Aihe: Osake vai pelioikeus ensi kesäksi? - Golfpiste.com

29.11.–6.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][3]
KilpailuaSuomalaista

Osake vai pelioikeus ensi kesäksi?

Etusivu Foorumit Yleistä Osake vai pelioikeus ensi kesäksi?

Esillä 22 viestiä, 1 - 22 (kaikkiaan 22)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • Nyt kun syksy rupee puskee päälle on ajatukset jo siirtyneet vähän ensikauteen. Tarkoituksena olisi jostain päin pääkaupunkiseutua hommata perheeseen kaksi kappaletta pelioikeuksia tai osake. Mikä on teidän muiden näkemys tämän hetken tilanteesta, onko ensiksikään mitään järkeä ostaa osaketta vai pitäisikö tyytyä vuokraamiseen? Toiseksi, miltä kentältä se kannattaisi hankkia? Asuinpaikkana on Pikku-Huopalahti ja olis tietysti mukava löytää hyvät pelimahdollisuudet n. 40 min. ajomatkan sisältä. Hintakin tietysti pitäis olla kohtuullinen, joten esim. Master ei ehkä vielä pariin vuoteen ainakaan tuu kyseeseen. Tällä hetkellä on vähän mielessä toi Hillside. Onko jollain siitä jonkinlaisia mielipiteitä tai kokemuksia? Rönnäs ois mielestäni hinta/laatu -suhteeltaan loistava, mutta ajomatka on vähän liian pitkä, kun pelikierroksia tulee kaudessa reilu 100. Kertokaahan mielipiteitänne, jos vaikka painitte samanlaisten ongelmien parissa.

  -X-

  Itse painiskelin pari vuotta saman ongelman kanssa. Asuin itse silloin Lansi-Helsingissa ja mietin montaakin vaihtoehtoa. Paadyin kuitenkin nykyiseen seuraani, jossa olen nyt siis pelannut pari vuotta ja ensi vuonna pelaan kolmannen. Siella on kaksi loistavaa kenttaa, hyvat harjoitusalueet, ei ruuhkia, ravintolassa hyva ruoka jne. Vuokra-osakkeestani olen maksanut n. 600 eur/v. Ajomatkaa kertyy n. 60km, ajassa keskustasta ruuhka-aikojen ulkopuolella n. 40 min.

  Kentta on St Laurence, Suomen aliarvostetuin kentta.

  Hinta/laatusuhteeltaan parhaita pelioikeuksia sekä ostaen että vuokraten on ollut jo pitkään Lohja, jonne Pikku-Huopalahdesta ajaa runsaassa puolessa tunnissa. Hiukan pienemmällä hinnalla pääsee käsiksi SHG:n ja Peuramaan pelioikeuksiin, mutta eivät ne ole ihan Lohjan veroisia kenttäarkkitehtuuriltaan. Kyllä pelioikeuden vuokraaminen on vielä sen verran edullista että rahojen sitominen osakkeeseen ilman yhden kauden kokeilujaksoa ei taida olla kovin järkevää. Ringside ja Kurk jäävät tässä vertailussa hännille.

  Hinta/laatusuhteeltaan parhaita pelioikeuksia vuokraten on ollut jo pitkään Keimola hinta pyörinyt 500-700€ pinassa. Jonne Pikku-Huopalahdesta ajaa runsaassa 10 minuutissa, raskaalla kaasulla. Nykyisellään kaksi kentää pelaamaan pääsee eikä ole tarvinnut jonotella. Onhan se vähän toista kulutella puolitoista tuntia pelkästään matkoihin eikö?

  Nimetön

  Kyllä tuo matka on hyvin oleellinen asia,jos pelaa paljon varsinkin keväällä ja syksyllä iltaisin töiden jälkeen.Pitkä matka alkaa yllättävän pian tympimään,eikä viitsi kentälle lähteäkään.Tulee myös yllättävän kalliiksi.

  Tiedäthän, että Masterin osake on perheosake. Yhdellä osakkeella pelaa koko perhe. Siellä on kaksi hyvää, erilaista kenttää ja lähellä.

  Mites ton Masterin osakkeen kanssa oikein on? Pelaako sillä osakkeella koko perhe ilman mitään green-feetä vai maksaako se perheenjäsen joka kerta 25e?

  Se että yhtiöllä on useampi täysi kenttä pelattavissa on aivan selkeä iso etu. Se tuo vaihtelua ja mahdollisuuden päästä pelaamaan käytännössä koska vain ilman että tiiausaikaa on varattu etukäteen. En edes harkitsisi yhdenkentän vaihtoehtoja ellei sellainen sattuisi olemaan esim aivan vieressä tai siellä pelaisi suuri joukko tuttuja, joista kertyisi peliseuraa.

