Aihe: Ote mailasta kuntoon - Golfpiste.com

5.11.–12.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][7]
KilpailuaSuomalaista

Ote mailasta kuntoon

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu Ote mailasta kuntoon

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 33)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Vaihdoin otetta. Olen pelannut käyttäen pesäpallo-otetta. Syy valintaani oli alkuaikoina tunne että pystyin kontrolloimaan lapaa paremmin. Tietoa ei paljon ollut silloin, jos ei vieläkään. Moni opettajista lähtien totesi että ihan sama mitä käytät. Olen kuitenkin tullut toiseen tulokseen. Pystyin pesäpallogripin tuomin manipulointimahdollisuuksin peittämään virheitä swingissä. Olen harjoitellut Vardon-grippiä, jossa saan kädet lähemmäksi toisiaan. Vasemman käden peukalo menee mukavammin oikean käden peukalo-kämmen-kuoppaan. Manipulointi ranteilla on paljon vaikeampaa. Otan otteen nyt luontaisesti vähän vahvempana kuin ennen, jolloin lapa tuntuu olevan mukavassa asennossa backswingissä ranteita taivuttelematta wrist cockia kohtisuorissa suunnissa. Toinen tulos, jonka huomasin on että saan wrist cockin paremmin tehtyä kun kädet ovat lähempänä toisiaan. Backswingin huipulla uusi grippi antaa tunteen vetämisestä etummaisella kädellä, kun taas pesäpallo-otteella oikea käsi saattoi pyrkiä jopa dominoimaan. Swingi rauhoittui temmoltaan myös. Tuloksena tästä kaikesta on pidentynyt lyönti. Löin rautamailoilla nollakelissä pidemmälle kuin kesällä. Pääkaupunkiseudulla oli muutama kenttä auki ja vuoden ensimmäinen kierros oli heti bufferissa vaikka lyömisessä oli kuukausien tauko. Osumatarkkuus oli mielestäni parempi kuin ennen ja luotin uuteen otteeseen välittömästi. Olen ällikällä lyöty. En vaihda takaisin. Usein kuulee sanottavan että ei ole väliä minkä kolmesta gripistä valitsee. Olen eri mieltä. Käsien pitäminen pesäpallogripissä vaikeutti pelaamistani ja auttoi kompensoimaan tavalla josta oli enemmän haittaa kuin hyötyä. Mielipiteitä?

    Veikko Siipi kirjoitti: (11.1.2014 15:48:28)
    Vaihdoin otetta. Olen pelannut käyttäen pesäpallo-otetta. Syy valintaani oli alkuaikoina tunne että pystyin kontrolloimaan lapaa paremmin. Tietoa ei paljon ollut silloin, jos ei vieläkään. Moni opettajista lähtien totesi että ihan sama mitä käytät. Olen kuitenkin tullut toiseen tulokseen.

    Pystyin pesäpallogripin tuomin manipulointimahdollisuuksin peittämään virheitä swingissä. Olen harjoitellut Vardon-grippiä, jossa saan kädet lähemmäksi toisiaan. Vasemman käden peukalo menee mukavammin oikean käden peukalo-kämmen-kuoppaan. Manipulointi ranteilla on paljon vaikeampaa. Otan otteen nyt luontaisesti vähän vahvempana kuin ennen, jolloin lapa tuntuu olevan mukavassa asennossa backswingissä ranteita taivuttelematta wrist cockia kohtisuorissa suunnissa. Toinen tulos, jonka huomasin on että saan wrist cockin paremmin tehtyä kun kädet ovat lähempänä toisiaan. Backswingin huipulla uusi grippi antaa tunteen vetämisestä etummaisella kädellä, kun taas pesäpallo-otteella oikea käsi saattoi pyrkiä jopa dominoimaan. Swingi rauhoittui temmoltaan myös.

