26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista

Mihin grippiteippiä tarvitaan?

Etusivu Foorumit Välineet Mihin grippiteippiä tarvitaan?

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 34)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Eikö se perkele muka pysy ilman teippiä paikallaan? Eilen meinasi hermo palaa kun se stnan lisäosa ei ensin meinannut mennä paikalleen, sitten kun meni, se rullasi teippiä ja lopulta kun jämähti puoleen väliin, meinasi verisuoni pullahtaa päästä kun kiskoin sitä takaisin. Ja monta kertaa. Onko joku ihan oikeasti sitä mieltä että se alkaa pyöriä tai venyä ilman teippiä? Minä väitän että jos polkupyörän sisäkumin pistää päähän, niin joko se kireyttään repeää, tai on niin tiukka ettei liiku. Ihan samat voimat ja fysiikan lait pätee grippiin. Ei sinne kummankaan väliin enää tarvitse teippiä ihmisten kiusaksi tunkea. Markkinavoimien ja kirjallisuuden luoma turha turhake sanon minä. Kuin lanttu ikään.

    Henkka kirjoitti: (27.2.2013 19:14:53)
    Eikö se perkele muka pysy ilman teippiä paikallaan? Eilen meinasi hermo palaa kun se stnan lisäosa ei ensin meinannut mennä paikalleen, sitten kun meni, se rullasi teippiä ja lopulta kun jämähti puoleen väliin, meinasi verisuoni pullahtaa päästä kun kiskoin sitä takaisin. Ja monta kertaa. Onko joku ihan oikeasti sitä mieltä että se alkaa pyöriä tai venyä ilman teippiä? Minä väitän että jos polkupyörän sisäkumin pistää päähän, niin joko se kireyttään repeää, tai on niin tiukka ettei liiku. Ihan samat voimat ja fysiikan lait pätee grippiin. Ei sinne kummankaan väliin enää tarvitse teippiä ihmisten kiusaksi tunkea. Markkinavoimien ja kirjallisuuden luoma turha turhake sanon minä. Kuin lanttu ikään.

    Et sitten käyttänyt bensaa tai tärpättiä? Ihan kuivana ajattelit työntää paikalleen?

    Kyllä minä käytin. En ajatellut.

    Henkka kirjoitti: (27.2.2013 19:54:39)
    Kyllä minä käytin. En ajatellut.

    Muistitkos ottaa vanhan gripin ensin pois?

    Mikä lisäosa?

    ruupe kirjoitti: (27.2.2013 19:59:40)

    Henkka kirjoitti: (27.2.2013 19:54:39)
    Kyllä minä käytin. En ajatellut.

    Muistitkos ottaa vanhan gripin ensin pois?

    Hyvä ruupe. Kiitos kysymyksestä. Kyllä muistin.

    Lavis.. meni vissiin vähän PP-pökellykseksi… Siis lisäosalla tarkoitin juuri sitä prkln grippiä.

    Kastelithan myös gripin sisäpuolen tärpätillä?

    Henkka, vaikuttaa siltä, että et vaan osaa…

    Grippiteippi toimii kahdella tavalla: asennettaessa se (tärpätillä tms) liukastettuna auttaa asenusta, liuotinaiheen haihduttua se estää gripin kääntymisen. Grippiteippien liukuominaisuuksissa on suuria eroja. Olen asentanut jopa 500 mm pitkiä grippejä ilman ongelmia; komponenttitalojen myymillä perusteipeillä tämä ei onnistuisi mitenkään.

    Jotta grippi ei kääntyisi käytössä, tarvitaan riittävästi kitkavoimaa, Tämä tulee tavanomaisissa asennuksissa teipin liimasta ja gripin puristusvoimasta vartta vasten. Puristusvoima on varsin rajallinen, sillä erityisesti kumiseoksista valmistetuttujen grippien venymistä täytyy rajoittaa muutamaan prosenttiin jännitysrispaantumisten estämiseksi. Itse olen aina käyttänyt grippiteippiä. Jotkut kollegat ovat raportoineet, että tehdessään asennukset paineilman avulla, he käyttävät tavallista, liukasteetonta maalarinteippiä lisäämään kitkaa gripin ja varren välillä. Jotkut ovat jopa tehneet asennuksia käyttäen hiuslakkaa liukasteena ja liimana.

