23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][15]
KilpailuaSuomalaista

Oikeakätiset vasurit

Etusivu Foorumit Yleistä Oikeakätiset vasurit

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 34)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Moi! Ensimmäinen täysi kausi golfia takana, tasoitus laski mukavasti ja into on korkealla… Yksi asia on kuitenkin aika ajoin laskenut hieman intoa: lannistavat kommentit siitä, että pelaan oikeakätisenä leftin puolelta. Usein saa kuulla ’varmana tietona’ (lähinnä klubipelaajilta), kuinka pelin kehitys tyssää jossain vaiheessa meillä oikea-vasureilla. Olisikin hauska tietää, mihin tämä käsitys perustuu ja onko sillä muutakin kuin pelkkää mutu-pohjaa??? Oman fysiologisen ymmärtämykseni mukaan vasenta kättä voi treenauksen avulla kehittää samoin, kuin kaikkia muitakin svingiin tarvittavia ominaisuuksia (mitä on tietenkin useita!), ilman että siinä tulisi jokin totaalinen stoppi. Varmaan lähes kaikilla aloittelevilla golfareilla on jokin heikompi ominaisuus, jota täytyy kehittää muita enemmän. Omalla kohdalla voin varmasti sanoa ainakin sen, että mikäli olisin alkanut treenamaan oikealta lyömistä, olisi varmasti mennyt vuosia ennen kuin olisin saavuttanut nykyisenkään tasoni. Kaikkia mailapelejä parikymmentä vuotta leftiltä pelanneena selän ja vartalon koordinaatio on nimittäin täysin tottunut vasemmalta oikeaan tapahtuvaan ja vaihto tuntuisi täysin mahdottomalta. Mutta kuten sanottu, ajoittaiset kommentit ja niihin puolustautuminen väsyttää – varsinkin, kun itseä ei koe yhden kauden jälkeen vielä golfin asiantuntijaksi. Asiantuntevia kommentteja otetaankin ilolla vastaan! Muistaako muuten kukaan, miten maailman huipulla on oikeakätisiä vasureita, vai onko lainkaan? Entäs muut right-leftit, mitä kokemuksia teillä on?

    Oikea kätisiä vasureita on maailman huipulla ainakin Mike Weir ja Phil Michelson. Omista pelikavereista on yksi vasenkätinen, joka pelaa oikealta ja yksi oikea kätinen, joka pelaa vasemmalta. Kummatkin ovat myös erittäin hyviä squash pelaajia, jota kummatkin kuitenkin pelaavat omalta puolelta (vasuri vasemmalta ja oikea kätinen oikealta). Usein kun keskustelen heidän kanssaan svingistä ja ja otan pallon heittämisen malliksi svingiin niin asiat mutkistuvat kun kumpikaan ei osaa heittää palloa ’väärältä’ puolelta. No svingihän ei ole mikään yhden käden liike, mutta usein sitä verrataan ’leipien’ heittämiseen. Oikea kätinen ystäväni sanoo, että hänellä oli squashissa aina parempi rystylyönti kuin kämmenlyönti. Suurin osa kai oikea kätisistä pelaa esimerkiksi jääkeikkoa leftinä, mutta pesäpalloa kuitenkin oikealta puolelta. Mainitsit pelanneesi kaikkia mailapelejä leftinä eli myös pesäpalloa? Jos olet pelannut paljon pesäpalloa leftinä niin sitten kannattaa ainakin jatkaa golfiakin leftinä, sillä pesäpallo lyönti on niin lähellä golf svingiä. Tämä ei ole mikään asiantuntijan mielipide vaan innokkaan harrastajan mielipide.

