-
JulkaisijaArtikkelit
-
… ei ole mahdollista vahingossa lyödä avauslyöntiä viereisen väylän pelattavalle alueelle, mukaan lukien sellaiset väylien väliset alueet (raffit, metsät), joihin kummaltakin väylältä voi pallo harhautua.
Ajatus tähän ketjuun lähti täältä:
Ehkä sen voisi sanoa ettei kenttäarkkitehti ole onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla kyseisten väylien sijoittelussa.
Nyt on siis tarkoitus löytää kaikki ne Suomen kentät, joilla Ahvenanmaan vahinko ei ole mahdollinen. Kentällä ei siis saa olla YHTÄÄN sellaista kohtaa, jossa harhautunut lyönti voi tavoittaa toista reikää pelaavan pelaajan.
Paltamossa tuo lienee ainakin melkoisen vaikeaa. Ainakin , jos puhutaan avauslyönnistä.
Heti tulee mieleen ainakin; Kurk, Park, Tarina (vanha), Ruuhikoski, Poltinkoski, Kullo, Sarfvik…
Kurkin 13 ja 15 kulkevat vierekkäin toisiaan vastaan ja välissä vain kapeahko soiro harvaa metsää. Ei kelpaa.
Parkin vitoselta palloja harhautuu viereisen väylän suuntaan. Ei kelpaa.
Ruuhikoskella hihahukki vitosen tiiltä on nelosen tiillä. Kolmosella ja ysillä on aika lailla yhteinen bunkka, johon kolmosen avaus voi harhautua. Ei kelpaa.
Kullo on aika hyvä. Ainoa mahdollinen paikka on megavino avaus 14 tiiltä 16 tiin suuntaan. 15 griini taitaa olla liian kaukana ollakseen tulilinjalla 14 tiiltä.
Noita muita en muista niin tarkasti, että osaisin ottaa kantaa.
Paltamo on hyvä tässä suhteessa.
Lisätään Kastelholman toinen kenttä, Kungsbana.. Kytäjän molemmat kentät, Linnagolf.. Loton päävoiton saamaninen lienee todennäköisempää kuin se että em. kentillä saisi osumat toisen pelaajan pallosta.
Kytäjän SE ja väylät 7 ja 8, väylien välinen raffi on riskipaikka. NW:tä ja Kungsbanaa en ole vuosikausiin pelannut, joten en ota kantaa.
Linna on koko lailla turvallinen.
Tässä alkaa jo muotoutua se kuva, jota omassa mielessäni maalailin ketjun aloitusta kirjoittaessani. Jos hehtaareja on riittävästi käyttää, väylät voi sijoitella toisistaan erilleen turvallisesti. Tämä toteutuu helpoiten ns. maaseudulla, mutta esim. pk-seudulla tilanne on aivan toinen. Kenttä on tungettu siihen tilaan, joka on ollut käytettävissä eikä se turvallisuutta ajatellen ole läheskään riittävä.
Kaksi kenttäsuunnittleuun liittyvää näkökulmaa.
1) Etäisyys jossa voi harhautua toiselle väylälle. Kartasta katsoen (kenttää en ole pelannut) Slottsbananin tapauksessa matka 11 tiiltä kohtaan jossa pallo osui 7 väylän pelaajaan oli hieman yli 100 m. Pallo kulkee tuon matkan hieman yli 2 s, ääneltä menee 0.3 s, joten kahteen ragointiin (huuto ja väistöliike) jää runsaat 1.5 s. Käytännössä tämä ei oikein riitä, joten ainoa toimiva tapa on, että pelaaja väylällä 7 seuraa tapahtumia tiillä 11, yleensä jo valmiiksi suojautuen, kun tiiltä lyödään. Vieraspelaajan voi olla vaikea tätä huomata, ellei siitä erikseen varoiteta. Ylipäänsä pelaajan pitäisi tarkkailla tapahtumia oman väylän lisäksi lähiympäristössä ja tarvittaessa suojautua varmuuden vuoksi ja ajoittaa lyöntivuoronsa turvalliseen hetkeen, vaikka vastuu onkin osumapallon lyöneellä.
