23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista

Mailan yläpainotus

Etusivu Foorumit Välineet Mailan yläpainotus

Esillä 19 viestiä, 1 - 19 (kaikkiaan 19)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Olen aloittanut kokeilut, joissa mailan grippipäähän lisätään ylimääräistä painoa tavoitteena parantaa osumaa. Tähänastiset tulokset ovat olleet varsin lupaavia. Kuvassa ylemmän osumaliuskan kuvio on syntynyt tavallisella 45 tuuman draiverilla. Alempi kuvio on lyöty samalla draiverilla, johon on lisätty 65 g paino gripin sisään. Ei huono (?). Onko foorumilaisilla kokemusta ko painotuksesta?

    Ei ole kokemusta kuin putterin kahvaan lisätyistä painoista. Ja putterissahan swingipainolla ei ole mitään merkitystä.

    Eli miten mailan tuntuma tuossa kokeilussas muuttui? Toisaalta sillä kai sitten niin hirveesti väliä ole koko tuntumalla jos kerran off-centerit vähänee noin dramaattisesti. Tuotahan toki voisi koittaa.

    kebax kirjoitti: (16.3.2010 12:42:28)
    Eli miten mailan tuntuma tuossa kokeilussas muuttui?

    Kuten saatat arvata, swingipainovaaka sekosi totaalisesti. Toisaalta oikeampi ’heilutustuntuman’ mittari onkin MOI; se ei muutu montakaan prosenttia. Maila tuntuu tietenkin kokonaisuutena painavammalta ja tähänhän hommalla pyritäänkin. Tarkoitus on jatkossa etsiä oma optimi huomioiden mailanpään nopeus ja osumakuvio eri painotuksilla.

    RfC

    Mitkä oli mailan speksit ennen painon lisäystä ja mistä moisen kokeilun keksit aloittaa?

    Onko varren jäykkyys Sinulle normaali, löysempi, tiukempi ja onko tempoon havaittavaa vaikutusta tai muuten tuntumaan?

    4par kirjoitti: (16.3.2010 13:00:26)
    … Maila tuntuu tietenkin kokonaisuutena painavammalta ja tähänhän hommalla pyritäänkin. …

    Tätä tässä hieman veikkailinkin. Mulla on yksi teräsvartinen draiveri jonka muistelisin olleen ’tarkempi’ osumassa. Mitään teippimittauksia en tehnyt. Voisiko olla myös niin että valitsemalla riittävän raskas varsi päästäisiin eli kuten RfC jo kysyikin: minkälaista kepulaa tuunasit?

    Mä olen itse mutulla rakennellut/rakennuttanut köyköisiä draivereita. Mukamas tuollaista noin 300g kepulaa jaksaa heilutella vaivattomammin. 😉

    RfC kirjoitti: (16.3.2010 13:03:22)
    Mitkä oli mailan speksit ennen painon lisäystä

    Maila on vaihtovarsiadapterilla varustettu Raven TM-4300, varsi 81 grammainen Raven Low Torque, R
    Speksejä ilman painotusta:
    – pituus 44 7/8′
    – swingipaino D3
    – kokonaispaino 344 g
    – jäykkyys f = 249 1/s, gripin kanssa (tiukahko R)
    Speksejä painotettuna:
    – pituus 44 7/8′
    – swingipaino B7
    – kokonaispaino 409 g
    – jäykkyys f = 249 1/s

    On kokemusta kokeiluista.

    2005

    4par kirjoitti: (21.11.2005 20:20:21)
    Kelloni painaa 82 g. En ole huomannut sillä olevan mitään vaikutusta peliin, onko kello ollut ranteessa vaiko ei. Voihan olla, että kämmenten sisäpuolella oleva paino antaa erilaisen tunteen kuin ranteessa oleva. Pitää kokeilla Piepon esittämää ruuvi+aluslevyt viritystä talviharjoittelukauden aikana.

    Peräpainotuksella ei ole juurikaan mitää tekemistä oikean svingipainon kanssa, joten siinä suhteessa se on yhtä merkityksetöntä kuin eri painoisten grippien kanssa puuhailu.

    😉

    Olen muuten huolestunut muististani. Löysin tämän keskustelun etsimällä täältä 82 gramman painoista rannekelloa. Huolestuttavaa.