    Mun mielestä humpuukia. En sitten tiedä minne asti meinaat tähdätä. Jos esim. PGA tourin rahalistan ykköstila on tähtäimessä niin sitten saattaa joku ilkeämielinen naureskella, että minähän sanoin, että se kehitys tyssää jossain vaiheessa. Saavutit vain paikan top 10:iin. Häh häh hää 🙂

    Itse olen oikeakätinen vasuri. Pelannut 7 kesää. Händäri 7 paikkeilla. Ja treenaamaan ei oikein ole päässyt. Pelkkää peliä suurimmaksi osaksi. Kovasti itseeni uskon ja luulen, että kun aikaa joskus harjoittelulle on niin sitten pääsen vielä tonne 1 tasoitusryhmään. Sekin on ilmeisesti jo ihan ok saavutus.

    Rima vaan korkealle ja näytä epäilijöille närhen kulkuset. Yleensä hiljenevät siinä vaiheessa, kun sun HCP on parempi kuin heidän 😉

    Suomesta löytyy väärinpäin pelaavia ammattilaisia esim. Tuomas Tuovinen on vasenkätinen ja pelaa oikealta ja taisi olla niin, että Henri Salonen on oikeakätinen ja pelaa vasemmalta.

    Kymmenkunta kautta right-left golfia takana, enkä ole kohdannut kyseiseesä yhtälössä mitään kehitystä hidastavaa (paitsi oma harjoitteluinto 🙂 ) Tällä hetkellä hcp:ni hiukan vajaa 2.

    En kyllä myöskään tajua miten se edes voisi kehitystä hidastaa…?

    Oikeakätisillä vasureilla on usein lätkätausta, minkä takia golflyönti tuntuu siltä puolelta aluksi luontevammalta. Pallon saa heti helposti ilmaan ja lentääkin suhtkoht suoraan ja kovaa.

    Ongelmana voi jatkossa olla, että mielikuva ja lihasmuistiin juurtunut lyöntitapa on lämäri-tyyppinen, ei vapaa heilahdus ja mailan vapautus kuten golflyönnin pitäisi olla. Silloin tulee kyllä ongelmia ja sellaisesta poispääsy voi osoittautua vaikeaksi. Jos taustalla on jääpallo tai pesis, ei vastaavaa ongelmaa ole, päinvastoin.

    Itse olen esimerkkitapaus lätkätaustaisesta oikeakätisestä vasurigolfarista. Händäri tyssäsi seiskaan eikä svingistä saanut treenaamallakaan vääriä pikkupojasta asti juurtuneita liikeratoja pois. Vaikka omasta mielestään svingaa rauhallisesti eikä lyönti tunnu lainkaan miltään lämäriltä, parikin prota on videolta hidastettuna näyttänyt ne asiat mistä kuulemma näkee heti että on tullut lätkää pelattua. Jotenkin backsvingi on aina vähän väärä eikä mailanpää vapaudu oikein, ei vaikka päällään seisoisi, …kele.

    Nyt pelaan sitten toista kesää oikealta. Händäri ei vielä ole samassa kuin vasurina, mutta pitkän päälle menee varmasti alle. Alkuhankaluuksien jälkeen tuntuu nyt paljon luontevammalta. Ja ensikokeiluista asti ne pari pahinta ongelmakohtaa sujuvat luonnostaan heti paremmin kuin vasurina miljoonan pallon hakkaamisen jälkeen.

    Lyöntipuolen vaihto saattaa tuntua mahdottomalta, jonka takia varmasti mailapelejä pelanneena aloititkin vasemmalta puolelta. Yllättävän nopeasti siihen puolen vaihtoon kuitenkin tottuu, kun väkisin vaan alkaa lyömään toiselta puolelta. Koitappa joskus harjata hampaasi toisella kädellä millä olet tottunut harjaamaan, tuntuu aluksi mahdottomalta ja hitaalta, mutta jos viikon harjaat toisella kädellä niin jo sujuu.

    En tosin nyt ota kantaa siihen, että kannattaisiko vaihtaa vai ei, mutta ei se vaihtaminen todellakaan mahdotonta ole, kuten J.J:kin kertomus osoittaa.