2) Väylän ”turvapuoli” on naapuriväylällä. Tällainen asetelma on esim NRG/Rockin väylillä 6/12. Kummallakin on vettä vasemmalla, mutta oikealle voi slaissata (oikealta lyövä) vaikka kuinka paljon, menettämättä juuri mitään jatkomahdollisuuksien suhteen. Seurauksena on paljon palloja naapurissa, mikä lisää riskiä osumiin. NRG:llä useita muitakin turvapuolia naapurissa.
Yksi kummallisin kenttäkukkanen on Pickalassa väylien Forest 6 / Seaside 14 välillä. Väylät etenevät samaan suuntaan, joten pelaajilla silmien pitäisi olla niskassa. Helposti käy niin, että Seaside 14:n pelaajat ovat Forest 6:n slaissien maalialueella ja valitettavan usein eivät sitä tiedosta. Siksi reagointi Forest 6:lta huudettavaan FOREen voi olla hidasta. Yleensä kannattaakin Forest-6:lla odottaa, että maalialue tyhjenee. Viimeksi pelatessani Forestia, Seaside 14:lla oli ohitustilanne päällä ja kaikkiaan parhaimmillaan 8 pelaajaa tuolla maalialueella. Odottaminen Forest-6:lla olis merkinnyt, että ensin odotetana toisen ryhmän pääsyä griinille ja puttailiu ja sitten toisen pääsyä griinille eli noin 10 min. Seaside 14:n pelaajat eivät missään vaiheessa katsoneet taaksensa. Löimme omat avauksemme (kaksi hukkia kaksi suoraa) niin, että keuhkot oli vedetty täyteen ilmaa huutoon, jos yhtään lähtee oikealle… silti huoletti, ymmärtävätkö reagoida huutoon, joss sellainen olisi tullut.
Aiemminhan Forest 6:n ja Seaside 14 välillä oli out, mutta ei enää. Out hieman hillitsi avauksia, joilla pääsee onnistuessaan lähelle griiniä.
Niin, ja Linnassakin pääsee naapuriin – väyläpari 8 ja 11, mutta huuto kyllä ehtii hyvissä ajoin perille ennen palloa; matkaa 200+ metriä.
Kartasta katsoen (kenttää en ole pelannut) Slottsbananin tapauksessa matka 11 tiiltä kohtaan jossa pallo osui 7 väylän pelaajaan oli hieman yli 100 m.
Paikalla olleen henkilön mukaan etäisyys oli noin 60 metriä. Reagointiaikaa ei tuolta matkalta juurikaan jää, vaikka huuto lähtisi samaan aikaan kuin pallo, mitä ei tietenkään koskaan tapahdu.
golftintti: Muistelen että isommalla reikänumerolla pelaavalla on etuoikeus, mutta sen olen varmaan lukenut jonkun kentän paikallissäännöistä.
Tämä järjestys kuluu yleiseen toimintaetikettiin..ymmärrettävästi sitä on syytä huomioida ja noudattaa.
– mutta ei kuitenkaan anna isompinumeroista väylää pelaavalle mitään etuoikeutta päälle/kohti lyömiseen (ei edes FORE-huudolla höystettynä) .Ikäänkuin esimerkin omaisesti sanoisin että palloaan etsivän pelaajan tulisi väistää jos siitä aiheutuu haittaa (=viivästystä, odottelua) isompinumeroista väylää pelaaville (tai sellaisella dreivaaville).
Tällaiset käyttäytymjis-/etikettisäännöt lienee sellaisia joihin ei ehkä juurikaan perehdytä nykyillä greencard- pika-/nettikursseilla.
golftintti ja golfare: luitteko mahdollisesti tämän ketjun aiheen?
Jos oikein tähtää, pystyy joka kentällä lyömään naapuriväylälle. Mutta yrittää kyllä pitää: Linna väylät 9 ja 10, välissä on metsä ja matkaakin. Linnan 11 ja 8: kertaakaan en ole niin harhautuneita palloja nähnyt. Kytäjällä on molemmilla kentillä useita paikkoja, esim SE 7 ja 8 kapeassa välissä usein molemmilta väyliltä samassa metsässä, palloja usein jopa toisella väylällä. Sarfvikin New Course, ainoa riskipaikka on 1 ja 2 välinen metsä, näkyvyys kuitenkin hyvä.
Nyt on siis tarkoitus löytää kaikki ne Suomen kentät, joilla Ahvenanmaan vahinko ei ole mahdollinen. Kentällä ei siis saa olla YHTÄÄN sellaista kohtaa, jossa harhautunut lyönti voi tavoittaa toista reikää pelaavan pelaajan.