  Minulla on kokemuksia vain Lohjalta, Peuramaalta ja Pickalasta.

  Pickalassa kolme tasokasta kenttää, mutta hintatasokin on korkeahko. Ajomatka Hesasta on käytönnössä aika pitkä.

  Peuramaa on hyvätasoinen, ei tosin Pickalan veroinen. Peuramaan sijainti on hyvä, se on käytännössä heti kehä 3:n takana. Peuramaan osake on edullinen, kun huomioi erittäin edulllisen yhtiövastikkeen.

  Lohja on minusta kiva ja tasoltaan hieman Peuramaata parempi. Monet kokevat sen hieman tylsäksi, lähinnä kun ei ole korkeuseroja eritoten uudella kentällä. Osake on edullinen, mutta vastike korkeampi kuin Peuramaalla. Ajoaika on Hesasta käytännössä tunti ja toistasataa km per pelikerta.

  Osakkeen ostaminen kirpaisee kerran, mutta korkea yhtiövastike kirpaisee joka vuosi. Se että yhtiö on vakavarainen on tärkeä lähtökohta osakkeen ostossa. Tässä on tärkeää että maa on yhtiön oma eikä vuokrattu.

  Uudet kentät tulevat harvoin olemaan raakileita, ja tarvitaan vuosia että ne kokonaisuudet yltävät valmiiden kenttien tasolle. Poikkeuksiakin on esim. Kytäjä ja Kulloo, jotka rahalla on rakennettu kerralla valmiimmiksi kokonaisuuksiksi.

  Kiinnitä huomiota yhtiövastikkeeseen esim. Hill Side 500 EUR, Pickala 530 EUR ja Peuramaa 250 EUR se on 100% ero ja joka vuosi.

  Jos kenttään kyllästyy, niin osakkeen kysyntään vaikuttaa käytännössä se kuinka lähellä se on kehä 3:sta (tai jopa sen sisällä) ja mikä on yhtiönvakavaraisuus, joka näkyy vastikeen pienuutena.

  Vuokraaminen on yksi vaihtoehto, jossa on omat edut lähinnä joustavuuden suhteen. Vuokraamalla ei pääse hyötymään osakkeiden arvonnousta ja esim. kymmenen vuokrapelioikeus vuoden jälkeen et edelleenkään omista mitään. Ihan sama logiikka toimii kuin asuntomarkkinoilla, joissa sijainti lienee kaikista tärkein arvo. Mitenkään muuten ei voida selittää esim. Ringsiden suhteettoman kallista osaketta vain yhdestä kentästä.

  Mitäs mieltä ollaan Talmasta? Ajoaikaa kertyis alle 30 min. ja ois varmasti 2 huippu kenttää. Minkäs verran sitä nykyään pyydetään Talman 2 pelioikeuden osakkeesta?

  Onko kenelläkään mitään hajua Hill Side -projektista, minkähän tasoiset kentät sieltä on tulossa?

  Keimola ois kyllä lähellä, mutta yhden pelikerran jälkeen en liiemmin siitä tykännyt. Jotenkin Peuramaakaan ei ehkä kuullosta parhaalta mahdolliselta vaihtoehdolta. Lohjalla meinataan käydä vielä syksyn aikana pelaamassa ja ’testaamassa’ kenttä, mutta ajomatka kuullostaa vähän liian pitkältä.

  Talmassa on hyvät kentät ja harjoitusmahdollisuudet. Lohjalla myös hyvät kentät ja kun moottoritie tulee joskus valmiiksi, niin ajoaika ei ole hirmuisen paha. Tuskin sen pidempi kuin Talmaankaan. Itse pelaan Pickalassa, minne kestää keskustasta 35 minuuttia ja täältä kotoa Nöykkiöstä 20 minuuttia. Perjantain ruuhkissa tuo ajoaika tosin venähtää…

  Meistä jokainen arvostaa hieman eri asioita, pelattavuutta, ajomatkaa, osakkeen hintaa, pelikausimaksun hintaa. Eräitä faktoja: Sijainti on golfkentässä yhtä tärkeä kriteeri kuin asunnossa. Kaksi kenttää käsittävä kohde on yhtä ruuhkainen kuin yhden kentän yhteisökin – siinä toisessa on tuplamäärä pelaajia. Kentän vastikkeet saadaan pieneksi jos käyttöastetta nostetaan = tehdään kenttä ruuhkaiseksi. Käytännössä ruuhkaisuus/pelikausimaksun pienuus järjestyy vuokraamalla/myymällä ’riittävästi’ pelioikeuksia.