    Voihan asia olla niinkin kuin J.J sanoi. Tosin tarkemmin voimme sanoa vasta kun J.J on pelannut oikealta händärinsä alle 7. Siihen asti ainakin minä pysyttelen vasemmalla.

    Toinen asia joka minua ihmetyttää on se että vain oikea kätisiä vasureita patistetaan vaihtamaan. Harva kuitenkaan alkaa vasenkätiselle oikealta lyövälle tuputtamaan puolen vaihtoa.

    Tämän hetkisten todisteiden varjossa pysyttelen vasurina.

    Itse ole tällainen oikealta lyövä vasuri. Melkeen kaikkea muuta tulee pelattua niinkuin normaali vasenkätinen, mutta pesäpallomaila ja golfmaila on aina ollut tällä oikeakätisten puolella.

    Muistan joskus kauan sitten ala-asteella pesäpalloa pelatessa, käyneen mm. niin että opettaja yritti laittaa mua lyömään sinne vasurien puollelle, mutta ei siitä niinpäin mitään tullut. Antoi kyllä lyödä oikeakätisten puolelta, kun suht hyvin palloon siltä puolelta osuinkin.

    Golffia pelaan tasoituksella 9 enkä pidä lyöntiä tai swingiäni pullonkaulana pelissäni. Kyllä se on muualla se parantaminen. Tosin kyllä siinä swingissäkin on puutteita 🙂

    Tuo puolenvaihdon järkevyyden arvioiminenkin on aikavaikeaa, sillä sillä samalla harjoittelumäärällä ja antaumuksella olisi voinut lopulta päästä aivan samaan lopputulokseen riippumatta siitä vaihtoiko puolta vai ei. Tulos tehdään golffissa kuitenkin muualla, kuin swingin tyylillä / säädöllä. Mutta jos henkisesti tämä puoliasia on hommassa lukkona, niin silloin siitä voi olla hyötyä, että vaihtaa puolta.

    Hiukan asian vierestä.

    Mutta onko kukkaan vasemmalta pelaava huomannut kentissä eroja siten että onko jotkut kentät helpompia tai vaikeampia pelata vasurina?

    Monestihan kentän suunnittelijat sijoittavat ongelmat (väyläbunkkerit, vesiesteet, jne.) oikeakätisen slaissin puolelle tai monesti väylien muoto suosii useammin oikeakätisen draw kierrettä.

    Onko samoja havaintoja vai onko omat havainnot täysin perättömiä?

    Ilokseni huomasin, että aihe oli jo kirvoittanut monia asiallisia ja mielenkiintoisia kommentteja. Yksi asia lienee varma: harvoin pystyy täysin yksioikoisesti toteamaan, mikä olisi AINOA OIKEA vaihtoehto. Omalla kohdallani tulen erittäin todennäköisesti pysymään aina leftinä. Mainitessani aiemmin mailapelitaustastani leftin puolelta, siihen sisältyä todella myös pesäpallo.

    ’Sivusta seurannut’ totesi mielestäni aivan oikein, että eri puolen raajat saa treenattua uusiin toimintoihin ja näin ollen puolen vaihto on mahdollinen. Itselläni on oikeastaan sama perustelu sille, miksi en aio vaihtaa puolta. Eli se haitta, mikä vasemman käden ’huonommista’ (mitä ne sitten ovatkaan) ominaisuuksista aiheutuu, on pois treenattavissa. Puolen vaihdon aiheuttamat haitat saisi varmasti myös treenattua pois, mutta tällöin olisi moninkertainen määrä uusia asioita ja uusia liikeratoja totuteltavana ja opeteltavana. Se, mikä minua ihmetytti ja minkä nostin ap. viestissäni esille olikin se, että usein kuulee väitteen, että kehitys jostain kumman syystä vain pysähtyisi jossain tietyissä vaiheissa ’väärältä’ puolelta pelaavilla. Oikeastaan monet tänne tulleet viestit ovat jo osoittaneet tämän täysin perättömäksi väitteeksi.

