26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista

Onhan hcp:si peräisin täysimittaiselta kentältä?

Etusivu Foorumit Yleistä Onhan hcp:si peräisin täysimittaiselta kentältä?

Esillä 22 viestiä, 1 - 22 (kaikkiaan 22)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #190440 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Miksi klubikisoja järjestetään joskus alimittaisella kentällä? Siis niin että keltaiset tiit on tuotu eteenpäin, jolloin kentän kokonaispituus lyhenee enemmän kuin 100m, mikä on Golfliiton sallima maksimi. Siitähän seuraa väistämättä parempia tuloksia. Miksi klubit tekevät tällaista? Yhtenä syynä voi olla se että tiettyä tiiboksia halutaan säästää ja sen vuoksi keltaiset tiimerkit on tuotu eteenpäin, ehkä siniselle tai jopa punaiselle mittapisteelle. Tämän kyllä voi helposti kompensoida siirtämällä sitten jollain toisella väylällä keltaisia merkkejä aina valkoiselle mittapisteelle saakka. Vielä suurempi syy taitaa olla kenttämestarien tietämättömyys asiasta, he kun valitettavan harvoin itse pelaavat golfia. Kilpailutoimikunnat yleensä ovat tästä säännöstä perillä mutta eivät ehkä viitsi valvoa sen toteutumista. Ehkäpä vielä yhtenä syynä taitaa olla klubien pyrkimys nopeuttaa peliä, keinoja kaihtamatta. Yhtä kaikki, alimittainen kenttä tuottaa hurjia tuloksia ja vääristää slopea. Tai sitten pitäisi pelata sinisen tiin slopen mukaan kun kerran kentän pituuskin vastaa sinisiltä pelattua kenttää. Arvon lukijat, kotiläksyksi pari kysymystä mietittäväksi: 1. Oletko pelannut alimittaisella kentällä? Jos et tiedä, epäiletkö pelanneesi? Onko sinun mielestäsi mielekästä pelata golfia alimittaisella kentällä? 2. Onko tasoituksesi koskaan pudonnut alimittaisella kentällä pelattujen kierrosten perusteella? Kerroitko kotiseurasi tasoitustoimikunnalle että tulos syntyi alimittaisella kentällä? Hyväksyttiinkö korttisi siitä huolimatta? 3. Entä oletko koskaan tehnyt tai ajatellut tehdä kilpailusta protestia alimittaisen kentän takia?

    #519528 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Erityisesti näihin pituuskysymyksiin tulee kiinnittää huomita Peuramaalla. Ko. kentällä kaikkien väylien mittapisteet ovat teeboxin takareunassa. Näin on kenttä saatu keinotekoisesti aika paljon pidemmäksi. Kentää ei koskaan voi pelata sen pituisena kuin on ilmoitettu, saatikka yli, kuten yleensä muilla kentillä. Peuramaalla 100 metrin raja rikkoutuu aika helposti, vaikka ei pelattaisikaan ’väärästä boxista’. 5,56 metriä jokaisen teeboxin takareunasta riittää, että kenttä on alimittainen.

    #519529 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Syksyllähän näitä alimittaisia kenttiä on ketun mainitsemista tiiauspaikkojen sijoittelusta johtuen ja useimmilla kentillä reiät tuppaavat olemaan aivan griinin etureunassa kaikilla rei’illä. Näistä yhteensä kertyy helposti vaikka 300 m lyhennystä kenttään.

    Vastauksia ketulle:

    1) Itse pelasin tänä vuonna lokakuun puolella melkoisesti lyhennetyllä kentällä avoimessa kisassa – ei vaikutusta tasoitukseen, sillä pelasin bufferiin. Tuosta mielekkyydestä voisi sanoa, että golf on lähes tulkoon aina mielekästä.

    2) En muista muuttaneeni tasoitustani ainakaan selkeästi alimittaisella kentällä ja kun kilpailuissa tästä ei ainakaan mielestäni koskaan kerrota, vähän vaikea tuota on itse arvioida.