  Jos kenttä on ’etäällä’ pelaajista niin kenttää ei voida myydä ’tukkoon’ sinne ei ole tulijoita. Osakkeen kaupankäynnin vauhdittamiseski pelikausimaksua voidaan muutaman vuoden ajaksi ’järjestellä’ pienemmäksi, mutta sitä ei voi tehdä monta vuotta peräkkäin.

  Kentän arvoa kannattaa katsoa vertaamalla osakkeen myyntihintaa sen verotusarvoon. Käyttäkääpä esimerkkinä vaikkapa Vuosaarta ja Ringsideä – verotusarvolle on faktansa.

  Koska asutte lähellä Turun motaria, niin suosittelen lämpimästi Lohjaa. Vuokrapelioikeuksia/osakkeita saa kohtuu hinnalla ja ajomatka on normaalisti tuo alle 40 min. mutta nyt moottoritien jatkotöiden takia ajoaikaa täytyy varata 10 minsaa enemmän.

  Lohjalla on kaksi erilaista kenttää, joista toinen on yleensä rännissä eli aina pääsee pelaamaan. Tämä oli minulle tärkeä kriteeri valitessani Lohjan pari vuotta sitten.

  Tosin olen kyllä tuota itsekin Hillsideakin kyllä vähän miettinyt. Se olisi niin lähellä kesämökkiä eikä kotoakaan olisi sinne paha matka.

  Nimetön

  Varsin usein tuijotetaan vain vuokrapelioikeuden hintaa.Parinsadan euron säästö pelioikeusmaksussa hukkuu kyllä hyvin äkkiä pitempään ajomatkaan,jos vähänkin enemmän pelaa.Esim. 50 km pitempi edestakainen matka ja 50 kierrosta tekee 2500 km.Se on 200 litraa bensaa eli 240 euroa + muut käyttökulut.

  Nimetön

  Osakkeen hinnalla ja verotusarvolla ei ole suoraan tällaista kytkentää.Täytyy muistaa myös se,onko kenttä omalla vai vuokramaalla.Vaikuttaa verotusarvoon,mutta ei aina osakkeen hintaan.

  Ei mikään yhtiö voi noin vain myydä tai vuokrata pelioikeuksia,niitä on rajattu määrä.Yhtiöjärjestys kyllä kannattaa lukasta.

  Kun katselee jäsenmääriä,niin monella 36 reikäisellä kentällä on vähemmän jäseniä,kuin 18 reikäisellä.Tilaisuudet ja kilpailut ei haittaa niin paljon pelaamista,jos on se 36 reikää.

  St Laurence ja Hill Side vertailua.

  MarkkinaArvo

  HillSide 1400×7000=9,8MEUR

  StLaurence 1520×6500=9,88MEUR

  Osakkeita/pelioikeuksia per 18r

  HillSide 933

  StLaurence 760

  St Laurence valmis – HillSide 2005?

  HillSideGolfin rakentaminen maksaa 7,5MEUR. Ero markkina-arvoon + 2,3MEUR

  Jos StLaurence rakennettaisiin Hillside tasoon Hillside budjetilla niin rak.kustannukset olisivat 9MEUR (yksi ysi enemmän). Tällöin markkina-arvo ja rakennuskustannusten ero n 0,8MEUR. Todellisuudessa St Laurencen tasoisen kentän rakentaminen nyt ei onnistuisi tuolla 9MEUR.

  Eli summa summarum. Matka helsingistä molempiin aika sama, Hill Side ruuhkaisempi ja Hill Side ’kalliimpi’

  Nimetön

  Nuo sinun laskelmasi ontuu pahasti.Hillsidessa on 5 erilaista osakesarjaa.Lohjasta en tiedä,montako osakesarjaa on.Osakkeitten markkina-arvo täytyy laskea osakkeittain.

  Osakkeen verotusarvon määrittelee verottaja varovaisuusperiaatetta noudattaen – eli verottajan arvon määritys pitäytyy todellisiin arvoihin, esim goodwill arvoa ei sisällytetä verotusarvoon.

  Todellinen eli osakkeen markkinahinta sisältää kyvykkään henkilöstön ja suunnittelijan luoman lisäarvon sekä joukon muita goodwill -arvoja. Jos nämä kaksi arvoa poikkeavat toisistaan merkittävästi niin kannattaa selvittää tarkoin mitä on ostamassa.