    ’J.J:n’ mainitsemana lätkäongelma on varmasti hyvin yleinen. Omalla kohdallakin varsinkin alkuvaiheessa sitä havaitsin, vaikka en koskaan ole hirveän aktiivisesti pelannutkan. Sama ongelma lienee kuitenkin varmasti myös kaikilla omalta ’viralliselta’ puolelta pelaavilla pelaajillakin. Tällaisissa tapauksissa puolen vaihto tulee varmaan äärimmäisen harvoin kysymykseen ja ongelma täytyy vain ratkaista treenaamalla.

    ’TA5’:lle: Oman kokemukseni mukaan kentät kaareutuvat aika tasapuolisesti molemmille puolille, samoin esteet. Eli ei varmaankaan sanottavaa etua suuntaan tai toiseen.

    Kiitos jo näistä mielenkiintoisista kommenteista kaikille!

    Mitäpä luulet OiVa; opitko heittämään noita mainittuja ’leipiä’ paremmin vasurilla ja jos opit niin miten kovalla harjoittelulla?

    Totuushan on se, että ’vasurina’ pelatessa vasen käsi antaa svingille vauhdin ja oikea pitää sen käytännössä vain radallaan.

    Mitäpä luulet OiVa; opitko heittämään noita mainittuja ’leipiä’ paremmin vasurilla ja jos opit niin miten kovalla harjoittelulla?

    Totuushan on se, että ’vasurina’ pelatessa vasen käsi antaa svingille vauhdin ja oikea pitää sen käytännössä vain radallaan.

    Vaihdoin viime kauden lopulla oikealta vasurille. Olen oikea kätinen. Aloitin pelaamisen -96. Olin kovasti innostunut. Mm.lukiossa liikunta oli 10 ja olen aika kätevä monessa urheilulajissa. Tämä golf meni kuitenkin käsityskykyni yli. En todellakaan ymmärtänyt miksei se sujunut. Kyllästyin, rakensin siinä talonkin välillä. Innostuin uudestaan. Sama peli. Kunnes syksyllä 2002 kokeilin ihan ’viimeisinä’ keinoina, aivan kuin sattumalta vasurilta.

    Heti tunsin, että tässähän tämä.

    Mitkä asiat siihen vaikuttaa, että vasurilta rupesi sujumaan?

    Ensinnäkin se on hyvin luonnollinen puoli oikeakätiselle. Vasurihan lyö siten, että maila on tukevasti oikeassa kädessä, vasen on vaan päällä. Tosin monet väittävät, että vahvempi käsi tulisi olla alla, jotta voisi ohjata paremmin mailaa. Mutta mielestäni on keskeisempää jämäkkä ote mailasta. Oikea ranne on oikeakätiselle vahvempi.

    Edelleen lyönti menee ’oikeata puolta vasten’ Tällöin myös se, että oikea jalka ja ylipäätään oikea puoli vartalosta on jämäkämpi tekee lyönnistä ’laukeavan’.

    Lisäksi huomasin vartalon aukevan backswingissä paremmin vasemmalle päin. Huomasin, että vartalo on notkeampi sinne suuntaa. Tässä vanhemmalla iällä (n. 40 v.)vartalon lihakset ovat jo jollain tavalla, joten se vaikuttaa asioihin miten vartalo kiertyy. Saan silti saaton hyvin, eli vartalo pyörähtää ihan kivasti liikkeen lopussa oikeallekin päin.

    Ainoa ongelma, kuten näistä pallojen heitoista ym. voi päätellä, on se että liikeradat tuolla pääkopassa eivät ole luontevat. Näkymä on jotenkin väärin päin.

    Tämä asia ei kuitenkaan haittaa, koska lyönnissä ei juuri ole vastaavaa kuin esim. vasemmalla kädellä heitossa.

