Aihe: Millä loftilla svinginopeuteen suhteutettuna pisin lyönti? - Golfpiste.com

19.11.–26.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][2]
KilpailuaSuomalaista

Millä loftilla svinginopeuteen suhteutettuna pisin lyönti?

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu Millä loftilla svinginopeuteen suhteutettuna pisin lyönti?

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 15)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Olen pohdiskellut seuraavanlaista asiaa. Kun LD-kisoissa käytetään jopa 5 asteen draivereita, niin onko olemassa sellaista ’raja-arvoa’, joka maksimoisi lyöntipituuden, tietysti svinginopeus huomioiden. Eli toisinpäin, hitaan svinginopeuden omaava pelaaja kannattaa käyttää puu-3:sta puu-1:n sijaan, koska se antaa pallolle enemmän aikaa olla ilmassa. Tämä asia on tullut mieleen kun itse tunnun lyövän spoonilla suunnilleen yhtä pitkiä lyöntejä kuin draiverilla, paitsi että spoon on varmempi ja tulee vähemmän slaissia. (hcp 20+). Myös ihmettelen sitä miksi monet naisgolffarit käyttävät väkisin kallista draiveria, kun luultavasti tämän teorian nojalla pääsisivät spoonilla ehkä jopa pidemmälle.

    Nimetön

    ’…koska se antaa pallolle enemman aikaa olla ilmassa.’

    Ei, vaan koska siina on lyhyempi varsi ja isompi lofti. Siksi se on helpompi. Lyhyella varrella ja isommalla loftilla tulee enemman kontrollia. Itse pelaan Ignite 460lla ja lofti on iso: 10.5. Viime vuonna kun olin caddiena eraalle jenkki senior tourilaiselle, niin kysyin, etta saisinko koittaa hanen 7.5 asteista TMaa. Juu, ja siita ei tullut yhtaan mitaan. Aija vaan nauro ja sanoi, etta ero on siina, etta toinen meista on pelannut 4 vuotta, toinen 40 vuotta… 😀

    Mutta noin yleensa naista nippelikysymyksista: olen aina ihmetellyt, miksi naita kysytaan taalla keskustelupuolella, jossa suurin osa porukasta on 20-40 handarisia pelaajia, eivatka he muutenkaan ole tutustuneet naihin asioihin sen kummemmin. 90% naista vastauksista on aikamoista mutua, jonka nakee heti paalle pain.

    Tossa vasemmalla on meinaan linkki kohdassa ’Kysy expertilta’. Sielta naihin kysymyksiin saa vastauksen. Asiantuntijalta.

    Olit jo jossain aikaisemmassakin viestissä menossa Tourille Cädiksi, sitten kiersit ProAm kisan Bill Murrayn:) kanssa ja nyt olit jonkun seniorTourilaisen Cädinä. Mitä ihmettä sä puuhaat siellä? Eiks olis kivempi pelata itse, vai onko ympärivuotinen kausi liian pitkä???

    Nimetön

    Mita ma taalla puuhaan?? 😀

    Pelaan golfia ja nautin elamasta. Otin sapattivapaata duunista ja lahdin vaimon (ja hanen duunin) perassa Jenkkeihin. Suomessa en ole asunut 8aan vuoteen.

    Olin tosiaan European Senior Tourilla caddiena viime vuonna, nyt syyskuussa menen caddieksi yhteen Nationwide Tourin kisaan ja toissa viikolla olin katsomassa Champions Tourin kauden viimeisen majorin aloituspaivia (ja juu kiersin radan Gary Playerin ryhman kanssa 😉 :D). Mutta mitapa naista. Kokemuksia toistensa joukossa.

    Kun aloitin pelaamaan reilu 5 vuotta sitten, niin tulin aivan heti golfhulluksi. Jopa niin, etta viela tana vuonna (jos on aikaa) tai sitten ensi vuoden alussa kouluttaudun golf-valmentajaksi ja kayn myos mailanrakentajakurssit. Takaisin siihen samaan duuniin, josta olen virkavapaalla, ei ole aikomusta menna.

    Leikin nyt asiantuntijaa… (herne nenukissa)

    Eli asiahan ei ole kovin yksinkertainen, koska swinginopeus on vain yksi tekijä oikeaa loftia etsittäessä. Paljon ratkaisevampi tekijä on esimerkiksi lavan aiheuttama efektiivinen nostokulma osumahetkellä.