    Vanhana tärpättidokuna jaan pari omakohtaista kokemusta.

    1. Liotinta voi kierrättää vain rajallisen ajan. Jossain kohtaa se alkaa kirjaimellisesti tökkimään jolloin on aika pistää vanha pullo sivuun jaottaa uusi pullo käyttöön.

    2.Testailin joskus asentamalla pari grippiä ilman teippiä. Asentaminen oli aika hankalaa, mutta kun gripin sai paikalleen, se pysyi paikallaan ilman ongelmia. (.580 grippi. .600 varsi)

    3. Kohdan 1 vanha pullo toimii parhaiten grillatun kuhan/siian kanssa. Tarjoillaan 12 asteisena. Kokemattomille ja naisille suosittelen sekaan 1/3 vichyä. Maku saattaa tuntua heille hiukan jyrkältä ja liiankin tanniiniselta.

    Riippunee hieman peliolosuhteista, miten grippi pysyy paikallaan ilman teippiä.

    Purjeveneissä on ollut jatkopinnassa (peräsimen heilutteluaisan jatkovarsi) pitkän tovin tarjolla ns. golfmailamalli, jossa alumiiniputken päässä on grippi perinteisen nupin tilalla.

    Kun tuulisissa oloissa jatkopinna sitten lilluu kosteana koko päivän, niin se grippi siitä ikävästi luiskahtaa. Vaikutukset ovat ylimääräisestä suunnanmuutoksesta veneen kaatumiseen, minkä vuoksi tuli aikanaan grippiteipistä tietämättömänä liimattua se kumipötkö kontaktiliimalla alumiiniputkeen. Ei liukunut enää.

    Gripin asentamista voi mukavasti kuivaharjoitella nk. spärdärillä. Tämä tietenkin vain kotona ja valvotuissa olosuhteissa. Eikä missään tapauksessa teippiä alle!

    Johtaja XXL kirjoitti: (28.2.2013 12:35:15)
    Gripin asentamista voi mukavasti kuivaharjoitella nk. spärdärillä. Tämä tietenkin vain kotona ja valvotuissa olosuhteissa. Eikä missään tapauksessa teippiä alle!

    Ja paineilmakaan ei ole suositeltua.

    Q8 kirjoitti: (28.2.2013 12:50:02)

    Johtaja XXL kirjoitti: (28.2.2013 12:35:15)
    Gripin asentamista voi mukavasti kuivaharjoitella nk. spärdärillä. Tämä tietenkin vain kotona ja valvotuissa olosuhteissa. Eikä missään tapauksessa teippiä alle!

    Ja paineilmakaan ei ole suositeltua.

    Juu ei! Joku on kuulemma yrittänyt poistaa paikalleen kuivahtanutta kumia työntämällä 6 baria takaluukuusta sisään, mutta siitähän ei ollut seurauksena muuta, kuin paha maku suuhun. Voi voi.

    Henkka kirjoitti: (27.2.2013 19:14:53)
    Eikö se perkele muka pysy ilman teippiä paikallaan? Eilen meinasi hermo palaa kun se stnan lisäosa ei ensin meinannut mennä paikalleen, sitten kun meni, se rullasi teippiä ja lopulta kun jämähti puoleen väliin, meinasi verisuoni pullahtaa päästä kun kiskoin sitä takaisin. Ja monta kertaa. Onko joku ihan oikeasti sitä mieltä että se alkaa pyöriä tai venyä ilman teippiä? ….