    Voitte kokeilla, niin huomaatte, että jos laittaa vasemman käden taskuun ja vetäisee lyönnin pelkästään yhdellä kädellä, niin aika kivasti menee. Huomaatte, että sillä seikalla miten vasurilla heittää palloa, ei ole merkitystä.

    Joo..Mä oon varmaan tästä asiasta todella hyvä esimerkki!

    Händäri kolmessa vuodessa neloseen..nyt ei ole kahteen vuoteen tullut pelistä mitään…toivottavasti peli vielä joku päivä alkais taas vähän sujua..

    No eipä Phil Mickelsonilla mene myöskään kovin hyvin..Eli se vaan lisää käsitystä siitä että ’oikea kätisenä vasurina’ kehitys pysähtyy!!;)

    Nimetön

    Itsekin pelaan vasurilta ja olen oikea kätinen… kaksi kautta takana ja tasoitus 16,7…. Mielestäni tahti on ollut ihan normaalia enkä ole jäänyt yhtään muista golfin samaan aikaan aloittaneista kavereistani…. Olen kuullut itekin useilta arvostetuilta valmentajilta että kannattaisi vaihtaa puolta mutta siinä menisi niin paljon aikaa ja energiaa etten viitsi nähdä sitä vaivaa… Varsinkaan kun nykyisin saa samoja mailoja myös meille väärältä puolelta pelaaville….

    Terve!

    Suosikkiaiheeseeni on pakko vastata.

    Maailman paras vasenkätinen oikealta pelaava on tietysti Tiger Woods. Vääränpuoliset liikeradat tuli hänen kohdallaan opittua varsin varhaisella iällä.

    Itse olen vasenkätinen ja pelaan oikealta. Suomen parhaan valmentajan johdolla ollaan tultu siihen tulokseen, että niin kauan kuin kehitystä tapahtuu, niin puolta ei ole syytä vaihtaa. Kaksipuolisina harjoitteina on ollut pitkän aikaa kivien heitto molemmilta puolin kuin molemmilta puolin lyönti yhdellä sekä kahdella kädellä. Väärällä kädellä tekeminen on tosi vaikeaa ja harjoittelukin ikävää, mutta pakko tehdä, jos haluaa swingin kehittyä luontevaksi ja helpoksi sekä toimivan pelkällä alitajunnan ohjauksella ilman liiallisia swingiajatuksia päässä. Erityisenä ongelmana on omalla kohdallani ollut vasemman käden liiallinen aktiivisuus yhdistettynä periksi antavaan etujalan polveen ja lantiooni. Toisin sanoen vartalo lähtee liian aikaisin alta pois. Näinollen lyönnistä tulee helposti suoraan menevä pulli. Harjoittelen jatkuvasti aktiivisempaa oikean puolen ja käden käyttöä ja parhaimmissa lyönneissä onkin sellainen fiilis, kuin että oikea käsi (alakäsi) ohjaisi ja antaisi enemmän voimaa lyöntiin. Jatkuvien harjoitteiden ja lukemattomien laadukkaiden toistojen avulla yritän saada swingituntemukseni sellaiseksi, että oikea puoli kontrolloisi nykyistä enemmän ja antaisi pallolle vauhtia, painetta ja suunnan.

    Hyvien tuloksien edellytyksenä on tasainen lyöntivarmuus oli sitten tyyli millainen tahansa. Huippupelaajillakin tahtoo olla päivän lyöntikunto ailahteleva. Itseäni eniten askarruttaa tällä hetkellä millä ihmeellä rangella harjoituksissa ennen kierrosta niin hyvin toimiva sisältä- ulos tuleva metrin drawn tekevä swingi muuttuu kuitenkin pikku hiljaa kentällä siihen vanhanmalliseen ulkoa-sisään lyöntiin. Onko päässä vikaa, vai tarvitaanko vielä 100.000 harjoituslyöntiä oikealla tavalla?