    Toiset pelaajat, kuten minä itse, lyödään palloa ylöspäin paljon enemmän kuin nostokulma mailassa antaisi olettaa (johtuu swingin yksilöllisitä tekijöistä). Tämän takia itse käytän suhteellisen matalia kulmia driverissa, sekä varsia jotka madaltavat lentokaarta/ vähentävät spinniä, vaikka swinginopeuteni ei tätä valintaa tukisikaan. Toisaalta on pelaajia, kuten PGA Tourin Hank Kuehne (mies lyö 300 metriä heittämällä), jonka kädet ovat niin paljon edellä nupin osuessa palloon (vähentää efektiivistä nostokulmaa eli deloftaa), että mies käyttää 10,5 loftia, vaikka swinginopeus (130+ mph) on LD-miehien luokkaa (jotka tosiaan käyttävät yleensä 4-7 lofteja).

    Optimaalisen nostokulman ja varren löytäminen on aika vaikeaa ilman tarkkaa analysaattoria, joka kertoo pirun paljon erinäköistä informaatiota pelaajan lyönnistä (swinginopeus, sivukierteet, pallon lähtökulma, palloon tulokulma jne.).Ilman analysaattoria voi vain itse kokeilla eri vaihtoehtoja ja sitä kautta löytää aika lähelle optimaalista lopputulosta pääsevän mailan.

    Yleisesti ottaen voidaan silti sanoa, että jos pelaajalla on hidas swinginopeus, hän hyötyy eniten driverissa suuremmista nostokulmista (12*-15*) ja toisinpäin suurilla swinginopeuksilla. Näin siis jos oletetaan pelaajan aiheuttavan palloon lähes yhtäsuuren lähtökulman kuin mailan lofti on.

    Toisaalta eräs asia, joka uusissa drivereissa saa ihmiset siirtymään suurempiin lofteihin, on painopisteen sijainti. Käytännössä isoissa (400+ cc) drivereissa lofti on esim. 10,5 mutta COG (center of gravity= painokeskipiste) on ylhäällä, mikä aiheuttaa spinnin vähenemistä. Tällöin saadaan pallo nopesti ilmaan, mutta pienemmän alakierteen pallo ei nouse taivaisiin -> pallo lentää ilmassa pitkälle ja ehkä rullaa myös hieman alas tullessaan. Myös tämän takia esim. Tiger Woods ja muut huippuammattilaiset ovat siirtyneet suurempi loftisiin mailoihin. Näin tulisi myös amatöörien tehdä siirtyessään traditionaalisista drivereista uudempiin.

    Tottakai myös varsi ja nupin malli ratkaisee paljon. Esim TM 510 TP:ssä on todella korkea COG, ja vartena Fujin 757 on kaarta madaltava varsi (ainakin moniin perusvarsiin verrattuna). Tämän takia mailalla on monen perustuupparin vaikea saada palloa ilmaan ja sitä kautta lentämään pitkälle. Toinen esimerkki: Cobra 440 on taas alapainoitteisemmalla nupilla ja kaarta ylöspäin nostavalla varrella (GD YS 5.1) varustettu maila, joka em. asioiden takia sopii paremmin ns. perustuupparille.

    Pahoittelen pitkää ja sekavaa informaatiotulvaa, mutta koitin siis sanoa, että nostokulman ja oikean varren valitseminen on paras tehdä itse testaamalla mailoja tai analysaattorissa käymällä. Swinginopeuden osalta ei ole olemassa ns. absoluuttisia totuuksia nostokulman valitsemisen kannalta: swinginopeus on vain osatekijä mailaa (nuppia + vartta) valittaessa…

    P.S vähän aikaa sitten, joku taho teki tutkimuksen nostokulman valitsemisesta swinginopeuden perusteella, mutta en muista kuka. Tuloksissa selvisi että valtaosa pelaa nykyään turhan pienillä nostokulmilla…

    Ei oo sullakaan helppoo, jätkä on golfvarhaiseläkkeellä:).

    Täällä on sentään jo iltaisin synkkää ja pimeää ja Ens viikolla lämpöä ainaki +7 astetta! JeeJee..

    Kiitos pitkästä ja hyvästä vastauksesta Richie.

    Retorinen kysymys; Jos ajurin tulee olla hitaastilyöjällä 12-17 astetta, niin miksei samantien käytä spoonia, joka taitaa usein olla noin 16 astessa? Miksi hankkia erikseen ajurin sitä varten…

    Olen kyllä itsekin sen spoonilla pelaamisen kannalla, mutta muutama peruste driverin käyttöön on tässä:

    – Spoonin varsi on selvästi lyhyempi kuin driverin. Lofti on yksi lyönnin pituutta säätelevä tekijä ja varren pituus se toinen. Jos draiverilla osuu palloon, niin kyllä high launch draiverillakin spoonia pidemmälle lyö.

