9.4.–16.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][9]
KilpailuaSuomalaista

Mistä tulevaisuuden kentänhoito-ammattilaiset?

Etusivu Foorumit Yleistä Mistä tulevaisuuden kentänhoito-ammattilaiset?

Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Kaikenlaisesta golfiin liittyvästä täällä on puhuttu, mutta yksi olennainen lajiin liittyvä asia on jäänyt unholaan, kentänhoitajat ja heidän työolosuhteensa ja ennen kaikkea heidän palkkansa. Enpä ole toista yhtä huonosti palkattua ammattilaisten (sillä kentänhoito on oikeasti ammattilaisten hommaa) alaa vielä 50 vuoden aikana kohdannut.Lähtöpalkka pyörii 9 euron paikkeilla/h(vrt. lautapoika raksalla 11 h/h), tehdään 37,5H/vko (tällä kierretään työajanlyhennysraha), lomakorvaus on puolitettu eli 9 %, ja kaikkien aikojen helmi: 52 vkon tasausjakso. Omalla kohdalla sain kokea ko. tasaussysteemin heikkouden viime kesänä. Kesä- heinäkuussa tehdyistä kymmenistä ylityötunneista kuuluvat prosentit (niin luulin) katosivat kankkulan kaivoon (lue Oy:n kassaan) kun ko. järjestelmää ruvettiin soveltamaan. Kun työjakson päivätunnit laskettiin maaliskuusta marraskuuhun, saatiin keskim. päivätyötunneiksi 6,5 ja ylityökorvauksia ei työnantajan tarvinnut maksaa. Lain ja työehtosopimuksen mukaan ihan oikein mutta moraalisesti aivan h..vetin väärin. Yksi esille otettava tärkeä asia on myös työolosuhteet ja toim.johtajan suhteet kentänhoitajiin. Aika yleisesti toimiston väki (tj, sihteeri, cm:t) ovat ns. parempaa väkeä. Heille tarjotaan mahd. ilmaisia matkoja sun muita etuuksia ensin ja jos heille ei kelpaa niin sitten kentänhoitajille. . En tiedä, itse olen ollut lihamestarina, kirvesmiehenä ym. hommissa, mutta kyllä tämä kentähoitoala on aivan omassa luokassaan. Jos en rakastaisi lajia ja omaa kenttääni niin paljon, niin päivääkään en tekisi näitä hommia.

    Loistava avaus, arvon kollega. Odotan vaan että koska näiden faktojen jälkeen tänne joku vaivautuu jotain kommentoimaan. Mehän kun ollaan sitä porukkaa joiden kuitenkin pitäisi eräiden mielestä käydä pelaajaparkoja varten päivittäin mittaamaan jokainen par-kolmonenkin, ettei niiden vaan tarvitse arvioida mittaa väärin.

    Kiitos, arvon kollega. Mielenkiinnolla odotan kommentteja itsekin. Itse olen siitä onnellisessa asemassa, että pelikavereilta kyllä saan kiitosta, toivoisin vaan että sitä kiitosta tulisi myös sieltä nurkkahuoneesta (tj). Tämän foorumin osalta ihmettelen syvästi hiljaisuutta toimitusjohtajien piirissä, eipä ole näkynyt minkäänlaisia kommentteja, mihinkään keskusteluihin. Kyllä nämä velkavankeusasiat osakkeenomistajien suhteenkin ovat mielestäni vastauksen arvoisia. Ehkä tj:t eivät pidä tätäkään foorumia tärkeänä.

    Tuo tuntien tasausjärjestelmä on kaksiteräinen miekka. Ymmärtääkseni sen tarkoituksena on, että se mahdollistaisi ympärivuotiset työsuhteet. Työtä tehdään silloin kun sitä on ja säästetään vapaat talveen. Kesäloma on tällä alalla hankala asia – vakkareille on aina järjestetty vähintäänkin viikko (en ulkoa muista, onko sitä kirjattu työehtosopimukseen).