Uskomaton aivopieru! Ajatteleeko kommentoija löytää kaikki kentät Suomessa, joissa harhautunut lyönti ei voisi mennä toiselle väylälle. Ja jos löytää mitä sitten. Pitäisikä väylät rakentaa uudelleen, joissa lyönnin harhautumisen riski.
Tälle ajatukselle nauraa jopa Kuopion puuhevosetkin.
Pitäisikä väylät rakentaa uudelleen, joissa lyönnin harhautumisen riski.
Tälle ajatukselle nauraa jopa Kuopion puuhevosetkin.
Luultavasti nauravatkin, mutta se oli kyllä ihan sinun oma ajatuksesi…
Tämän harjoituksen tarkoituksena on selvittää kuinka moni kenttä on alun perin rakennettu sillä tavalla turvalliseksi, ettei avauslyönti voi päätyä toisen, omaa väyläänsä tai sen reuna-alueita koluavan pelaajan niskaan.
Olisi mukavaa, jos kirjoittaisit joskus jotakin asiaa etkä pelkkiä trolleja. Luuletko että onnistuisi joskus?
pirdie: golftintti ja golfare: luitteko mahdollisesti tämän ketjun aiheen?
Anteeksi, taisi mennä topic’is sekaisin.. Siirsin vastaukseni tuohon onnettomuutta käsittelevään ketjuun.
Samaa mieltä siitä, että Kullo on turvallisemmasta päästä, mutta 14. tiiltä voi todistettavasti päätyä 16. boksiin megaslaisilla (krhm…) ja 16. tiiltä puolestaan 15. griinille (tämän olen vain nähnyt). Samoin 3. ja 8. menevät sen verran vieri vieressä, että verkosta huolimatta vaara on varmasti olemassa aivan erityisesti, jos jommalla kummalla väylällä pelaajan avaus epäonnistuu pahasti ja peli jatkuu 30-50 metriä boksin edestä – johon vastaantulevan väylän boksista on sitten helpompi päätyä isolla hookilla. 8. on toki par-3, mutta monet lyhyempilyöntiset avaavat sitäkin vähintään hybridillä reippaaseen ylämäkeen.
Itse asiasta olen sitä mieltä, että golfkenttää on käytännössä lähes mahdotonta suunnitella siten, etteikö jollakin reikäparilla olisi riittävän vinoon lyödyn avauksen jälkeen mahdollista olla toisen huomattavan vinon avauksen tulilinjalla.
Kyllä se Paltamossakin on mahdollista, tosin perus-klubituupparilla ei välttämättä riitä siihen lyönnin pituus. 9 avauksen pystyy slaissaamaan 1-väylälle ja siinä välimetsässäkin voi olla pelaaja myös 1-väylältä. Vielä pahemmalla slaissilla lienee mahdollista saada 13 avaus 5-väylän puolelle. Tuon 9 avauksen 1-väylän reunaan olen jopa nähnyt tapahtuvan, pelaajan lyönneissä oli ihan kiitettävästi mittaa.
OT, mutta asiaan liittyen.
Jos tilanne on noin huono, että lähes aina voi saada avauksen silmille, niin ehdottaisin kypärä +silmikkopakkoa kentällä olijoille. Vai löytyisikö joku työsuojeluvaltuutettu, joka voisi neuvoa asiassa?Vuosaaren golfkentällä muutama vaaranpaikka,muutten yli 10vuotisen jäsenyyden aikana en ole kuullut kenenkään saaneen osumia ….Eli kenttä hyvin suunniteltu pienelle maa-alalle
Vuosaaren golfkentällä muutama vaaranpaikka
Jaa muutama… ei siellä juuri muita olekaan. Kerran näin vierestä, kun silloiselta ykkösreiältä lyöty pallo osui ilmasta kummun takana työskentelevän kentänhoitajan ajoneuvon peräkärryyn, kopse vain kuului. Hän ei edes huomannut osumaa kuulosuojaimet päässään. Hengenvaarallinen työpaikka. Kumma kun eivät käytä siirrettäviä suojaverkkoja, on siellä niin paljon katvealueita.
-
JulkaisijaArtikkelit
Esillä 20 viestiä, 1 - 20 (kaikkiaan 20)
Esillä 20 viestiä, 1 - 20 (kaikkiaan 20)