    Näitä viestejä lukiessa tulee kyllä mieleen, että oma kehitys pelissä on tökkinyt keskimääräistä enemmän, tiedä sitten johtuuko se väärästä kätisyydestä vaiko jostain muusta… Oma arvaukseni olisi se, että omat fyysiset puutteeni ja lahjattomuuteni urheilijana vaikuttavat enemmän kuin se, että kirjoitan oikealta ja lyön vasemmalta.

    Omat liikeratani toimivat muissa mailapeleissä ilmeisen eri tavalla kuin pääosalla ihmisistä. Lätkä/kaukalopallo lähtevät luonnostaan vasemmalta, tähän opin jo polvenkorkuisena. Sulkapallo ja tennis sujuvat paremmin oikealla kädellä, mutta mutta… jos on tarvetta pystyä lyömään vaikka tennispallo 10 senttiä verkon yli tarkasti sivurajaa pitkin, niin minä kyllä pyrin hakemaan pallon rystypuolelle. Samoin sulkapallossa, kun tarvitaan herkkää kosketusta palloon verkon tienoilla, otan pallon mieluummin rystylle kuin kämmenelle.

    Ensimmäiset kokeilut golfpallon ja -mailojen kanssa tein siten, että rangella oli mukana molemman kätisiä mailoja. Valinta oli hyvin helppo, varsinkin kun mukana ei ollut ketään, joka olisi painostanut lyömään oikealta. En ymmärtänyt silloin, enkä ymmärtäisi vieläkään, miksi joku asia pitäisi opetella tekemään mahdollisimman vaikeasti, jos luonnollisempikin tapa on olemassa 🙂

    Kehitystä pelissäni on toki tapahtunut, ei vain niin nopeasti kuin monella muulla. Händäri on tippunut vuosittain kai seuraavasti: 54->37->24,9->20,3. Ja vasta nykyisin on alkanut tuntua siltä, että osaan vähäsen lyödä palloa – kehitys siis ei ole pysähtynyt ja toivottavasti ei heti pysähdykään.

    Kaivoin viestiarkistosta vanhan viestini, jonka edelleen olen valmis allekirjoittamaan:

    Golfin parissa voi oikeakätinenkin saada aavistuksen siitä, mitä on olla vasenkätinen tavallisessa elämässä.

    Oikeakätisenä käytin ensimmäisen kesäni golfin parissa vakuuttelemalla eri ihmisiä siitä, kuinka paljon luonnollisemmalta vasemmalta lyöminen tuntui. Kokeilin molempia puolia sekä rangella että par-3:silla ja totesin, ettei ole mitään järkeä aloittaa harjoittelua siltä puolelta, joka tuntuu vaikeammalta. Useimmista oikeakätisistä poiketen löin esimerkiksi kouluaikana pesäpalloa aina vasemmalta, vaikka pelaankin muutkin mailapelit ’leftinä’. Swingihän on hyvin samankaltainen, se vain tapahtuu eri tasolla kuin golfissa. (ks. GolfDigestin sivuilta Mark McGwiren swingit) Tämä perustelu upposi jopa alkeiskurssin prohon. Totesi kuitenkin, että kehitys voi sitten tyssätä 36 händäriin ja ’väärä’ kätisyys näkyy lähipelituntumassa. Eipä tyssännyt.

    Perustelut oikealta lyömisen puolesta ovat kaikille tuttuja:

    1. Välineitä on saatavilla paremmin. (Täyttä totta, mutta kannattaako sen eteen uhrata luonnollisemman swingin tuoma pelinautinto.)

    2. Vahvempi käsi alhaalla on helpompi muokata lyöntejä. (Kuitenkin opettajat pyrkivät pääsääntöisesti korostamaan isojen lihasten käyttöä.)

    3. Pron on helpompi opettaa oikealta lyövää. (Jos swingin ymmärrys on kätisyydestä kiinni, vaihdan opettajaa. Vasuri voi hakea liikeratoja, tempoa ym. pron peilikuvana!)