    Tuloksena tästä kaikesta on pidentynyt lyönti. Löin rautamailoilla nollakelissä pidemmälle kuin kesällä. Pääkaupunkiseudulla oli muutama kenttä auki ja vuoden ensimmäinen kierros oli heti bufferissa vaikka lyömisessä oli kuukausien tauko. Osumatarkkuus oli mielestäni parempi kuin ennen ja luotin uuteen otteeseen välittömästi. Olen ällikällä lyöty. En vaihda takaisin.

    Usein kuulee sanottavan että ei ole väliä minkä kolmesta gripistä valitsee. Olen eri mieltä. Käsien pitäminen pesäpallogripissä vaikeutti pelaamistani ja auttoi kompensoimaan tavalla josta oli enemmän haittaa kuin hyötyä. Mielipiteitä?

    Hyvä avaus, toivottavasti ei tule mitään älyttömiä sotia. Sinänsä ei ole olemassa mitään yhtä ja ainoaa oikeaa grippiä, kunhan siinä gripissä on perusasiat kunnossa, ei rajoita hyvän swingin tekemistä erilaisten korjausten kautta. Grippi on mun käsityksen mukaan vahvasti mukana siinä kuinka hyvä pelaajan swingi on. Jos swingi on perustuksiltaan kunnossa saadaan pienillä grippi muutoksilla palloon erilaisia lentoon vaikuttavia kierteitä, kaaria ja erilaista käyttäytymistä alastullessa jne.. Tosin samoja asioita voidaan saada aikaan myös hieman erilaisella radalla ja kehon liikkeillä tehdyistä swingeistä. Noita asioita kun tiedostaa ja osaa soveltaa siellä kentällä, niin aika pitkälle saattaa päästä. Noi on varmaankin sellaisia asioita joita eritasoilla pelaavien täytyy vaan löytää omasta tekemisestä ja kuinka niitä voidaan soveltaa omassa pelissä. Luulisin että yksi iso asia tämän olevan pelaamisen oppimisprosessissa. Olisi todella kiva kuulla asiallisia kommentteja ilman sotia ketjun avauksesta tai keskustelua planeista.

    Lähes kaikki Tour-pelaajat käyttää vardonia tai interelockia. Äkkiseltään tulee poikkeuksena mieleen vain Tommy Gainey.

    Kenties tähän on olemassa joku syy (kuten esim. näiden grippien ylivertaisuus verrattuna 10-sormigrippiin).

    Itse käytän ’tupla’vardonia, jossa oikean käden pikkusormi JA nimetön tulee yläkäden sormien päälle. Perusvardon vääntää mulla alakäden nimettömän jotenkin hassusti ja aiheuttaa paljon pelaamisen jälkeen kipua.

    B

    Pelasin alkuun interlockilla. Miksi? Jokunen maailman parhaista pelaajista on käyttänyt sitä ja siksi arvelin, että se olisi paras vaihtoehto itsellenikin.
    Pelasin aika pitkään interlockilla vaikka pikkusormen keskinivel ei siitä tykännytkään.
    Koska maailman ykköseksi oli vielä matkaa, vaihdoin vardoniin hetken mielijohteesta. Noin vain. Mikään ei muuttunut paitsi että nivel ei enää kipeytynyt.
    Matka maailman ykköseksi on kaventunut sittemmin. Useampi miljoona klubipelaajaa on karistettu kannoilta matkan varrella. Vaihtakaa vardoniin.

    Joo tulihan sitä ekana kesänä koitettua interlockiakin, mutta kuten myöhemmin opin niin tein sen väärin. Yritin jotenkin lukita ne sormet juuriaan myöten => itkua ja hammasten kiristystä.

    Aloitin ketjun sillä mielin, että löytyisikö muilta vastaavia koskettavia ’mitättömyydestä kohti keskinkertaisuutta’ -kasvutarinoita. Vardonin hienouden huomasin vasta kun olin aikani tapellut ja ehkä jotain oppinutkin matkan varrella. Aluksi se oli minulle kaikkein huonoin vaihtoehto tarkan lyönnin saamiseksi.