    Minä olen. Muistui näet vielä mieleen vanha Fusion-Callaway-triveri, johon vaihdoin kripin. Alle piti pitkäsormisena (ei pitkäkyntisenä) vähän virittää maalarinteippiä, eikä varsinaista grippiteippiä sattunut olemaan käsillä. Kun siihen aikaan huiskuttelin mailalla enimmäkseen napapiirillä ja sen pohjoispuolella, olivat olosuhteet monesti melko kosteita, mutta ihan hellekelissäkin saattoi tunea lyödessä, miten kireästä otteestani huolimatta tuo kitkaa lisäävä kumivaippa kierähti lyödessä.

    Myöhemmin olen edellisestä ’viisastuneena’ mailojani huoltaneiden ammattilaisten suureksi harmiksi käyttänyt rautakaupan ’mattoteippiä’, ohut leveä kaksipuolinen muoviteippi, jossa on eri jämäkkä liima.

    Olen myös jonkun kerran joutunut huonompilaatuisten grippiteippien kanssa vastaavan ongelman eteen tuulisessa asennusympäristössä, kun liuottimen haihtumisnopeus oli niin suuri. Isompi annos nestettä grippiin ja reilu valelu teipin ympärille auttoi siihen vaivaan, vaikka minullakin oli jo aika iäkäs pakkaus xyleeniä käytössä. Korkkikin oli niin väljä, että sieltä ne alifaattiset hiilivedyt olivat varmaan suurimmaksi osaksi karanneet.

    Lisäosan asentamisesta puhut, ootko taas menny lyhentämään vartta pari tuumaa?

    Kyllä se selviää aikanaan sinullekkin miksi sitä teippiä tarvitaan. Jos sinulla oli sopivaa liotinta esim. tärpätti, niin sitten teippi oli vääräntyyppistä. Malttia ja ajatusta mukaan niin ei verisuoni poksahda.

    Asennustapa on herättänyt sen verran ihmetystä ja kysymyksiä, että kertomus tapahtumien kulusta on paikallaan. Ja 4par on aivan oikeassa, olen jokusen ennenkin vaihtanut, mutta ei tästä nyt ihan palkkatuloksi vielä lähiaikoina ole.

    Vanha teippi oli aika tiukassa, enkä alkanut sitä repiä väkisin irti, vaan koska on mieltymys muutenkin vähän paksun oloiseen grippiin ja muistan aikanaan jostain keskustelusta lukeneeni että näin voi vähän paksuntaa grippiä, pistin uuden teipin vaan siihen päälle. Se on ihan oikeaa grippiteippiä, ei maalarinteippiä, mutta tosin neljä vuotta vanhaa. Näinköhän teipin liimaominaisuudet tässä ajassa kuitenkaan olisi muuttuneet? En usko. Asennusta, ainakin näin kokemattomalla, tuplateippi varmaan on vähän vaikeuttanut, vaikka ei se nyt kovin paksu olekkaan. Varsinaista asennusta muistelin Partin mailaprojektista lukeneeni, jossa Parti varsin selkeäsanaisesti asiaa oli opastanut. Kiitos hänelle siitä. Joskin tyhjän pullon kierrätysohjeet ei sille vedä vertoja.

    Grippiin tii päähän ja Shellin WhiteSpirit Lakkabensaa (ehtaa) puoleen väliin. Huljuttelin koko gripin sisäpuolen märäksi ja valutin bensat vartta pitkin kulhoon, niin että teippi kastui kunnolla joka kohdasta. Äkkiä grippi paikalleen, muistan ohjeista että liima kuivuu nopeasti. No ei se kunnolla paikalleen silti mennyt..

    Muutaman kertaa koitettuani huomasin (minulle kerrottiin) että ota se tii siitä päästä pois ennen paikalleen asettamista. En uskonut sillä olevan mitään vaikutusta ja mielenosoituksellisesti otin rautakakkosesta (eka sellainen asennusversio jonka olin päättänyt riittävän vähän epäonnistuneeksi ollakseen lopullinen) tiin gripin reijästä pois, joka aiheutti söpön poksahduksen. Salaa poistin varovasti tiin myös kolmosen ja nelosen päästä.