    4. Kentät on suunniteltu oikeakätisille. (Okei, tiiauspaikalla peliseurue on helposti selän puolella, elleivät ole hereillä.)

    Lakkasin uskomasta näihin, kun luin jostain argumentteja sen puolesta, miksi vasenkätisenkin tulisi lyödä oikealta:

    Edellä mainittujen ohella todettiin, että swingissä on etua siitä, vahvempi käsi on yläkätenä eikä pyri liian aktiivisesti ohjaamaan mailanpäätä.

    Eikö tämän mukaan kaikkien oikeakätisten kannattaisi ryhtyä pelaamaan vasemmalta?

    Jos ikää on jo kertynyt sen verran, ettei ammattilaisuus ole tavoitteena ja vasemmalta aloittaminen tuntuu luonnolliselta, ei välttämättä kannata taipua varsinkaan pelkästään tuttujen antamien neuvojen perusteella.

    Vasurit, pitäkää PUOLENNE!

    Lisäyksenä vanhaan voisin vielä todeta, että kannattaa vilkaista myös vanha Golf Digestin juttu, jossa analysoitiin rinnakkain Brett Hullin lämärin ja swingin kuvasarjat. Siinä lätkästä tulleita liikeratoja tunnistettiin lähinnä positiivisessa valossa. Mieshän pelaa sekä lätkän että golfin rightilta ihan kohtuullisella menestyksellä.

    ’Vinkkejä’ antaville pelikavereille voi aina vastata seuraavalla mietelauseella:

    You’re right, I’m left, she’s gone

    PS. Joku näyttää rekisteröineen aikaisemmin käyttämäni nimimerkin Happy Gilmore. Olisiko mahdollista vaihtaa, jos olet uusi käyttäjä?

    itse olen oikeakätisenä pelannut golffia vasurilta 4v ja tasoitus on singelissä. Mielestäni syy kehitykseeni on tapahtunut hyvästä motivoitumisestani golf-harjoitteluun. Kivien heittelyä ym. en ole kuunaan harrastanut. Jääkiekkotaustastani johtuen eka vuosien swingini oli eittämättä räväkähkö lämäri mutta tänä vuonna siihen alkoi etsityä TV:stä tuttujen ’isojen poikien’ vaivattomuutta. En näe mitään syytä etteikö kehitykseni jatkuisi myös tulevina vuosina.

    Aluksi lohdutuksen sana Hekkasen Mikalle: Oma kehitykseni näyttää kulkeneen jotakuinkin samaa vauhtia kuin sinulla. Elättelen lohduttavia ajatuksia siitä, että jos olisin päässyt pelaamaan niin paljon kuin olisin halunnut ilman loukkaantumisia jne., niin kehitys olisi ollut nopeampaa 🙂 No, golfissa on onneksi mukavaa omaakin tasoitusta vastaan pelaaminen, oli se mikä tahansa. Ja pääasia, että kehittymistä yleensä tapahtuu.

    ’Righty’ kysyi viestissään, kuinka nopeaa luulen saavani leipien heittelemisen vasurilla yhtä sujuvaksi kuin oikealla kädellä. Siihen saattaisi varmasti mennä jonkin verran aikaa, vaikka joten kuten se sujuu jo nytkin. Epäluonnollisimmalta vasurilla tällä hetkellä tuntuu esim. pallon heittäminen yläkautta. Lohduttavaa kuitenkin golfia ajatellen on se, että vasemman käden GOLFLYÖNNEISSÄ tekemä liikerata on alusta asti tuntunut luontevalta ja sujuvalta. Aivan samoin kuin on aina tuntunut pesiksessä, lätkässä, jääpallossa, tenniksen kahden käden rystyssä jne. Ja kuten Hekkasenkin kirjoitus osoitti, on hyvin yksilöllistä mikä kenellekin tuntuu miltäkin puolelta luontevalta.