    Tavallisten päivien ylityö ei yleensä ole järkevää eikä sitä yleisesti teetetäkäään. Suurin osa ylitöistä muodostuu viikolopputöistä, joita vakihenkilökunnalle tulee yleensä joka kolmantena tai joka toisena viikoloppuna.

    Kentänhoitajien suhteet kulmahuoneen henkilökuntaan ovat aihe, johon on edes yleisellä tasolla vaikea ottaa kantaa. Minulla on ollut siinä mielessä hyvä tuuri, että olen saanut olla töissä myös paikoissa, joissa kenttähenkilökuntaa on arvostettu. Lisäksi kollegoideni jutuista tiedän, että se on mahdollista. Tiedän myös, että aina ei näin ole.

    Tätä aihetta leimaa sama ongelma, mikä suomalaista kentänhoitoa ja -rakentamista yleisemminkin hankaloittaa. Tämä ala on niin marginaalinen, että työsuhteita ja -ilmapiiriä muovaavat käytännöt puuttuvat lähes täysin. Jokainen työpaikka on tavoiltaan uniikki, ja yksittäisten henkilöiden näkemyksillä sekä tavoilla on korostetun suuri merkitys.

    Valittaen täytyy todeta, että kovia pitkän linjan ammattilaisia meillä on liian vähän. Epätyypillinen työsuhde tekee tästä liian monille vain välivaiheen eikä päämäärää.

    Ei ole herkkua tuo kantänhoitajien osa, se on myönnettävä. Keeper tuossa aika hyvin kiteytti tuota problematiikkaa. Sanoisin kuitenkin, että aika usein helposti arvostellaan kentänhoitajien/kenttämestarin työtä ja jokaisella on omia ajatuksia kuinka asioista pitäisi hoitaa tietämättä mitä kaikkea on tehty ja mitä tietoa on käytetty hyväksi. Kyllä kai se ehdoton edellytys on se, että kenttämestari tuntee ja tietää olosuhteet ja etenkin talvien vaihteluiden vaikutuksen greenien kuntoon, tuohon soppaan kun lisätään vielä greenien ikä ja kuinka ne on rakennettu niin ei varmasti tuo työ ole helppoa. On niin monta asiaa jotka voi mennä pieleen, kun lumet ovat sulaneet ja ne päätetyt ratkaisut ja menetelmät paljastaa sitten totuuden keväällä. Todellakaan yhtään huono asia ei ole se, että vähintään kenttämestari tietäisi millaiselta alustalta tätä peliä tulisi pelata ja kentänhoitajat myös sen ymmärtävät. Lisäksi, kun samaan soppaan kytketään vielä kenttien kilpailutilanne ja voisi jopa sanoa krooninen rahapula joka useimmilla kentillä vallitsee niin tässä on yleensä yhtälö, jossa on aivan liian paljon tuntemattomia tekijöitä verrattuna ratkaisuyhtälöihin. Uskon kuitenkin, ainakin vielä, että kyllä hyvän kentänhoitajan palkka saattaisi olla parempi kuin suositukset, ainakain toimareiden ja hallitusten tulisi tämä ymmärtää. Eihän kukaan voi ajatella tekemällä loppuelämäänsä elämäntyönään kentänhoitajien palkalla ellei ole hemmetin rikas perijä ja se olisi niin ollen kutsumustyötä jolla tulisi toimeen. Ei noilla palkoilla kukaan voi elämäänsä kovin pitkälle suunnitella, mutta pieni vaikutus on varmaan sillä kentänhoitajallakin ja etenkin niillä jotka niistä palkoista päättää. Työehtosopimukset kun määrittävät yleensä sen minimitason, siitä enenmmän ei missään kielletä maksaa.

Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
Vastaa aiheeseen: Mistä tulevaisuuden kentänhoito-ammattilaiset?

Etusivu Foorumit Yleistä Mistä tulevaisuuden kentänhoito-ammattilaiset?