  Yhtiöjärjestys kannattaa lukea tarkoin ja lukea myös taseet ja toimintakertomukset. Eräät yhtiöt ’suosivat’ siirrettäviä pelioikeuksia. Esim pelioikeuksia lisää reippaasti mm. siirrettävän pelioikeuden lauseke. Osakkeen tuoma pelioikeus voidaan muuttaa siirrettäväksi (lätkäksi tai poletiksi) pelioikeus siirtyy pelaajalta toiselle kun edellinen on kierroksensa tehnyt. Eräissä golfyhtiöissä siirrettävät pelioikeudet ovat hyvin aktiivisessa käytössä – poletti kiertää aamusta iltaan. Toiset ovat rajoittaneet kierrosmääriä hallinnollisella määräyksellä kierrokseen/päivä.

  Olet oikeassa snakes. Ongelmana on se että ei tällä hetkellä varmasti tiedetä kuinka paljon minkäkin lajisia osakkeita on merkitty. Hill Siden sivuilla osakemääräksi mainitaan 1400. Oletuksena on ollut se että kaikki osakkeet ovat samanlaisia. En myöskään tiedä mikä on maksimipelioikeus määrä. Minimiksi voisi kuvitella 1×1400 kpl. Laskelman ei ollut tarkoitus olla eksakti vaan arvostuksen pohjaksi.

  Masterista: Vaikka kuinka on nimeltään perheosake, ei pelaa useampi, kuin yksi ilman greenfeetä. Toinen maksaa jo tosiaan sen 25 € greenfeen. Samalla osakkeella Masterissa saa tosiaan useampi perheenjäsen liittyä jäseneksi.

  Taitaa Sarfvik olla ainut, jossa on todellinen perheosake, näin olen ymmärtönyt.

  En ostaisi osaketta jos asuisin Pikku-Huopalahdessa. On niin monta hyvää kenttää puolen tunnin ajomatkan sisällä joihin pelioikeuksia saatavilla niin miksi sitoutua osakkeeseen muuten kuin sijoitusmielessä. En itse mitenkään näe golfosakeissa tällä hetkellä arvonnousupotentiaalia lähivuosille.

  Olen kovasti samaa mieltä, että golfosake ei taida olla näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa erityisen hyvä sijoitus, joten miksi sitoutua yhteen (tai kahteen) kenttään vuosikausiksi. Vuokrapelioikeudella tai kaukojäsenyys + gf -konseptilla pelaajalla on vapaammat kädet vaihtaa pelikenttää, eikä se pelaaminen välttämättä ole juuri sen kalliimpaa kuin osakkaallekaan – voi olla jopa halvempaa. Otetaan esimerkiksi vaikka Pickala, jossa pelioikeuden vuokra on ollut siinä 800-900 euroa, mutta osakkaat ovat joutuneet maksamaan 530 euron hoitovastikkeen lisäksi 1000 euroa/pelioikeus uuden kentän kustannuksia ja sen jälkeenkin osakkaille on jäänyt vielä kannettavaksi aikamoinen velkataakka.

  Jokainen valitsee osakkeen ja vuokrapelioikeuden välillä omista lähtökohdista. Osakkeiden hinta pääkaupunkiseudulla ei kovin paljon tule nousemaan, jos järkeen yhtään luottaa. Veikkaa, että pitemmällä tähtäimellä osakkeiden hinta asettuu tasolle mikä määräytyy vastikkeen ja vuokrapelioikeuden välisestä erotuksesta. Ko. erotuksella laskettuna osake tulisi minun mielestä olla kuoletettu pois 10 – 15 vuoden kuluessa. Osta vaan osake, jos kenttä ja ympäristö on mieluinen, on jonkin verran löysää rahaa ja (vuokrapelioikeus – vastike) jaettuna osakkeen hinnalla on 7 % tai enemmän. Ns. tuottopuolelle voit myös laskea mahdolliset alennukset perheenjäsenille, kavereille ym. ja tuskailun vähentymisen vuokrapelioikeuden hankinnassa.

  Jokainen taaplaa tyylillään ja osin tunteella ostetaan golf-osakkeita. On ne osakkeet vain järjettömän hintaisia. Esim. vastike 400, vuokrapelioikeus 700 -> erotus 300 e x 15 vuotta -> osakkeen hinnan pitäisi olla 4500 e. Ei taida olla tuohon hintaan paljon osakkeita tarjolla.

Esillä 22 viestiä, 1 - 22 (kaikkiaan 22)
Vastaa aiheeseen: Osake vai pelioikeus ensi kesäksi?

Etusivu Foorumit Yleistä Osake vai pelioikeus ensi kesäksi?