    – Draiverin lapa voi olla mopontankkiluokkaa, mutta spoonin ei. Iso lapa lisää itseluottamusta

    Spoonin etuina on se että lyönti on helpompaa kun varsi on lyhyempi ja lyönti tulee enemmän ylhäältä alas kuin draiveri.

    Jos draiverissa on mopontankki herättää se luottamusta, ehkäpä liikaakin. Sillä sweet spottiin ei tod aina osu vaikka lapaan osuukin. Spoonin etuna on se että jos lapaan osuu, niin pienen lavan ansiosta osuma on useimmiten hyvä.

    Juuri niinkuin kaksi aiempaa vastausta kertova, niin muuta syytä suuriloftisen driverin pelaamiseen spoonin sijasta ei ole kuin: 1) pidemmän varren tuoma lisäpituus 2) isomman nupin tuoma henkinen ’turva’, ja kyllä se oikeastikin vähän helpottaa lyömistä.

    Nykyään on monilla valmistajilla high-launch drivereita, joilla hitaammin lyövä voi optimoida lyöntipituutensa. Suosittelen testaamaan esim. 13-14 asteista mailaa, jos tuntuu että nykyinen driveri lennättää palloa yhtä lpitkälle spoonin kanssa. Vain kokeilemalla oppii… Onkin sitten ihan eri asia, että onko se mahdollinen lisäpituus avauksissa metsän vai väylän puolella 🙂

    On keskusteltu kierteen vaikutuksesta lyönnin carryyn ja rulleihin, ja kuinka mailan lofti niihin vaikuttaa. Kuinka suuri vaikutus varrella on näihin suureisiin? Onko enemmän ideaa lyödä korkea kick point varrella ja isommalla loftilla kuin enemmän nostavalla varrella ja pienemmällä loftilla? Tuleeko toiseen näistä nemmän carryä tai vaihtoehtoisesti niitä rulleja?

    Nimetön

    En sinäänsä ole mikään maila asiantuntija, mutta draivereita olen testannut paljon.

    Eli Longest mailoissa on yleistä, että ne tehdään sopiviksi myös pidemmille varsille ja suuntaus on selkeä ns. normidraivereissakin.

    Eli mailan lavan keveyteen on pakko kiinnittää huomiota kun tehdään pitkiä mailoja, eikä pituuslyöntimailossa ole myöskään scrooveja, koska alakierre yritetään eliminoida kokonaan.

    Mikä on taas huono juttu silloin kun ei lyö tarpeeksi kovaa, koska kantavuus kärsii selvästi mikäli backspinniä ei ole.

    Toinen seikka mikä on selvää näissä 4 asteen drivereissa ilman feissin uria, on suunnan hallinta.

    Eli pallo lentää aina liian pitkälle ’silloinkin kun lyönti ei ole suora’

    Jos lyöt vaikka noin 210-240 metrisiä draiveja, ja draivisi menee joskus hieman vinoon, niin koitappa mielikuvituksellasi lisätä samaan suuntaan satametriä lisää ja katso missä pallosi olisi tällöin.

    Ei varmaan mikään herkkupaikka??

    eli kolme 210 metristä draivia vaikka peräkkäin on kentällä paljon parempi kuin kymmenen kolmesatasta samalta tiiltä.

    Hmm… 630 metrinen väylä?

    En henkilökohtaisesti usko että kenenkään scoren esteenä on liian lyhyet draivit, ja mä suosittelen että testaat jotain 11-12 asteista draiveria sopivalla varrella niin varmaan rupee spooni jäämään, jos ei muuta niin lyhennä draiveria/otetta tuumalla.

    kerro sit ihmees milt tuntu.

    Aivan meinas unohtuu yksi pikku juttu, muista että molemmilla mailoilla lyödään tarkkuutta, spooni usein toimii jo siksi paremmin että sillä lyödää eri asenteella.

    Jos haluaa ison mopontankin ja lofteja vaikkapa 14 niin kyllähän niitä löytyy kun jaksaa etsiä. Tässä yksi:

    http://www.golf-components.com/batihe1.html

    Eli tässäpä ase kaverille joka ei driverilla saa haluttua lopputulosta.

    Tuli vielä mieleen, että samalla driverilla lyövän kavereiden lentorata pallolle voi olla isokin, nimittäin dynaaminen lofti on kiinni lyöntitavasta.

    SMTn katalookista löytyy useampikin 14 asteine nupelo, mm. oheinen pallia korkialle lennättävä lapanen.

    Lue lisää: Mailan pää

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 15)
Vastaa aiheeseen: Millä loftilla svinginopeuteen suhteutettuna pisin lyönti?

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu Millä loftilla svinginopeuteen suhteutettuna pisin lyönti?