierroksen puttimäärä vähenee huonolla greeniosuma %illa sehän meinaa et chippi on kunnossa 😛

    R&A

    Hieman dataa….

    Tilastoituja kierroksia 37, kaikki backteeltä

    putteja / Gir 1,87

    – par 5 girputit 1,73 ja putit total 1,72/ reikä (GIR 67%)

    – par 4 girputit 1,89 ja putit total 1,69 / reikä (GIR 47 %)

    – par 3 gir putit 2,03 ja putit total 1,74 / reikä (GIR 42%)

    Putit total 30,78 / kierros

    Griiniosumat 50,15%

    Metrikohtaisia tilastoja ei ole

    Keskimäärin on putteihin mennyt tällä kaudella 35,5 puttia per kierros, griiniosumista keskiarvo on vähän YLI kahden, 2,08 Tasoitus on silti tippunut 12 –> 7,5

    Mutta nyt tulee törkeä jatkokysymys: mikä on pisin putki, ettette ole saanut griiniosumasta birdiä? Viime aikoina ei oikein ole birdie-putit uponneet… viime viikolla 63 reikää – 32 birdie-puttia, EIKÄ YHTÄÄN SISÄÄN….

    Kyllä mä ton putken jo tällä viikolla saan poikki – toivottavasti ;o)

    Tai sitten pitää taas ostaa uusi putteri!

    Eikös se mene sillä lailla, että jos putti ei uppoa, niin ostetaan uusi draiveri?!

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 32)
Vastaa aiheeseen: Päivän kysymys, putit

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu Päivän kysymys, putit