23.7.–30.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][25]
KilpailuaSuomalaista

Mailojen fittaus – aloittelija

Etusivu Foorumit Välineet Mailojen fittaus – aloittelija

Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Milloin teidän mielestänne on sopiva aika fitata mailat? Ainakin rautamailat ja draiveri. Omat mailat olisi vaihtokunnossa kovasti, mutta golfmatkalla ollaan vielä alkutaipaleella. Välinemyyjät toki tätä fittausta kaupittelevat, ja vakuuttavat sen olevan jo tarpeellista, heidän työhän niitä on myydä.

    Näin pari vuotta pelanneena (HCP 25) on tekniikka vielä hakusessa, ja paljon aikaa ja intoa on kehittyä. Olisiko mailat jo järkevää fitata, odotanko ensi kevääseen, vai miten suosittelisitte toimia?

    ozk

    Golfiahan voi pelata minkälaisilla vekottimilla hyvänsä, mutta sopivilla se on helpompaa. Fittauksessa pääsee vähintään kokeilemaan ohjatusti potentiaalisia vaihtoehtoja, jotta tietää mitä on ostamassa. En oikein näe miksi fittauksessa olisi jokin tasoituksellinen yläraja. Jos tekniikka ei ole aivan kunnossa, niin juuri oikeilla välineillä voi tiettyjä ongelmia hillitä. Ja jos on kovin tavoitteellinen ja uskoo lyönnin parantuvan harjoittelulla, niin tämänkin voi fittaajalle kertoa. Jos olet joka tapauksessa päivittämässä välineitä uusiin, niin ehdottomasti fittauksen kautta.

    Pari näkökulmaa:

    Fittauksen yksi tavoite on löytää omalle ruumiinrakenteelle sopiva yhdistelmä. Esimerkiksi pelaajan pituus ja lyöntiasento määrittävät lie-kulman. Jos sitä ei soviteta pelaajalle, lyönnissä joko kanta tai kärki osuvat maahan sen sijaan, että koko mailan lapa. Toinen on gripin koko, joka on jotenkin sovitettava kämmenen ja sormien kokoon. Omasta kokemuksesta gripin koko vaikuttaa lyöntiin yllättävän paljon. Kolmas on tietenkin swinginopeus, joka vaikuttaa varren jäykkyyteen.

    Mutta, jos swingi on kovin hakusessa samoin kuin lyöntiasento, ei sitä pysty oikein mailoja fittaamalla korjaamaan. Eli pron kanssa olisi saatava swingi ja lyöntiasento jotakuinkin uomaansa, ja sen jälkeen fittauksella itselle sopivat mailat.

    Mitään hcp-rajaa ei ole ja fittaus antaa myös yli hcp-20 pelaajalle sopivammat mailat. Kuitenkin yhdistelmä Pro + Fittaus yleensä tuottaa a) paremman swingin ja b) parempaan swingiin soveltuvat työkalut.

    Pitää olla lyöntejä muutamia satoja takana ennenkuin fittautat. Talvi kotisohvalla ja siittä fittaajalle antaa aika huonon tuloksen mailojen sopivuudesta. Vai säilyykö swingi ”hyvänä” talven yli?

    Samaa mieltä, menee mitoitukseen syksyllä, kun on lyöntejä jo alla. Hinnatkin halvempia loppukaudesta. Sitten kun vielä ymmärtää että nämä “fittaajat” ovat käytännössä myyjiä, eli suhtautuu touhuun tietyllä varauksella. Jos haluaa tehdä homman ns. varman päälle niin menee kahdelle eri fittaajalle ja jos molempien mielipiteet yhtenevät, tekee hankinnat sen mukaan. Välineissä on kyllä isoja eroja, eli kannattaa vertailla ja käyttää aikaa itselleen sopivien mailojen hankintaan.

    Kannattaa katsoa, millaiset mailat olisi tarjolla Pingin web-fittauksessa
    https://webfit.ping.com/

    Jos tuloksena on vakiospeksit, et tämän mukaan tarvitse fitattuja mailoja.
    Omalta osalta Pingin mukaan tarvitsen vakioita poikkeavat mailat ja näin on kokemuksenkin
    mukaan, koska käteni ovat tavallista lyhyemmät. Tämän havaitsee myös paitoja ostettaessa kun hihat ovat tavallisesti hieman liian pitkät.

    Moi, olen itse keskitason tuuppari ja olen fitannut kaikki mailat. Olen myös hiljalleen uusinut kaikki mailani, koska kaikkien fittausten lopputuloksena on ollut mailat, joilla ei ole ollut kiva pelata. Parempaan lopputulokseen pääsin esim. draiverin osalta, että vertailin netissä eri perusvarsien eroja ja ostin kokeilematta sellaisen, jonka uskoin parhaiten sopivan itselleni. Ja tämä toimi. Fitatulla putterilla ei saanut tulosta ja ostin tilalle halvan bleidin, alkoi upota. Mutta korostan vielä, että olen keskitason harrastelija, jolla lyönti on joka päivä erilainen.

    Melkein tekisi mieli sanoa että tuo putterin fittaus on täyttä hölynpölyä, mutta sanotaanko näin että kaikkien tuttujen laukuissa on erilaiset putterit mitä on fittauksissa suositeltu.

    Uskovathan jotkut erilaisten ennustajien ja kortinlukijoiden juttuihinkin, maksusta tietenkin.

    Aikoinaan Wilsonilla oli demovaunu joka kiersi kenttiä ja testisession päätteeksi sai mailat heti mukaan. Onko enää käytössä, tiedä tuota. Oli hyvä palvelu.

    Kommenteista päätellen olette käyneet aivan väärällä ”fittaajalla” jos lopputulokset on tuollaisia. Hyvän fittaajan tärkein tehtävä on löytää pelaajan fyysisiin mittoihin ja fyysisiin ominaisuuksiin parhaiten soveltuvat välineet. Nämä ominaisuudet eivät aikuisilla juuri muutu muutamassa vuodessa, ilman kovaa fyysistä harjoittelua / lajiharjoittelua, tai loukkaantumista. Sen jälkeen taitotasoon sopivia vaihtoehtoja testataan ja etsitään oikeat jäykkyydet, painopisteet ja taipumakohdat. Lopputuloksena lyöjän pitäisi itse huomata että juuri tämä yhdistelmä toimii parhaiten. Hyvin fitatut välineet toimivat monta vuotta.

Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
Vastaa aiheeseen: Mailojen fittaus – aloittelija

Etusivu Foorumit Välineet Mailojen fittaus – aloittelija