    3) Mitäpä tuosta protestoimaan, kenttähän on sama kaikille kilpailijoille. Tuo tasoitusvaikutus tai -vaikutuksettomuus kyllä pitäisi kilpailutoimikunnan aina ottaa huomioon ja ilmoittaa siitä selkeästi.

    #519530 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    ’yli 100 m lyhyempi kenttä kuin ilmoitettu’

    ’Siitähän seuraa väistämättä parempia tuloksia’

    Oletko ihan tosissas? Ketä tosta välittää, kun kuitenkin tilanne on kaikille sama ja pelaat sellaisen kierroksen vain kerran kaudessa. Tää kuuluu näihin pilkunviilaajiin.

    #519531 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    1. Olen pelannut. Ei tarvinnut jättää korttia. Golfin peluu on aina mielekästä (myös keväthangilla Kuusamossa)

    2. En ole jättänyt korttia alimittaiselta kentältä.

    3. En. Ei ole ollut tarvetta. En kilpaile 🙂

    #519532 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    Nimetön

    naurettavan tuntuinen väite, sillä vain muutamilla väylillä lyhennyksestä on suurta etua sillä golffissa lähipelillä on suurempi merkitys. Tiiaus paikan siirtämisellä voi olla myös päinvastainen vaikutus sillä jos keltasilta löisin 120 metrin päähän lipusta ja sinisiltä 75 metrin päähän lipusta niin ainakin itselleni toi 120 metriä on helpompi.

    #519533 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Kentän lyhentäminen ei muka paranna tuloksia? Miksi sitten miesten slope keltaiselta ja siniseltä on erilainen?

    Joidenkin mielestä tämä on ehkä pilkunviilausta mutta ehkä Golfliitolla on ollut syynsä siihen että tällainen sääntö on ylipäänsä tehty.

    #519534 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    1. En tiedä. En osaa epäillä. Kuten joku muukin totesi: golfia on mielekästä pelata AINA (ja ikuisesti)

    2. Tasoitukseni ei ole minkään toimikelpoisen toimikunnan toimesta pudonnut toistaiseksi missään. Minullla ei ole kotiseuraa mutta liityttyäni kerron kyllä kaiken tarpeellisen (ja useimmitten luultavasti tarpeettomankin;) En ole tasoitukseen liittyviä kortteja jättänyt millekään toimikelpoiselle instanssille.

    3. En ole tehnyt eikä ole tullut mieleen tehdä jatkossakaan – kuuluuko protestit golfiin? Kenttä on kenttä, säännöt on säännöt, taivas on sininen, vesi on märkää jne.

    #519535 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Minä en ole tavannut lyhennettyjä kenttiä. Jos Peuramaalla näin tehdään niin minua se ei häiritse.

    Omalla klubillani oli kerran tälläinen tilanne kunnostuksen takia, mutta myös ilmoitus, ettei tulokset vaikuta händäriin.

    #519536 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Olisikohan Peuramaalla reagoitu asiaan vai liekö johtunut tee-boxien kulumisesta mutta loppukaudesta tuntuivat tee-merkit olevan suurimmassa osassa boxien perällä. Ehkä ensi kaudeksi on tulossa tähänkin asiaan korjaus muiden muutosten ohella.

    Toisaalta voisi ajatella, että kentän slope/CR on määritelty niistä samoista tee-boxeista ja liian suuri poikkeama näistä olisi merkityksellistä.

    #519537 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Tänä kesänä aloittaneena heitän varman mielipiteeni, että ainakin aloittelijalla HCP on eniten kiinni siitä, millä kentällä on sattunut pelaamaan. Jotkut lyhyet 9-reikäiset oppii pelaamaan ’hyvään’ tulokseen nopeasti ja tasoitus laskee, mikä kostautuu heti jollain pidemmällä 18-reikäisellä, vaikka slope olisikin samalla tasolla. Eli onko slope määritetty oikein? Mikä on mielestänne Suomen helpoin kenttä pudottaa tasoitusta?