    Koska täällä on myös erittäin osaavia ja tietäviä keskustelijoita, olisi kiva kuulla teidän yhteenvetonne eri otteiden hyvistä ja huonoista puolista. Sopiiko pesäpallogrippi/Vardon/interlock erityisen hyvin jossakin vaiheessa pelailua paremmin? Sopivatko ne tietyntyyppisille pelaajille? Kyllähän noilla kaikilla jotain eroa on.

    Mielenkiintoinen aihe. Minulla ei ole keskustelulle annettavaa, paitsi tämän kysymyksen myötä… Olenkohan ihan kuutamolla, sillä olen aina elänyt siinä käsityksessä, että grippien prosentuaalinen osuus on about tätä luokkaa: vardon 95%, interlock 4%, pesis 1%. No, ehkä interlockia on enemmän, mutta eikö se niin ole, että vardonia käyttävät nykyään lähes kaikki, ainakin ammattilaisista? Vain Tiger ja Nicklaus taitavat olla poikkeus oikeasti menestyneistä huippuammattilaisista. Niin ja minulle kerrottiin, kun joskus aloitin pesisgripillä, että Jarmo Sandelin on ainoita menestyneitä pesisgrippaajia.

    Onhan noita interlockeja Tigerin lisäksi aika paljon kuten Rory McIllroy, Rickie Fowler, Bubba Watson, and Nick Watney, Paul Casey (vaihtanut vardonista), Anthony Kim, Monty jne… noh kuitenkin alle 10% touripelaajista. Ehkä naisten toureilla interlock hieman suositumpi. 10-sormiotteellakin voi pärjätä kuten Scott Piercy ja Tommy Gainey on osoittanut. Muistaakseni jopa Harvey Penick vaihtoi jollekin ’lyhytlyöntiselle’ lpga-pelaajalle 10-sormigrippin jotta pärjäisi lyöntien mitassa paremmin.

    Itse olen pelannut 10-sormiotteella yli 10v ja vardoniin vaihto on käynyt mielessä ja sitä on ainakin yksi pro suositellut, perusteluita en muista, ehkä niitä ei edes silloin ollut. Interlockilla tulee sormet (pienet kädet) kipeeksi, ei toimi ollenkaan. Vardonilla varmasti pystyisi pelaamaan totuttelun jälkeen, mutta vielä se ei ole tuntunut omalta. Pari kertaa olen rangella/hallissa kokeillut ja tuntui, että lyönnit jopa lähtee suoremmin eikä hookki pääse yllättämää niin helposti, joten tästä jäi jonkilainen motivaatio gripin vaihtoon. Ongelmana oli kuitenkin useat topit ja tunne siitä, että ei saa tuotettua voimaa kunnolla ja ranteet jää liian passiivisiksi. Draiverilla saan mailanpäähän vauhtia keskimäärin 115mph, pitäisi ihan kokeilla muuttuuko lukemat vardonilla jos nyt pysyy maila edes käsissä 🙂 Pituuden puolesta ei ole ongelma vaikka swingi vähän rauhottuisi grippiä vaihtamalla jos se on muuten varmempi.

    Kiva (ja motivoivaa) kuulla, että jollain on noinkin nopeasti vaihto toiminut. Millä händärillä ketjun aloittaja pelaa?

    Sormien kivut tuskin johtuu interlockista itsestään vaan esim puristamisesta ja väärästä gripistä….?

    Rauta 1 kirjoitti: (14.1.2014 20:43:43)
    Sormien kivut tuskin johtuu interlockista itsestään vaan esim puristamisesta ja väärästä gripistä….?

    Jos en ihan väärin muista niin Ilonenkin vaihtoi interistä vardoniin sormikipujen takia.

    Lavantauti kirjoitti: (15.1.2014 6:13:57)

    Rauta 1 kirjoitti: (14.1.2014 20:43:43)
    Sormien kivut tuskin johtuu interlockista itsestään vaan esim puristamisesta ja väärästä gripistä….?

    Jos en ihan väärin muista niin Ilonenkin vaihtoi interistä vardoniin sormikipujen takia.