    Pari menikin jo vähän paremmin, kun ennen asennusta otin gripin päästä tiin pois ja olin myös muistanut että Partin ohjeissa taisi myös lukea että litkua kannattaa pitää puolisen minuutia gripissä että myös kumi jotenkin notkistuu. Tämähän alkoikin sujua näppärästi.

    Seuraava samalla tekniikalla, paitsi että liuotin teippiä vielä vähän extrat. Sillä seurauksella että teippi veltostui ja taittui varren päästä hiukan kaksinkerroin. Väkisin sain runtattua gripin liki puoleen väliin. Just siihen saakka kesti että teipin liima jämähti. Yritin vetää grippiä veke sillä seurauksella että grippi venyi kutakuinkin puoli metriä pitkäksi (tämä oli juuri se kohta jossa verisuoni meinasi poksahtaa) ja kauhealla pamauksella lävähti sormille. Ei olllut talossa onneksi lapsia.

    Revin päälimmäisen teipin helvettiin ja asensin gripin uudelleen sujuvasti ainoastaan vanhan teipin päälle.

    Seuraavassa hoksasin että sehän menee näppärästi kun samalla hiukan pyörittelee sitä. Se meni pyörittelemisellä auttaen niin hyvin ihan pohjaan saakka että oikein ylpeänä sitä ihailin. Siihen saakka kunnes huomasin että se oli kolme senttiä pidempi kuin muut.

    Seuraavaksi tulin tänne avautumaan, mihin sitä saatanan teippiä ylipäätänsä tarvitaan. Eikö se grippi muka pysy paikallaan ilman teippiä.

    4parin viesti oli kyllä hyvin informatiivinen ja pelokseni huomaan jopa harkitsevani hänen olevan oikeassa ja minun väärässä.

    Tuntuu vähän siltä, että Henkka ei ole ns. kätevä käsistään.
    Täytynee tehdä video siitä miten grippi laitetaan mailaan.

    Henkka kirjoitti: (28.2.2013 20:14:25)
    Asennustapa on herättänyt sen verran ihmetystä ja kysymyksiä, että kertomus tapahtumien kulusta on paikallaan. Ja 4par on aivan oikeassa, olen jokusen ennenkin vaihtanut, mutta ei tästä nyt ihan palkkatuloksi vielä lähiaikoina ole.

    Vanha teippi oli aika tiukassa, enkä alkanut sitä repiä väkisin irti, vaan koska on mieltymys muutenkin vähän paksun oloiseen grippiin ja muistan aikanaan jostain keskustelusta lukeneeni että näin voi vähän paksuntaa grippiä, pistin uuden teipin vaan siihen päälle. Se on ihan oikeaa grippiteippiä, ei maalarinteippiä, mutta tosin neljä vuotta vanhaa. Näinköhän teipin liimaominaisuudet tässä ajassa kuitenkaan olisi muuttuneet? En usko. Asennusta, ainakin näin kokemattomalla, tuplateippi varmaan on vähän vaikeuttanut, vaikka ei se nyt kovin paksu olekkaan. Varsinaista asennusta muistelin Partin mailaprojektista lukeneeni, jossa Parti varsin selkeäsanaisesti asiaa oli opastanut. Kiitos hänelle siitä. Joskin tyhjän pullon kierrätysohjeet ei sille vedä vertoja.

    Grippiin tii päähän ja Shellin WhiteSpirit Lakkabensaa (ehtaa) puoleen väliin. Huljuttelin koko gripin sisäpuolen märäksi ja valutin bensat vartta pitkin kulhoon, niin että teippi kastui kunnolla joka kohdasta. Äkkiä grippi paikalleen, muistan ohjeista että liima kuivuu nopeasti. No ei se kunnolla paikalleen silti mennyt..