    #519538 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Joskus tuntuu siltä kuin olisin ostanut tasoitukseni Robin Hoodista tai Hong Kongista…ja nostanut sitä tällä kaudella 17.2:sta 18:een. Mielekästä se on silti vaikka olen hukannut uusia palloja noin 48kpl, maila osunut joskus jopa kiveen, olen joutunut odottamaan lyöntivuoroa, olen kastunut ukkoskuuron vuoksi, lyönyt vesiesteeseen, outiin, puuhun yms.

    Kaikesta huolimatta tuntuu siltä, että 48 kierrosta oli tänä kesänä liian vähän. Taidan lähteä hiihtämään.

    #519539 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Kettu puhuu asiaa…

    Usein törmää tilanteeseen jossa kentällä on talvigreenejä. Talvigreenit lyhentävät merkittävästi kentän pituutta ja näin saattaa jopa helpottaa pelaamista(jos tg:t on kohtalaisessa kunnossa)

    Ainakin kotiseurassani teeboxien laiton kisoihin huolehtii toiminnan johtaja tai joku muu asiaan perehtynyt. Kenttä mestari hoitaa vain reikien paikojen vaihdon.

    Kyllä kentän pituus vaikuttaa tuloksiin. Liiton sääntö on täysin perusteltavissa. Aivan kuten sääntö tasoituskierroksen kirjaamisesta ennen kierrosta.

    #519540 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Epäilisin, että kahdessa alimmassa tasoituskategoriassa tiin sijoittelulla voisi olla parantava vaikutus.

    En hevin usko, että tavallinen klubipelaaja tasoitus jotain 18->36 hyötyy tiin asetteluista. Monet olisivat onnellisia, jos pystyisivät pitämään kaikilla väylillä lyöntinsä mitan suht. vakiona, mutta näin asia ei ole. Hyöty on teoreettista laatua.

    Pelin nopeuttamiseen tiin sijoittelulla en usko olevan vaikutusta.

    Sääntöjä tulee noudattaa, mutta mielestäni on suht. kohtuutonta, jos pelaajan pitäisi kulkea 10 m:n mittanauha taskussa.

    Taitaa olla teoriaherrojen puuhia.

    #519541 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    1.kilpailuissa joudun usein pelaamaan 2.pakotettuna kilpailuissa 3.ajatellut olen mutta siitä ei ole mitään apua. ps.severiina ja vieraspelaja eivät osallistu keskusteluun koska he eivät pelaa golfia vaan näsäviisastelevat täällä palstalla

    #519542 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Mielestäni on aidosti ikävää kun sinulla on lukihäiriö.

    Koita nyt kuitenkin keskittyä ja yritä uudelleen kertoa mitä sinulla oli asiaa edellisessä kirjoituksessasi.

    #519543 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Täytyy nyt puolustaa Petroa, vaikka trolliksi epäilenkin. Ei kuitenkaan lukihäiriöinen

    Petro viittasi alkuperäisen viestin kysymysten numerointiin ja vastasi lyhyen ytimekkäästi.

    #519544 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Oops..

    Tarkempi Petron lukeminen paljastikin mihin Jii viittasi…

    Mulle koko viesti oli aluksi hepreaa ennenkuin huomasin tämän viittausasian.

    Nim:’Lukihäiröinen lukihäiröisen tuntee’

    #519545 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Oletetaan, että tii on ’normaalilla’ paikalla. Lyödään avaus, jonka jälkeen griinille 120 metriä.

    Jos tii tuotu 10 metriä eteenpäin, niin tasaisella ja suoralla väylällä pallo on 110 metriä griinistä.