    En ole Ilonen. Iloinen kuitenkin siitä, että tuli vaihdettua vardoniin. Pelasin lähes 10 vuotta interlockilla ja syystä tai toisesta alkoivat oikean käden pikkusormi ja nimetön kipeytyä. Liiasta puristamisesta ei ollut kyse.

    Vaihto meni käytännössä lennosta, kun päätin yhdelle kierrokselle lähtiessä kokeilla. Kivuttomalla tiellä ollaan edelleen.

    Händäri about 12 – ennen ja jälkeen. Käynnissä olevalla svingiremontilla toivotaan tähän muutosta.

    Pelaan 16:lla. En siis mitenkään erityisen hyvä vielä. Mikä on positiivista, on että kehitystä on tullut joka kesä, kaudella 2013 tippui 8:lla pisteellä.

    Itse pelasin kaksi ensimmäistä vuotta pesisotteella. Ote tuli jokseenkin luonnostaan kun pelasin n. 20 vuotta pesistä ennen golfin aloittamista. Sain kuitenkin sillä otteella aikaiseksi mitä kummallisempia kierteitä ja pro suositteli otteen vaihtoa. Yksi talvi ja osa kesästä siihen meni, että sain otteen kuntoon.

    Nykyinen otteeni on myös tuollainen ’tuplavardon’ mikä aikaisemmin on tällä palstalla jo mainutti. Mielenkiintoista on kun nyt otan pesismailan uudelleen käteen, niin huomaan käyttäväni hyvin samanlaista otettu kuin golfissakin. Tuommoinen perusvardon toimii näköjään hyvin pesiksessäkin ja on nykyään siinä lajissa jo yleistymässä.

    KL

    Sirkkeli kirjoitti: (16.1.2014 12:28:15)
    Nykyinen otteeni on myös tuollainen ’tuplavardon’ mikä aikaisemmin on tällä palstalla jo mainutti. Mielenkiintoista on kun nyt otan pesismailan uudelleen käteen, niin huomaan käyttäväni hyvin samanlaista otettu kuin golfissakin. Tuommoinen perusvardon toimii näköjään hyvin pesiksessäkin ja on nykyään siinä lajissa jo yleistymässä.

    Muistan omilta pesisajoiltani 80- ja 90-luvuilta yllättävän monen lyöneen yjsi tai kaksi sormea toisen käden päällä. Toisaalta voimalyöjät näyttivät käyttävän perinteistä, jämäkämpää ’normaaliotetta’.

    Sirkkeli kirjoitti: (16.1.2014 12:28:15)

    Nykyinen otteeni on myös tuollainen ’tuplavardon’ mikä aikaisemmin on tällä palstalla jo mainittu.

    Tämä tuplavardon vaikuttaa kiinnostavalta.

    Minulla on pikkusormi sen verran viallinen, että interlock ja vardon toimivat hieman huonosti. Olen sovitellut gripiä niin, että laitan ylemmän käden nimettömän alemman käden pikkusormen päälle. Kyseessä on siis ihan omatekoinen viritys.

    Osaisiko joku hieman kommentoida tätä tuplavardonia? Kannattaisiko sitä kokeilla? Ensivaikutelma tuntui aika hyvältä.

    Moro,

    olin tänään lyömässä hallissa ja ihan sattumalta löin jonkin pallon tupla/puolitoistaisella vardonilla. Matolta en osaa lyödä sillä svingiajatukseeni liittyy perustavalla tavalla lavan ujutus nurtsiin, joten se oli pitchailua ja chippailua ennemminkin. Yhtä kaikki, voin sen verran kommentoida, että fiilis oli samanlainen kuin siirtyminen pesäpallosta tuohon Vardoniin. Siis suhteellinen muutos tuntui samalta. Manipulointimahdollisuus väheni entisestään ja peukku istui paremmin oikean käden kuoppaan. Toki kädet on enempi ’unit’ tälleen huitoessa.

    Raja-arvojen kautta mennen: taitaa jossain vaiheessa ongelmia kun aletaan sormia laittaa useampia päällekäin tyyliin Triplavardon tai neloisvardon…

    KL

    Sir Smokki kirjoitti: (18.1.2014 17:07:09)
    Olen sovitellut gripiä niin, että laitan ylemmän käden nimettömän alemman käden pikkusormen päälle.