    Muutaman kertaa koitettuani huomasin (minulle kerrottiin) että ota se tii siitä päästä pois ennen paikalleen asettamista. En uskonut sillä olevan mitään vaikutusta ja mielenosoituksellisesti otin rautakakkosesta (eka sellainen asennusversio jonka olin päättänyt riittävän vähän epäonnistuneeksi ollakseen lopullinen) tiin gripin reijästä pois, joka aiheutti söpön poksahduksen. Salaa poistin varovasti tiin myös kolmosen ja nelosen päästä.

    Pari menikin jo vähän paremmin, kun ennen asennusta otin gripin päästä tiin pois ja olin myös muistanut että Partin ohjeissa taisi myös lukea että litkua kannattaa pitää puolisen minuutia gripissä että myös kumi jotenkin notkistuu. Tämähän alkoikin sujua näppärästi.
    .

    Voi olla että jokaisella on omat konstinsa gippaukseen, esim näin..

    1. Poista ne vanhat teipinromut ja pese, putsaa ja kuivaa varsi. Jos haluat lisää paksuutta täytteellä niin kannattaa laittaa uudet alusteipit (esim. maalarinteippi). Näin saat jokaisen mailan gripin samanpaksuiseksi jne. Montaa täytekerrosta ei kannata laittaa, hanki mieluummin sopivan paksuinen grippi..

    2. Varsinainen grippiteippi leikataan rullasta gripin mittaiseksi palaksi. Mittaa kerralla kaikki saman mittaisiksi.

    3. Asennetaan teippi oikeaan suuntaan mailan lapaan nähden. Teipin keskikohta lavan puolelle. Huomioi että teipin päätä pitää riittää noin sentin verran taitettavaksi sisään varren päästä.

    4. Sitten laitat kaikki tykötarpeet, astiat, tärpätit, gripit ja kohtien 1-4 mukaisesti valmistellyt varret jne., valmiiksi esille..

    5. Irroitetaan grippiteipin suojapaperi, painellaan teippi mailan varteen ja se viimeinen sentti taivutetaan varren sisään.

    6. Otetaan grippi sopivaan asentoon käteen, kaadetaan tärpättiä täyteen. Samalla peitetään etusormella painaen gripin päässä oleva reikä (ei tiillä) että tärpätti pysyy gripin sisällä. Kaadetaan gripistä tärpätti teipin päälle (siis sopivan altaan yläpuolella). Katsotaan ja sovitetaan että grippi lähtee heti oikeaan suuntaan. Sitten työnnetään se kertapainalluksella paikoilleen mailan varteen.

    7. Varmistetaan vielä että kohdistusviivat (jos on) tulevat kohdilleen ja grippi on muutenkin suorassa. Sitä ei saa eikä tarvitse isommin pyöritellä missään vaiheessa. Pyyhitään heti pois kaikki liiman jätteet varresta jne. Valutetaan mahdollisesti varren sisään mennyt/jäänyt tärpätti pois.

    8. Sitten vaan toistetaan asennusta kunnes kaikki mailat ja gripit on käsitelty. Jätetään ne kuivumaan sopivaan, mielellään avoimeen ja lämpöiseen paikkaan jotta tärpätti haihtuu ja gripit asettuvat pysyvästi paikoilleen. Korjataan välineet ja siistitään paikat.

    Kun muutamia kymmeniä grippejä asentelee niin oppii kyllä huomaamaan mikä on olennaista ja jopa tärkeääkin että homma onnistuu kerralla ja hyvin. Helppoahan se on mutta saa siitä hankalankin jollei ole huolellinen ja tarkkana juuri niissä muutamissa, työn myötä opittavissa, pikkujutuissa.

    Pyydän anteeksi jos tuli liian totinen ja pikkutarkka selostus..