    Mika Hekkanen kirjoitti: (16.3.2010 14:32:06)
    On kokemusta kokeiluista. 2005

    Että osaa ihmisen muisti olla lyhyt. No, joka tapauksessa innostus on nyt aika korkealla tutkia asiaa lisää.

    Mika Hekkanen kirjoitti: (22.11.2005 0:05:56)
    Tota… kävin jo rautakaupassa 😉

    Mitä sinä sait esiin rautakauppavierailusi seurauksena?

    ps. On minulla edelleenkin se 82 grammainen kello.

    Melkoinen mörssäri kyllä tuo tuunattu draiveri. Tässä nyt miettinyt kuitenkin että oliskohan niin että tuollaisesta säädöstä hyötyy tietynsorttisilla ominaisuuksilla varustettu pelaaja. Vai olisiko tämä ns yleispätevä viritys?

    kebax kirjoitti: (16.3.2010 14:54:35)
    …oliskohan niin että tuollaisesta säädöstä hyötyy tietynsorttisilla ominaisuuksilla varustettu pelaaja…

    Olen aivan varma, että homma ei sovi kaikille. Olen yrittänyt miettiä mitä ilmiön takana on. Toisessa ketjussa mainittua golfin perusfysiikkaa lukiessa tuli pieni iduillaan oleva idean poikanen.

    Omalla kohdallani on kysymys (taas uudesta) swingiremontista, jossa yritän toveri ts:n innostamana jättää kädet jälkeen downswingissä ja yritän mahdollisimman pitkälle vietyä vasemman käden vetoa. Saattaa olla, että gripin sisässä oleva paino auttaa passivoimaan käsiäni ja lisää kontrollia.

    En usko, että painavasta varresta olisi vastaavaa apua. Tai jos onkin, seurauksena on mailanpää nopeuden liiallinen hidastuminen.

    4par kirjoitti: (16.3.2010 14:47:48)

    Mika Hekkanen kirjoitti: (22.11.2005 0:05:56)
    Tota… kävin jo rautakaupassa 😉

    Mitä sinä sait esiin rautakauppavierailusi seurauksena?

    Nykyistä edelliseen rautasettiini värkkäilin säädettävät butt weightit puutarhaletkusta, upotettavista kierrepalikoista (ei hajuakaan, miksi noita rautakaupassa sanottiin) ja eri mittaisista pulteista. Lyöntitestit osoittivat tuolloin, että jo pieni, noin 10 g, lisäpaino vakautti lyömistä osumateippien mukaan ja parinkymmenen gramman painotus alkoi tuntua kömpelöltä käsissä. Lopulliseen settiini jäi paikalleen vain tuon tekniikan pienin mahdollinen lisäpaino noitten aavistuksen turhan keveitten varsien lisäksi.

    Nuo mailat toimivat hyvin, mutta vaihtelun halu johti kuitenkin uusien rautojen värkkäämiseen, niihin tuli sopivan vähän painavammat varret.

    Myös draiverilla olen tuota backweightingia kokeillut aika samanmoisin tuloksin. Pieni lisäpaino tuntuu vakauttavan lyömistä, liian suuri paino tekee mailan kömpelöksi ja eritoten väsyneenä lyödessä liian työlääksi.

    Minulle backweighting ei ole siis oikotie onneen, itselleni sopiva paino löytyy jo tuolta painavahkoista varsista, niitten lisäksi en tunnu siis enempää painoa tarvivan ja sopivan painoinen varsi tekee mailasta kaiken muun hyvän lisäksi tasapainoisemman kuin mitä butt weightillä painotettu maila on.

    Näkisin kuitenkin, että minua vahvemmat swingin tempoltaan nopeamman puoleiset pelaajat voivat butt weightista hyötyä.

    Ite toivoisin, että tummentuma olis teipissä ton ympyrän keskipisteen sijaan maksimin kohdalla, kun olen kuullut, että isot pojat osuu sillä kohtaa palloon.

    Pekka Pelimies kirjoitti: (16.3.2010 22:39:29)
    Ite toivoisin, että tummentuma olis teipissä ton ympyrän keskipisteen sijaan maksimin kohdalla, kun olen kuullut, että isot pojat osuu sillä kohtaa palloon.

    Mikä on ”maksimi”?
    Mistä tiedät, mille kohtaa lapaa tuo teippi oli kiinnitettynä?