    Että siis mitenkä? Ovatko siis nuo kyseiset sormet ikään kuin interlock-otteessa? Ja kädet kutakuinkin päällekkäin??

    Sir Smokki kirjoitti: (18.1.2014 17:07:09)

    Sirkkeli kirjoitti: (16.1.2014 12:28:15)

    Nykyinen otteeni on myös tuollainen ’tuplavardon’ mikä aikaisemmin on tällä palstalla jo mainittu.

    Tämä tuplavardon vaikuttaa kiinnostavalta.

    Minulla on pikkusormi sen verran viallinen, että interlock ja vardon toimivat hieman huonosti. Olen sovitellut gripiä niin, että laitan ylemmän käden nimettömän alemman käden pikkusormen päälle. Kyseessä on siis ihan omatekoinen viritys.

    Osaisiko joku hieman kommentoida tätä tuplavardonia? Kannattaisiko sitä kokeilla? Ensivaikutelma tuntui aika hyvältä.

    Kysessä on kuvailemasi perusteella reverse overlap grip, ja juu on sillä voitettu ainakin yksi major Steve Jone 1996.

    Puhutteko kenties tasta tuplavardonista?

    Jim Furyk:han on kayttanyt tuota jo pitkaan isansa suosituksesta, koska oikea kasi oli turhan vahva jannun swingissa.

    KL kirjoitti: (18.1.2014 19:10:16)

    Sir Smokki kirjoitti: (18.1.2014 17:07:09)
    Olen sovitellut gripiä niin, että laitan ylemmän käden nimettömän alemman käden pikkusormen päälle.

    Että siis mitenkä? Ovatko siis nuo kyseiset sormet ikään kuin interlock-otteessa? Ja kädet kutakuinkin päällekkäin??

    Hyvä kysymys. Koetin tehdä gripin oman ohjeeni mukaan ja huomasin ohjeen olevan hieman huono. Päälle menevä sormi on tietenkin etusormi, eikä nimetön. Tuo reverse-overlap tuntuu aika hyvältä nimeltä. Sointuu tähän TS:n reverse-everything filosofiaan.

    Kun golfissa käytetään termiä reverse niin se tarkoittaa tietenkin vasurin mailoja.

    Golfinn kirjoitti: (18.1.2014 22:02:27)
    Puhutteko kenties tasta tuplavardonista?

    Jim Furyk:han on kayttanyt tuota jo pitkaan isansa suosituksesta, koska oikea kasi oli turhan vahva jannun swingissa.

    Kappas. Minä tunnen yhden toisenkin jannun jolla on sama ongelma. Pitääpä testata (nyt interlock) Mikä tuon otteen se mahdollinen huono puoli on?

    Henkka kirjoitti: (21.1.2014 7:06:47)

    Golfinn kirjoitti: (18.1.2014 22:02:27)
    Puhutteko kenties tasta tuplavardonista?

    Jim Furyk:han on kayttanyt tuota jo pitkaan isansa suosituksesta, koska oikea kasi oli turhan vahva jannun swingissa.

    Kappas. Minä tunnen yhden toisenkin jannun jolla on sama ongelma. Pitääpä testata (nyt interlock) Mikä tuon otteen se mahdollinen huono puoli on?

    Itselläni ollut otteen kanssa ongelmia aina ja koettanut väkisin oppia perinteisen tavan, mutta kuitenkin ote on ollut aina liian vahva. Siirryin nyt syksyllä lyömään tuolla tavalla ja vihdoin alkaa tuntumaan hyvältä ja ote on tullut tarpeeksi kevyeksi, puristus on jäänyt pois.

    Kevät näyttää mihin suuntaan mennään, mutta tällä hetkellä tuo oli omalle lyönnille se oikeansuuntainen hyvä uudistus.

    Henkka kirjoitti: (21.1.2014 7:06:47)

    Golfinn kirjoitti: (18.1.2014 22:02:27)
    Puhutteko kenties tasta tuplavardonista?