    Onko täällä todella sellaisia pelaajia, jotka lyövät huomattavasti tarkemmin tuon 110 metrisen kuin 10 metriä pitemmän lyönnin?? Jos on, niin onnea heille…

    Se mitä tulee siihen, että slope on erillainen keltaisilla ja sinisillä, niin mielestäni tämä ei liity mitenkään alkuperäiseen aiheeseen. Tässä huomioitavaa on se, että useimmiten sininen tii on myös eri linjassa kuin keltainen. Tällöin saattaa esimerkiksi joku dogleg suoristua ratkaisevasti, jolloin voisi jopa pamautta draiverilla niin pitkälle kuin pystyy. Keltaisilta joutuisi luultavasti avaamaan jollain keskipitkällä raudalla. Joten keltaisten tuominen lähemmäs ei vastaa pelaamista sinisiltä…

    #519546 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    ’Onko täällä todella sellaisia pelaajia, jotka lyövät huomattavasti tarkemmin tuon 110 metrisen kuin 10 metriä pitemmän lyönnin?? Jos on, niin onnea heille…’

    Oletko koskaan tilastoinut pelejäsi? Väittäisin että griiniosuman todennäköisyys laskee jopa 10%, kun lähestymislyönnin pituus kasvaa 10m.

    ’Se mitä tulee siihen, että slope on erillainen keltaisilla ja sinisillä, niin mielestäni tämä ei liity mitenkään alkuperäiseen aiheeseen.’

    Slopen määrittelyssä kentän pituus on kaikkein keskeisin tekijä. Slopen tarkoitushan on saattaa saman kentän eri tiillä tehdyt tulokset vertailukelpoisiksi. Keltaisen ja sinisen slopen erilaisuus vain todistaa sen että kentän lyhentäminen parantaa tuloksia.

    #519547 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Kun on vanhana ja valmiiksi kankeena lajin aloittanut, niin siitä seuraa, että lyönnit ovat väkisinkin lyhyempiä kuin jokseenkin samalla tasoituksella pelaavilla nuorilla ja notkeilla.

    Ja siitä taas seuraa, että meikäläinen tekee parhaat scorensa lyhyillä kentillä, joilla vaikeutta on tehty muilla koiruuksilla kuin kentän pituudella.

    Ja edelleen loogisesti: kun silloin tällöin olen pelannut kierroksen punaisilta, yleensä aina olen tehnyt paremman tuloksen ’kuin olisin ansainnut’.

    En ole jättänyt korttia punaisilta pelaamiltani kierroksilta, koska silloin taitotasoni ei vastaisi tasoitustani ’normaaleilla’, saati pitkähköillä kentillä. Enkä silti mielestäni ole händärihuijari.

    Minusta tasoitus on kaikkein eniten omantunnon asia ja sen täytyisi kuvata mahdollisimman hyvin pelaajan todellista tasoa. Kun se ’todellinen taso’ on selvästi erilainen lyhyillä ja pitkillä kentillä, kai se totuus löytyy jostakin siltä väliltä.

    #519548 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Bogeypapalle…

    Niinpä, tämäkin todistaa että kentän pituus on se keskeisin kenttää vaikeuttava tekijä.

    Kerrot että punaisilta pelatessasi tulee ’parempia tuloksia kuin olisit ansainnut’. Jos samalla olet lyhytlyöntinen, tästä hieman yleistäen seuraa se että lyhytlyöntiset hyötyvät eniten siitä että kenttää lyhennetään. Eli lyhytlyöntisten ’henkilökohtaisessa slopessa’ kentän pituus onkin suuremmassa roolissa kuin sillä ’keskivertopelaajalla’, jonka mukaan kentän slope eri tiille on määritelty.

    Nyt jos pidetään tämä päätelmä hetken aikaa mielessä ja palataan alkuperäiseen aiheeseen… Eli jos keltaisia tiimerkkejä tuodaan eteenpäin ja kenttää tällä tavalla lyhennetään ilman että slope muuttuu, lyhytlyöntisten nettotulokset näyttävät paranevan siitä kaikkein eniten.

    Taitaakin olla niin että vain pitkälyöntisten pelaajien kannattaa protestoida alimittaisesta kentästä…

Esillä 22 viestiä, 1 - 22 (kaikkiaan 22)
Vastaa aiheeseen: Onhan hcp:si peräisin täysimittaiselta kentältä?

Etusivu Foorumit Yleistä Onhan hcp:si peräisin täysimittaiselta kentältä?