    Millä kohtaa lapaa on oma optimaalinen osumakohtasi, josta siis saadaan paras mahdollinen tasapaino launch anglen, pallon nopeuden ja spinnin kesken?

    kebax kirjoitti: (16.3.2010 14:54:35)
    Melkoinen mörssäri kyllä tuo tuunattu draiveri.

    Juu, olihan se vähän ylipainoinen jo perusasetuksiltaan. Kävin äsken kokeilemassa kevyempää draiveria
    – pituus 44′
    – varren jäykkyys f = 252 1/s
    ilman painotusta:
    – swingipaino C7
    – kokonaispaino 325 g
    painotettuna:
    – swingipaino B1
    – kokonaispaino 390 g

    Saattoi johtua päivästäkin, mutta osumat olivat kyllä melko luokattomia verrattuna edelliseen. Kuitenkin havaittavissa oli selvä ero painotuksen eduksi. Minulla on vähän liian nopea tempo ja minulle sopii painavammat mailat. Näyttää siltä, että yläpainotuksesta saa vielä lisäetua. Mikan mainitsema vaikutus väsyneenä pelaamiseen jää nähtäväksi kesällä.

    Mika Hekkanen kirjoitti: (16.3.2010 23:06:35)
    … Millä kohtaa lapaa on oma optimaalinen osumakohtasi, josta siis saadaan paras mahdollinen tasapaino launch anglen, pallon nopeuden ja spinnin kesken?

    Kylläpä panee seppä pahoja. Ei tuollaisia osaa arvata ollenkaan. Kyse on nyt varmaankin sijainnista pystysuunnassa? Vaakasuunnassa luulisi tuon kohdan draivereilla sijaitsevan keskellä.

    Kertokee heti.

    Mika Hekkanen kirjoitti: (16.3.2010 23:06:35)

    Pekka Pelimies kirjoitti: (16.3.2010 22:39:29)
    Ite toivoisin, että tummentuma olis teipissä ton ympyrän keskipisteen sijaan maksimin kohdalla, kun olen kuullut, että isot pojat osuu sillä kohtaa palloon.

    Mikä on ”maksimi”?
    Mistä tiedät, mille kohtaa lapaa tuo teippi oli kiinnitettynä?

    Hyvät pani seppä.

    Pysty- ja vaakasuuntaan kaaren korkeinta kohtaa ajattelin tota kirjoitellessani. O’lètuksia ja arvailuja toki.

    Pannaas vielä aatos, joka herkisi tuosta otsikosta.

    Jospa lavan kruunuun lisättäisiin massaa, joka olisi pohjan kanssa yhtä suuri, niin mätäköhän tapahutisi?

    KL

    4par kirjoitti: (16.3.2010 12:24:23)

    Olen aloittanut kokeilut, joissa mailan grippipäähän lisätään ylimääräistä painoa tavoitteena parantaa osumaa. Tähänastiset tulokset ovat olleet varsin lupaavia. Kuvassa ylemmän osumaliuskan kuvio on syntynyt tavallisella 45 tuuman draiverilla. Alempi kuvio on lyöty samalla draiverilla, johon on lisätty 65 g paino gripin sisään. Ei huono (?).

    Mittasitko mitään nopeuksia, eli vaikuttiko tuo painotus mailanpään tai pallon lähtönopeuteen? Osumatarkkuushan on esim. chipatessa paljon parempi kuin täydellä svingillä.

    KL kirjoitti: (17.3.2010 19:08:31)
    Mittasitko mitään nopeuksia, eli vaikuttiko tuo painotus mailanpään tai pallon lähtönopeuteen? Osumatarkkuushan on esim. chipatessa paljon parempi kuin täydellä svingillä.

    Nopeuksia ei ole vielä mitattu. Kunhan saan tehtyä muutaman painopatruunan lisää, tarkoitus on suorittaa laajempi koeohjelma, jossa noteerataan:
    – lisäpaino, g
    – mailanpään nopeus, mph
    – osumakuvion hajonta, mm (poikkeamien summa keskipisteeestä, tms (?))

Esillä 19 viestiä, 1 - 19 (kaikkiaan 19)
Vastaa aiheeseen: Mailan yläpainotus

Etusivu Foorumit Välineet Mailan yläpainotus