    Jim Furyk:han on kayttanyt tuota jo pitkaan isansa suosituksesta, koska oikea kasi oli turhan vahva jannun swingissa.

    Kappas. Minä tunnen yhden toisenkin jannun jolla on sama ongelma. Pitääpä testata (nyt interlock) Mikä tuon otteen se mahdollinen huono puoli on?

    Joo, siis itsellanihan tuo gripin ’evoluutio’ on mennyt siten, etta ensin 80-luvulla (ja ihan 90-luvun alussakin) pelasin latkaotteella eli vasen kasi alempana, kun kukaan ei ollut kertonut miten tata pelia pelataan lol. Sitten muinoin Belgiassa alottelijakurssilla pro laittoi sormet ja kadet oikeaan jarjestykseen, jonka jalkeen pelasin ’interlockilla’. Noh, koska pelasin ja treenasin lahes paivittain (patsi talvella) ensimmaiset vuodet, niin oikean kaden nimettoman sivuun alkoi kasvaa eraanlainen kansa ja rakkoja tuli kasiin joka viikko. ’Interlockilla’ grippasin ihan liian tiukasti ja siksi vaihdoin tuohon ’vardoniin’ ja hetkeksi jopa ’tuplavardoniinkin’. Tupla jai nopeasti veke, koska kontrolli mailasta havisi ja siita asti ’vardon’ on ollut kaytossa.

    2000-luvun alkupuolella kuulin eraan asiansa osaavan pro:n kertovan eraan menestyneen PGA Tour pelaajan ongelmista (oli havinnyt kartalta kokonaan) grippipaineen kanssa, josta lahtien olen kiinnittanyt siihen paljon huomiota. Nyt tuo PGA Tour pro muuten pelaa hyvaa golfia ja oli Humanassakin ihan karkijoukoissa. Paremman gripin takia tahi ei.

    Muutama vuosi sitten vaihdoin omiin mailoihini nuo upeat ja omasta mielestani parhaat gripit, NO1 gripit, jotka on erittain tahmeita ja myos jonnin verran pehmeita. Sen verran pehmeita, etta joillakin asiakkailla ne murenee tietyista paikoista aika helpolla. Noh, itse otin sen asian niin, etta kun noilla pystyy pelaamaan ja reenaamaan (teen sita nykyaan 5-6 kertaa viikossa) puoli vuotta ilman, etta ne murenee mistaan, niin tiedan, etta pystyn pitamaan minulle sopivan grippipaineen kasissani.

    Eli siis itse pidan huolen oikeasta grippipaineesta tietyilta osin grippivalinnalla(kin).

    KL

    Golfinn kirjoitti: (21.1.2014 20:50:13)
    2000-luvun alkupuolella kuulin eraan asiansa osaavan pro:n kertovan eraan menestyneen PGA Tour pelaajan ongelmista (oli havinnyt kartalta kokonaan) grippipaineen kanssa, josta lahtien olen kiinnittanyt siihen paljon huomiota. Nyt tuo PGA Tour pro muuten pelaa hyvaa golfia ja oli Humanassakin ihan karkijoukoissa. Paremman gripin takia tahi ei.

    Siis kumpi pelaa, se pro vai se pelaaja?

    Se pelaaja, PGA Tour pro. Se opettava pro opettaa (varmaan edelleen hyvin sekin) Texasissa.

    On muuten hassuja juttuja nuo kun paasee juttelemaan todellisten pelimiesten koutsien ja kaverien kanssa, miksi pelaajat tulee ja menee menestyksensa kanssa. Niista on oppinut vuosien varrella aikalailla…

    Apropoo, tuossa viime viikolla satuin eraan major-voittajan kanssa klubitalon pisuaarille samaan aikaan. Meilla molemmilla naytti olevan hyvin pehmea ’vardon’ kaytossa lol 😉 Ei katelty sen jalkeen. Juteltiin niita naita kyllakin.

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 33)
Vastaa aiheeseen: Ote mailasta kuntoon

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu Ote mailasta kuntoon