    Itse asiassa mitä pidemmälle tämä keskustelu on mennyt, sitä turhemmalta ehdoton yhteys kirjoituskäden ja esim. eri lyötipuolien välillä alkaa tuntua.

    Holari-Ollin kirjoituksessa mielenkiinnon herätti kaksipuolinen harjoittelu. Ymmärsinkö oikein, että treenaat svingiäkin molemmilta puolilta? Olisi mielenkiintoista kuulla enemmän, mihin tällä toisenkin puolen treenauksella pyritään!

    Righty mainitsit viestissäsi että ’vasurilta’ pelatessa vasen käsi antaa lyönnille vauhdin.

    Tämähän ei pidä paikkansa, vaan oikea käsi antaa mailalle vauhdin ja vasen käsi ohjaa.

    Itse ajattelen myös näin, että kyllä oikea käsi antaa vasurilta lyödessä vauhdin.

    Tämä on yksi asia, miksi oikekätisen on hyvä lyödä vasemmalta.

    Oikea käsi vetäisee pallon.

    Olen kyllä miettinyt, kuten tuossa jokin kirjoittaja kirjoitti, että alakädellä saa voimaa, tai miten hän sen nyt ilmaisi, lyöntiinsä.

    Että kyllä sillä alakädelläkin on tietty merkitys.

    Mutta asia tiivistyy siten, että jos alakädellä on merkitystä enemmän kuin vetokädellä, niin silloin lyödään palloon, jos taas vetokädellä on enemmän merkitystä, silloin sivalletaan.

    Joku joskus golfia vähäsen osannut on opettanut seuraavalla tavalla. Ja nyt puhutaan nimenomaan oikeakätisestä joka myös lyö oikealta:

    ’Nyt vain pidät kiinni mailasta vasemmalla kädellä ja annat pallolle kyytiä oikealla kädelläsi’, ***** neuvoi.

    Kaveri oli hämmästynyt: ’Minulle on aina opetettu, että golf on vasemman käden peli!’

    ’Anna pallolle kyytiä oikealla kädelläsi’, ***** toisti.

    Mies teki työtä käskettyä, ja eikö pallo tuota pikaa lentänyt 180 metriä.

    ***** sanoo, että juuri tätä tarinaa hän haluaa kirjansa kaikkien lukijoiden kuuntelevan. Ja tässä sen opetus: ’Pitele mailaa tukevasti vasemman käden keskisormella, nimettömällä ja pikkusormella ja anna pallolle aivan helvetinmoista kyytiä oikealla kädelläsi. Pitkissä lyönneissä käytä oikeaa kättäsi niin vahvasti kuin pystyt – menettämättä tasapainoasi. Myös lyhyillä matkoilla lyö oikealla kädellä rivakasti – ja säilytä tasapainosi.’

    Kukahan mahtaa olla tämä ’opettaja’ jonka oppeja tänäkin päivänä sovelletaan?

    Kaikki on kiinni siitä miten ne piuhat on yhdistelty siellä pääkopassa, eli on mahdotonta saada ’oikeaa’ vastausta asiaan.

    Golf on nautiskelua, joten miksi pitäisi hakata päätä seinään ja muuttaa puolta sen takia että esim. joku kaikkitietävä pro/pelikaveri on niin sanonut ?

    Kannattaa kokeilla kumpaakin puolta jos epäilyttää, kyllä muutaman sadan pallon jälkeen tietää kumpi puoli on se oikea.

    Itse en osunut edes maapalloon väärältä puoleltani joten en mieti asiaa sen enempää.

    Kehitys on yksilökohtaista, ainakaan omalla kohdallani vasuripuoli ei ole ollut ongelma.Julkisesti uskallan väittää ettei 1-tasoitusryhmä olisi mikään ongelma jos jaksaisin harjoitella.

    Helppo uhota kun ei treenaa ollenkaan…

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 34)
Vastaa aiheeseen: Oikeakätiset vasurit

Etusivu Foorumit Yleistä Oikeakätiset vasurit