    Selkeästi kerrottu, kiitos

    ts

    Hauskaa lukea kun ihmiset pirun tosissaan ohjeistavat Henkkaa, joka taas totaalisen kieli poskessa koko jutun on kirjoittanut 😀

    Ainoan kerra kun minulla grippin vaihto ei onnistunut johtui vain siitä, että kaksipuoleinen teippi ei ollut oikeaa grippiteippiä vaan jotain muuta. Sellainen valkoinen teippi jossa on ruskea paperi molemmin puolin toimii. Tärpätti ja oikea teippi niin tohelokin saa onnistuu.

    ts kirjoitti: (1.3.2013 7:37:19)
    Hauskaa lukea kun ihmiset pirun tosissaan ohjeistavat Henkkaa, joka taas totaalisen kieli poskessa koko jutun on kirjoittanut 😀

    Näin sitä vähän arvelinkin.

    Mutta, ajattelin silti antaa ihan kunnon ohjeet, kun tuo gripin vaihto sattuu olemaan yksi niitä harvoja asioita jonka jollain tavalla hallitsen..eihän se tosiaankaan ole kovin vaikea operaatio. Kannattaa kokeilla..niin ja, onhan se kivaa kun on hauskaa.

    Eräs tärkeä seikka tässä on nyt tyystin unohdettu, nimittäin piiskaryypyt!

    Ite vaihdan gripit kauden päätteeksi, viimeisten kierrosten jälkeen, kesämökin terassilla, kun aurinko vielä vähän jaksaa lämmittää. Jokaisen työvaiheen, jotka edellä on jo ansiokkaasti kuvattu, on syytä ottaa näkäräiset.

    Ensimmäiset otetaan jo siinä vaiheessa, kun sauna pannaan lämpiämään, mutta tässä vaiheessa ei pidä innostua liikaa, sillä seuraavaksi otetaankin Mora käteen ja aletaan riuhtoa vanhoja grippejä irti.

    Tämä jälkeen meno onkin jo rennompaa ja ryypynvälejä voi tihentää. Välillä lisätään feduja baseen ja jatketaan askartelua. Aikoinaan tästä oli seurauksena se, että kahta samanmittaista grippiä ei setissä ollut. Kokemuksen karttuessa näistäkin, lähinnä kosmeettisista haitoista päästään.

    Nautin askarrellessani yleensä viskiä tai konjakkia. En koskaan juo suoraan pullon suusta mutta lippis on aina päässä.

    En varsinaisesti tiedä grippiteipin tarpeellisuudesta, mutta ensimmäisen gripin vaihdettuani driveriin jolla olin lyönyt karseeta slaissii. Huomasin kuivumisen jälkeen, et tää on ihan viturallaan ulospäin. No, ei mitään ku kokeileen. Slaissista tuli piikkisuora… Sit ei ku kokeileen kaikkii mailoi miten ne toimii, ja grippi sen mukaan….

    Johtaja XXL kirjoitti: (1.3.2013 15:21:40)
    Eräs tärkeä seikka tässä on nyt tyystin unohdettu, nimittäin piiskaryypyt!

    Ite vaihdan gripit kauden päätteeksi, viimeisten kierrosten jälkeen, kesämökin terassilla, kun aurinko vielä vähän jaksaa lämmittää. Jokaisen työvaiheen, jotka edellä on jo ansiokkaasti kuvattu, on syytä ottaa näkäräiset.

    ..
    Nautin askarrellessani yleensä viskiä tai konjakkia. En koskaan juo suoraan pullon suusta mutta lippis on aina päässä.

    Voi kun Grippikauppiaat tykkää tuosta.

    Saa vanhat gripit kaupaksi. Talven aikana ne ei kuitenkaan ole suojattuna siinä sinun bägissä ja keväällä kuivuminen hyvin alullaan ja taas syksyllä sama rumba.

    Kaikki muu tuossa vaihtoruletissa oli täyttä asiaa.

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 34)
Vastaa aiheeseen: Mihin grippiteippiä tarvitaan?

Etusivu Foorumit Välineet Mihin grippiteippiä tarvitaan?